Waarom zelf de vachtverzorging van je Labradoodle of Waterhond oppakken?

Labradoodle puppyverzorging

Na maanden van wachten, lezen over puppy opvoeding, het huis puppy proof maken en al je energie steken in het proberen je kids rustig te houden, is eindelijk de dag gekomen dat je het allernieuwste en  allerjongste familielid mag ophalen. 

Zodra je je pup ziet lichten je ogen op, maakt je hart een sprongetje en ben je op slag verliefd op dat kleine, zachte propje pluis. Deze honden baby die je meteen in je hart sluit en de allerbeste zorg in de wereld wilt geven. 

De eerste nacht is spannend: zal ze gaan slapen of zal ze de boel bij elkaar janken en de hele buurt wakker houden? 

De eerste paar weken gaan supersnel voorbij, terwijl je druk bent met zindelijkheidstraining, eten geven, leren lopen aan de riem, leren alleen te zijn, het zelfvertrouwen van je pup te vergroten en socialisatie met andere honden, mensen, geluiden en voertuigen. Die eerste paar weken ben je je pup wereldwijs aan het maken, aan het trainen, spelen en aan het leren om om te gaan met grenzen, regels en beperkingen. 

De vachtverzorging zelf oppakken of een Doodletrimster zoeken?

Voordat je het in de gaten hebt moet je je bezig gaan houden met de vachtverzorging, omdat die vacht maar blijft groeien. En hoewel de eerste klitten nog weken verwijderd lijken, merk je al snel dat het borstelen toch steeds moeilijker gaat en dat de eerste klitten een feit zijn. Zo gebeurt het nog te vaak dat labradoodles tussen de 7 en 12 maanden totaal vervilt raken en hun baasjes totaal in paniek. Er moet iets gebeuren en wel zo snel mogelijk!

Dan komt de vraag: ga je op zoek naar een geschikte trimster, of blijf je je Labradoodle of Waterhond zelf verzorgen? 

Veel baasjes kiezen vooral in acute gevallen voor het eerste en velen komen teleurgesteld terug van die allereerste trimbeurt, omdat hun pup korter geschoren is dan ze wilden, omdat die schattige Doodle baby er ineens als een Poedel uitziet of misschien zelfs omdat die eerste trimervaring super stressvol was voor je sensitieve Labradoodle pup. 

Wat ontzettend vervelend is, want om de vacht gezond en klitvrij te kunnen houden zal je pup elke 8 weken naar de trimster moeten en in de tussentijd optimaal door jou zelf bijgehouden moeten worden. 

Vachtverzorging volwassen Labradoodle

Vroeger of later kom je tot het besef dat je dan wel de leukste, schattigste pup ooit aangeschaft hebt, maar dat die pup, met die vacht ook meteen de meest onderhoudsgevoelige vacht ter wereld heeft.

En het blijft niet bij de vacht. Denk aan de nagelverzorging, oorverzorging en alle andere aspecten van de basis vachtverzorging die je in de gaten moet houden om je Labradoodle of Waterhond gezond te houden. 

Maar raak niet in paniek. Dit geeft je namelijk de perfecte kans om het beste baasje ooit te worden. Lees verder voor de 8 redenen om zelf je Labradoodle te gaan trimmen.

Want waarom zou je je Doodle of Waterhond niet zelf leren trimmen? 

Je hebt er misschien nooit eerder aan gedacht en heel veel baasjes denken ook dat zelf trimmen onhaalbaar is. Trimmen is immers een vak. Maar sinds ik in 2011 (op aanvraag van Labradoodle en Waterhondenbaasjes nota bene) de allereerste trimworkshops ben gaan geven, heb ik ervaren dat IEDEREEN kan leren zijn Labradoodle of Waterhond op natuurlijke, fluffy wijze te trimmen. En het gaat niet om het modelleren alleen. Het gaat om de vachtverzorging; alles dat je Labradoodle of Waterhond nodig heeft om gezond en gelukkig te blijven. Met de juiste tools en kennis kun je dat prima zelf leren en het geeft voordelen waar je waarschijnlijk nooit over nagedacht hebt, maar die het leven met je Labradoodle of Waterhond zoveel leuker en fijner maken. Ik ben als life coach erg van de zelfredzaamheid. Vind het belangrijk om zelf dingen te kunnen en onafhankelijk te zijn, maar wil ook vooral vrouwen helpen zoveel mogelijk de dingen die ze zelf KUNNEN doen, zelf op te pakken. Dat geeft zoveel kracht, plezier en zelfvertrouwen! Dat kun je vooraf niet bedenken.

Daarbij is het zo fijn om met je hondje bezig te zijn en zelf de vachtverzorging op te pakken. Het haalt je uit de roes van alledag, brengt je helemaal terug naar het nu en je raakt alle gevoel voor tijd kwijt, zo ontspannen is het. Echt een aanrader voor vooral ook drukke baasjes! Deze voordelen staan niet eens genoemd in onderstaand lijstje, maar zijn een enorme pré, waar ik later nog eens op terug zal komen, in een nieuwe blog.

Waarom elk baasje haar Labradoodle of Waterhond zelf zou moeten leren trimmen

Ik geef je 8 redenen waarom het zelf trimmen het beste is dat je voor je Doodle en jezelf kunt doen, naast degene die ik dus ook genoemd heb. In een latere blog noem ik zelfs 20 redenen om de vachtverzorging van je Labradoodle zelf op te pakken.

Ik begrijp dat je sceptisch bent, maar lees eerst maar…

1. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je Doodle of Waterhond niet de juiste zorg krijgt.

Veel Doodles zijn erg gevoelig (over Perro’s en Lagotti niet te spreken) en wat de juiste aanpak kan zijn voor andere rassen, kan te stressvol blijken voor deze rassen, waaronder een drukke, hectische omgeving, geluiden van trimgereedschap of de gespannen energie van haastende trimmers die met alle macht proberen op tijd een hond klaar te hebben. Veel Doodles hebben een negatieve eerste trimervaring, omdat het gewoon teveel voor ze is, of omdat de trimster in kwestie ongeduldig is, hardhandig is of de verkeerde trimmaterialen gebruikt.

Natuurlijk hoeft de eerste trimervaring niet zo te zijn, maar als je je hondje zelf leert trimmen, hoef je je hierover geen zorgen te maken en kun je het zelf de beste zorg geven. 

2. Je kunt zelf bepalen hoe je Doodle of Waterhond eruit komt te zien

Veel Doodles en Waterhonden worden kort geschoren. Omdat ze klitten hebben, omdat de baasjes het praktischer vinden of omdat de trimster in kwestie niet weet hoe de specifieke vacht zodanig handmatig getrimd moet worden om er natuurlijk en fluffy uit te blijven zien. Dat klinkt misschien raar, maar veel trimmers hebben geleerd hoe ze een poedel moeten knippen en scheren en zijn gewoon nog onbekend met Doodle en Waterhonden vachtverzorging. Als jij je eigen hond leert trimmen, ontdek je vanzelf welke vachtlengte praktisch om te onderhouden is, terwijl het er nog steeds natuurlijk en fluffy uitziet.  

3. Je kunt je eigen tijd bepalen

Waarom zou je 4 uur lang aan het trimmen van je hond besteden, als je ervoor kunt kiezen om het in delen te doen? De ene dag doe je het lijf, de andere dag de benen en op de derde dag trim je het hoofd. Geen stress, niet moeilijk doen, maar gewoon kiezen voor wat goed voelt voor je hondje en voor jou. 

4. Je bespaart heel veel tijd

Hoe lang doe je erover om eerst een geschikte trimster te vinden, een afspraak te maken en dan je hondje heen en weer te brengen, terwijl je je agenda zodanig moet inplannen dat je hem ook weer tijdig kunt ophalen? Hoe zou je het vinden om die tijd ergens anders aan te besteden? 

5. Je bespaart duizenden euro’s aan trimkosten

Hoeveel kost het je om je Doodle of Waterhond elke 8 weken te laten trimmen, voor laten we zeggen 15 jaar lang? En wat als je meerdere Doodles of Waterhonden hebt? Hoeveel kost het je dan? En hoe tevreden ben je nadat je dat geld hebt uitgegeven? Zou je niet liever eenmalig investeren in de juiste professionele trimmaterialen en het welzijn van je hond in eigen handen nemen en daarmee tonnen geld te besparen aan trimkosten en benzinekosten? 

6. Je kunt zelf de gezondheid van je hond monitoren

Als jij ervoor kiest om de basis (vacht)verzorging van je Doodle of Waterhond op te pakken, weet je precies hoe het met zijn gezondheid gesteld is en wanneer je er een dierenarts bij moet halen. De oren moeten elke 6 tot 8 weken uitgeplukt worden om irritaties en oorontsteking te voorkomen. Waarom zou je dat aan een trimster overlaten als je het gemakkelijk zelf kunt doen? Maar ook door te weten hoe een ongezonde vacht eruitziet of door de reactie van je hond (op pijn) tijdens het trimmen in de gaten te houden, kun je zelf de gezondheid van je Doodle of Waterhond monitoren door hem zelf te trimmen. 

7. Zelf je hond trimmen is de beste relatie test

Nergens laat je hond meer zijn ware aard zien dan op de trimtafel. Getrimd worden betekent dat je hond zich aan jou moet overgeven, of te wel dat hij beperkt wordt in zijn vrijheid en als hij daar geen zin in heeft, laat hij je dat expliciet merken. Daarom is dit je kans om een ware leider te worden en een partnership te vormen op basis van wederzijds vertrouwen en respect.

Laat niet de trimster degene zijn die je hond opvoedt. Laat je leiderschapsskills zien en je zult er een levenslang profijt van hebben. 

8. Quality time met je Doodle of Waterhond

Hoe vaak komt het voor dat je je hond moet delen met anderen? Met (je) kinderen, je partner, andere familieleden, vrienden en je hele omgeving?

Als je zelf je hond trimt creëer je een speciaal 1 op 1 moment, alleen voor jullie beiden. En als je de tijd neemt om in alle rust te werken, kan het trimmen een meditatieve, stress verlagende werking hebben en een ware welness en mindfulness ervaring zijn voor jou en je hond. Zo kun je de band met je hond versterken en leren voelen wat hij nodig heeft. Mediteren met je Doodle of Waterhond. Klinkt dat niet heerlijk? 

Als dat je niet enthousiast maakt om zelf je Doodle of Waterhond te leren trimmen, weet ik het niet meer.

Ik geef mijn trimworkshops nu alweer 9 jaar en heb nooit een baasje ontmoet die niet dacht “HELP, kan ik dit wel?” De meeste deelnemers twijfelen over hun eigen vaardigheden en zijn doodsbenauwd om hun hondje zeer te doen. Ze denken dat trimmen een kunst en een vak is dat ze niet zomaar zullen beheersen. 

Dus ik begrijp het volkomen als je na het lezen van deze redenen nog twijfelt.

Ook jij kunt leren jouw Labradoodle of Waterhond zelf te trimmen in de look die JIJ mooi vindt

Ik kan je verzekeren dat al die deelnemers na afloop hartstikke trots waren op zichzelf, op hun hondje en vooral ook op wat ze bereikt hadden. En dat ze zich zelfverzekerder voelden en niet konden wachten om zelf thuis met hun hondje aan de slag te gaan. Lees alle reviews er maar op na.

Het enige dat je nodig hebt is de juiste docent, de juiste begeleiding, het juiste trimgereedschap en de juiste kennis, inzicht en vaardigeden. 

Daar zijn mijn trimworkshops helemaal op ingericht. 

Dus als jij er klaar voor bent om zelf je Doodle of Waterhond professioneel, op natuurlijke, fluffy wijze te leren trimmen? Check dan of mijn privé workshops of online training zijn wat jij zoekt.

OF download mijn GRATIS ebook “6 Geheimen om je Doodle klitvrij te houden” als eerste stap om jouw Labradoodle of Waterhond ZELF de beste zorg te geven.

Veel trimplezier!

Groetjes,

Wanda & Joy

Doodletrimster Wanda Klomp

Interessant? Deel dit artikel!

NIEUW gratis wekelijkse Q&A call!

Vind jij het spannend om je Doodle zelf te leren trimmen?

Dat begrijp ik helemaal!

Omdat ik ervan overtuigd ben dat niet alleen je Doodle, maar ook jij erbij gebaat bent (in meerdere opzichten) als jij zelf leert je Doodle te trimmen volgens de DoodleComfort trimmethode, wil ik die stap zo laagdrempelig mogelijk voor je maken.

Als jij je gegevens invult, word je automatisch doorgestuurd naar een pagina met proefvideo’s EN een speciale eenmalige aanbieding op de online Klaar Met Klitten Introductie training. Zo kun je niet alleen eerst ZELF oefenen, maar ook meteen starten met trimmen voor de laagst mogelijke prijs! 

Enjoy!

Groetjes, Wanda

Wacht! Ga nog niet weg!

Jij bent op deze site terecht gekomen, omdat je je eigen Doodle wil leren trimmen, niet waar? En ik begrijp dat al die informatie een beetje overweldigend kan zijn. Bovendien is het veel leuker en fijner om zelf te DOEN en ERVAREN, dan om er maar over te blijven lezen. Toch?

Nou, dan heb ik iets heel speciaals voor je, dat de drempel van het zelf trimmen in één klap bij je wegneemt:

Een GRATIS mini proef trimworkshop! 

3 instructievideo’s waarmee je ZELF met je hondje op een veilige, vrijblijvende manier aan de slag kunt. Zodat je zelf kunt ervaren hoe leuk & gemakkelijk het is om je eigen Doodle te trimmen! No strings attached!

DUS WAAR WACHT JE NOG OP? 
Klik op onderstaande knop en sla aan het trimmen!

Enjoy!

Groetjes, Wanda