Hoe krijg je je Doodle of Waterhond klitvrij het najaar door?

Jakkie, jakkie, bah. Heb je vanmorgen al uit het raam gekeken? Waar ik gisteren nog heerlijk met Joy in het zonnetje in het bos liep, genietend van de prachtige kleuren en magische paddenstoelen die aan weerszijden van het pad stonden en ik mijn jas gewoon los deed, omdat ik me eerlijk gezegd rot zweette, omdat ik me veel te warm gekleed had (en ik al een uur of zo binnen had staan praten met de beheerders van een prachtige workshoplocatie waar ik later meer over zal vertellen), voel ik me nu, als ik naar buiten kijk, een beetje triest worden (een beetje maar, omdat ik inwendig te vol ben van alle nieuwe mogelijkheden die ik de laatste week zie, om me echt van streek te laten brengen). Hoewel er mensen zijn die dol zijn op de herfst, zijn er ook zat die zich, zodra het wat kouder, donkerder en vooral natter begint te worden, alweer op de lente verheugen. Maar helaas is de zomer net pas voorbij en hebben we nog heel maanden kou en nattigheid voor de boeg.

En (ja ik moet het zeggen) met de stijgende energieprijzen is dat voor de meeste van ons geen fijn vooruitzicht.

Zoals je uit mijn woorden en bijpassende toon kunt opmaken ben ik geen fan van het najaar. Mijn vriend zegt altijd dat ik één ideale temperatuur heb en dat is ca 26 graden. En hoewel daar best 5 graden van afgeweken kan worden (naar beneden, liefst niet teveel naar boven), heeft hij redelijk gelijk. Ik ben een enorme koukleum en enorm weer gevoelig. Van het minste of geringste zuchtje wind krijg ik kippenvel. Op dit moment zit ik met ijskoude vingers te typen. Elk briesje dat over mijn blote armen heen waait lijkt mijn lichaam te absorberen en vast te houden. Maar als het te warm is voel ik me weer als een hete lucht ballon, dus 30 graden en warmer trek ik ook niet.

Kunstvachtje aan

Soms denk ik dat in het verkeerde land geboren ben. Mijn huid en haar zijn duidelijk niet gemaakt voor wind en ijzige kou. Mijn krullen worden er hartstikke droog, statisch en pluizig van (maar een muts opdoen is ook geen optie, want dan wordt mijn haar te plat en durf ik hem niet meer af te doen) en mijn gezicht raakt rood en opgezwollen. Oh, en mijn ogen gaan tranen…geen fraai gezicht. Dit zijn de maanden waarin ik de spiegel dan ook als de pest mijdt. Dus lekker in de herfst uitwaaien op het strand? Mij niet gezien. Stop mij maar liever met een goed boek op mijn infrarood warmtekleed, onder een dekentje op de bank. Warme chocomel met slagroom erbij (of een fijne grote kop groene thee), gashaard aan en laat mij maar een paar uurtjes lekker stomen zo. Of nee: schrap de gashaard, want dat wordt hem niet dit jaar. Jammer Wan; pech voor de kabouter. Dit jaar moet je het doen met je merino wollen onderkleding en een dik vest over je kleren….hopelijk komen we zo de winter wel door.

Hoe houd je je Labradoodle klitvrij in het najaar?

Moraal van het verhaal: als gevoelig mens doe ik heel veel moeite om mezelf warm te kunnen houden en mezelf een soort van kunstvacht aan te meten, terwijl onze Doodles en Waterhonden die warme vacht van nature hebben, maar dat is ook niet altijd een pretje.

Nat weer en lange vachten

Want mezelf warm houden bij dit weer is één ding. Joy hoef ik dan wel niet warm te houden, koud en nat weer brengen zo hun eigen problemen met zich mee. Elke keer als Joy buiten nat is geworden, moet ik A. voorkomen dat ze het hele huis vies maakt met haar natte poten bij binnenkomst en B. moet ik, nog belangrijker; voorkomen dat haar natte vacht niet zomaar aan de lucht droogt, want dan krijgt ze geheid klitten. Wat te doen? Zo’n eng regenpak aan, waarbij de rug dan wel droog blijft, maar de buik en poten nog steeds drijfnat worden (en dat zijn juist de meest klitgevoelige lichaamsdelen). Dat klinkt niet echt als een goede oplossing. In mijn geval is het eenvoudig: we hebben de gang jaren geleden volledig met droogloopmat laten bekleden, dus als Joy nat terug komt van het wandelen of fietsen droog ik eerst haar lichaam en poten met de bamboe handdoek die ik op de verwarming heb liggen. Zo vangt de handdoek het meeste vocht op. Vervolgens loop ik met Joy door de keuken heen naar de schuur, waar ik haar vervolgens droog blaas met de waterblazer. Joy is een super relaxte hond (altijd geweest) en de vacht uitblazen is part of the drill zeg maar, dus ze blijft rustig staan terwijl ik mijn ding doe. Ik weet echter dat dat niet voor elke Doodle of Waterhond geldt, helemaal niet als ze nog jong zijn. En helemaal niet als ze erg sensitief zijn en daardoor heftig op prikkels reageren. Een extra zachte blazer is dan een uitkomst. Mits je weet hoe je moet blazen en waar wel en waar niet?

Maar blazen alleen is vaak niet voldoende en best wel een crime, vooral als de vacht langer is en misschien al de nodige klitten en vilt bevat. Hoe langer en dikker de vacht, des te langer het duurt voordat je je Doodle droog geblazen hebt. En dat kan soms best een uitdaging vormen.

Klitten en vilt

En als het dan mis gaat, zit je met de gebakken peren. Dit is het seizoen dat veel baasjes in nood bij mij aankloppen, omdat ze door de klitten het bos niet meer zien. Ze komen bij mij, omdat de meeste hondentrimmers hun Doodle of Waterhond genadeloos kost scheren (of tenminste: zo komt het over op de meeste baasjes, de trimmers in kwestie denken hier totaal anders over). Het liefst willen ze dat ik hun hondje ontklit en weer prachtig fluffy in model trim, maar met trimmen ben ik jaren geleden al gestopt. Daar leer JIJ als baasjes namelijk niks van. En dan zit je in een vicieuze cirkel waarin je mij veel geld betaalt om jouw probleem op te lossen (laten we het beestje maar bij zijn naam noemen). Voor mij, als transformatiecoach die vrouwen graag zelfredzaam maakt (en dus ook tot zelfleiderschap inspireert) is dat een no go. Wie bij mij aanklopt wordt ZELF aan het werk gezet, want alleen door te doen krijg je bewustzijn en leer je het meest. En met die kennis, skills en de juiste tools, kun je die klitten (en dat scheren) de volgende keer gemakkelijk zelf VOORKOMEN. Zeg nu zelf: dat is toch veel beter? Geeft je veel meer vrijheid (en ik hecht veel belang aan vrijheid; vrijheid van keuze in dit geval). Maar ook financiële vrijheid, want hoe vrij voel jij je als je elke 8 weken je trimster opnieuw moet betalen voor hetzelfde resultaat? Als je die macht uit handen geeft en daarmee die kans om de band met je hondje te versterken en je eigen zelfleiderschap te vergroten?

Misschien heb je er nooit over nagedacht, maar zelf leren trimmen brengt je dus al deze voordelen en als jij voor een Doodle hebt gekozen, word je min of meer door de vacht gedwongen met je neus op de feiten gedrukt. Linksom of rechtsom moet je daar iets mee. En dat klinkt misschien oneerbiedig of negatief, maar dat is het verre van, omdat het niet alleen al die kansen biedt, het is ook nog eens ontzettend leuk en dankbaar om op die manier ZELF met je hondje aan de slag te gaan. Om zelf op die manier voor je maatje te zorgen. Ik weet het, want ik heb in 11 jaar tijd al duizenden baasjes zien opbloeien tijdens mijn workshops. Baasjes die vooraf twijfelden of ze “het” wel in huis hadden en die achteraf zo trots waren op hun hondje en op zichzelf. Hoeveel beter kun je je voelen dan als je je eigen angsten hebt geconfronteerd, moedwillig uit je comfortzone gestapt bent en jezelf overwonnen hebt! Samen met je Doodle, want jullie zijn een super team en nog nooit heb je dat sterker ervaren dan op dat moment.

Als transformatiecoach word ik altijd erg blij van dat soort momenten. Dat jij als baasje soort van in je licht stapt, voelt welke krachten er allemaal in jou verscholen liggen waar je nooit weet van had. En dat je dat allemaal ZELF aan je Doodle of waterhond kunt geven. 

Wil jij dat gevoel ook ervaren? Dan is dit je kans, want niks roept “klitten” harder dan het najaar. En als jij een pup hebt tussen de 5 en 7 maanden en de horrors (het is immers bijna Halloween, dus ik blijf graag in thema 😉 van de vachtwisseling voor wil zijn, is DIT de beste manier. Of als je Doodle al ouder is en een klitgevoelige vacht heeft waar je je geen raad mee weet, dan ook. 

Bovendien is het een kans voor iedereen die kosten wil besparen, want of je nu eenmalig investeert in de juiste workshop met de juiste tools, waarna je alles voortaan zelf kunt, OF dat je elke 2 maanden blijft betalen voor iets dat jou feitelijk geen stap verder brengt en alleen maar een tijdelijke oplossing is (ongeacht of het trimresultaat je wel of niet bevalt)…voor mij zou 1+1 twee zijn en daarmee een no brainer. Sorry to be so blunt, maar als je 11 jaar geleden je bedrijf gestart bent om dit soort problemen op te lossen en je ontvangt na die 11 jaar nog steeds dezelfde mails…dan is het toch echt tijd voor meer actie en misschien ook meer schuppen onder deze en gene’s kont 😉 En ik neem het mezelf ook kwalijk hoor, want ik heb altijd geschroomd om mezelf teveel in de spotlights te zetten en als “commercieel” beschouwd te worden. Maar dit is nu eenmaal mijn bedrijf en daarmee mijn broodwinning, dus niet commercieel zijn zou mijn dood betekenen (misschien wel figuurlijk & letterlijk) en dat wil niemand. Bovendien is mijn missie zoveel groter dan alleen maar baasjes leren trimmen (en als je mij al langer volgt weet je dat). Daarom ben ik klaar met voorzichtig doen en bang zijn om op andermans tenen te trappen. De dingen die ik zeg komen uit jarenlange expertise…ik weet waar ik over praat. Ik weet wat ik je te leren heb EN ik weet dat het je leven zal verrijken (alsmede de band met je Doodle). En als jij voor mijn workshops kiest kom jij daar vanzelf OOK achter. 

Dus zet je eigen schroom opzij, net zoals ik nu doe en dan hoop ik jou en je hondje binnenkort te ontmoeten.

Oh en omdat veel baasjes het allerliefste privé begeleiding willen hebben i.p.v. een online training te doen heb ik 2 nieuwe groepsworkshops in het leven geroepen. Eén als variant op de VIP 2-daagse (maar dan nu met 3 deelnemers per keer op een geweldig mooie locatie incl luxe lunch) en één hele laagdrempelige als variant op de online Klaar Met Klitten workshop , inclusief tools. Zo kan ik je toch persoonlijk coachen (want let’s face it, om echt te weten wat je hondje nodig heeft aan vachtverzorging, moet je eerst leren kijken en voelen aan de vacht…ik kan vanaf een foto veel zeggen, maar met gebruik van mijn zintuigen kan ik ECHT op maat adviseren en helpen 🙂

Dus, wil jij dit najaar klitvrij doorkomen (je Doodle bedoel ik dan dus ;-), schrijf je dan nu in voor de optie waar jij het beste gevoel bij hebt. Omdat dit nieuwe workshops zijn geldt een tijdelijke extra aantrekkelijke introductieprijs (want ook ik ben gedwongen mijn prijzen te verhogen, vanwege alle ook voor mij gestegen prijzen, maar ik wil deze nieuwe concepten eerst voordelig testen en daar kun jij van profiteren 🙂

Veel trimplezier voor nu!

Groetjes,
Wanda & Joy

Doodletrimmer Wanda Klomp

Wil jij ook de 1e stap zetten naar een sterkere band met je Doodle en een vrijer, comfortabeler leven voor jullie beide?

Super! Want ik heb het zo gemakkelijk mogelijk voor je gemaakt om te leren hoe jij je Doodle of Waterhond ZELF kunt trimmen in de natuurlijke, fluffy look waar jij van houdt ZONDER scheren: als eeuwig pup! Check HIER de GRATIS proefvideo’s en start VANDAAG NOG!

Maar je kunt natuurlijk ook eerst beginnen met het downloaden van mijn GRATIS boek preview. 

Interessant? Deel dit artikel!

NIEUW gratis wekelijkse Q&A call!

Vind jij het spannend om je Doodle zelf te leren trimmen?

Dat begrijp ik helemaal!

Omdat ik ervan overtuigd ben dat niet alleen je Doodle, maar ook jij erbij gebaat bent (in meerdere opzichten) als jij zelf leert je Doodle te trimmen volgens de DoodleComfort trimmethode, wil ik die stap zo laagdrempelig mogelijk voor je maken.

Als jij je gegevens invult, word je automatisch doorgestuurd naar een pagina met proefvideo’s EN een speciale eenmalige aanbieding op de online Klaar Met Klitten Introductie training. Zo kun je niet alleen eerst ZELF oefenen, maar ook meteen starten met trimmen voor de laagst mogelijke prijs! 

Enjoy!

Groetjes, Wanda

Wacht! Ga nog niet weg!

Jij bent op deze site terecht gekomen, omdat je je eigen Doodle wil leren trimmen, niet waar? En ik begrijp dat al die informatie een beetje overweldigend kan zijn. Bovendien is het veel leuker en fijner om zelf te DOEN en ERVAREN, dan om er maar over te blijven lezen. Toch?

Nou, dan heb ik iets heel speciaals voor je, dat de drempel van het zelf trimmen in één klap bij je wegneemt:

Een GRATIS mini proef trimworkshop! 

3 instructievideo’s waarmee je ZELF met je hondje op een veilige, vrijblijvende manier aan de slag kunt. Zodat je zelf kunt ervaren hoe leuk & gemakkelijk het is om je eigen Doodle te trimmen! No strings attached!

DUS WAAR WACHT JE NOG OP? 
Klik op onderstaande knop en sla aan het trimmen!

Enjoy!

Groetjes, Wanda