Wat heb je allemaal nodig om je eigen Doodle ZELF te trimmen?

De juiste professionele Labradoodle trimmaterialen

Goede spullen zijn het halve werk. Veel hondentrimmers gebruiken trimgereedschap dat niet specifiek geselecteerd is voor de uitdagende Doodle of Waterhond vachten en dat laat zich zien in het eindresultaat.

Wil je dus je eigen hondje leren trimmen in de fluffy look die JIJ mooi vindt, dan zul je dus de juiste trimmaterialen moeten aanschaffen (met het bijbehorende prijskaartje). Dat zijn professionele trimspullen die je NIET in de reguliere dierenwinkel kunt kopen, maar die een goede Doodletrimster ook gebruikt.

Als je onderstaande spullen gebruikt op de juiste wijze, gecombineerd met vachtinzicht en de juiste trimvaardigheden, voorkom je vachtproblemen en ziet je Doodle er altijd op zijn best uit.

Borstel
De vacht van een Doodle vraagt om een borstel met lange naalden, zodat je de huid raakt tijdens het borstelen en niet over de klitten heen borstelt. De enige borstels die dat hebben zijn de ActiVet borstels. Deze zijn moeilijk verkrijgbaar (importproduct) en vanwege hun patent erg duur (ca. € 95,00 in de winkel).  De borstel komt in twee formaten: breed (voor grote honden of grote oppervlakken, zoals de rug) en smal (voor pups of kleine oppervlakken, zoals de onderbenen of oksels).

Hoe dikker en krulliger de vacht, des te stugger het borstelbed moet zijn om de huid te kunnen raken. Om deze reden gebruik ik enkel de rode ActiVet borstel of de duo borstel als rood niet voorradig is.

Grove kam
Om te checken of de vacht echt klitvrij is, kam je deze na het borstelen door met een grove kam.  Pas als dit soepel gaat, is de hond klitvrij en kun je beginnen met knippen. De grove kam wordt tevens gebruikt voor het opkammen van de vacht als voorbereiding op het knippen.

Waarom een grove kam? Om de wollige, vaak poreuze Doodlevacht niet te beschadigen. Hoe fijner de kam, des te eerder splijten de haren. Bovendien trek je met een fijne kam eerder aan de haren, waardoor een Doodle minder rustig op tafel zal staan.

Kleine rechte schaar
Om de voetjes uit te knippen, rond te knippen, oogjes vrij te knippen en oren te knippen, evenals alle kleine details die je niet met de effileerschaar kunt knippen. 

De schaar die ik gebruik is speciaal geselecteerd op het smalle lemmet, zodat je gemakkelijk tussen de voetzooltjes kunt knippen, zonder ergens in te knippen. Zo heb je niet ook nog een speciaal voetenschaartje nodig.

3 verschillende effileerscharen
Elke effileerschaar heeft zijn eigen functie. Met de grove uitdunschaar dun je de vacht vóór het trimmen uit om deze luchtiger te maken. Na het voor scheren met de tondeuse met opzetkam gebruik je de middel en fijne effileerschaar om de vacht in model te brengen en mooi zacht af te werken. En bij een pup trim je alles met een effileerschaar, omdat je zo min mogelijk prikkels wilt. Niet alle effileerscharen zijn scherp en sterk genoeg voor het knippen van een Doodle vacht. Degene die ik gebruik en verkoop hebben hun nut en kwaliteit volop bewezen. Werken mooi subtiel, geven een strakke afwerking en als je hiermee per ongeluk verkeerd knipt is het effect gemakkelijk(er) te herstellen.

Tondeuse met opzetkammen
Een voor de vacht van een Labradoodle of Waterhond onmisbare tool; werkt snel en efficiënt (mits de vacht klitvrij is) en met behulp van de opzetkammen kun je zelf de lengte van de vacht bepalen. Bovendien veel goedkoper dan een tondeuse, waarbij je alle kopjes los moet kopen.

Waterblazer / Doodle blaster
Je beste maatje in huis! (naast je Doodle). Niet alleen een ideale tijd bespaarder voor het drogen van je hond na het wassen, ook als je hond natte poten heeft, gezwommen heeft of te vies is om het huis in te gaan gebruik je de Doodle blaster om het haar in een mum van tijd schoon en droog te krijgen. Ook ideaal om de vacht tussen de wasbeurten door even flink schoon te blazen (let echter op waar je dit doet; het vuil spat letterlijk uit de vacht.)

Ontklitter 
Je tweede beste maatje in huis! Een vernuftig dingetje om snel, gemakkelijk en pijnloos losse klitten te verwijderen. Ik ben helemaal om!

Trimtafel 
Een goede, in hoogte verstelbare trimtafel is onontbeerlijk voor elke trimster. Garandeert het stilstaan van de hond, zorgt ervoor dat je overal bij kunt, zonder dat je je lichaam hoeft te forceren. Een onmisbare tool! Let er wel op dat de tafel stabiel is, inklapbaar en licht genoeg is om gemakkelijk te kunnen dragen en weg te zetten, in hoogte verstelbaar is (zodat je nooit onder of boven je macht werkt) en groot genoeg om je Doodle of Waterhond voldoende sta ruimte te kunnen bieden. Verder moet het een brede beugel hebben met twee ringen (één voor de hoofdband en één voor de buikband) en een rubberen tafelblad.

Werken op een tuintafel is om meerdere redenen af te raden: de tafel is vaak te laag, waardoor je onder je macht moet werken (waarmee je je rug belast), niet in hoogte verstelbaar, te breed (waardoor je er niet goed bij kunt) en veel te groot. Zelfs als je er een losse trimbeugel op vast zou kunnen schroeven is het werken op de tuintafel (of andere tafel) geen verstandig idee. 

Trimkruk
Als je het jezelf comfortabel en gemakkelijk wilt maken (en geloof me, dat wil je, want je voelt het snel genoeg) gebruik je een in hoogte verstelbare trimkruk met wielen, waarin geen haar blijft vast steken. Een gewone stoel is vaak te laag en je wil jezelf gemakkelijk kunnen verplaatsen terwijl je van de ene naar de andere poot gaat.

Trimschort
Haren blijven altijd aan je kleren plakken en steken er soms zelfs dwars doorheen, in je huid. Dit is A. erg onaangenaam en B. kleren met haar erop kun je weggooien, want je wast ze er nooit meer helemaal af. Vieze boel dus. Kies daarom voor een trimschort van gladde stof, die niet te warm zit en waarin je je goed kunt bewegen.

Oorpoeder
Pluk NOOIT de oren uit zonder oorpoeder te gebruiken! Oorpoeder maakt het haar stug, waardoor je beter grip hebt en maakt het haar poreus, waardoor je het pijnloos kunt uitplukken. Plukken zonder oorpoeder is pijnlijk en stressvol voor de hond en als je ook nog medicinale oorpoeder gebruikt (met een anti-bacteriële werking) weet je zeker dat je Doodle beschermd is tegen oormijt.

Checklist benodigd trimgereedschap

Trimgereedschap

Heb ik wel

Heb ik niet

   

In hoogte verstelbare trimtafel met brede beugel

  

Verstelbare hoofdband en buikband

  

In hoogte verstelbare trimkruk

  

Waterblazer

  

Proff tondeuse met juiste scheerkop

  

Metalen opzetkammen set

  

3 Doodlecomfort Effileerscharen: grof, middel en fijn

  

Kleine schaar recht

  

Ogenkammetje

  

Tekentang

  

Grove kam

  

Brede Activet borstel rood

  

Ontklitter

  

Nageltang en vijl

  

Vingercondooms

  

Medicinale oorpoeder

  

Reinigingsdoekjes met lotion speciaal voor honden

  

Proff handfohn voor honden (niet noodzakelijk)

  

Trimschort

  
   

Trimmesje*

  

Coatking*

  
   
   

 

* Deze spullen gebruik je bij afwijkende Labrador-achtige Doodle vachten.

Al deze tools (en nog veel meer) ontvang je als je kiest voor de DoodleComfort privé trimworkshop aan huis, zodat je zeker weet dat je de juiste professionele spullen in huis hebt en je Doodle of waterhond er altijd op zijn mooist uit komt te zien!

 

Heel veel trimplezier!

Groetjes, 
Wanda & Joy (mijn fluffy side kick)

Doodletrimster Wanda Klomp

Interessant? Deel dit artikel!

NIEUW gratis wekelijkse Q&A call!

Vind jij het spannend om je Doodle zelf te leren trimmen?

Dat begrijp ik helemaal!

Omdat ik ervan overtuigd ben dat niet alleen je Doodle, maar ook jij erbij gebaat bent (in meerdere opzichten) als jij zelf leert je Doodle te trimmen volgens de DoodleComfort trimmethode, wil ik die stap zo laagdrempelig mogelijk voor je maken.

Als jij je gegevens invult, word je automatisch doorgestuurd naar een pagina met proefvideo’s EN een speciale eenmalige aanbieding op de online Klaar Met Klitten Introductie training. Zo kun je niet alleen eerst ZELF oefenen, maar ook meteen starten met trimmen voor de laagst mogelijke prijs! 

Enjoy!

Groetjes, Wanda

Wacht! Ga nog niet weg!

Jij bent op deze site terecht gekomen, omdat je je eigen Doodle wil leren trimmen, niet waar? En ik begrijp dat al die informatie een beetje overweldigend kan zijn. Bovendien is het veel leuker en fijner om zelf te DOEN en ERVAREN, dan om er maar over te blijven lezen. Toch?

Nou, dan heb ik iets heel speciaals voor je, dat de drempel van het zelf trimmen in één klap bij je wegneemt:

Een GRATIS mini proef trimworkshop! 

3 instructievideo’s waarmee je ZELF met je hondje op een veilige, vrijblijvende manier aan de slag kunt. Zodat je zelf kunt ervaren hoe leuk & gemakkelijk het is om je eigen Doodle te trimmen! No strings attached!

DUS WAAR WACHT JE NOG OP? 
Klik op onderstaande knop en sla aan het trimmen!

Enjoy!

Groetjes, Wanda