Waarom je beter geen harkjes of kam met roterende tanden kunt gebruiken.

Hoewel Doodles geweldig leuke honden zijn, met een prachtige aaibaar uiterlijk en een heerlijk zacht, speels, open karakter, zijn er over de vachtverzorging nogal wat mythes in het leven geroepen. Vaak voortkomend uit een gebrek aan kennis en vachtinzicht verspreiden deze mythes zich binnen de gehele Doodle gemeenschap, met de meest rampzalige gevolgen.

Aangezien ik hier dagelijks de bewijzen van hoor en zie, denk ik dat het hoog tijd is deze mythes te ontkrachten.

Het gevaar van mythes is namelijk dat ze een onrealistisch beeld scheppen van de werkelijkheid en aangezien Doodlebaasjes graag het beste willen doen voor hun lieveling en vertrouwen op wat mensen zeggen die volgens hen meer weten dan zij, is dit het beeld waar veel Doodle baasjes helaas maar al te vaak naar gaan leven. Pas als het al te laat is en de sluier van de illusie af valt zien ze de waarheid voor wat die is: Doodles en Waterhonden zijn de meest onderhoudgevoelige honden ter wereld.

Voordat ik aan de workshops begin doe ik altijd een show and tell rondje voor de deelnemers.

Zij laten dan zien welke trimmaterialen ze tot dan toe hebben gebruikt. Trimmaterialen die ze gekregen hebben van de fokker, die aangeraden zijn door andere Doodle baasjes of erger nog: door de zogenaamde experts uit de dierenspeciaalzaak. Dit vind ik belangrijk om te doen, want de meeste baasjes kopen vol vertrouwen spullen die een ander ze aanbeveelt, maar slechts door ervaring kun je leren! Elke keer weer demonstreer ik het verschil in werking en resultaat met de trimmaterialen die ik ze tijdens de workshops laat gebruiken en is de conclusie: de goedbedoelende baasjes hebben vaak veel geld uitgegeven aan nutteloze spullen.

Toegegeven: het onderhoud van een Doodle of Waterhond kost veel geld, JA, maar als je al begint met het aanschaffen van de verkeerde spullen….tja, dan blijft die meter wel lopen!

Zo zijn er heel veel verschillende effileerscharen te koop, online, bij de dierenhandel en zefs bij de grotere tuinboer! Deze scharen lijken veel op elkaar, maar geven niet allemaal hetzelfde resultaat. De dikke, wollige Doodle en Waterhond vacht vraagt namelijk om niet zomaar een effileerschaar, maar om een bijzonder scherpe effileerschaar en zelfs de merk effileerscharen van de trimgroothandel werken vaak niet optimaal op deze veeleisende vachten. Zomaar een effileerschaar aanschaffen, zonder inzicht in en kennis te hebben van de vacht van je hond en de benodigde vachtverzorging is daarom puur zonde geld!

Terugkomend op de workshop: als de deelnemers dus al een effileerschaar hebben aangeschaft, blijkt deze meestal ongeschikt voor de dikke, wollige Doodle of Waterhondvacht. De vacht klapt gewoonweg dubbel tussen de schaar of de schaar blijft hangen in de vacht of vereist heel veel moeite om een beetje haar te kunnen knippen, omdat de schaar teveel en te onscherpe tanden bevat. Hoppetee: € 30,00 naar de mallemiezen of zelfs meer, want professionele scharen zijn duur.

De kammen die veel baasjes gebruiken zijn vaak te smal, de borstels te ineffectief, maar waar ik me het meeste aan erger zijn de grote aantallen harkjes, uitdun mesjes en kammen met roterende tanden die ik tegenkom.

Deze veelgeprezen en daardoor veelgebruikte trimmaterialen zijn ontwikkeld voor het uitwollen van vachten met een losse ondervacht, zoals Herders, Golden Retrievers en Labradors, maar worden in de Doodle gemeenschap veelal beschouwd (en dus aangeraden) als de ideale tool voor het uitdunnen, ontklitten en kammen van Doodle vachten.

Ten eerste zijn ze hiervoor niet gemaakt. Ten tweede beschadigen ze de vacht op korte of langere termijn.

De uitwolharkjes bestaan namelijk uit een rij kleine, scherpe mesjes die de vacht snijden en breken bij gebruik en de huid nog kunnen beschadigen ook, want in tegenstelling tot de rassen waarvoor deze harkjes gemaakt zijn hebben Doodles geen losse ondervacht, dus raak je bij gebruik de gezonde vacht die daardoor afbreekt en dof wordt.

De middelen die de vacht op langere termijn beschadigen zijn de harkjes en kammen met roterende tanden. Doordat de tanden door de vacht heen draaien, hebben ze geen houvast, waardoor ze door de vacht heen glijden. Hierdoor gaat het kammen met weinig moeite, dus lijkt het gebruik comfortabel voor zowel Doodle als baasje.

Zou je echter opnieuw kammen met een grove kam met vaste naalden, dan zul je ervaren dat dit een stuk moeilijker gaat. Deze kam reikt met zijn naalden namelijk tot op de huid, dwars door de vacht heen en zal bij een dikke, wollige vacht de weerstand ervaren van dikke, wollige plekken, klitten en vuil.

Weerstand is goed, want hierdoor weet je aan welke plekken je extra aandacht dient te besteden om de vacht goed doorkambaar, schoon en klitvrij te krijgen.

De roterende tanden kammen zo oppervlakkig door de vacht heen, dat de klitten op de huid blijven zitten en zich tot vilt zullen ontwikkelen . Tegen de tijd dat het baasje erachter komt (als het baasje er ooit achter komt, want als je niet weet hoe vilt aanvoelt zul je het ook niet herkennen) is het al te laat en moet de vacht kaalgeschoren worden, met alle risico’s van dien.

In dit voorbeeld past het spreekwoord “zachte heelmeesters maken grote wonden” en “bezint eer ge begint”.

Deze “hulp”middelen doen Doodle vachten meer kwaad dan goed.

Het enige wat je nodig hebt voor een optimale borstelbeurt is de juiste brede ActiVet borstel en een eenvoudige grove kam met vaste naalden. Bij het ontklitten en ontvilten van de vacht komt iets meer kijken, maar starten met de juiste borstelborstel helpt al veel ellende te voorkomen.

Luister dus niet naar mythes die er de oorzaak van zijn dat jij je Doodle of Waterhond de verkeerde (vacht)zorg biedt, maar doe je eigen onderzoek, vraag het een echte professional of beter nog: lees mijn gratis ebook en volg mijn workshops.

Dan doe je eenmalig de juiste investeringen die je helpen je lieveling zijn hele leven lang de beste zorg te bieden.

Veel trimplezier!

Groetjes, Wanda & Joy