Wat kost een optimale vachtverzorging van je Labradoodle of Waterhond?

Op de infomiddag is het al snel duidelijk: de meeste baasjes hebben geen idee waar ze aan beginnen als ze een Doodle of Waterhond aanschaffen. Zelfs als ze informatie krijgen over het borstelen en trimmen, hebben de meeste versbakken pupkopers geen flauw benul van wat dat in de praktijk inhoudt.

Het hebben van een Doodle kost namelijk net zoveel en in de loop der jaren zelfs nog veel meer dan het aanschaffen ervan.

Elke hond met een knipvacht moet regelmatig getrimd worden om die vacht gezond en klitvrij te houden. En met een Doodle haal je niet zomaar een kniphond in hond, maar een kniphond met de meest onderhoudgevoelige vacht die er bestaat.

Hoe leuk en lief en schattig ze ook zijn: dat is de harde werkelijkheid.

En misschien is het goed om die realiteit eens op papier te zetten.

Trimkosten

Sommige baasjes laten hun lieveling kort scheren. Dan heb je het minste omkijken naar de vachtverzorging en kun je misschien met 2 à 3 trimbeurten in een jaar klaar zijn.

Houd je echter van de echte berige Doodle look met bijpassende fluffy vacht, dan zul je je maatje niet 1 x per jaar, niet 2 x per jaar, niet 3 x per jaar, niet 4 x per jaar, zelfs niet 5 x per jaar, maar toch echt wel 6 x per jaar (en liefst nog elke 6 tot 8 weken, afhankelijk van de dikte en structuur van de vacht) naar de trimsalon moeten brengen. Met een gemiddeld uurtarief van € 35,00 en 3 uur werk, ben je voor een trimbeurt al snel ruim € 100,00 kwijt. Met een frequentie van 6 x per jaar kost de vachtverzorging van je Doodle vanaf de prille leeftijd van 5 maanden dan dus € 600,00 per jaar. Stel dat je lieveling de mooie leeftijd van 15 jaar bereikt, dan is dat een investering van € 9000,00 in één Doodle leven. Dit is voor een Barbet, Lagotto of Perro niet anders.

Stel nu dat je twee of meerdere Doodles of Waterhond exemplaren in huis hebt…

En dan moet je nog maar afwachten of de trimbeurt naar je zin is.

Als ik de verhalen van mijn workshopdeelnemers en op de diverse Doodle blogs mag geloven, is dat een behoorlijk ding.

Doodle vachtverzorging is een wereldwijd probleem.

Waarom er dan niet voor kiezen om het zelf te doen?

Trimkosten vs workshopkosten

Die workshops lijken misschien duur, maar als we die cijfers op een rijtje zetten, zie je dat het eigenlijk best meevalt. Niet alleen heb je de kosten voor een workshop Basis vachtverzorging zo bij elkaar. Je hebt ze er binnen 3 à 4 reguliere trimbeurten uit*, ook de aanschaf van het juiste trimgereedschap  is een schijntje van de trimkosten op de langere termijn en beter nog: na het doen van deze eenmalige investering in het welzijn van je Doodle, ben je voor de rest van die 15 jaar klaar!

Ook als je meerdere Doodles of Waterhonden in huis hebt.

Natuurlijk kun je goedkopere trimspullen krijgen. Het is alleen de vraag of die geschikt zijn voor de Doodle vacht, die nu eenmaal veel speciale en vooral gespecialiseerde aandacht vraagt.

Dikke vachten zijn de meest prachtige vachten die een hond maar kan hebben en als iemand die opgegroeid is tussen de Waterhonden ben ik natuurlijk zeer bevooroordeeld. Maar het zijn wel de moeilijkste, duurste vachten om te onderhouden. En dan hebben we het alleen nog maar over de buitenkant: het trimmen zelf.

Wat dacht je van de oorverzorging? Hoe dikker de vacht, hoe meer haren in de oren, des te sneller last van oor irritaties en –ontsteking. En ook de oren worden lang niet altijd op de juiste manier behandeld, met hele vervelende gevolgen van dien.

Maar als we kijken naar de kosten, moeten we ook kijken naar de opbrengsten. Want die gaan zoveel verder dan je portemonnee. En ik belicht liever de positieve kanten van het leven.

Dus, hoe zou je het vinden om:

 • Nooit meer op zoek te hoeven naar de “perfecte” trimster?
 • Geen teleurstellingen meer te hoeven incasseren in de vorm van een poedellook of kalere hond dan je gewild had?
 • Geen stress meer te voelen, omdat de vacht van je Doodle of Waterhond zo in de klit zit?
 • Je geen zorgen meer te hoeven maken over wat er met je Doodle tijdens het trimmen gebeurt, omdat je er niet bij mag zijn?
 • Nooit meer je agenda en dagschema aan te hoeven passen aan het brengen en halen van je Doodle bij de trimsalon?
 • Helemaal zelf te bepalen wanneer je je Doodle trimt, hoeveel pauzes je neemt en hoe lang je er over wilt doen?
 • Helemaal zelf te bepalen hoe je Doodle eruit gaat zien, in het model waar jij verliefd op bent geworden?
 • Zelf het welzijn van je Doodle in eigen hand te nemen?
 • Zelfverzekerd de vacht uit te dunnen als het te pluizig is, te warm is of dreigt te gaan vervilten, klitten te lijf te gaan en de oren uit te plukken om oorontsteking te voorkomen?
 • Zelf lekker 1 op 1 quality time met je Doodle door te brengen met een bezigheid die niet alleen heel erg leuk is om te doen, maar ook nog eens heel veel rust in je hoofd geeft?
 • Zelf te werken aan het versterken van de relatie en communicatie met je Doodle elke keer als je hem op tafel hebt staan en daar de rest van jullie leven van te profiteren?
 • En misschien kun je zelf nog wat voordelen bedenken.

Als life coach sta ik voor zelfredzaamheid en innerlijk leiderschap. Ik wil vrouwen helpen onafhankelijk, zelfredzaam te zijn en in hun kracht te gaan staan. Het combineren van mijn grootste passies en talenten in de vorm van de vachtverzorgingsworkshops heeft mij de mogelijkheid gegeven dat onder andere op deze manier te doen 

Als ik deze vorm van dienstverlening niet zelf had verzonnen, had ik zeker de workshops met mijn hond gedaan, omdat ik graag zelf dingen (en zeker het welzijn van mijn hond) in eigen hand neem, graag creatief bezig ben en ik het gewoon heel erg leuk vind om met mijn hondje samen (nieuwe) dingen te ondernemen.

Helaas moest ik het bij een workshop Hondenmassage houden (ook leuk), maar kan ik er wel van genieten te zien hoe fanatiek mijn klanten mijn lessen oppikken.

Ik hoop jou en je Doodle of Waterhond snel te ontmoeten!

Groetjes,

Wanda & Joy (mijn fluffy side kick)

Doodletrimster Wanda Klomp

*  en als je kiest voor mijn online training ben je EN geen reiskosten kwijt EN kun je leren trimmen in het comfort van je eigen huis, in je eigen tijd! Plus met de superaantrekkelijke combi-deal heb je ook meteen de juiste, professionele scharen in huis voor een zacht prijsje 🙂

Interessant? Deel dit artikel!

Wacht! Ga nog niet weg!

Jij bent op deze site terecht gekomen, op zoek naar een oplossing voor je Doodle, niet waar? Nou, dan heb ik een GROTE verrassing voor je. Als je op de onderstaande button klikt, krijg je GRATIS een week lang toegang tot de nieuwe Doodle Transformatie School met eigen Doodle community.

Daar staan je een paar geweldige dingen te wachten die jou gaan helpen de Vacht & VerzorgingsXpert van je eigen hondje te worden!

Zie ik je daar?

Groetjes, Wanda