Welke gevolgen heeft de vachtwisseling voor de vachtverzorging van je Labradoodle of Waterhond?

In 1 antwoord: alles!

Kenmerkend voor de puppyvacht is dat het dun, luchtig en zacht is, kortom gemakkelijk te onderhouden en weinig klitgevoelig. Logisch gezien het feit dat de vacht enkel dient om de pup warm te houden. Maar wanneer een pup de leeftijd van 5 à 6 maanden bereikt zal de nestvacht langzaam aan plaats gaan maken voor de volwassen vacht.

Deze vacht moet de pup gaan beschermen tegen kou en hitte, diverse weersomstandigheden, parasieten, allergische reacties, toxische gassen en dampen, maar ook tegen geweld van buitenaf. Om deze reden is de vacht stugger, dikker en meer. In plaats van 1 haargroepje per cm2, zullen er nu 3 groepjes per cm2 groeien (bij wijze van spreken).

Dit gebeurt niet in één keer, zoals veel mensen lijken te denken en daarom is het eenmalig afscheren van de puppyvacht niet alleen zielig, maar ook nutteloos. Dit gebeurt geleidelijk: terwijl het puppypluis langzaam loslaat, groeit volwassen haar in.

Dit maakt de vacht extra klitgevoelig, want de poreuze, dode, puppy pluis blijft los in de vacht hangen en veroorzaakt klitten als het niet goed wordt uitgeborsteld, of nat wordt en aan de lucht droogt. Om deze reden raken veel Doodle en Waterhond pups vervilt in de leeftijd van 7 maanden tot 1 jaar: de baasjes hebben het effect van de vachtwisseling onderschat en borstelen met een te oppervlakkige borstel.

Vanaf de leeftijd van ca 5 maanden heeft een pup elke 8 weken een trimbeurt nodig om de vacht gezond en op een praktische lengte te kunnen houden.

Omdat hier nogal wat bij komt kijken is het het beste om je pup hier al zo vroeg mogelijk aan te laten wennen. Hoe vroeger je je pup leert om te gaan met alle prikkels die bij het trimmen en regelmatige vachtverzorging komen kijken, des te gemakkelijker laat je pup het toe wanneer het nodig is. En des te stabieler wordt de basis voor een sterke baas/hond relatie, gebaseerd op wederzijds vertrouwen, respect en leiderschap.

Om die reden geef ik puppy gewenningsworkshops op de leeftijd van 4 maanden.

Op deze dag leert je pup om te gaan met alle prikkels die bij het trimmen aan bod komen, naast socialisatie en andere dingen die aan bod komen en leer jij de beginselen van leiderschap en het creëren van een sterke baas/hond relatie.

Niet alleen zijn deze dagen heel leerzaam, het is ook nog eens superleuk om zo intensief met je pup aan de slag te gaan.

Als je een goede basis wilt leggen voor een leven vol vachtonderhoud, is dit een echte aanrader!

Kijk als je interesse hebt op de site voor de eerstvolgende data en anders hoop ik dat deze blog je meer inzicht heeft gegeven in wat de vachtwisseling daadwerkelijk inhoudt en hoe het de mate van vachtonderhoud beïnvloedt, zodat je er op tijd bij kunt zijn.

Tot de volgende blog en heel veel trimplezier!

Groetjes,

Wanda & Joy

Doodletrimster Wanda Klomp

Interessant? Deel dit artikel!

Wacht! Ga nog niet weg!

Jij bent op deze site terecht gekomen, omdat je je eigen Doodle wil leren trimmen, niet waar? En ik begrijp dat al die informatie een beetje overweldigend kan zijn. Bovendien is het veel leuker en fijner om zelf te DOEN en ERVAREN, dan om er maar over te blijven lezen. Toch?

Nou, dan heb ik iets heel speciaals voor je, dat de drempel van het zelf trimmen in één klap bij je wegneemt:

Een GRATIS mini proef trimworkshop! 

3 instructievideo’s waarmee je ZELF met je hondje op een veilige, vrijblijvende manier aan de slag kunt. Zodat je zelf kunt ervaren hoe leuk & gemakkelijk het is om je eigen Doodle te trimmen! No strings attached!

DUS WAAR WACHT JE NOG OP? 
Klik op onderstaande knop en sla aan het trimmen!

Enjoy!

Groetjes, Wanda