3 Tips om de prutogen van je Labradoodle of Waterhond te verzorgen en voorkomen

In mijn vorige blog heb ik tips gegeven over hoe je de oren van je Doodle schoon kunt maken en houden.

Maar er is nog een echte Doodle kwaal waar veel baasjes mee kampen: vieze prutogen.

Ik denk dat zeker 9 van de 10 Doodles die ik op workshop of in mijn trimsalon krijg, last heeft van prutogen.

Uiteraard komt dat door het vele, vaak wollige, fluffy haar in het gezicht en op de neusbrug.

Hoe fluffier ze er immers uitzien, des te leuker we ze vinden.

Maar het is ook gewoon een van de kwalen waar de voorouders van de Doodle aan lijden: Cocker Spaniels en Labradors.

Het hoeft niet meteen ernstig te zijn, maar het is vaak wel heel lastig en baasjes maken zich vaak zorgen.

Dus ik hoop dat deze tips je helpen.

1. het aller belangrijkste is natuurlijk dat je regelmatig de ogen vrij knipt en dat je dat op de juiste manier doet, zodat je niet alleen daadwerkelijk het haar weg knipt dat in het hoornvlies kan steken en zodoende oogontsteking kan veroorzaken, maar dat het risico dat je met je scherpe schaar in het oog steekt zoveel mogelijk wordt beperkt. De juiste techniek kun je zien in het filmpje dat ik hiervoor gemaakt heb: zie het filmpje

2. als het haar vanaf de neusbrug niet meer in het oog kan steken, zit je nog steeds met de prutoogjes zelf en met het residu van opgedroogd traanvocht dat zich ophoopt in de ooghoeken.

Als dit residu hard is, kun je het gemakkelijk weghalen met je vingers (en vaak zal je Doodle het zelf willen opeten). Is het nog zacht, dan voldoet het voorzichtig kammen met niets minder dan een vlooienkammetje om het weg te halen. Let op: kam altijd vanaf de ooghoek naar de neus toe. Niet andersom!

Je kunt hiervoor natuurlijk ook speciale tissues gebruiken en lauwe thee om het residu zacht te maken (de theine bevat weekmakers), maar vaak krijg je daar het zachte residu niet helemaal mee weg, of smeer je het alleen maar meer uit.

3. Als je de boel hebt schoongemaakt en weggeknipt, rest je nog om de ogen zelf schoon te houden.

Hiervoor kun je Ogentroost gebruiken (te koop bij de Drogist. Bedoeld voor mensen, maar onschadelijk voor honden) dat je in het oog druppelt, zodat het schoon traant. Maar je kunt ook de speciale Aloe Vera spray gebruiken, die je dan weliswaar niet in de ogen sprayt, maar in een druppelflesje doet en op die manier druppelsgewijs kunt toedienen. De Aloe Vera bezit medicinale eigenschappen die oogvirussen en bacterien tegen gaan en verzachtend werken.

Klik HIER voor meer informatie over de Aloe Vera spray

Ik hoop dat deze tips je helpen de ogen van je Doodle schoon te houden en verneem graag je bevindingen.

Wil je meer leren over Labradoodle vachtverzorging? Dan ben je van harte welkom op mijn trimworkshops, waar je zowel de basis(vacht)verzorging als het trimmen zelf leert.

Kijk HIER voor meer informatie.

Voor nu veel trimplezier en tot de volgende blog.

En als je mijn GRATIS ebook nog niet gelezen hebt. Download hem dan HIER

Groetjes, Wanda & Joy

 

 

Interessant? Deel dit artikel!

Wacht! Ga nog niet weg!

Jij bent op deze site terecht gekomen, op zoek naar een oplossing voor je Doodle, niet waar? Nou, dan heb ik een GROTE verrassing voor je. Als je op de onderstaande button klikt, krijg je GRATIS een week lang toegang tot de nieuwe Doodle Transformatie School met eigen Doodle community.

Daar staan je een paar geweldige dingen te wachten die jou gaan helpen de Vacht & VerzorgingsXpert van je eigen hondje te worden!

Zie ik je daar?

Groetjes, Wanda