Waarom kort scheren slecht is voor je Labradoodle en wat je beter kunt doen

Ik zie ze zo vaak langskomen: foto’s van kortgeschoren Labradoodles.

En het eerste dat ik me dan afvraag is: waarom vallen baasjes massaal voor het vriendelijke, speelse, open karakter, die lieve kop en vooral knuffelige, fluffy vacht om vervolgens die heerlijke, zachte, fluffy vacht tot een minimum af te scheren?

Na 12 jaar in de Doodle business te werken en Labradoodle vachtonderhoud mijn expertise te hebben gemaakt en contacten in het buitenland te hebben onderhouden met Labradoodle baasjes en fokkers weet ik natuurlijk ook wel dat de meeste mensen dit doen, omdat het praktisch voor ze is.

 • De meeste Labradoodles hebben nu eenmaal een zeer klitgevoelige vacht, onherkenbaar van de eenvoudige, klitproof puppy vacht.
 • De meeste Labradoodles ravotten graag met elkaar of de elementen der natuur, lees modder, zand, plassen enz.
 • En zonder de juiste technieken of tijd is 1 + 1 voor de meeste mensen gewoon 2.

Iedereen weet echter ook dat de vacht de hond maakt en dat een Doodle er niet uitziet als hij nat is. Kort scheren heeft hetzelfde optische effect: lange, dunne, knokige benen met een smal lijfje erboven, kortom het uiterlijk van een ongezonde, armetierige hond. Terwijl een volle vacht de glorie geeft van welzijn, vitaliteit, spieren en levendigheid. Kort geschoren lijkt geen enkele Doodle op zijn ware zelf.

Dus waarom kiezen veel baasjes dan toch voor de easy way out?

Kort scheren is meestal noodzaak: de vacht is zodanig vervilt dat de trimmer geen andere optie ziet.

Een vervilte vacht is zielig voor je Labradoodle, maar scheren ook en ik vraag me af of baasjes wereldwijd dat wel weten, want er wordt vaak erg gemakkelijk over gedacht: de hond is verlost van de klitten en de vacht groeit vanzelf aan. Toch?

Heb je er wel eens bij stilgestaan wat de functie van de vacht is?

De vacht is een verlengstuk van de huid bedoeld ter bescherming voor de huid en organen. Elke hond heeft de vacht die het beste bij zijn taak en leefomgeving past. Nu gaat dat bij Labradoodles niet helemaal meer op, maar het principe blijft hetzelfde. Niet alleen dient de vacht om een hond bij kou en vocht te behoeden voor onderkoeling en bij warmte te beschermen tegen verbranding, de vacht is een extra beschermingslaag tegen schade van buitenaf (hard rennen door struikenbossen, stoten, vallen, maar ook vechten met andere honden en insectenbeten). Maar dat is niet het enige, de buitenlucht zit vol met toxische gassen en dampen die we wellicht niet opmerken, maar die veel schade kunnen veroorzaken aan de huid, zoals uitlaatgassen. Een huid die dus blootgesteld wordt aan de elementen is letterlijk veel kwetsbaarder en daardoor allergie gevoeliger. Niet alleen buiten (atopie), maar ook binnen: huis- en stofmijt allergie, reacties op bepaalde stoffen, geuren, schoonmaakmiddelen…noem maar op.

En Labradoodles zijn veel gevoeliger dan andere honden, vooral witte en lichtgekleurde Labradoodles.

Daarbij komt dat een vervilte vacht de huid zodanig week maakt, dat scheren wondjes kan veroorzaken, dat de huid geïrriteerd kan raken, maar ook na het scheren lang gevoelig blijft. En wat dacht je van scheerbrand? Doordat de tondeuse veel moeite moet doen om door het vilt heen te komen wordt de scheerkop heet, waardoor de huid kan verbranden.

Veel honden voelen zich vreemd als ze de vacht ineens kwijt zijn, ze kunnen vervreemd raken van de roedel, omdat ze er anders uitzien en ze zitten duidelijk minder lekker in hun vel.

Voor veel hondentrimmers staat ontvilten gelijk aan hondenmarteling. Daar ben ik het niet mee eens.

Ten eerste doe je je Labradoodle geen pijn als je de juiste methodes en tools gebruikt, ten tweede help je je Doodle zijn vacht te behouden. Uiteraard staat voorop dat je het nooit zo ver laat komen, dan is scheren ook niet nodig. Maar 1 keer per jaar laten scheren en de rest van de tijd niets aan de vacht doen is dus je reinste verwaarlozing. En er zijn daadwerkelijk fokkers die dat adviseren.

Als jij wist dat scheren zo slecht is en de technieken zou kennen die vervilting zouden voorkomen, zou je dan een voor je Doodle comfortabelere optie kiezen?

Ik zeg altijd dat vachtverzorging uit twee essentiële onderdelen bestaat: de basisverzorging en het trimmen zelf, waarbij de basisverzorging de binnenkant van je Doodle behelst en het trimmen de buitenkant.

Voor mij is de basisverzorging zelfs belangrijker dan het trimmen, want

 1. De vacht moet volledig klitvrij zijn om überhaupt goed getrimd te kunnen worden.
 2. De mate van basisverzorging bepaalt het welzijn van je Labradoodle.
 3. De basisverzorging helpt de gezondheid van je labradoodle op peil te houden, want bestaat uit:
 • het uitknippen van de poten
 • het vrij knippen van het poepertje
 • het knippen van de nagels
 • het “schoon” knippen van de schaamstreek
 • het vrij knippen van de ogen
 • het uitplukken van de oren (let op: pijnloos en stressvrij)

En heel belangrijk:

 • de juiste borsteltechniek
 • het leren kijken naar en voelen van de vacht om te bepalen welke verzorging passend is 
 • de juiste ontklit en ontvilt techniek
 • het leren voorkomen van klitten en vilt

Elke vacht is anders en heeft een andere verzorging nodig.
Een vacht die niet eerst goed is voorbehandeld, kan niet optimaal getrimd worden.

En daar gaat het vaak verkeerd.

Veel baasjes, fokkers en zelfs hondentrimmers knippen met een rechte schaar lukraak over de klitten heen. Zo’n vacht ziet er van buiten redelijk netjes uit (hoewel knippen met een rechte schaar nooit het mooiste, meest natuurlijke resultaat geeft), maar zodra je er een grove kam doorheen probeert te halen zit je vast.

Dat tonen de autodidactische Labradoodle trim YouTube filmpjes niet!

Na verloop van tijd bouwt de viltlaag op de huid zich op, vormt een harnas over het gehele lichaam, waardoor de Labradoodle in kwestie beperkt wordt in zijn mobiliteit en levensvreugde, de vacht steeds vuiler en de huid steeds kwetsbaarder wordt…totdat scheren het enige laatste redmiddel biedt met alle gevolgen van dien.

Dat wil je toch niet voor je Doodle?

Om baasjes te helpen hun Labradoodle de beste verzorging te bieden en klitten te voorkomen bied ik de perfecte workshop aan: De VIP 2-daagse. In het comfort van je eigen huis, waarin je alle boven beschreven technieken leert. Aansluitend trim ik je hondje mooi fluffy in model, zodat je er weer 8 weken tegen kunt, je meteen kunt zien wat mogelijk is en of mijn techniek jou bevalt en of je dat misschien vroeg of laat zelf zou willen leren.

Na die 8 weken zijn de vacht en je Doodle namelijk klaar voor het ware trimwerk, het leren trimmen met de opzetkam en effileerschaar.

En als je eenmaal zelf op de juiste wijze de vacht van je Labradoodle kunt bijhouden, kun je kiezen voor een praktische, fluffy tussenlengte, waardoor je Doodle er altijd op zijn best uitziet en je met de juiste borsteltechnieken, professionele trimmaterialen en regelmatig trimmen (elke 6 tot 8 wkn) de vacht gemakkelijk klitvrij kunt houden.

That’s all there is to it.

Dus als jij je Labradoodle het beste wilt bieden, keer dan je rug tegen het kort scheren en leer hoe je de vacht zelf gemakkelijk gezond, mooi en klitvrij kunt houden.

Of breng hem elke 6 tot 8 weken naar een gespecialiseerde Doodletrimmer (een echte, niet een die dat beweert te zijn en je Doodle vervolgens tot Poedel (ver)knipt 😉

Een Labradoodle is nu eenmaal een van de meest onderhoud gevoelige honden ter wereld (samen met Waterhonden). Toch heb je ervoor gekozen. Dat vraagt een flinke investering: in geld, tijd en energie.

Maar als jij bereid bent dit voor je Doodle over te hebben, komt het in 10-voud bij je terug.

Veel trimplezier!

Groetjes,
Wanda & Joy

Doodle trimmer Wanda Klomp

Wil jij ook de 1e stap zetten naar een sterkere band met je Doodle en een vrijer, comfortabeler leven voor jullie beide?

Super! Want ik heb het zo gemakkelijk mogelijk voor je gemaakt om te leren hoe jij je Doodle of Waterhond ZELF kunt trimmen in de natuurlijke, fluffy look waar jij van houdt ZONDER scheren: als eeuwig pup! Check HIER de GRATIS proefvideo’s en start VANDAAG NOG!

Maar je kunt natuurlijk ook eerst beginnen met het downloaden van mijn GRATIS boek preview. 

Interessant? Deel dit artikel!

NIEUW gratis wekelijkse Q&A call!

Vind jij het spannend om je Doodle zelf te leren trimmen?

Dat begrijp ik helemaal!

Omdat ik ervan overtuigd ben dat niet alleen je Doodle, maar ook jij erbij gebaat bent (in meerdere opzichten) als jij zelf leert je Doodle te trimmen volgens de DoodleComfort trimmethode, wil ik die stap zo laagdrempelig mogelijk voor je maken.

Als jij je gegevens invult, word je automatisch doorgestuurd naar een pagina met proefvideo’s EN een speciale eenmalige aanbieding op de online Klaar Met Klitten Introductie training. Zo kun je niet alleen eerst ZELF oefenen, maar ook meteen starten met trimmen voor de laagst mogelijke prijs! 

Enjoy!

Groetjes, Wanda

Wacht! Ga nog niet weg!

Jij bent op deze site terecht gekomen, omdat je je eigen Doodle wil leren trimmen, niet waar? En ik begrijp dat al die informatie een beetje overweldigend kan zijn. Bovendien is het veel leuker en fijner om zelf te DOEN en ERVAREN, dan om er maar over te blijven lezen. Toch?

Nou, dan heb ik iets heel speciaals voor je, dat de drempel van het zelf trimmen in één klap bij je wegneemt:

Een GRATIS mini proef trimworkshop! 

3 instructievideo’s waarmee je ZELF met je hondje op een veilige, vrijblijvende manier aan de slag kunt. Zodat je zelf kunt ervaren hoe leuk & gemakkelijk het is om je eigen Doodle te trimmen! No strings attached!

DUS WAAR WACHT JE NOG OP? 
Klik op onderstaande knop en sla aan het trimmen!

Enjoy!

Groetjes, Wanda