4 Redenen waarom jouw Labradoodle of Waterhond niet geborsteld wilt worden

Mensen die mij kennen of mij wel eens gezien hebben weten dat ik krullen heb (gevalletje “waar je mee omgaat word je mee besmet” of in mijn geval “soort zoekt soort”). Anyway, als kind zijnde waren die krullen nog een stukje langer, zeg maar tot aan mijn stuitje. En elke morgen moesten die krullen geborsteld worden (of eigenlijk helemaal niet, maar destijds wist men nog niet hoe je met krullen moet omgaan, dus mijn haar werd gewoon geborsteld, net zoals dat van ieder ander kind. En dat borstelen was een ramp, want allesbehalve fijn. Ik kan nog voelen hoe zeer het deed als mijn moeder aan mijn haar trok (want in mijn herinnering ging dat borstelen niet heel zachthandig). Ik kreeg er tranen van in mijn ogen. Maar meer dan heel hard “AUW!” roepen kon ik niet; ik moest het borstelen doorstaan.

Zo moet het ook voor veel Doodles en Waterhonden zijn, want krullen klitten nu eenmaal sneller dan stijl haar. Ik zie dan ook vaak berichten langskomen van baasjes wiens Doodle weerstand vertoont bij het borstelen.

Die weerstand kan variëren van niet stil willen staan, tot grommen tijdens het borstelen en zelfs bijten in de borstel, vooral als het nog een pup is.

Als een hond niet geborsteld wilt worden ligt dat nooit aan de hond zelf, maar altijd aan de baas!

Aan de verkeerde energie van de baas, de verkeerde gewenning, de verkeerde manier van borstelen, de verkeerde borstel of zelfs alles ineen.

Borstelen zou namelijk een prettige ervaring moeten zijn. Een rustgevende ervaring voor de baas en voor de Doodle of Waterhond in kwestie. Er is geen enkele reden waarom borstelen niet gelijk zou hoeven staan aan een wellness behandeling.

Dus laten we alle vier die punten eens nader uiteen zetten.

Labradoodle borstelen

De energie van de baas

Als jij gespannen bent of je ongemakkelijk voelt tijdens het borstelen, zal je Doodle zich niet aan je overgeven. Een baas die zich niet als leider gedraagt wordt niet door zijn hond serieus genomen als leider. Of dit nu een pup is of een volwassen hond.

Je Doodle moet zich vertrouwd voelen onder jouw handen en als jij haar enige reden geeft tot wantrouwen kun je het borstelen wel vergeten.

Dit houdt in dat je altijd, zoals met Cesar Millan’s woorden “kalm en assertief” blijft. Je staat met beide benen stevig op de grond, denkt enkel aan wat je wilt bereiken, ademt diep in je buik in en uit en handelt.

Zodra je twijfelt, kun je weerstand verwachten. Je Doodle verwacht van jou duidelijkheid, vertrouwen en rust. En vooral leiderschap. Geen dominantie of je zin doordrukken, maar vanuit zelfvertrouwen doelgericht handelen, zodat je Doodle weet waar hij aan toe is.

Borstelen is ook iets waarvoor je de tijd moet nemen. Gehaast borstelen werkt averechts.

De verkeerde gewenning

Als jij jouw pup niet vanaf het moment dat je hem in huis hebt aan het borstelen hebt gewend, kun je op een later moment problemen verwachten. Als jij pas begint met borstelen op het moment dat je pup al klitten in zijn vacht heeft, doet het borstelen zeer en is het logisch dat je pup weerstand vertoont.

Ook is bijten in je handen of in de borstel een grote nono. Als je dit eenmaal toestaat, of erger nog; als je stopt met borstelen, omdat je pup weerstand vertoont, bekrachtig je hem in dat gedrag. Hierdoor zal het bijten alleen maar erger worden.

Ook hier moet je als een leider optreden. Zodra je pup de neiging tot bijten vertoont maak je hem met een korte, laagstemmige “UH” “NEE” of “FOEI” duidelijk dat bijten niet getolereerd wordt. Als je dit consequent doet, zal je pup snel leren hoe hij zich hoort te gedragen tijdens het borstelen

Met fout gedrag belonen sta je al meteen 1-0 achter! Troost je pup niet wanneer hij weerstand vertoont, piept, jankt, gromt, tegen je op gaat staan, zijn hoofd op je schouder legt of enige andere vorm van manipulatie vertoont om jou met borstelen te laten stoppen.

Pups leren al heel snel wat ze moeten doen om jou te laten doen wat zij willen en als je daaraan toegeeft bekrachtig je dat gedrag en wordt je nooit als leider geaccepteerd.

Dus geen snoepjes, aai, knuffel, lieve woordjes met een hoge stem of welk ander gedrag dat voortkomt uit weerstand toestaan, maar je altijd gedragen als de leider. Een echte leider weet wat ze doet, neemt geen halve maatregelen gaat net zo lang door tot ze heeft bereikt wat ze voor ogen had: in dit geval het borstelen van haar pup.

De verkeerde manier van borstelen

Als jij te hard of te snel borstelt of als je tijdens het borstelen teveel druk uitoefent, doe je je pup zeer. Dan is het geen wonder dat hij tegenstribbelt.

De borstel gebruik je als verlengstuk van je hand en je doet niets anders dan aaien met de borstel. Je mag jezelf nooit horen borstelen, want dan is de kans groot dat je over de huid heen krast.

Ook begin je altijd eerst met borstelen en ga je pas na het borstelen kammen. Nooit andersom, want met een kam trek je aan de klitten, wat pijnlijk is voor je Doodle of Waterhond.

Zo zijn er nog meer technieken die je moet weten om effectief en efficiënt te kunnen borstelen. Deze leer je allemaal in mijn laagdrempelige online LIVE Klaar met Klitten workshop.

De verkeerde borstel

Probleem nr 1 bij Doodle vachtverzorging is het gebruiken van de verkeerde trimmaterialen, te beginnen met de verkeerde borstel.

Als je niet de juiste borstel gebruikt, raak je de huid niet tijdens het borstelen, waardoor je over beginnende klitten heen borstelt die zich ontwikkelen tot vilt. Als je dan gaat borstelen doe je je Doodle meteen zeer.

Ook is het niet gebruiken van een speciale trimtafel een recept voor mislukking.

Heel veel baasjes borstelen hun Doodle of Waterhond op de grond of op een keuken- of tuintafel. In een komende blog zal ik uitleggen waarom dat niet heel handig is en hoe het beter kan.

Ik hoop dat je na het lezen van dit blog meer inzicht hebt gekregen in hoe je je Doodle of Waterhond probleemloos kunt borstelen.

Waar loop jij tegenaan bij het borstelen of trimmen van je Doodle? Deel je ervaringen hieronder, zodat ik kan reageren en andere baasjes kunnen leren van jouw inzichten. 

Voor nu wens ik je een fijne dag en vooral veel trimplezier!

Groetjes,
Wanda & Joy

PS De komende dagen post ik meer berichten omtrent dit onderwerp op mijn DoodleVitaal FB pagina en in mijn Doodle Doeners community. Ik zou het leuk vinden jou ook daar te zien. Je kunt je gratis aanmelden.

Doodletrimster Wanda Klomp

Wil jij ook de 1e stap zetten naar een sterkere band met je Doodle en een vrijer, comfortabeler leven voor jullie beide?

Super! Want ik heb het zo gemakkelijk mogelijk voor je gemaakt om te leren hoe jij je Doodle of Waterhond ZELF kunt trimmen in de natuurlijke, fluffy look waar jij van houdt ZONDER scheren: als eeuwig pup! Check HIER de online trimworkshop!

Maar je kunt natuurlijk ook eerst beginnen met het downloaden van mijn GRATIS boek preview. 

Interessant? Deel dit artikel!

Wacht! Ga nog niet weg!

Jij bent op deze site terecht gekomen, omdat je je eigen Doodle wil leren trimmen, niet waar? En ik begrijp dat al die informatie een beetje overweldigend kan zijn. Bovendien is het veel leuker en fijner om zelf te DOEN en ERVAREN, dan om er maar over te blijven lezen. Toch?

Nou, dan heb ik iets heel speciaals voor je, dat de drempel van het zelf trimmen in één klap bij je wegneemt:

Een GRATIS mini proef trimworkshop! 

3 instructievideo’s waarmee je ZELF met je hondje op een veilige, vrijblijvende manier aan de slag kunt. Zodat je zelf kunt ervaren hoe leuk & gemakkelijk het is om je eigen Doodle te trimmen! No strings attached!

DUS WAAR WACHT JE NOG OP? 
Klik op onderstaande knop en sla aan het trimmen!

Enjoy!

Groetjes, Wanda