Hoe bereid jij je Doodle voor op zijn eerste trimbeurt?

Heb vanmorgen mijn zoontje weggebracht, voor zijn 1e echte schooldag.
4 jaar geworden tijdens de vakantie, dus op naar de kleuterschool en de start van een heel nieuw leven. En ondanks dat hij al maanden naar vandaag uitkeek en maar bleef vragen “wanneer mag ik nou ook naar school?”, was het vanmorgen op het moment suprême toch wel heel erg spannend voor hem. Want hij voelt natuurlijk ook dat zijn oude leventje in 1 klap voorbij is. Dat hij aan de fundering staat van een hele reeks mijlpalen. Dat het ware leven nu echt begonnen is.

Zo was hij vanmorgen bij het opstaan ineens heel erg moe, wilde hij thuisblijven bij mama en declameerde hij zelfs dat hij geen tijd had om naar school te gaan, omdat hij moest spelen.

Toch was hij heel dapper toen hij als eerste de klas binnen mocht stappen en na een stevige knuffel en met zijn papegaai innig vastgeklemd in zijn armen liep hij zonder omkijken het nieuwe stadium van zijn leven binnen.

En was het voor hem spannend, dan zal ik je heel eerlijk vertellen dat ook ik vannacht geen oog heb dichtgedaan. Niet uit angst (want ik weet dat hij geweldig zal gedijen op school), maar van de zenuwen uit medegevoel voor hem. Positieve zenuwen, een vlinders in je buik gevoel, maar desalniettemin zenuwen.

Eerste trimbeurt is  spannend voor baas en hond

Zo moet het volgens mij ook een beetje voelen als baasjes hun Doodle pup voor het eerst naar de trimsalon brengen. Spannend: hoe zal hij het vinden, hoe zal hij op tafel staan, in welke staat (innerlijk en uiterlijk) krijg ik hem weer terug? Ik geloof best dat dat ook slapeloze nachten met zich mee kan brengen.

Labradoodle trimgewenning

En hoe is het voor je pup? Die voelt van te voren toch heus ook wel dat er iets te gebeuren valt. Die is misschien ook wat voorzichtiger, wat alerter, vanuit een voorgevoel van wat eraan zit te komen. Voor een pup gaat de wereld sowieso in sneltreinvaart aan hem voorbij. De nieuwe ervaringen die hij meemaakt vanaf het moment dat hij bij zijn moeder, broertjes en zusjes wordt weggehaald zijn legio. En hij is klein, dus alles kan overweldigend en soms zelfs intimiderend zijn. En ben je dan na weken eindelijk een beetje gewend aan je nieuwe woonomgeving en de mensen die voor je zorgen, niet te vergeten het lichaam waarin je geboren bent en de wereld waarin je bent terechtgekomen met al haar geluiden, wezens, voorwerpen, bewegingen, kleuren, geuren, smaken en sensorische belevenissen…dan ineens krijg je weer nieuwe dingen voorgeschoteld.

Wat komt er allemaal kijken bij een bezoek aan de trimsalon?

Bij het hondenpension en de puppytraining zijn er tenminste nog andere leuke soortgenoten waarmee je kunt spelen. Maar de dierenarts vraagt je enkel spannende dingen te doen en dan de hondentrimster: als je geluk hebt is het er maar één en is de trimsalon niet gevuld met meerdere schort dragende grijpers (want wat is een mens anders voor een pup dan een stel levende grijpers die je continu oppakken of aan je zitten)…dat is een verhaal apart vol sensorische ervaringen.

Het is dus logisch dat je als baasje plaatsvervangend zenuwachtig bent voor je pup. Je weet immers nooit waar hij terecht zal komen en wat er met hem zal gebeuren. Ik zal je 1 ding vertellen: voor de meeste Doodles (die sowieso al heel sensitief zijn) is de eerste trimervaring rete spannend. Zo’n vreemd mens dat maar met haar grijpers aan je zit, je poten onder je lijf vandaan trekt, loopt te plukken aan je haar, te pielen aan je poten en te wroeten in je oren. Dat jou ongevraagd bij je achterste grijpt, je allerlei rare manoeuvres laat doen en met een heel eng apparaat voor je ogen en neus loopt te zwaaien (allemaal terwijl je maar stil moet blijven staan).

Of dat je ineens in een grote bak wordt vastgezet en een grote plons water over je heen krijgt, waarna je aan alle kanten wordt geschrobd met een schuimende massa, zelfs bij je meest intieme lichaamsdelen. Waarna je eerst weer een plons water over je heen krijgt, je haar aan alle kanten wordt uitgeknepen, je vervolgens met een handdoek door elkaar gerost wordt om droog te worden en als je dan denkt dat je alles hebt gehad krijg je een windorkaan tegen je aan met warme lucht. Als je zelfs maar een beetje hebt kunnen genieten van de massage in bad, doen de veelheid aan prikkels (geuren, geluiden, energieën) dat minimale zen gevoel snel weer vergeten. En dan heb ik het nog niet eens gehad over hoe heftig de eerste ervaring met een razende, luide tondeuse kan zijn. Kortom: hoe lief, geduldig en bekwaam de trimster ook is, de eerste trimervaring is (ongeacht of je pup zichzelf hierna nog in de spiegel herkent of niet) voor elke pup een beproeving en voor onzekere, hoogsensitieve of bange pups misschien zelfs wel een kwelling. Helemaal als ze de eerste keer al zo vervilt zijn dat kort scheren de enige optie is (wat helaas vaker voorkomt dan je wilt weten).

Conclusie

Waar ik met deze levendige voorstelling naartoe wil?

Ik ga je niet vertellen of je je Doodletje naar de trimsalon moet brengen of niet. Dat is een overweging die elk baasje voor zichzelf moet maken (hoewel ik merk dat steeds meer baasjes ervoor kiezen om te leren hoe ze hun Doodle ZELF weer als fluffy pup kunnen trimmen, juist om een negatieve 1e trim associatie te voorkomen). Wat ik WEL wil doen is jou een indruk geven van wat jouw pup allemaal te wachten staat in de trimsalon. En jou, als je hier dus WEL voor kiest, zo goed mogelijk voor te bereiden, zodat jij je pup zo goed mogelijk kunt voorbereiden…zodat hij het trimmen de eerste keer hopelijk als minder heftig ervaart.

Hoe help ik jou je pup voor te bereiden op de eerste trimbeurt?

Door elke maand een week lang online oefeningen met je te doen (elke dag 1 oefening, die je in je eigen tijd kunt uitvoeren). Oefeningen die je pup helpen te wennen aan alle capriolen die hij straks moet gaan uitvoeren bij de hondentrimmer. En waar jij vooralsnog geen idee van hebt. Een gratis introductie workshop die bij een pup tot 5 maanden in het teken staat van trimgewenning en de goede start voor een lang & gezond leven, middels een Puppy Prep workshop. En die bij oudere Doodles en Waterhonden in het teken staat van Comfort & Care, waarbij je ook heel kleinschalig ervaring opdoet met het zelf trimmen, zodat ik je hopelijk op een fijne en veilige manier over die eerste drempel heen kan helpen. Aan het einde van de week is er een LIVE Q&A call, waarin je mij kunt bestoken met al je vragen en waarin ik je een aanbod doe voor een vervolg (het zij in groepsverband, het zij privé). Op deze manier wil ik alle “eerste keren”, zowel voor baasjes als voor Doodles, andere Oodles en Waterhonden zo laagdrempelig mogelijk in goede banen helpen leiden. Uit comfort voor jou en je hondje.

En volgens mij is dit ook een geweldig leuke en gemakkelijke manier om het contact aan te gaan met en te leren van Doodle baasjes onderling.

Ben jij er de eerstvolgende keer bij? Laat dan je naam en e-mailadres achter in de comments of (als je het liever privé houdt) mail me even op info@dogcomfort.nl. Dan maak ik je lid van mijn Doodle Doeners community waar het verdere contact zal plaatsvinden. Ik kijk er naar uit jou en je hondje online te ontmoeten.

Veel trimplezier!

Groetjes, 
Wanda & Joy

Doodletrimster Wanda Klomp

Wil jij ook de 1e stap zetten naar een sterkere band met je Doodle en een vrijer, comfortabeler leven voor jullie beide?

Super! Want ik heb het zo gemakkelijk mogelijk voor je gemaakt om te leren hoe jij je Doodle of Waterhond ZELF kunt trimmen in de natuurlijke, fluffy look waar jij van houdt ZONDER scheren: als eeuwig pup! Check HIER de GRATIS proefvideo’s en start VANDAAG NOG!

Maar je kunt natuurlijk ook eerst beginnen met het downloaden van mijn GRATIS boek preview. 

Interessant? Deel dit artikel!

NIEUW gratis wekelijkse Q&A call!

Vind jij het spannend om je Doodle zelf te leren trimmen?

Dat begrijp ik helemaal!

Omdat ik ervan overtuigd ben dat niet alleen je Doodle, maar ook jij erbij gebaat bent (in meerdere opzichten) als jij zelf leert je Doodle te trimmen volgens de DoodleComfort trimmethode, wil ik die stap zo laagdrempelig mogelijk voor je maken.

Als jij je gegevens invult, word je automatisch doorgestuurd naar een pagina met proefvideo’s EN een speciale eenmalige aanbieding op de online Klaar Met Klitten Introductie training. Zo kun je niet alleen eerst ZELF oefenen, maar ook meteen starten met trimmen voor de laagst mogelijke prijs! 

Enjoy!

Groetjes, Wanda

Wacht! Ga nog niet weg!

Jij bent op deze site terecht gekomen, omdat je je eigen Doodle wil leren trimmen, niet waar? En ik begrijp dat al die informatie een beetje overweldigend kan zijn. Bovendien is het veel leuker en fijner om zelf te DOEN en ERVAREN, dan om er maar over te blijven lezen. Toch?

Nou, dan heb ik iets heel speciaals voor je, dat de drempel van het zelf trimmen in één klap bij je wegneemt:

Een GRATIS mini proef trimworkshop! 

3 instructievideo’s waarmee je ZELF met je hondje op een veilige, vrijblijvende manier aan de slag kunt. Zodat je zelf kunt ervaren hoe leuk & gemakkelijk het is om je eigen Doodle te trimmen! No strings attached!

DUS WAAR WACHT JE NOG OP? 
Klik op onderstaande knop en sla aan het trimmen!

Enjoy!

Groetjes, Wanda