30 Redenen om zelf je Doodle of Waterhond te trimmen

Heb jij een Labradoodle (Australian Doodle, GoldenDoodle, Doubledoodle, Multigen Doodle, Cobberdog) of of Waterhond (Spaanse Waterhond, Barbet (Franse Waterhond), Portugese Waterhond of (Lagotto) Italiaanse Waterhond ?

Dan weet je hoeveel erbij komt kijken om al dat haar in bedwang en klitvrij te houden. Doodles en Waterhonden zijn de meest onderhoud gevoelige honden ter wereld. Probeer maar eens een ras te bedenken die een soortgelijke dikke vacht heeft. Die bestaat niet. Van nature werden zulke dikke vachten gefokt ten dienste van de functie die de hond moest uitvoeren (bij Waterhonden: het “retrieven” van aangeschoten gevogelte uit het water of het meehelpen met vissen of het hoeden van de schapen) of zijn leefklimaat. Bij Labradoodles ging het niet zozeer om de functie (Hoewel knuffelen misschien wel de belangrijkste functie is van allemaal en veel Doodles natuurlijk ook ideale hulphonden zijn, maar ik geloof niet dat die eigenschappen hebben meegeteld bij het creëren van de vacht) of klimaat, maar meer om de verharing tegen te gaan. En hoewel de vachten vaak meer hypoallergeen zijn, verharen ze wel degelijk en omdat al die losse haren zich door de vacht heen weven, zijn de vachten juist extra klitgevoelig en komen alle Waterhonden en Doodles met een speciale gebruiksaanwijzing voor een optimale vachtverzorging. Daar kun je als baasje je hoofd voor in het zand steken, maar vroeg of laat word je met dit feit geconfronteerd. 

Misinformatie over Doodle vachtverzorging

En het feit dat er in 10 jaar tijd zoveel Doodletrimmers en Doodle trimworkshops aan het firmament zijn verschenen is tekenend voor deze ontwikkeling. Sinds ik in 2011 begon met de eerste Doodle en Waterhonden trimworkshops voor baasjes en de eerste informatie over Doodle en Waterhonden vachtverzorging wereldkundig maakte, zijn nog steeds vele baasjes onvoldoende geïnformeerd en dat komt doordat er te veel incorrecte informatie gedeeld wordt online en offline. Terwijl er ook al heel veel WEL goed gaat: veel baasjes kennen de voordelen van de waterblazer al en veel baasjes weten dat de vachtverzorging de nodige aandacht vergt. Maar dat er nog steeds vaak te gemakkelijk over Doodle vachtverzorging wordt gedacht is helaas nog steeds een gegeven.

Geen gebruiksaanwijzing voor Labradoodle vachtverzorging

De meeste baasjes krijgen de “gebruiksaanwijzing” niet in tastbare vorm mee als ze een pup aanschaffen. De gangbare informatie gaat vaak niet veel verder dan “regelmatig borstelen”, maar welke borstel ze dan moeten (blijven) gebruiken en hoe vaak en hoe er geborsteld moet worden wordt niet altijd gedeeld. Terwijl foutief borstelen een van de eerste redenen is waarom veel Doodles tussen de 7 en 12 maanden vervilt raken. In de handleidingen die sommige fokkers wél meegeven, staat vaak onvoldoende informatie om de eenmaal volwassen vacht echt optimaal zelf te kunnen onderhouden, waardoor veel baasjes toch zelf op zoek gaan naar de juiste informatie. Er zijn hele voortvarende baasjes die zich al voor het in huis krijgen van hun pup uitgebreid inlezen, online onderzoek doen en zich van meet af aan laten onderwijzen in de juiste kennis en vaardigheden. Wat mij betreft zijn dit de lichtende voorbeelden voor de andere baasjes die vaak overrompeld worden door het vachtgeweld. De meeste baasjes moeten er namelijk gedurende de tijd vaak zelf achter komen wat de vachtverzorging van hun Doodle of Waterhond allemaal inhoudt en helaas ook door schade en schande wijs worden. En hun pup is daar de dupe van.

Je Labradoodle laten trimmen in een kostbare zaak

Want Doodle en Waterhonden vachtverzorging gaat veel verder dan het regelmatig borstelen van de vacht met de juiste borstel (en zelfs dan gaat het nog vaak mis). Om de vacht echt gezond en klitvrij te houden moet je Doodle vanaf de leeftijd van 5 maanden elke 8 weken getrimd worden en dat wordt al snel een kostbare zaak (dat de puppyvacht na 5 maanden eenmalig geschoren moet worden om plaats te maken voor de volwassen vacht is een mythe, waarvan ik geen idee heb wie deze in de wereld heeft gebracht. Niet alleen is het zielig om een pup als 1e trimervaring te laten kortscheren, puppyhaar verandert niet meteen magisch in volwassen haar door het af te scheren; dat heeft tijd nodig. Bovendien is de volwassen vacht niet ineens minder klitgevoelig; een volwassen Doodle vacht heeft zijn eigen uitdagingen)

Zelf je eigen Doodle of Waterhond trimmen

Onder andere vanwege de hoge trimkosten (en omdat ze het leuk vinden om te doen) nemen veel baasjes zelf de schaar in handen. Logisch, want zelf je Labradoodle of Waterhond trimmen heeft vele voordelen en is super leuk (en belangrijk) om te doen.

Tijdens Corona bemerkte ik een enorme groei in mijn Doodle zelf trim groepen op FaceBook. Mijn Engelse FB groep steeg met een paar duizend volgers, soms tientallen op één dag en ook mijn Nederlandse Doodle Vitaal groep kreeg ineens veel aanmeldingen. Wat ik alleen erg jammer vond om te zien (en dat was voor namelijk in mijn Engelse groep, maar ook in Nederland waren ze niet aan te slepen), was dat baasjes massaal naar de tondeuse grepen. Alsof kort scheren het antwoord was op onbeschikbare hondentrimmers en een (daardoor) uit de kluiten gegroeide vacht. In mijn ogen is scheren alles behalve Doodle Comfort, maar daar kom ik een andere keer graag op terug.

Nu de zware Corona tijden voorbij lijken te zijn heb ik het idee dat veel baasjes hun schaar of tondeuse in de ring hebben gegooid, terwijl het zoveel voordelen heeft om je Labradoodle of Waterhond zelf te trimmen. Ik pleit er zelfs voor dat zoveel mogelijk baasjes de vachtverzorging zelf in handen nemen en zal 30 redenen noemen om jou hier ook van te overtuigen.

30 redenen om zelf je Labradoodle of Waterhond te trimmen:

Jouw sensitieve Doodle heeft speciale zorg nodig

Doodles zijn gevoelige hondjes. Vooral als ze een lichtgekleurde vacht hebben. Dit maakt ze vaak geweldige hulphonden en echte maatjes voor je kinderen, maar het heeft ook een keerzijde. Veel Doodles raken snel overprikkeld en dan kan een drukke trimsalon, waar zich vaak meerdere honden tegelijk bevinden, te heftig zijn voor je Doodle. 

Ik kan het weten, want ben opgegroeid in de trimsalon aan huis van mijn moeder. Er was altijd een ochtend shift en een middag shift, waardoor er niet meer dan 4 hondjes tegelijkertijd in de trimsalon waren. Ook werd er in shifts gewerkt: één hondje werd gewassen, terwijl de andere stond te drogen onder de föhn en 2 andere hondjes lagen op de grond. Dit was hoe het er in een kleine trimsalon aan toe ging. Er moesten immers meerdere hondjes per dag gedaan worden om een redelijk inkomen te kunnen verdienen. In een grote salon worden er zelfs meerdere honden tegelijkertijd gedaan, want daar staan meerdere trimtafels met aan elke trimtafel een trim assistent aan het werk. 

In de tijd dat ik bij mijn moeder werkte (of als kind hielp) raakte ik zelf al snel overprikkeld. Er stond altijd wel een föhn aan, de radio stond aan, de telefoon ging regelmatig, in de zomer stond de airco aan en als er wat nerveuzere hondjes waren, werd er ook veel geblaft. Daarnaast gebruikte mijn moeder veel verschillende geurtjes, omdat zij dat lekker vond: een geurtje in de shampoo en in de conditioner, een geurtje om de vacht goed door te kunnen borstelen. oorpoeder voorhet uitplukken van de oren en een geurtje bij het weggaan. heel eerlijk gezegd waren al die geurtjes een beetje teveel van het goede voor mijn neus en ik beschouwde mezelf in die tijd niet als een gevoelig persoon. 

Honden zijn vele malen gevoeliger dan mensen en Doodles al helemaal. Niet alleen voor prikkels en geluiden, ook voor bepaalde voedingsbestanddelen, kwaaltjes en allergieën. Wat voor een andere hond misschien helemaal prima kan zijn, kan voor een Doodle te heftig zijn. En niet alle hondentrimmers weten dat. Als jij zelf je Doodle gaat trimmen, heb je dit allemaal helemaal zelf in de hand.

Opvoeding op de trimtafel

Wist jij dat er heel veel opvoeding op de trimtafel gebeurt? Dit is iets waarvan ik vermoed dat heel veel baasjes er niet bij stilstaan, maar denk je dat een hond automatisch stilstaat als hij getrimd wordt? Ik zeg altijd “een sterke baas/hond relatie begint op de trimtafel”, omdat daar zoveel training plaatsvindt. Als het jou lukt om je Doodle kalm en relaxed op tafel te laten staan tijdens het borstelen, pootjes uitknippen en trimmen, dan zal je Doodle ook veel beter naar je luisteren als hij op de grond staat. Jouw Doodle houdt er namelijk niet van om uit zijn territorium gehaald te worden en vastgezet te worden om te doen wat een ander van hem vraagt. Hij wil liever vrij zijn en spelen. Dus hoe vrijer jouw Doodle zich voelt (vanwege te weinig grenzen in huis) of juist hoe onzekerder hij zich voelt, (omdat het een onzeker of bang hondje is dat niet de juiste begeleiding en coaching daarvoor krijgt), des te meer weerstand hij zal vertonen als hij op de trimtafel staat. Dit is een kans bij uitstek om jouw Doodle beter te leren lezen en om meer te leren over jouw leiderschap en de energie die jij uitstraalt (waar je Doodle op reageert). Het is eeuwig zonde om dat hele opvoedingsproces aan een trimmer over te laten. En stel dat de trimmer ook niet weet hoe ze hiermee om moet gaan; welke gevolgen denk je dat dat heeft voor je Doodle? 

Zelf je Doodle trimmen bespaart je tonnen met geld!


Wist jij dat je, als jij je Doodle of Waterhond zelf gaat trimmen, je zo’n € 9000,00 in 15 jaar tijd bespaart aan trimkosten? Een Doodle moet om de vacht mooi en klitvrij te houden namelijk vanaf de leeftijd van 5 maanden uiterlijk elke 8 weken getrimd worden. Bij een gemiddelde trimbeurt van € 100,00 per keer, komt dat op ca € 600,00 per jaar en dus op € 9000,00 in 15 jaar, ervan uitgaande dat je Doodle zo’n mooie leeftijd bereikt (en ook daarvoor is het belangrijk dat je het welzijn van je Doodle in eigen handen neemt, maar dat bewaar ik voor een volgende blog). Dat is dus een veel grotere kostenpost dan de aanschaf van je Doodle ooit is geweest. Ongeacht of je wel of niet tevreden bent met het trimresultaat. Veel baasjes beseffen zich dat niet, of komen er te laat achter. Want als je je Doodle in de klit bij de trimsalon aanlevert ben je waarschijnlijk nog meer kwijt. OF je krijgt een kaal hondje terug, beide geen opties waar je als baasje blij van wordt.

Lange termijn winst voor je Doodle en voor jou

Als mens zijn we vaak meer gefocust op de korte behoeften vervulling dan op de veel grotere winst op de langere termijn. En dat geldt vaak ook voor onze Doodles. Als hun Doodle geschoren wordt omdat hij daar voor deze keer mee geholpen is, accepteren de meeste baasjes dat schoorvoetend. Maar als ze in de tussentijd niet leren hoe ze die klitten zelf een volgende keer kunnen voorkomen en verwijderen, dan blijven ze keer op keer er tegenaan lopen dat hun Doodle geschoren wordt. En sommige Doodle vachten zijn nu eenmaal zo klitgevoelig dat ze misschien wel elke 4 weken getrimd zouden moeten worden en dat is gewoonweg niet te doen.

Het is dus geen luxe om zelf je Doodle te gaan trimmen, het is een must. Want hondentrimmers zijn er niet voor om de problemen van baasjes op te lossen. Jij bent zelf verantwoordelijk voor het welzijn van je Doodle en zult hem ZELF klitvrij moeten aanleveren. Dat kan alleen als je weet hoe je dat voor elkaar krijgt. Dus dat zijn vaardigheden die elk baasje in ieder geval zou moeten leren. Dat HOORT er gewoon bij als je een Doodle aanschaft.

Verkeerde voorbeelden van vachtverzorging

Daar waar baasjes WEL ervoor kiezen om hun Doodle of Waterhond zelf te gaan trimmen, merk ik dat er vaak veel te gemakkelijk over het trimmen wordt gedacht. Misschien ook wel, omdat het een geldkwestie is, maar waarschijnlijk ook omdat veel mensen op Internet (ik doel hiermee op bepaalde FB groepen en forums waarin baasjes elkaar adviseren over vachtverzorging en gezondheidskwesties) het doen overkomen alsof zelf trimmen een fluitje van een cent is.

Veel baasjes kijken de “trimkunst” af van YouTube video’s waar niet altijd het goede voorbeeld in wordt gegeven. Zo heb ik hele slechte video’s gezien waarin het borstelen totaal verkeerd wordt aangepakt en waarin Doodles in bad worden ontklit door met een kam aan de klitten te trekken…AUWW! 

Ook denken veel baasjes dat een Doodle of Waterhondenvacht geschoren dient te worden, dus schaffen ze een tondeuse aan om de vacht lukraak af te scheren, wat EN gevaarlijk kan zijn EN totaal onnodig en onprettig is voor Doodles met een (allergie) gevoelige huid die die vacht nodig hebben als bescherming tegen allerlei schadelijke externe invloeden (Doodles zijn hier veel gevoeliger voor dan andere hondenrassen).

Als baasjes zelf met de hand gaan trimmen gebruiken ze vaak een rechte poedelschaar, omdat ze denken (of geleerd hebben) dat de vacht net als bij een poedel met een rechte schaar geknipt hoort te worden. Hoewel dit een methode is om te vacht korter te krijgen is het niet de meest mooie en natuurlijke methode en ook niet de meest grondige methode, omdat je niet echt weet wat je doet, omdat klitten gemakkelijk over het hoofd gezien kunnen worden, waardoor de vacht stukje bij beetje vervilt raakt en omdat je elke knip ziet. Ook is de kans groter dat je hond er als een poedel uit komt te zien en voor veel Doodle en Waterhond baasjes is dat een wandelende belediging.

Trimmen gaat niet alleen om de buitenkant die er mooi uit moet zien. Het gaat voornamelijk om de binnenkant: de vacht die eerst helemaal voorbewerkt wordt (uitgedund en kllitvrij gemaakt wordt), zodat deze gezond wordt en dan pas op een praktische, mooie tussenlengte getrimd wordt die eer doet aan de botstructuur en persoonlijkheid van je Doodle of Waterhond.

Hoeveel Doodles en Waterhonden lopen er niet OF met een vervilte, lange vacht OF met een lelijke, te korte en kwetsbaar makende geschoren vacht rond, omdat de baasjes niet beschikken over de juiste informatie over een optimale vachtverzorging? 

Doodletrimmen is een vak

Hondentrimmen is een vak, een ambacht. Doodles en Waterhonden trimmen een specialisme binnen dat ambacht. Dat gaat veel verder dan alleen een stukje haar afknippen. Je heb het dus ook niet in een paar uurtjes geleerd (alleen het voorbehandelen van de vacht en de basis vachtverzorging nemen vaak al een paar uur in beslag). Daarom geef ik mijn VIP trimworkshop altijd verdeeld over 2 dagen , in plaats van alles in 1 dag te doen. Dat is voor de Doodle in kwestie en voor het baasje veel beter behapbaar. En omdat het echte leren slechts een succes wordt door herhaling, bied ik altijd een totaalpakket aan, inclusief alle professionele trimspullen en mijn online videotraining als digitaal naslagwerk. 

Als je echt dol bent op je Doodle of Waterhond en je wilt hem niet zomaar leren trimmen, maar je wilt leren hoe je hem er altijd op zijn best kunt laten uitzien, met de juiste lichaamscontouren, volle berenpoten, een hoofd dat zijn persoonlijkheid weerspiegelt en vooral de fluffy, knuffelbare vacht die hij als pup had? Dan leer je trimmen, zoals je leert beeldhouwen: je brengt je hondje vanuit een hoop haar tevoorschijn. Met een kunstenaars oog en het juiste, speciale trimgereedschap. Op die manier trimmen maakt het extra leuk, omdat je je hondje voor je ogen ziet transformeren en jonger ziet worden; weer terug naar pup. En welk baasje wil nu niet dat zijn Doodle levenslang pup blijft? 

Geen tijd of zin? Doe dan alleen de basis vachtverzorging van je Doodle

Dus zelf je Doodle of Waterhond trimmen? Duizendmaal JA en bij voorkeur ZELF, omdat je dan ALLES zelf in de hand hebt, maar dan wel op een verantwoorde manier en als verrijking voor jou en je hondje. En heb je geen tijd of zin? Weet dan dat elke Doodle of Waterhond nu eenmaal met de benodigde vachtverzorging komt en dat je toch IETS zult moeten doen om de vacht gezond en klitvrij te houden. Gelukkig heb ik gemerkt dat JUIST Doodle baasjes ervoor openstaan om zelf het trimmen te leren, gewoonweg, omdat ze het heerlijk vinden om zoveel mogelijk zelf te doen met hun Doodle. En natuurlijk hoef je niet ALLES zelf te doen. Ik heb één missie en dat is dat elk Doodle baasje in ieder geval zelf de basis vachtverzorging leert op te pakken en DAAR zelfredzaam in wordt. Want de basisverzorging betreft het welzijn en de gezondheid van je Doodle en als jij ZELF leert hoe je je Doodle gemakkelijk klitvrij, gezond en fluffy kunt houden is dat een WIN-WIN-WIN voor iedereen. Voor jou, voor je Doodle en voor de hondentrimmer (dus indirect ook weer voor jou en je Doodle 😉

Zie het zelf trimmen als een kans om NOG meer van je Doodle te genieten. Dat is voor mij onder andere waar DoodleComfort voor staat. Jij bent het waard en je Doodle is het helemaal waard!

Heel veel trimplezier en mocht je mijn hulp willen inschakelen, check dan even welke opties ik bied en download ook meteen even mijn gratis boek preview! 

Doodletrimster Wanda Klomp

Wil jij ook de 1e stap zetten naar een sterkere band met je Doodle en een vrijer, comfortabeler leven voor jullie beide?

Super! Want ik heb het zo gemakkelijk mogelijk voor je gemaakt om te leren hoe jij je Doodle of Waterhond ZELF kunt trimmen in de natuurlijke, fluffy look waar jij van houdt ZONDER scheren: als eeuwig pup! Check HIER de GRATIS proefvideo’s en start VANDAAG NOG!

Maar je kunt natuurlijk ook eerst beginnen met het downloaden van mijn GRATIS boek preview. 

Interessant? Deel dit artikel!

NIEUW gratis wekelijkse Q&A call!

Vind jij het spannend om je Doodle zelf te leren trimmen?

Dat begrijp ik helemaal!

Omdat ik ervan overtuigd ben dat niet alleen je Doodle, maar ook jij erbij gebaat bent (in meerdere opzichten) als jij zelf leert je Doodle te trimmen volgens de DoodleComfort trimmethode, wil ik die stap zo laagdrempelig mogelijk voor je maken.

Als jij je gegevens invult, word je automatisch doorgestuurd naar een pagina met proefvideo’s EN een speciale eenmalige aanbieding op de online Klaar Met Klitten Introductie training. Zo kun je niet alleen eerst ZELF oefenen, maar ook meteen starten met trimmen voor de laagst mogelijke prijs! 

Enjoy!

Groetjes, Wanda

Wacht! Ga nog niet weg!

Jij bent op deze site terecht gekomen, omdat je je eigen Doodle wil leren trimmen, niet waar? En ik begrijp dat al die informatie een beetje overweldigend kan zijn. Bovendien is het veel leuker en fijner om zelf te DOEN en ERVAREN, dan om er maar over te blijven lezen. Toch?

Nou, dan heb ik iets heel speciaals voor je, dat de drempel van het zelf trimmen in één klap bij je wegneemt:

Een GRATIS mini proef trimworkshop! 

3 instructievideo’s waarmee je ZELF met je hondje op een veilige, vrijblijvende manier aan de slag kunt. Zodat je zelf kunt ervaren hoe leuk & gemakkelijk het is om je eigen Doodle te trimmen! No strings attached!

DUS WAAR WACHT JE NOG OP? 
Klik op onderstaande knop en sla aan het trimmen!

Enjoy!

Groetjes, Wanda