Hoe houd je je Doodle rustig tijdens het trimmen?

Labradoodle trimopleiding

Wie zijn Doodle of Waterhond al een tijdje zelf trimt weet: succes ligt niet enkel in het hebben van de juiste kennis, vaardigheden, inzichten en trimgereedschappen. Het heeft ook echt te maken met jou en hoe je hondje op JOU reageert.

En hoe je hondje op jou reageert, heeft alles te maken met welke energie jij uitstraalt.


Als je een Doodle of Waterhond hebt, weet ik zeker dat je al hebt gemerkt hoe hij reageert op je energie. In principe past hij zijn energie aan de jouwe aan, maar daar zijn we ons niet altijd van bewust. Als mensen zijn we er ons sowieso niet altijd van bewust welke energie we uitstralen. We leven namelijk meestal in ons hoofd (we praten constant tegen onszelf, we twijfelen, we bedenken wat het volgende actiepunt in onze agenda is, we zijn met alle dingen die we denken dat we MOETEN doen, om ….(tja, vul maar in) en vooral NIET in ons lichaam. Maar je Doodle leeft ALLEEN in zijn lichaam en NIET in zijn hoofd. Hij weet niet hoe. Hij IS alleen maar! En daarom houden we zoveel van ze. Omdat ze alleen maar ZIJN, zijn ze erg intuïtief en reageren ze op zelfs de kleinste verandering in onze energie.

Dus hoe stralen we onze energie uit?


Wat doet je Doodle als je slaapt? Wat doet het als je rustig een boek leest of naar rustige muziek luistert? Ik vermoed dat hij naast je slaapt? Of hij ligt ergens anders te chillen, net als jij. Omdat jij dat ook doet. Dat is zijn natuurlijke staat: kalm, vredig, totaal op zijn gemak: Zen!

Labradoodle hond klaar om te spelen

Zodra je actie onderneemt, verandert je energie en wordt je Doodle alert.


Dat is logisch, want je Doodle verwacht iets van je. Actie betekent eten! of plassen! of visite! Of iets anders dat gaat gebeuren en je hondje wil niets liever dan daar deel van uitmaken. Maar Doodles zijn zo intuïtief dat ze geen actie nodig hebben om op te reageren. Ze voelen elke verandering in je energie. De verandering in (de toon van) je stem, in je presence, in je houding, zelfs in je denkpatronen en in je lichaamsbewustzijn.

En ze voelen of je meent wat je zegt of doet: of je gedachten en handelingen ‘congruent’ zijn. Dus, laten we zeggen dat je wilt dat je Doodle gaat zitten, dus je zegt “zit”, maar je voelt geen vertrouwen in jezelf als natuurlijke leider, dus de manier waarop je het zegt, klinkt niet volledig oprecht. Je Doodle kan het verschil in energie voelen tussen je presence/uitstraling (of gedachten) en de woorden die je spreekt (“zit”) en weet niet zo goed wat hij met jou aan moet, omdat hij voelt dat je niet meent wat je zegt.

Dit gebeurt ook tijdens het borstelen of trimmen. Het kan zijn dat je een bepaald gedrag van je Doodle verwacht en het niet krijgt, omdat je Doodle de onzekerheid achter je woorden kan voelen. Of het kan zijn dat je met je gedachten heel ergens anders bent(misschien denk je aan de boodschappen die je nog in huis moet halen voor het avondeten, terwijl je je Doodle een bepaald commando geeft).

Als je dit herkent en dit patroon wilt veranderen.


Begin met je bewust te worden van de gedachten die je hebt terwijl je je hondje vraagt iets te doen. En zorg er altijd voor dat wanneer je je tot je Doodle richt, jij je volledig en alleen op hem concentreert.

Laat me weten hoe het gaat! 🙂 Geniet van deze oefening en fijne week! xxx

Groetjes,

Wanda & Joy

 

P.S.: Loop jij ook tegen uitdagingen aan met je hondje, die misschien meer te maken hebben met je mindset dan met je skills of tools? En kun je wel wat hulp gebruiken? Mail me dan even. Dan kan ik kijken hoe ik jullie het beste kan helpen.

Nieuw: mijn Facebook Doodle Vitaal groep: We zitten na een week op iets meer dan 100 leden, maar hoe meer baasjes in de groep, hoe meer we van elkaar kunnen leren op het gebied van vachtverzorging & welzijn. Dus word lid! Als we 300 leden hebben ga ik wekelijks korte live trainingen geven en maandelijks Q&A live sessies doen!

Doodletrimster Wanda Klomp

Interessant? Deel dit artikel!