Voorwaarden voor een goede, stabiele trimtafel

Gisteren heb ik een blog gepost over waarom een trimtafel een must is als je je eigen Doodle of Waterhond gaat trimmen. Hoewel er op internet diverse goedkope trimtafels verkrijgbaar zijn, is goedkoop duurkoop en moet de veiligheid van je Doodle of Waterhond altijd voorop staan.

Een goede trimtafel heeft daarom de volgende eigenschappen:

  • Het tafelblad moet groot genoeg zijn om je hond genoeg ruimte te geven
  • De poten en het gestel moeten stabiel en stevig genoeg zijn om je hond te kunnen dragen (de meeste goedkope trimtafels zijn niet stabiel)
  • Het tafelblad moet bedekt zijn met een laagje rubber, zodat je hond niet uit kan glijden
  • De tafelhoogte moet zodanig zijn dat je niet onder je macht werkt en je rug bezeert tijdens het borstelen en trimmen
  • Bij voorkeur moet de tafel in hoogte verstelbaar zijn, zodat je de hoogte kunt variëren bij het doen van verschillende trimhandelingen om je lichaam zoveel mogelijk te ontzien. Ook als je honden van diverse formaten wilt trimmen, is een standentafel onmisbaar. De alom verkrijgbare standaard trimtafels zijn 78 cm hoog en daarmee te laag voor kleine hondjes (zoals een mini Doodle) en te hoog voor grote honden (zoals een standaard Doodle)
  • De trimtafel moet invouwbaar, opklapbaar en draagbaar (en dus ook licht genoeg) zijn om gemakkelijk te kunnen verplaatsen
  • De trimtafel moet uitgerust zijn met een brede trimbeugel en twee bevestigingspunten, één voor de taille, en één voor de hals.

Waarom een brede trimbeugel?

De meeste tafels die online verkrijgbaar zijn hebben standaard een korte beugel.

Zorg er echter voor dat je altijd een brede beugel gebruikt met twee afzonderlijke bevestigingspunten, zodat je Doodle of Waterhond zowel met zijn buik als met zijn nek vaststaat.

Op die manier weet je zeker dat je Doodle niet:

A. Gaat zitten of bewegen op het moment dat jij met een scherpe schaar vlakbij de liezen aan het werk bent
B. Zich gemakkelijk vrij wurmt en alsnog van tafel springt

In de jaren dat mijn moeder en ik al hondentrimster zijn, hebben we vele trimtafels de revue laten passeren.

Hoewel een elektrische trimtafel het summum is, is dit voor de meeste baasjes niet interessant, want je hebt er een vaste plek voor nodig en zelfs als de tafel opklapbare wielen heeft, is hij mega zwaar (dus lastig te verhuizen) en heel duur in aanschaf. Dit geldt nog meer voor een hydraulische trimtafel (behalve dat die goedkoper zijn). Bovendien kan een elektrische tafel gemakkelijker kapot gaan en dan kun je hem niet meer omhoog of omlaag doen.

The next best thing is de 3 standen tafel die ik gebruik. Deze voldoet aan alle voorwaarden die ik al genoemd heb en is de beste professionele inklaptafel die je maar kunt hebben. Na jaren tevergeefs gezocht te hebben naar een vergelijke tafel voor mijn VIP klanten, heb ik dit jaar eindelijk het geluk gekregen dat tegen iemand aan te lopen die mijn idee voor de ideale trimtafel wel zag zitten en die bovendien de juiste contacten had.  Met trots kan ik daarom verkondigen dat ik sinds kort mijn eigen ontworpen trimtafel kan leveren. Hij is nog niet ideaal, want door Corona en alle importproblemen, hebben we nog niet helemaal de juiste levering ontvangen, maar hij is stukken beter dan de algemeen verkrijgbare trimtafels. En wordt dus NOG BETER!

Ik gebruikte mijn tafel voorheen tijdens de groepsworkshops die ik gaf en nu ligt mijn tafel standaard al jaren in mijn auto voor als ik naar mijn klanten ga om privé trimworkshops te geven. Ideaal!

Maar goed, je zult dus op zoek moeten naar een goede, stabiele tafel en de meeste goedkope trimtafels zijn te instabiel. De verkrijgbare klaptafels zijn showtafels en daarmee enkel bedoeld om kleine hondjes tijdens een tentoonstelling een touch up te geven. Niet om een hele trimbeurt op te doen. Bovendien komen ze zonder beugel en zijn ze niet in hoogte verstelbaar (en erg instabiel). Het beste alternatief is een trimtafel met in hoogte  verstelbare telescoop poten. Die zijn wel te koop, alleen vrij kostbaar en hoe hoger je ze zet, des te wankeliger ze worden. Bovendien komen ze altijd met een enkele beugel, dus zul je er een brede beugel los bij moeten aanschaffen; een extra investering van tussen de € 40,00 en € 50,00. Ook niet ideaal.

Moraal van het verhaal: als je je Doodle of Waterhond zelf wilt gaan trimmen, zul je nu eenmaal moeten investeren in de juiste professionele spullen en die zijn gewoonweg duurder dan de massa spullen die je in de dierenwinkel kunt vinden, maar niet werken op de onderhoud gevoelige Doodle en Waterhond vacht.

Maar…silver lining: een goede tafel gaat meerdere hondenlevens mee en maakt het trimproces zoveel gemakkelijker en fijner, dat het niet alleen de investering meer dan waard is, je zult nooit anders meer willen.

Zelfs als je net een pup gekocht hebt die volgens jou nog lang geen vachtverzorging nodig heeft, helpt het dagelijks vastzetten (en borstelen) op de trimtafel je pup van jongs af aan te wennen en zich aan jou vanuit wederzijds vertrouwen en respect over te geven.

Jong geleerd is oud gedaan en hoe eerder je hiermee begint, hoe meer en sneller je er profijt van zult hebben.

Heel veel trimplezier!

Groetjes,

Wanda & Joy (mijn eigen curly wurly 😉

Doodletrimster Wanda Klomp

 

Wil jij ook de 1e stap zetten naar een sterkere band met je Doodle en een vrijer, comfortabeler leven voor jullie beide?

Super! Want ik heb het zo gemakkelijk mogelijk voor je gemaakt om te leren hoe jij je Doodle of Waterhond ZELF kunt trimmen in de natuurlijke, fluffy look waar jij van houdt ZONDER scheren: als eeuwig pup! Check HIER de GRATIS proefvideo’s en start VANDAAG NOG!

Maar je kunt natuurlijk ook eerst beginnen met het downloaden van mijn GRATIS boek preview. 

Interessant? Deel dit artikel!

NIEUW gratis wekelijkse Q&A call!

Vind jij het spannend om je Doodle zelf te leren trimmen?

Dat begrijp ik helemaal!

Omdat ik ervan overtuigd ben dat niet alleen je Doodle, maar ook jij erbij gebaat bent (in meerdere opzichten) als jij zelf leert je Doodle te trimmen volgens de DoodleComfort trimmethode, wil ik die stap zo laagdrempelig mogelijk voor je maken.

Als jij je gegevens invult, word je automatisch doorgestuurd naar een pagina met proefvideo’s EN een speciale eenmalige aanbieding op de online Klaar Met Klitten Introductie training. Zo kun je niet alleen eerst ZELF oefenen, maar ook meteen starten met trimmen voor de laagst mogelijke prijs! 

Enjoy!

Groetjes, Wanda

Wacht! Ga nog niet weg!

Jij bent op deze site terecht gekomen, omdat je je eigen Doodle wil leren trimmen, niet waar? En ik begrijp dat al die informatie een beetje overweldigend kan zijn. Bovendien is het veel leuker en fijner om zelf te DOEN en ERVAREN, dan om er maar over te blijven lezen. Toch?

Nou, dan heb ik iets heel speciaals voor je, dat de drempel van het zelf trimmen in één klap bij je wegneemt:

Een GRATIS mini proef trimworkshop! 

3 instructievideo’s waarmee je ZELF met je hondje op een veilige, vrijblijvende manier aan de slag kunt. Zodat je zelf kunt ervaren hoe leuk & gemakkelijk het is om je eigen Doodle te trimmen! No strings attached!

DUS WAAR WACHT JE NOG OP? 
Klik op onderstaande knop en sla aan het trimmen!

Enjoy!

Groetjes, Wanda