Ouderdom komt met gebreken

Ik ben gisteren door mijn rug gegaan. Gewoon bij een alledaagse handeling; ik wilde mijn fiets bij een winkel op de standaard zetten (zo’n standaard die je na het optillen van de mamafiets met je voeten onder de fiets moet klappen) en KRAK! door mijn rug.

En in een flits ben je dan niet meer dezelfde persoon. Ik voelde me juist al een paar weken heerlijk fit en vitaal, genietend van mijn dagelijkse 6 km wandeling hier achter het huis, langs de weilanden. Maar in 1 klap voel ik me oud en miserabel en moet ik terugdenken aan een kort gesprek dat ik vorige week met mijn moeder had over de honden.

Ik had gezegd dat Joy wel heel veel dronk en meer leek te plassen dan voorheen en dat ze ook wat darmproblemen leek te vertonen, naast het vaak klapperen met haar oren. Mijn moeder had het toen over de leeftijden van de andere honden en zei “Ja kind, ouderdom komt met gebreken”. Een bekend gezegde, die we als mens zo vaak te horen hebben gekregen in ons leven dat we waarschijnlijk met zijn allen zijn gaan geloven in de waarheid van die woorden: dat ouderdom met gebreken komt. Alsof dat een feit is: je bent oud, dus je krijgt kwalen. Maar is dat wel zo?

Labradoodle ziektesJouw Doodle is niet zomaar ziek
Sinds ik de Hond Natuurlijk Gezond opleiding volg ben ik anders gaan denken. Ziektes ontstaan niet zomaar. EN ziektes hebben een soort verloop: van kleine, schijnbaar onmerkbare symptomen, naar steeds ernstigere ziekteverschijnselen. Als je in het begin niets doet, zal je lichaam steeds verder in verval raken. Dat geldt voor onze honden net zo. Wij mensen hebben echter niet geleerd die eerste symptomen te herkennen. Daardoor doen we ze af als “hoort bij het ras”, “heeft ze af en toe last van” of “kan geen kwaad”, terwijl het lichaam op die manier probeert aan te tonen dat er wel degelijk iets aan de hand is van binnen en dat we actie moeten ondernemen. Doen we dat niet, dan worden de kwalen mettertijd erger, wordt je Doodle allergisch, wordt je Doodle ziek en aan het einde van de rit krijgt je Doodle kanker. Het probleem is dat wij meestal pas actie ondernemen als het al te laat is; als je Doodle overduidelijk niet lekker in zijn vel zit, of als een bloedtest aantoont dat er medisch gezien iets aan de hand is. En wat er dan vaak gebeurt is eigenlijk het ergste dat we kunnen doen: we laten het probleem/de ziekte ZELF aanpakken, zodat het probleem of de symptomen ervan weg zijn. Of weg LIJKEN te zijn, want door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat een plekje niet meer jeukt, is het kwaad zelf nog niet verdreven, enkel de uitingsvorm ervan.

Zo binnen zo buiten
Datgene wat het veroorzaakt heeft (en dat vaak elders in het lichaam te vinden is), is niet weggenomen en blijft ondertussen als het ware zijn gal spuwen. Is een grote, dikke adder onder het gras dat schade aan blijft richten…alleen dan in een meer ernstige vorm, op een later tijdstip. Want door je hond een pijnstiller of jeukverlichter te geven voeden wij het “beest”, die adder onder dat gras, waardoor het alleen maar sterker wordt. Ouderdom komt dus niet met gebreken. Een verkeerde levensstijl, zorg en eetpatroon komen met gebreken. Ziektes komen ook niet zomaar van buitenaf (tenzij het een virus is dat het lichaam volledig overrompelt). Er moet EERST iets inwendig niet in orde zijn, waardoor een ziekte vat krijgt op je Doodle. En dat inwendige hebben wij zelf ingebracht. Door de voeding die wij geven, de medicijnen die we geven, de gifstoffen die wij inbrengen en de stress die wij veroorzaken. “Je bent wat je eet”, wordt er vaak gezegd. En dat is ook zo: je lichaam wordt letterlijk gevormd door wat je eet. Maar niet alleen door wat je eet, door ALLES dat je binnenkrijgt, op welke manier dan ook. En dat is bij je Doodle ook zo. We staan er alleen niet vaak bij stil. Ook, omdat de fabrikanten en voedingsindustrie ons maar al te graag laten weten dat hun voer of hun middel goed is om te geven. Een beetje goede marketing kan de blik van baasjes behoorlijk vertroebelen. En, omdat er heel veel geld verdiend wordt aan onze honden, worden er kosten nog moeite gespaard om onze blikken zo troebel mogelijk te houden.

LANG niet alle voeding en LANG niet alle middeltjes zijn goed voor onze honden. En al helemaal niet voor Doodles, want die zijn extra gevoelig, ook voor wat ze binnen krijgen, op welke manier dan ook. Maar als wij baasjes dit zouden weten en die voeding en middeltjes zouden mijden, zouden de fabrikanten geen geld meer verdienen en dat moet natuurlijk voorkomen worden. En daarom worden wij aan alle kanten misleid. Voorgelogen over het welzijn van onze honden, zodat we maar geld blijven uitgeven aan de verkeerde dingen.

Een leven lang bouwen aan ziekte
Ik ben opgegroeid met honden. In eigen huis EN in de trimsalon. Door wat ik door de jaren heen gezien en ervaren heb ben ik ergens gaan geloven dat honden rond de leeftijd van 8 jaar kankerbultjes gaan ontwikkelen. Dat dat de norm is. Dat ouderdom dus inderdaad met gebreken komt. Maar wat als die kankerbultjes rond die tijd ontstaan, niet door ouderdom, maar door aan het een leven lang binnen krijgen van de verkeerde voeding, gifstoffen, chemische stoffen in medicijnen en fysieke of mentale stress? En dat de baasjes eerdere (lichtere) symptomen, hetzij niet hebben herkend en daardoor niet hebben geheeld, of ze in de vorm van een ziekte of kwaal WEL DEELS hebben geheeld middels het geven van chemische medicijnen op dat moment, terwijl dat addertje van binnen bleef kronkelen en alleen maar groter werd?

Zelf de gezondheid van je Doodle in handen nemen
Ik geloof niet dat ouderdom standaard met gebreken komt. Dat komt op mij te fatalistisch over. Alsof we maar hebben te accepteren dat dat zo is. En er niets tegen kunnen doen. Ik geloof dat we ZELF kunnen bepalen hoe wij en hoe onze honden oud worden. Sterker nog: ik geloof dat het tijd is dat baasjes ZELF het heft in handen nemen en zich niets meer laten wijsmaken. Dat jij als baasje jezelf gaat onderwijzen over wat het is dat je Doodle eigenlijk binnenkrijgt. Over wat al deze ingrediënten en gifstoffen daadwerkelijk doen met het interne lichaam van je Doodle. Over wat die eerste ziektesymptomen zijn, hoe je ze kunt herkennen en wat de gevolgen zijn als je ze niet op de juiste wijze heelt. En over hoe je ze dan WEL kunt helen op een natuurlijke wijze, voordat de dierenarts eraan te pas hoeft te komen?

Want als het zo is dat jij dat addertje kunt verjagen, voordat het groter groeit, dan zou het zomaar kunnen zijn dat je in je Doodle’s leven nooit een dierenarts nodig hebt. Misschien voor de kleine, noodzakelijke dingen (maar dan kies je daar bewust voor, wetend wat de gevolgen kunnen zijn en wetend hoe je de kans op die gevolgen ZELF zo klein mogelijk kunt maken) , maar niet meer voor ernstigere zaken (afgezien van grote wonden en botbreuken, dingen die niet van binnenuit komen: hoewel je ook in deze gevallen veel zelf kunt voorkomen door te zorgen voor sterkere botten en een sterk immuunsysteem).

De basis is vrij eenvoudig: je hoeft enkel te leren wat de juiste, gezonde ingrediënten zijn voor je Doodle, zodat je hem de juiste voeding kunt geven (of de juiste aangepaste voeding als jouw Doodle al bep. kwalen of allergieën vertoont). Wat de gevolgen zijn van alle inentingen, ontwormings middelen, medicijnen en anti-teken en vlooienmiddelen en hoe je hier gezondere keuzes in kunt maken. Ook is het goed om te weten hoe de darmen werken, wat hun functie is en hoe de voorgenoemde ingrediënten en middelen zich verhouden tot de darmen en de andere organen. En het is belangrijk om te weten hoezeer de mentale en fysieke gezondheid van je Doodle met elkaar verweven zijn. Want ook via mentale uitingen kun je herkennen dat er fysiek iets mis is met je Doodle. En dan heb ik het niet alleen over pijn.

Toen ik al deze informatie voor het eerst onder ogen kreeg had ik één gedachte: dit moeten alle baasjes weten. Het kan niet zo zijn dat deze essentiële informatie enkel voorbehouden is aan degene die hiervoor een opleiding volgen. Helemaal niet, omdat zoveel Doodles leiden aan allergieën, oorproblemen, jeuk en andere kwalen. Daarom wil ik al deze informatie opnemen in een online training of workshop voor Doodle baasjes. Dan heb je zelf de kennis, inzichten en tools om het welzijn van je Doodle daadwerkelijk in eigen handen te nemen. Maar, omdat ik in het verleden vaker veel tijd en energie (en geld) heb gestoken in iets waar mijn doelgroep achteraf helemaal geen interesse in bleek te hebben, heb ik geleerd om voortaan eerst te vragen, alvorens te doen.

Mijn vraag aan jou is dus: lijkt het jou leuk, leerzaam, zinvol en dankbaar om zo’n Doodle Vitaal training te volgen? En zo ja: in welke vorm zou jij dan het liefst willen leren? Alles online, of online in combinatie met een wekelijkse Q&A call? En zou je alleen willen leren hoe je ziektes kunt voorkomen of zou je ook willen leren met welke natuurlijke middelen je zelf bepaalde kwalen te lijf kunt gaan, zodat je zelf OOK de daadwerkelijke zorg voor je Doodle kunt oppakken?

Ik vind alles wat ik geleerd heb en nog steeds leer, reuze interessant en boeiend. Er is zoveel dat wij (het gewone volk) niet weten, maar volgens mij wel zouden moeten weten om onze honden betere zorg te kunnen geven. En ik geloof ook dat nu het moment is dat mensen zich steeds meer laten onderwijzen over gezondere levenskeuzes. Dat we ons niks meer laten zeggen door de grote fabrikanten, maar dat we zelf onderzoeken wat wel en niet gezond voor ons is. Er zijn al heel veel baasjes die meer dan gemiddeld weten over hondenvoer. En dat is heel goed. Maar er is zoveel meer dat we moeten weten. Ik zeg “moeten”, omdat ik echt voel dat het onze verplichting is om te zorgen voor onze huisdieren, omdat wij ze in huis genomen hebben en daarom verantwoordelijk voor ze zijn. We kunnen niet langer onze koppen in het zand steken voor de medische gevolgen van het voer dat wij voeren en de gifstoffen die wij (laten) toedienen.

Doodles en Moeder Natuur
Ik zeg al langer dat ik geloof dat Doodles in ons leven zijn, om ons dichter bij ons gevoel en “ware” zelf te brengen. Maar ik geloof dat het verder gaat dan dat. Dat ze er ook zijn om ons contact met de natuur te herstellen, met moeder Aarde en al het moois dat zij te bieden heeft. En dat houdt in dat we breken met alle ongezonde gewoontes. Ongezond voor ons, onze kinderen en onze honden, en vooral ook ongezond voor moeder Aarde. Moeder Aarde geeft ons namelijk alles wat wij nodig hebben (zolang wij haar niet vernield hebben en daar zijn we hard mee bezig), we hebben geen kunstmatige ingrediënten nodig, geen chemicaliën, geen gifstoffen, niks dat “onnatuurlijk” is. Terwijl de meeste spullen die wij eten of gebruiken onnatuurlijk zijn. En daarmee “vergiftigen” we dus eigenlijk onszelf (en op meerdere manier ook de Aarde) Het feit dat Doodles zo gevoelig zijn voor alles dat ze binnenkrijgen kunnen wij zien als een waarschuwing voor ons eigen welzijn. Je lichaam accepteert misschien de levensstijl die jij haar oplegt (of dat van je hond of kind), maar we kunnen niet naar binnen kijken en zien wat er daadwerkelijk gaande is. Onze acties, AL onze acties hebben gevolgen. Die merken we alleen pas als het te laat is en dan is het lastig om het proces nog terug te draaien.

Ik heb besloten om hier niet meer aan mee te doen en om me niet meer als een mak lam te laten leiden door de massa (geleid door de grote fabrikanten en marketingmachines). Wij hebben alles in huis om onze levens blijvend te veranderen, te beginnen met onze kwaliteit van leven en die van degene van wie we het meest houden. Kiezen voor een gezond leven is kiezen voor een gezonde Aarde. Daar ben ik heel gepassioneerd over. Zie je Doodle als het wonder der natuur dat hij is, geniet van alles dat hij jou te bieden heeft en gun hem een natuurlijk, gezond leven. Zoveel gevraagd is dat toch niet?

Wil jij ook de 1e stap zetten naar een sterkere band met je Doodle en een vrijer, comfortabeler leven voor jullie beide?

Super! Want ik heb het zo gemakkelijk mogelijk voor je gemaakt om te leren hoe jij je Doodle of Waterhond ZELF kunt trimmen in de natuurlijke, fluffy look waar jij van houdt ZONDER scheren: als eeuwig pup! Check HIER de GRATIS proefvideo’s en start VANDAAG NOG!

Maar je kunt natuurlijk ook eerst beginnen met het downloaden van mijn GRATIS boek preview. 

Groetjes,
Wanda & Joy
Doodletrimster Wanda Klomp

Interessant? Deel dit artikel!

NIEUW gratis wekelijkse Q&A call!

Vind jij het spannend om je Doodle zelf te leren trimmen?

Dat begrijp ik helemaal!

Omdat ik ervan overtuigd ben dat niet alleen je Doodle, maar ook jij erbij gebaat bent (in meerdere opzichten) als jij zelf leert je Doodle te trimmen volgens de DoodleComfort trimmethode, wil ik die stap zo laagdrempelig mogelijk voor je maken.

Als jij je gegevens invult, word je automatisch doorgestuurd naar een pagina met proefvideo’s EN een speciale eenmalige aanbieding op de online Klaar Met Klitten Introductie training. Zo kun je niet alleen eerst ZELF oefenen, maar ook meteen starten met trimmen voor de laagst mogelijke prijs! 

Enjoy!

Groetjes, Wanda

Wacht! Ga nog niet weg!

Jij bent op deze site terecht gekomen, omdat je je eigen Doodle wil leren trimmen, niet waar? En ik begrijp dat al die informatie een beetje overweldigend kan zijn. Bovendien is het veel leuker en fijner om zelf te DOEN en ERVAREN, dan om er maar over te blijven lezen. Toch?

Nou, dan heb ik iets heel speciaals voor je, dat de drempel van het zelf trimmen in één klap bij je wegneemt:

Een GRATIS mini proef trimworkshop! 

3 instructievideo’s waarmee je ZELF met je hondje op een veilige, vrijblijvende manier aan de slag kunt. Zodat je zelf kunt ervaren hoe leuk & gemakkelijk het is om je eigen Doodle te trimmen! No strings attached!

DUS WAAR WACHT JE NOG OP? 
Klik op onderstaande knop en sla aan het trimmen!

Enjoy!

Groetjes, Wanda