Hoe krijg je je Doodle of Waterhond klitvrij het najaar door?

Het nieuwe jaar is al weer even bezig en hoewel de meeste van ons zich dan alweer gaan verheugen op de lente, moeten we het nog even wat maanden met kou en nattigheid doen. Zoals je uit mijn woorden en bijpassende toon kunt opmaken ben ik geen fan van het najaar. Mijn vriend zegt altijd dat ik één ideale temperatuur heb en dat is ca 26 graden. En hoewel daar best 5 graden van afgeweken kan worden (naar beneden, liefst niet teveel naar boven), heeft hij redelijk gelijk. Ik ben een enorme koukleum en enorm weer gevoelig. Van het minste of geringste zuchtje wind krijg ik kippenvel. Elk briesje dat over mijn blote armen heen waait lijkt mijn lichaam te absorberen en vast te houden. Maar als het te warm is voel ik me weer als een hete lucht ballon, dus 30 graden en warmer trek ik ook niet. Soms denk ik dat in het verkeerde land geboren ben. Mijn huid en haar zijn duidelijk niet gemaakt voor wind en ijzige kou. Mijn krullen worden er hartstikke droog, statisch en pluizig van (maar een muts opdoen is ook geen optie, want dan wordt mijn haar te plat en ben ik gedwongen mijn muts nooit meer af te doen) en mijn gezicht raakt rood en opgezwollen. Oh, en mijn ogen gaan tranen…geen fraai gezicht. Dit zijn de maanden waarin ik de spiegel dan ook als de pest mijdt.
Dus lekker in de herfst uitwaaien op het strand? Mij niet gezien. Stop mij maar liever met een goed boek onder een dekentje op een comfortable stoel of bank. Warme chocomel met slagroom erbij (of een fijne grote kop groene thee), gashaard aan en laat mij maar een paar uurtjes lekker stomen zo. Of nee: schrap de gashaard, want dat wordt hem waarschijnlijk niet dit jaar. Jammer Wan; pech voor de kabouter. 

Hoe houd je je Labradoodle klitvrij in het najaar?

Kunstvachtje aan

Ter voorbereiding op de winter en met de hete adem van de stijgende gasprijzen in mijn nek ben ik de afgelopen weken op zoek gegaan naar de voor mij juiste beschermingsuitrusting. Ik heb Vinted afgespeurd naar Merino wollen truien en truitjes, met teddy gevoerde vesten en winterjassen, gevoerde handschoenen en gevoerde laarzen. En ik heb voor het eerst in mijn leven wollen ondergoed gekocht (dat klinkt heel erg geitenwollensokkerig, maar ondergoed van deels Merinowol schijnt ontzettend comfortabel te aan te voelen. Eenmaal gewend, wil je niet meer anders). Moraal van het verhaal: als gevoelig mens doe ik heel veel moeite om mezelf warm te kunnen houden en mezelf een soort van kunstvacht aan te meten, terwijl onze Doodles en Waterhonden die warme vacht van nature hebben, maar dat is ook niet altijd een pretje.

Nat weer en lange vachten

Want mezelf warm houden bij dit weer is één ding. Joy hoef ik dan wel niet warm te houden, koud en nat weer brengen zo hun eigen problemen met zich mee. Elke keer als Joy buiten nat is geworden, moet ik A. voorkomen dat ze het hele huis vies maakt met haar natte poten bij binnenkomst en B. moet ik, nog belangrijker; voorkomen dat haar natte vacht niet zomaar aan de lucht droogt, want dan krijgt ze geheid klitten. Wat te doen? Zo’n eng regenpak aan, waarbij de rug dan wel droog blijft, maar de buik en poten nog steeds drijfnat worden (en dat zijn juist de meest klitgevoelige lichaamsdelen). Dat klinkt niet echt als een goed oplossing. In mijn geval is het eenvoudig: we hebben de gang volledig met droogloopmat laten bekleden, dus als Joy nat terug komt van het wandelen of fietsen droog ik eerst haar lichaam en poten met de bamboe handdoek die ik op de verwarming heb liggen. Zo vangt de handdoek het meeste vocht op. Vervolgens loop ik met Joy door de keuken heen naar de schuur, waar ik haar vervolgens droog blaas met de waterblazer. Joy is een super relaxte hond (altijd geweest) en de vacht uitblazen is part of the drill zeg maar, dus ze blijft rustig staan terwijl ik mijn ding doe. Ik weet echter dat dat niet voor elke Doodle of Waterhond geldt, helemaal niet als ze nog jong zijn. En helemaal niet als ze erg sensitief zijn en daardoor heftig op prikkels reageren. Een extra zachte blazer is dan een uitkomst. Mits je weet hoe je moet blazen en waar wel en waar niet?

Gratis Doodle Comfort & Care week

Maar blazen alleen is vaak niet voldoende en best wel een crime, vooral als de vacht langer is en misschien al de nodige klitten en vilt bevat. Hoe langer en dikker de vacht, des te langer het duurt voordat je je Doodle droog geblazen hebt. En dat kan soms best een uitdaging vormen.

Tijdens de gratis Doodle Comfort & Care week die ik elke laatste week van de maand organiseer. Geef ik je elke dag een tip voor hoe je het beste met de vacht kunt omgaan, om o.a. dit soort euvels te kunnen vermijden. Naast vachtverzorging komt echter ook Doodle gezondheid aan bod, want hoeveel Doodles worden er niet ziek tegenwoordig? En wat kun je zelf doen om dit te vermijden, waar je helemaal geen weet van hebt?
De Comfort & Care week biedt een steuntje in de rug voor baasjes die graag zelf het welzijn van hun Doodle of Waterhond in eigen hand willen nemen, maar nog niet helemaal durven. En biedt baasjes die net een pup in huis hebben wat fijne leidraden voor een goede en gezonde start. Je kunt je HIER gratis inschrijven. Dan hoop ik je daar binnenkort te “zien”.

Veel trimplezier voor nu!

Groetjes,
Wanda & Joy

Doodletrimmer Wanda Klomp

Wil jij ook de 1e stap zetten naar een sterkere band met je Doodle en een vrijer, comfortabeler leven voor jullie beide?

Super! Want ik heb het zo gemakkelijk mogelijk voor je gemaakt om te leren hoe jij je Doodle of Waterhond ZELF kunt trimmen in de natuurlijke, fluffy look waar jij van houdt ZONDER scheren: als eeuwig pup! Check HIER mijn aanbod!

Maar je kunt natuurlijk ook eerst beginnen met het downloaden van mijn GRATIS e-book. 

Interessant? Deel dit artikel!