Waarom is de basis vachtverzorging zo belangrijk voor jouw Labradoodle of Waterhond?

Iedereen die mij volgt weet dat ik altijd een onderscheid maak tussen de basis (vacht)verzorging en het trimmen zelf.

Maar wat houdt die basisverzorging nu precies in en wat is het verschil met het trimmen van de vacht?

Basisverzorging van je Doodle

Een kniphond (hond met een knipvacht) zou voor een optimale verzorging van de vacht uiterlijk elke 8 weken getrimd moeten worden. Zo blijft de vacht glanzend en gezond, op een praktische, voor het baasje gemakkelijk te onderhouden lengte en worden gespleten haarpunten verwijderd, die een dof, ongezond aanzien geven en tot klitten kunnen leiden.

Dit is wat ik trimmen noem: het in model brengen van de vacht.

Maar een goede hondentrimster doet meer:

Een vacht met klitten of vilt kan niet getrimd worden. De kop van de opzetkam zou dan blijven hangen en aan de vacht trekken, wat zeer onaangenaam is voor de hond in kwestie. Door klitten heen knippen met een hele scherpe schaar kan tot een bepaalde hoogte, maar kost je je schaar en is heel belastend voor je handen.

Als je de vachtverzorging optimaal wilt oppakken, dien je er dus eerst voor te zorgen dat de vacht trimklaar is, door deze eerst helemaal goed door te borstelen, uit te dunnen en klitvrij te maken.

Dit is wat ik het voorbehandelen van de vacht noem en zoals je begrijpt heeft dit onderdeel van het trimproces een grotere impact op het welzijn van je Doodle of Waterhond, dan het trimmen (modelleren) zelf.

Wat ook een grote impact op het welzijn van je lieveling heeft, is het uitknippen van de pootjes, vrij knippen van de ogen, het poepertje en de genitaliën, het knippen van de nagels en last but surely not least: het plukken van de oren.

Gebeuren deze handelingen niet, dan zal je lieveling het snel moeilijk krijgen: dan groeien de nagels te lang door, waardoor lopen pijnlijk wordt, steekt het haar in de ogen waardoor het netvlies beschadigd kan worden, blijft er poep in de vacht hangen, waardoor je hond zich genoodzaakt voelt met zijn achterste over de grond te schuiven, zorgen plasresten en klitten rondom het schaamgedeelte voor jeuk en vieze, plakkerige, stinkende plasplekken in de vacht en zullen de oren binnen no time gaan irriteren of zelf ontsteken.

Het niet verrichten van deze handelingen is dus desastreus voor de gezondheid van je hond.

Maar leer je deze handelingen zelf te verrichten, dan kun je de gezondheid van je Doodle of Waterhond zelf monitoren en neem je dus letterlijk het welzijn van je hond in eigen hand.

Over het plukken van de oren zijn de meningen verdeeld en daar kom ik een volgende keer op terug, maar laat me zeggen dat als je de omgeving waar bacteriën en oormijt in gedijen niet wegneemt, is de kans op problemen op de korte en zeker de langere termijn des te groter.

Verschil in Labradoodle trimworkshops

Ik krijg vaak de vraag wat het verschil is tussen de workshops die ik geef en dat verschil is heel duidelijk: in de Basisworkshop leer je de basis (vacht)verzorging, nodig om de vacht trimklaar te maken en het welzijn van je Doodle of Waterhond in eigen handen te nemen. In de trimworkshop leer je de vacht professioneel te modelleren op praktische lengte en in een natuurlijk, fluffy model, met het hoofd dat de persoonlijkheid van je lieveling het beste weerspiegelt.

Als je je Doodle of Waterhond zelf gaat trimmen is het belangrijk dat je weet wat je doet. Niet alleen de juiste trimvaardigheden zijn belangrijk, trimmen begint met weten welke mate van verzorging jouw hond nodig heeft: met vachtinzicht.

Niet elke Doodle of Waterhond heeft namelijk dezelfde vachtverzorging en trimtechniek nodig. Dat is helemaal afhankelijk van de botstructuur en vooral van de vachtstructuur.

Om te weten welke mate van verzorging jouw Doodle, Waterhond of Poedel kruising nodig heeft, heb je vachtinzicht nodig.

Vachtinzicht krijg je door een vergrootglas te leggen op de vacht van jouw hond, deze goed te bekijken, te voelen en te vergelijken met de vachten van andere soortgenoten.

Hoe meer vachten je van dichtbij voelt en bekijkt, hoe meer vachtinzicht je krijgt en ook dat leer je tijdens de Basisworkshop.

Daarbij is het de ideale introductie op het trimmen en samenwerken met je hond, als je de puppy gewenningsworkshop niet hebt kunnen doen. Je kunt ervaren in hoeverre je leiderschapskwaliteiten op peil zijn en hoe je hond op jou reageert en je kunt voelen hoe het is om zelf zo intiem met je hond bezig te zijn. Op emotioneel niveau, maar zeker ook op fysiek niveau, want hondentrimmen is zwaar werk. Er wordt veel van je hond, maar zeker ook van jou en je lichaam gevraagd en voor jullie beiden is het goed om dat jezelf stukje bij beetje aan te wennen.

Bevalt de Basisworkshop je zo goed dat het smaakt naar meer? Dan kun je je tevens opgeven voor de Trimworkshop.

Ik hoop dat ik je vraag omtrent de workshops heb beantwoord en het verschil tussen de workshop basisvachtverzorging en de trimworkshop duidelijk heb kunnen maken.

Besluit jij je Doodle of Waterhond zelf te gaan trimmen (wat ontzettend leuk is en je zoveel gaat opleveren, meer dan alleen de flinke besparingen op trimkosten)? Begin dan altijd met het volgen van de basisworkshop.

Heb je net een pup aangeschaft en wil je hier zelf de vachtverzorging voor leren oppakken? Begin dan met de workshop Basisvachtverzorging op met ca 5 maanden, ga zelf thuis met het geleerde oefenen en plan dan de trimworkshop in, zodat je pup speelsgewijs leert met het trimproces om te gaan (en jij ook). Dan krijg je de ideale trimhond!

Ik hoop jou en je Doodle of Waterhond gauw te mogen ontmoeten!

Veel trimplezier!

Groetjes, Wanda & Joy

PS Wil jij meer handige tips ontvangen om de vachtverzorging van je Labradoodle of Waterhond zelf optimaal op te kunnen pakken? Download dan mijn GRATIS ebook “6 Geheimen om je Doodle klitvrij te houden”

Doodletrimster Wanda Klomp

Interessant? Deel dit artikel!

NIEUW gratis wekelijkse Q&A call!

Vind jij het spannend om je Doodle zelf te leren trimmen?

Dat begrijp ik helemaal!

Omdat ik ervan overtuigd ben dat niet alleen je Doodle, maar ook jij erbij gebaat bent (in meerdere opzichten) als jij zelf leert je Doodle te trimmen volgens de DoodleComfort trimmethode, wil ik die stap zo laagdrempelig mogelijk voor je maken.

Als jij je gegevens invult, word je automatisch doorgestuurd naar een pagina met proefvideo’s EN een speciale eenmalige aanbieding op de online Klaar Met Klitten Introductie training. Zo kun je niet alleen eerst ZELF oefenen, maar ook meteen starten met trimmen voor de laagst mogelijke prijs! 

Enjoy!

Groetjes, Wanda

Wacht! Ga nog niet weg!

Jij bent op deze site terecht gekomen, omdat je je eigen Doodle wil leren trimmen, niet waar? En ik begrijp dat al die informatie een beetje overweldigend kan zijn. Bovendien is het veel leuker en fijner om zelf te DOEN en ERVAREN, dan om er maar over te blijven lezen. Toch?

Nou, dan heb ik iets heel speciaals voor je, dat de drempel van het zelf trimmen in één klap bij je wegneemt:

Een GRATIS mini proef trimworkshop! 

3 instructievideo’s waarmee je ZELF met je hondje op een veilige, vrijblijvende manier aan de slag kunt. Zodat je zelf kunt ervaren hoe leuk & gemakkelijk het is om je eigen Doodle te trimmen! No strings attached!

DUS WAAR WACHT JE NOG OP? 
Klik op onderstaande knop en sla aan het trimmen!

Enjoy!

Groetjes, Wanda