De kloof tussen hondentrimmers en labradoodle baasjes

Ik heb het al eerder gezegd: we leven in een nieuwe wereld, waar nieuwe regels gelden.

Doodletrimmers

Tenminste wel wat het trimmersvak betreft.

Ik krijg vaak kritiek van collega trimmers die niet begrijpen dat ik geen Doodles scheer, maar daar heb ik harde argumenten voor die ik regelmatig genoemd heb en die tevens in mijn E-Book worden vermeld. Ik geloof niet dat Doodles bij kaal scheren gebaat zijn. Geen enkele hond, maar vooral niet de Doodles die gewend zijn een mooie, dikke, beschermende laag vacht over hun kwetsbare huid te dragen. Neem je die vacht weg, dan stel je de huid letterlijk bloot aan allerlei gevaren van buitenaf.
Geen ander ras is zo gevoelig als een Doodle, dus geen andere huid zo gevoelig voor irritaties, allergieën en externe invloeden.

Daarmee beëindig ik mijn betoog tegen scheren.

Labradoodle baasjes en een nieuwe markt 

Met de komst van de Labradoodle is de markt veranderd. Veel hondentrimmers willen daar niet aan, maar doelgroepen bepalen nu eenmaal de markt, dus het is OF vasthouden aan je principes (en klanten verliezen) OF springen op die razende sneltrein en je laten meevoeren naar het onbekende.

Er is een enorme kloof ontstaan tussen Doodle baasjes en veel reguliere hondentrimmers. Deze mensen lijken elkaar niet te begrijpen en communiceren volledig langs elkaar heen. En voor ieder’s mening is iets te zeggen.

De hondentrim wereld was altijd heel voorspelbaar: van elk ras was algemeen bekend wat deze aan vachtverzorging nodig had en hoe vaak per jaar de verplichte gang naar de trimsalon moest worden gemaakt om de vacht gezond, klitvrij en op een praktische, mooie lengte te houden. Je had plukhonden, die 2 a 3 keer per jaar kwamen, effileerhonden die elke 2 a 3 maanden kwamen, de uitwolhonden, die 1 a 2 x per jaar kwamen en de kniphonden die elke 2 maanden getrimd werden.

Maar ineens was daar de Doodle, met de meest onderhoudgevoelige vacht die trimmers ooit gezien hadden en ALS deze honden al in de trimsalon kwamen, was het vaak veel te laat en de vacht grotendeels of totaal vervilt, wat het uiterste aan vakmanschap en energie vergde van de heren en dames hondentrimmers.

De meeste praktiserende trimmers doen meerdere honden op een dag om hun brood te kunnen verdienen dus komt er dan zo’n vervilte Doodle in de trimsalon, is er geen tijd of zin om de vacht helemaal klitvrij te maken. Zo’n hond schopt de hele agenda in de war. En sommige trimmers vinden het oprecht zielig om zo’n Doodle uren op tafel te laten staan (naast dat ze vaak geen zin, tijd of energie hebben om zich langer dan 2/3 uur te bekommeren om de vacht). Scheren is dan de populaire werkwijze, want dat is snel en gemakkelijk en het haar groeit vanzelf weer aan. Toch??? Even slikken voor de baas, maar daar komt hij of zij wel overheen en de hond zelf voelt zich een stuk lekkerder.

Veel trimmers dachten en denken nog steeds zo. Zij zien geen kwaad in het scheren onder klitten door en beseffen zich niet dat ze op deze manier het immuunsysteem van de huid op microniveau beschadigen, met alle gevolgen van dien. Ook snappen ze niet dat Doodles heel sensitief zijn en daardoor anders op het scheren kunnen reageren dan andere honden. Sommige Doodles houden er daadwerkelijk een trauma aan over (of de baas, of beide) en dat is iets waar de meeste regulieren trimmers niet bij stilstaan, gewoonweg omdat zij de Doodle niet door en door kennen.

Te weinig tijd

Gebrek aan tijd is vaak aan de orde in dit soort situaties, maar wat tevens meespeelt is dat vele gediplomeerde hondentrimmers geen of te weinig trimervaring hebben met Doodles. Voordat de Doodles op het toneel verschenen, waren er namelijk slechts enkele kniprassen en de meest bekende waren de poedels. Tijdens het trimexamen moet een trimmer in opleiding laten zien dat  hij alle drie de trimtechnieken beheerst: het effileren op een effileerhond, het plukken op een plukhond en het knippen op een kniphond.

De kniptechniek is de moeilijkste van deze drie en een trimmer die op haar stageadres geen kniphonden heeft kunnen doen (vanwege te weinig aanbod), zal zakken op dat onderdeel. De vraag naar poedels was voorheen dan ook enorm, want leerde je een poedel knippen (wat een kunst is die niet iedere (aspirant) trimmer beheerst), dan slaagde je voor het examen en kon je je een volwaardig hondentrimmer noemen. Andere kniphonden waren gewoonweg niet voldoende voor handen.

Van Doodle naar poedel

Dit is de reden waarom veel Doodles nog steeds als poedel worden geknipt: het knippen gaat bij de trimmer op de automatische piloot en voordat hij het weet staat er een poedel op tafel.

Doodles zijn voor de meeste trimmers volledig nieuw en van een totaal andere orde. Sommige zien dit in en bekwamen zich in de “Doodle look”, voordat ze een Doodle op tafel krijgen met een prachtig resultaat als gevolg. Andere doen een poging op de desbetreffende Doodle die ze op tafel krijgen met een mix van stijlen als gevolg: een soort Doodle experiment. Ze moeten toch immers ergens op oefenen???

De kloof

De trimmers begrijpen niet waarom de Doodle baasjes hun hond niet eerder brengen, zo slecht borstelen dat ze vervilt raken of hebben laten wennen middels een puppy beurt. De Doodle baasjes snappen niet waarom die trimmers niet naar ze luisteren als ze aangeven dat hun Doodle “vooral niet te kort” mag worden getrimd….en een kloof is geboren.

Nu kun je blijven aan schoppen tegen alles en iedereen die het volgens jou “fout” doet, je kunt ook luisteren naar wat de ander te zeggen heeft en daar je lering uit trekken. Ik ben uit frustratie 10 jaar geleden mijn Doodle trimworkshops gaan geven, omdat ik besefte dat de Doodle baasjes die ik als klant had waarschijnlijk niet beter wisten en omdat ik er alles aan wilde doen om de baasjes te helpen hun Doodle het beste te bieden.

Zodra ik de omslag had gemaakt van klagen, zeuren en beschuldigen naar het bieden van constructieve oplossingen en denken vanuit de oplossing in plaats van vanuit het probleem, ontstond er ineens een markt en had ik ineens een bedrijf. Zo simpel was het dus, ik moest enkel uit mijn trots en gekwetste ego stappen en de (Doodle) wereld stond voor me open. En de enthousiaste reacties die ik kreeg gaven zoveel positieve energie en kracht, dat ik voor mijn gevoel de hele wereld aan kon.

Dit wens ik voor alle hondentrimmers in Nederland.

DoodleVitaal trimmers

Maar om die kloof die er 10 jaar geleden al was, enigszins is verminderd vanwege de populariteit van de Doodle en de ontwikkeling van trimmers, maar helaas nog steeds te groot is om elk baasje te voorzien van de juiste Doodletrimmer voor HAAR hond, ga ik mijn eigen Doodletrimmers opleiden.

Doodle baasjes die veelal al een workshop bij mij gevolgd hebben en daar zo enthousiast over waren dat ze het vak ook wilden leren. Die net als ik een passie hebben voor de honden en mijn bedrijf en die dezelfde mate van perfectionisme, vaardigheid, inzicht en kunde hanteren en liefde voor het vak uitstralen.

En niet zomaar Doodletrimmers die weten hoe ze elke Doodle, Waterhond of Poedelkruising weer tot fluffy pup kunnen omtoveren, maar speciale DoodleVitaal trimmers. Die behalve een optimale vachtverzorging holistisch naar je hele Doodle kunnen kijken. Die weten dat Doodles gevoelig zijn, dus hun werkwijze en benadering kunnen aanpassen aan wat jouw Doodle aangeeft nodig te hebben. Die begrijpen dat een trimbeurt niet alleen voor de Doodle in kwestie, maar ook zeker voor het baasjes spannend kan zijn en alle openheid geeft over wat ze doet en samen met het baasjes de perfecte look bepaalt, maar die de baasjes ook leren hoe ze zelf hun hondje gemakkelijk klitvrij kunnen houden. EN gezond, want DoodleVitaal trimmers weten ook dat Doodles gevoelig zijn voor ziekte. Ze geven je Doodle 1 x per jaar een DoodleVitaal check-up, begeleiden je bij vaccinaties en operaties (waardoor je hondje minder last krijgt van de chemische medicijnen, narcose en andere middelen die hij krijgt), geven je advies voor natuurlijke antibiotica, vlooien en tekenmiddelen, herkennen bepaalde ziektesymptomen en helpen je erger te voorkomen, helpen je wondjes en andere kwalen op natuurlijke wijze te helen, adviseren de juiste voeding en verwijzen je door naar de juiste persoon indien nodig.

Hoe fijn is het om altijd iemand in je buurt te hebben waar je je Doodle met een gerust hart achter kunt laten, omdat je weet dat je hem in zijn mooiste versie weer terug krijgt EN waarmee je samenwerkt om jouw Doodle een gezond, gelukkig, klitvrij en LANG leven te kunnen bieden.

Doodlebaasjes die DoodleVitaal trimmer zijn

Zo ontstaat er een nieuwe markt, een markt van Doodle baasjes die zelf Doodletrimmer zijn en dus precies weten wat hun klanten voelen en vrezen. Die uit ervaring weten hoe een Doodle behandeld moet worden en hoe een baasje gerustgesteld kan worden en vachtzindelijk (nieuw woord, ter plekke verzonnen 😉 kan worden gemaakt. Die baasjes geduldig kunnen informeren, niet vanuit frustratie, maar vanuit empathie.

Deze nieuwe lichting Doodle Vitaal staat te trappelen om aan de slag te gaan. Maar eerst zullen ze een pittige opleiding moeten doorstaan, waarin ze alle praktijkervaring op doen, op alle soorten Doodle vachten en met allerlei medische problemen, zodat ik ze straks met een gerust hart de wereld in kan sturen om onder mijn vlag en toezicht de kloof tussen Doodle baasjes en hondentrimmers niet alleen te dichten, maar volledig te overstijgen en misschien wel een nieuwe norm gaan zetten.

Hopelijk worden er dan minder Doodles kortgeschoren en worden er (veel belangrijker nog) minder Doodles ziek, waardoor baasjes nog langer kunnen genieten van het DoodleComfort in hun leven.

Zou het niet fantastisch zijn?????

Groetjes,

Wanda & Joy

Doodletrimster Wanda Klomp

Wil jij ook de 1e stap zetten naar een sterkere band met je Doodle en een vrijer, comfortabeler leven voor jullie beide?

Super! Want ik heb het zo gemakkelijk mogelijk voor je gemaakt om te leren hoe jij je Doodle of Waterhond ZELF kunt trimmen in de natuurlijke, fluffy look waar jij van houdt ZONDER scheren: als eeuwig pup! Check HIER de GRATIS proefvideo’s en start VANDAAG NOG!

Maar je kunt natuurlijk ook eerst beginnen met het downloaden van mijn GRATIS boek preview. 

Interessant? Deel dit artikel!

NIEUW gratis wekelijkse Q&A call!

Vind jij het spannend om je Doodle zelf te leren trimmen?

Dat begrijp ik helemaal!

Omdat ik ervan overtuigd ben dat niet alleen je Doodle, maar ook jij erbij gebaat bent (in meerdere opzichten) als jij zelf leert je Doodle te trimmen volgens de DoodleComfort trimmethode, wil ik die stap zo laagdrempelig mogelijk voor je maken.

Als jij je gegevens invult, word je automatisch doorgestuurd naar een pagina met proefvideo’s EN een speciale eenmalige aanbieding op de online Klaar Met Klitten Introductie training. Zo kun je niet alleen eerst ZELF oefenen, maar ook meteen starten met trimmen voor de laagst mogelijke prijs! 

Enjoy!

Groetjes, Wanda

Wacht! Ga nog niet weg!

Jij bent op deze site terecht gekomen, omdat je je eigen Doodle wil leren trimmen, niet waar? En ik begrijp dat al die informatie een beetje overweldigend kan zijn. Bovendien is het veel leuker en fijner om zelf te DOEN en ERVAREN, dan om er maar over te blijven lezen. Toch?

Nou, dan heb ik iets heel speciaals voor je, dat de drempel van het zelf trimmen in één klap bij je wegneemt:

Een GRATIS mini proef trimworkshop! 

3 instructievideo’s waarmee je ZELF met je hondje op een veilige, vrijblijvende manier aan de slag kunt. Zodat je zelf kunt ervaren hoe leuk & gemakkelijk het is om je eigen Doodle te trimmen! No strings attached!

DUS WAAR WACHT JE NOG OP? 
Klik op onderstaande knop en sla aan het trimmen!

Enjoy!

Groetjes, Wanda