Hoe kun je zien welke vacht jouw Labradoodle pup gaat krijgen?

Dit is een vraag die ik zo vaak langs zie komen op Facebook groepen en het DoodleKisses forum: welke vacht denk je dat mijn pup gaat krijgen? Zal hij er Doodlelig uit gaan zien?

En met Doodlelig neem ik aan dat het baasje in kwestie doelt op een fluffy fleece of curly fleece vacht.

Nu is het natuurlijk met alle verschillende Doodles die gefokt worden lastig om vooraf in te schatten hoe de vacht eruit zal gaan zien (behalve als je een Australian Doodle hebt, dan is de kans groter dat de vacht fluffy en fleece of curly fleece zal zijn).

En ik begrijp dat als je allergisch bent, dat het van groot belang voor je is dat je pup geen stugge, verharende vacht ontwikkelt (maar dan moet je het zekere voor het onzekere nemen en niet “zomaar” een Doodle aanschaffen, want als er een Labrador of Golden Retriever in de 50/50 kruising zit, is de kans op een stugge vacht veel groter, dan als de beide ouders Australian Doodles zijn).

Maar er zijn enkele dingen die wel degelijk een voorspelling geven van hoe de vacht zal worden:

  1. Al op hele jonge leeftijd kun je zien hoe gestroomd de vacht van een pup is; des te meer kringels in de vacht, des te curlier deze zal worden.
  2. Als een pup een lekker dik vachtje heeft, kun je wel redelijk inschatten dat die vacht dik zal blijven.
  3. Een pup met een steile, stugge vacht zal niet snel een fluffy vacht ontwikkelen.
  4. Kijk altijd naar de vacht van beide ouders om een idee te krijgen van hoe de pup eruit zal gaan zien.

Soms zie ik foto’s voorbij komen van Doodle pups waarvan ik denk “die lijkt wel erg veel op een Cocker Spaniel” of “daar hebben ze volgens mij een Schapendoes in gekruist”. Ik zie New Foundlander types voorbij komen en heel veel Flatcoated Terrier types.

Doodles die te kort op hun poten staan, of juist te hoog, die tonnetjerond zijn, of juist te atletisch gebouwd, hele lange, smalle snuiten, maar ook korte, ronde koppies en allerlei soorten oren en aan de hond zelf kun je dan al zien dat het geen “zuivere” kruising is geweest.

Maar ik ben ook een tijdje geleden op een Doodle Dag in België geweest en zag daar een hondje die als 2 druppels water op een Yorkshire Terrier leek, waarvan toch echt beweerd werd door het baasje dat het een Australian Doodle was. Nou, schiet mij dan maar lek!

Ik lees zelfs opmerkingen op Facebook groepen dat het leuke aan Doodles is dat ze er allemaal zo anders uitzien, terwijl de bedoeling van het creëren van een nieuw ras consistentie moet zijn. Toch?

Ik heb ooit eens een seminar bijgewoond van Pat Hastings, die the Puppy Puzzle heeft geschreven (zij is een hondenexpert die alles weet over showen en fokken en vooral over botstructuren en hoe een hond gebouwd moet zijn om gezond te kunnen leven en de taak uit te kunnen voeren waarvoor hij gefokt is). Zij zegt dat elk fokproduct (dus elke hond) eruit moet zien als de hond die hij moet zijn.

In andere woorden: een poedel moet eruitzien als een poedel en niet de vacht en bouw van een Teckel hebben.

Of in het Engels: “if it walks like a duck, quacks like a duck, looks like a duck it must be a duck.

My point being: als je een “echte” Doodle wilt, wees dan ook bereid om de moeite te nemen om aan een echte Doodle te komen.

Nog een paar interessante weetjes voor de juiste keuze van een pup:

  • Lichte vachten zijn de meest klitgevoelige vachten en ga er voor het gemak bij voorbaat maar vanuit dat je Doodle een smeerpoets zal zijn, die leeft voor het plonsen in vieze sloten en ravotten in modderpoelen.
  • Hoe dikker de vacht, des te meer onderhoud (plus kosten aan onderhoud).
  • Witte vachten hebben de neiging crèmekleuriger te worden en crèmekleurige vachten de neiging witter te worden.
  • Bruine pups blijven zelden bruin en zwarte pups kunnen witte haren of een bruine waas over de vacht ontwikkelen of zelfs helemaal grijs worden.
  • Witte of lichter gekleurde vlekjes in de vacht zullen zich over het algemeen ontwikkelen tot wit of licht gekleurde gemêleerde plekken in de vacht of een lichte onderpluis en let op: wit is klitgevoelig!

Het adagio is over het algemeen: kijk naar de vachten van de ouders. Dat hoeft niet altijd een graadmeter te zijn (want er zijn ook nog voorouders), maar het is je beste kans op een juiste inschatting hoe de puppy vacht zich zal ontwikkelen.

Het karakter is natuurlijk het meest belangrijk, dus zorg dat je een pup kiest die past bij jouw energieniveau en dat van het gezin. Dat is de eerste grondsteen voor een stabiel, gelukkig leven samen met je Doodle!

Ik hoop dat ik je een beetje meer inzicht heb kunnen geven in hoe je de voor jou perfecte pup kiest en hoe de vacht van jouw pup waarschijnlijk uit zal gaan groeien (ik zeg waarschijnlijk, want 100% garantie heb je nooit).

Als je meer wilt weten over puppyverzorging, de vachtwisseling en puppy gewenning kun je GRATIS mijn ebook “6 Geheimen om je Doodle klitvrij te houden” downloaden.

Als je je afvraagt wat voor soort vacht jouw pup zal gaan krijgen, kan ik middels een recente foto met je meekijken en advies geven over de benodigde vachtverzorging.

Heel graag tot ziens en heel veel puppy plezier (of puppy voorpret als je op het punt staat een pup aan te schaffen).

Tot de volgende blog!

Groetjes, Wanda & Joy

Doodletrimster Wanda Klomp

Interessant? Deel dit artikel!

Wacht! Ga nog niet weg!

Jij bent op deze site terecht gekomen, omdat je je eigen Doodle wil leren trimmen, niet waar? En ik begrijp dat al die informatie een beetje overweldigend kan zijn. Bovendien is het veel leuker en fijner om zelf te DOEN en ERVAREN, dan om er maar over te blijven lezen. Toch?

Nou, dan heb ik iets heel speciaals voor je, dat de drempel van het zelf trimmen in één klap bij je wegneemt:

Een GRATIS mini proef trimworkshop! 

3 instructievideo’s waarmee je ZELF met je hondje op een veilige, vrijblijvende manier aan de slag kunt. Zodat je zelf kunt ervaren hoe leuk & gemakkelijk het is om je eigen Doodle te trimmen! No strings attached!

DUS WAAR WACHT JE NOG OP? 
Klik op onderstaande knop en sla aan het trimmen!

Enjoy!

Groetjes, Wanda