Wat houdt Labradoodle vachtverzorging allemaal in?

Gefeliciteerd met de aanschaf van je Labradoodle of Waterhond!

Ik hoop dat hij of zij alles is wat je altijd gewenst hebt.

Hoewel je waarschijnlijk de eerste paar maanden niet over de benodigde vachtverzorging zult nadenken, wil ik je toch vragen dat wel te doen.

De vacht van een Labradoodle (Australian of gewoon) of Waterhond is namelijk de meest onderhoudsgevoelige vacht die er maar bestaat…

Jawel, jij als baasje hebt gekozen voor de allerliefste, allerleukste en allermooiste hond ter wereld…met de allermoeilijkste vacht 😉
En de meeste baasjes zijn zich bij de aanschaf van hun lieveling daar niet bewust van. Met het gevolg dat 9 van de 10 Labradoodles en Waterhonden tussen de 7 en 12 maanden volledig vervilt raken en kort moeten worden geschoren.

Hoe zielig en frustrerend is dat?

Met een gedegen voorbereiding kun jij dat jezelf en je hondje besparen.

Over wat trimmen nu precies is zijn de meningen verdeeld.

De meeste mensen (baasjes, fokkers, maar ook trimmers) beschouwen “trimmen” als het knippen of scheren van een hond (lees mijn ebook  over waarom ik scheren geen goed idee vind).

Voor mij gaat trimmen of vachtverzorging veel verder dan dat: het gaat om het waarborgen van het welzijn van je hond.

Door de vacht regelmatig iets in te korten houd je de vacht niet alleen gezond, glanzend en fluffy, je voorkomt klitten en vilt en kunt huidproblemen, ongedierte en dergelijke eerder detecteren. De vacht is als het ware het gezicht van je hond, net als onze huid dat voor ons is. Als er iets aan de gezondheid van je Labradoodle of Waterhond mankeert, zie je dat aan de vacht. Bovendien is de vacht het harnas van je hond: het beschermt je Labradoodle of Waterhond tegen alle schadelijke invloeden van buitenaf, in welke vorm dan ook.

De vacht is dus van essentieel belang voor je hond en niet iets waarover je te licht moet denken.

Daarnaast ben ik er vast van overtuigd dat elke trimbeurt een verrijking moet zijn voor baas en hond. Je hond moet geholpen worden met zijn vachtproblemen EN je hond moet er ALTIJD beter, gezonder, mooier en jonger uitzien na de trimbeurt.

Hoe zie jij je Labradoodle of Waterhond liever? Kort, knokig en zacht gezegd niet op zijn mooist? OF mooi, vol, glanzend, gespierd, vrolijk, jong, blakend van gezondheid en alsof het weer een pup is? Met de vacht op een praktische lengte die prachtig staat en toch gemakkelijker te onderhouden is?

Voor mij is het een uitdaging om door elke vacht heen te kijken en als het ware je Labradoodle of Waterhond zodanig te “boetseren” dat hij het beste tot zijn recht komt.

Lukt dat niet helemaal, omdat de vacht teveel in de klit zit? Dan zal ik toch al mijn energie steken in het best mogelijke resultaat.

Als lifecoach kijk ik tevens op NOG een andere manier naar de vacht: ik zie het als een middel om je Labradoodle nog beter te leren aanvoelen, om samen van quality time te kunnen genieten, als een vorm van ontspanning, het waarborgen van het welzijn, het versterken van de band met je hond EN het bevestigen van jouw rol als roedelleider.

In al de jaren dat ik workshops geef en met Labradoodles werk heb ik ervaren dat een Labradoodle op tafel zijn ware aard/kleuren laat zien en één van mijn visies is dan ook dat “een sterke baas/hond relatie op de trimtafel begint”. Daarom pleit ik ervoor dat elk Labradoodle en Waterhondbaasje minimaal zelf de basis vachtverzorging doet, vanwege alle bovengenoemde redenen, om zelfredzaam te zijn (niet afhankelijk van hondentrimster of dierenarts), tijd, geld en eventuele frustraties te besparen EN gewoon omdat het ontzettend LEUK is om te doen.

Lees ook mijn blog “Hoe de basisverzorging je helpt het welzijn van je Labradoodle te verhogen”

Wat heeft jouw Labradoodle of Waterhond aan vachtverzorging nodig?

De meeste Labradoodle en Waterhond baasjes maken zich vooral druk over lange haren die over de ogen vallen of in de ogen steken, wat heel goed is, maar je hondje heeft wel meer verzorging nodig dan dat.

Omdat de vacht wel degelijk continu verhaart (maar niet op de vloer valt, zie daar de verwarring) moet een Labradoodle of Waterhond regelmatig geborsteld worden (alles over borstelen en klitten vind je in mijn ebook).

Gebeurt dat niet, op de verkeerde manier, met de verkeerde borstel of zelf teveel? Dan is het wachten op problemen. Meestal in de vorm van klitten en vilt.
Borstelen heeft echter nog andere belangrijke functies voor het welzijn van je hond, die je in mijn ebook kunt nalezen.

Naast het borstelen (max 2 x per week) moet je Labradoodle of Waterhond regelmatig getrimd worden.
Regelmatig houdt in 1 x per 8 weken. Wil je minder vaak, dan zul je genoegen moeten nemen met een kortere vacht om de tijd tussen trimbeurten door te kunnen doorstaan. Maar let op: hoe minder vaak je je Labradoodle of Waterhond laat trimmen, des te stressvoller elke trimbeurt is, want meer klitten, betekent meer werk voor de trimster, meer trekken aan de vacht en huid (AAAUW!) en minder snel wennen aan het regelmatig getrimd worden en op tafel staan. Veel baasjes staan hier niet bij stil. Om deze reden is puppygewenning een must!

Naast het trimmen moeten de oren regelmatig uitgeplukt worden om irritaties en ontstekingen te voorkomen en de voetjes regelmatig uitgeknipt worden om vuil te verwijderen en zandophopingen te voorkomen. Ook moeten de nagels regelmatig geknipt worden en het poepertje en genitaliën vrij gehouden worden van haar.

Hoewel er gezegd wordt dat Labradoodles vuil en zand gewoon van zich afschudden, is de waarheid minder “schoon”.
Vachten (vooral zachte, dikke, fluffy of krullende lange vachten) houden heel veel stof en vuil vast en worden bovendien op den duur vettig, van alle huid oliën. Vandaar dat regelmatig borstelen een must is, maar je Labradoodle of Waterhond ook af en toe een goede wasbeurt nodig heeft (niet te vaak om de gevoelige huid en poreuze vacht te sparen: 1 x per 6 weken of zelfs 3 maanden is prima, tenzij de vacht eerder vettig wordt).

Ben jij gezegend met zo’n Labradoodle of Waterhond die geen plas of sloot links kan laten liggen en graag in de modder of het zand rollebolt? Dan is een waterblazer of doodleblaster geen overbodige luxe! Meer hierover vind je in mijn ebook.

Hoeveel kost het laten trimmen van je Labradoodle of Waterhond?

 

Nu je weet dat je Labradoodle voor een optimale verzorging uiterlijk elke 2 maanden getrimd moet worden, kun je uitrekenen hoeveel het kost als je dat bij een hondentrimster laat doen,

De uurtarieven van een hondentrimmer variëren van € 35,00 tot € 60,00 per uur (afhankelijk van of ze wel/niet gediplomeerd zijn en wel/niet zwart werken), zeg gemiddeld € 45,00 per uur.

Het optimaal trimmen van een Labradoodle neemt zonder wassen en drogen al 3 uur in beslag. Vanwege de dikke vacht duurt het wassen en drogen zo lang dat een volledige trimbeurt gemakkelijk 4 a 5 uur kan duren, laten we voor de beeldvorming uitgaan van 4 uur. Dat is 4 x € 45,00 = € 180,00 per trimbeurt, of bij € 35,00 per uur minimaal € 140,00. Laten we voor de beeldvorming uitgaan van € 150,00 per trimbeurt, bij een gediplomeerde, wit werkende hondentrimster.

Elke twee maanden € 150,00 betekent een investering van maar liefst € 900,00 per jaar. Ervan uitgaand dat je hond ca 15 jaar oud zal worden kost alleen de regelmatige vachtverzorging van je Labradoodle of Waterhond je al een slordig fortuin van € 13.500,00 per hond!

En dat is alleen als hij NIET in de klit of vervilt wordt aangeleverd, want dan kan de trimbeurt nog langer duren dan die 5 uur.

Stel je voor dat je meerdere honden hebt! Dan ben je een fortuin kwijt aan trimkosten en het ergste is dat je je Labradoodle of Waterhond dan nog niet eens altijd naar je zin getrimd terug krijgt. Want hoeveel trimmers weten niet hoe ze met de vacht van een Labradoodle of Waterhond moeten omgaan? Of weten dat misschien wel, maar nemen niet de tijd voor het ontklitten, omdat ze meerdere honden moeten doen op een dag? De kans dat je je Labradoodle of Waterhond kortgeschoren, op één lengte geschoren of als een poedel geknipt terugkrijgt is bijzonder groot. Lees de Labradoodle fora er maar op na. Ik noem het “de kloof tussen trimmer en baasje”

Deze “kloof” heb ik geprobeerd te overbruggen door het verschaffen van zoveel mogelijk informatie over Labradoodle en Waterhonden vachtverzorging en door het bieden van trimworkshops. Ik geloof namelijk in zelfredzaamheid en hoe fijn is het als je je eigen Labradoodle of Waterhond kunt trimmen in het model dat JIJ mooi vindt, in je eigen tijd en enorm veel geld aan trimkosten te besparen? Naast al die andere voordelen die ik al genoemd heb?

Lees ook mijn blog : “20 redenen om zelf je Labradoodle te trimmen”

En wil je het niet zelf leren? Dan kun je ervoor kiezen om alleen de basisverzorging zelf op te pakken, OF je huurt mij in om je Labradoodle of Waterhond in het comfort van zijn eigen huis te komen trimmen.

Ook dat is Doodle comfort!

Veel trimplezier!

Groetjes, 
Wanda & Joy

 

Interessant? Deel dit artikel!

NIEUW gratis wekelijkse Q&A call!

Vind jij het spannend om je Doodle zelf te leren trimmen?

Dat begrijp ik helemaal!

Omdat ik ervan overtuigd ben dat niet alleen je Doodle, maar ook jij erbij gebaat bent (in meerdere opzichten) als jij zelf leert je Doodle te trimmen volgens de DoodleComfort trimmethode, wil ik die stap zo laagdrempelig mogelijk voor je maken.

Als jij je gegevens invult, word je automatisch doorgestuurd naar een pagina met proefvideo’s EN een speciale eenmalige aanbieding op de online Klaar Met Klitten Introductie training. Zo kun je niet alleen eerst ZELF oefenen, maar ook meteen starten met trimmen voor de laagst mogelijke prijs! 

Enjoy!

Groetjes, Wanda

Wacht! Ga nog niet weg!

Jij bent op deze site terecht gekomen, omdat je je eigen Doodle wil leren trimmen, niet waar? En ik begrijp dat al die informatie een beetje overweldigend kan zijn. Bovendien is het veel leuker en fijner om zelf te DOEN en ERVAREN, dan om er maar over te blijven lezen. Toch?

Nou, dan heb ik iets heel speciaals voor je, dat de drempel van het zelf trimmen in één klap bij je wegneemt:

Een GRATIS mini proef trimworkshop! 

3 instructievideo’s waarmee je ZELF met je hondje op een veilige, vrijblijvende manier aan de slag kunt. Zodat je zelf kunt ervaren hoe leuk & gemakkelijk het is om je eigen Doodle te trimmen! No strings attached!

DUS WAAR WACHT JE NOG OP? 
Klik op onderstaande knop en sla aan het trimmen!

Enjoy!

Groetjes, Wanda