Puppy Gewenning; de basis voor elke Labradoodle en Waterhond pup

Onlangs heb ik een poll gedaan in mijn Doodle Vitaal FaceBook groep om te zien aan welke korte live workshops Doodle baasjes behoefte hebben. Zoals ik al verwachtte stond de workshop “Hoe trim je het ideale, fluffy Doodle hoofd?” met stip bovenaan. Maar wat ik niet verwachtte was dat de Puppy Gewenningsworkshop maar 1 stem zou krijgen. En dat zette me aan het denken.

Wat is Puppygewenning?

PuppygewenningWeten baasjes wel wat Puppy Gewenning is? En hoe belangrijk het is? Dus ik besloot er maar een blog over te schrijven. Want wie niets aan puppy gewenning doet kan zijn Doodle bij de eerste trimbeurt flink wat onnodige stress bezorgen.

We weten allemaal dat er veel komt kijken bij Labradoodle, GoldenDoodle, Cockepoo en welke Oodle dan ook vachtverzorging. En ook bij Waterhond vachtvachtverzorging. Maar ik heb het idee dat het concept voor veel nieuwe baasjes nog erg abstract is. Want wat betekent het concreet?

Concreet betekent het dat je een Doodle pup vanaf de leeftijd van 5 maanden ELKE 8 WEKEN getrimd moet worden om de vacht gezond en klitvrij te kunnen houden. In de praktijk houdt dat meestal in dat een hondentrimmer een pup met 3 à 4 maanden een gewenningsbeurtje geeft (om hem dus te laten wennen aan het staan op tafel en het zich overgeven aan de trimmer) en dan met 5 à 6 maanden de eerste echte trimbeurt. Zo’n gewenningsbeurtje bestaat dan vaak, naast het borstelen van de vacht, uit het uitplukken van de oortjes, uitknippen van de voetjes, nageltjes knippen, oogjes vrij knippen, poepertje vrij knippen. Een beetje de standaard basis trimvaardigheden. Gewoonweg, om op een laagdrempelige manier bekend te raken met die eerste prikkels. Meestal wordt je pup dan ook gewassen en uitgeblazen met de waterblazer.

Wat er NIET gebeurt (tenminste dat hoop ik niet) is dat je pup op die leeftijd al meteen geschoren wordt. Als er al geknipt wordt, dan wordt dat met de hand gedaan en meestal alleen de pootjes.

Waar het vaak misgaat bij Doodle vachtverzorging

De gewenningsbeurt is echt voor de gewenning bedoeld. Op die leeftijd is de vacht ook nog niet lang genoeg om te trimmen. Met 5 maanden is de vacht vaak WEL al lang genoeg, maar wat de realiteit laat zien is dat de meeste baasjes wachten met het laten trimmen, totdat ZIJ denken dat de vacht lang genoeg is en dat is meestal te laat. Want zelfs als je het vanaf de buitenkant nog niet ziet, kan er al heel veel gaande zijn IN de vacht, helemaal zodra de vachtwisseling is begonnen. Helemaal als je in het begin de verkeerde tools hebt aangeschaft (wat bijna elke baasje uit onwetendheid doet). Een vacht die dan van buiten nog gemakkelijk te borstelen lijkt, kan van binnen al flink vervilt zijn. En als iets een nare ervaring is voor je pup, dan is het wel dat ze de eerste keer op tafel meteen ontklit moet worden of WEL geschoren wordt, omdat de trimmer geen andere optie meer ziet. Dit is voor elke pup en helemaal voor gevoelige Doodles, een vervelende ervaring. Het harde geluid van de tondeuse, het duwen tegen de vacht om onder de klitten door te kunnen scheren, het gevoel van een harde scheerkop over dat tere lijfje…probeer het je maar eens voor te stellen.

Wat betekent het om een Doodle te hebben?

En TOCH wordt door veel fokkers aangeraden om je pup voor zijn eerste jaar te laten scheren, zodat de puppyvacht in één keer plaats maakt voor een volwassen vacht en je zo dus de vachtwisseling overslaat. Wat kolder is, want

  • Dat is DE manier om je pup een negatieve associatie te geven met het trimmen
  • Een vacht wordt niet volwassen door het af te laten scheren, een vacht heeft tijd nodig om volwassen te worden. Wat logisch is als je erover nadenkt.

Er zijn 3 factoren waar je rekening mee moet houden als je een Doodle of Waterhond koopt.

  1. De meeste hebben een uitdagende, klitgevoelige vacht en een optimale vachtverzorging 15 jaar lang gaat vele malen meer kosten dan de aanschaf van je hondje (en lang niet elke trimmer kan of zal jouw hondje trimmen, zoals JIJ dat mooi vindt). Veel baasjes denken dat de aanschafprijs flink is, maar de aanschaf is pas het BEGIN en hoe eerder jij je dat realiseert, hoe beter dat is voor het welzijn van je hondje.
  2. Doodles zijn super sensitieve hondjes die OOK anders met prikkels omgaan dan de meeste rassen en daardoor vaak een speciale aanpak nodig hebben.
  3. De meeste baasjes hebben geen flauw benul van wat er allemaal in een trimsalon gebeurt. Maar het vergt een groot stuk opvoeding en training om een hondje zich uit vertrouwen te laten overgeven bij het trimmen. Een kans bij uitstek als je dit als baasje ZELF zou oppakken.

En dat zelf oppakken begint bij het geven van de juiste gewenning.

Puppy gewenningsworkshop

Ik gaf zelf vroeger altijd Puppy Gewenningsworkshops waarbij naast het zelf wassen en drogen, de pups konden wennen aan het op tafel staan, het zich overgeven aan alle basis trimvaardigheden en het vormen van een team samen met het baasje. Zodra de pups op tafel stonden en de baasjes met ze aan de slag gingen was al meteen duidelijk welke pup al wat aan gewenning gedaan had en welke niet. Ook was al meteen duidelijk welke soort verstandhouding de baasjes hadden met hun pup en welk “patroon” er in korte tijd al tussen die twee ontstaan was. Het perfecte moment dus om ook hiermee al aan de slag te gaan, want als jouw pup jou niet beschouwt en respecteert als natuurlijke leider, dan is dat een slechte basis voor een sterke baas/hond relatie.

En omdat elke hond op de trimtafel zijn ware kleuren laat zien, omdat hij uit zijn eigen territorium wordt gehaald, beperkt wordt in zijn bewegingsvrijheid en gevraagd wordt te doen wat een ander van hem vraagt, is DAT de perfecte gelegenheid voor het eerste stukje training en opvoeding.

En jij als baasje kunt dat dus gewoon zelf gaan doen. Moet je wel een goede trimtafel in huis halen (maar als jij je hondje wilt gaan leren trimmen heb je die sowieso nodig) en de juiste training krijgen, maar daar kom ik om de hoek kijken.

Ik ben jaren geleden gestopt met het geven van de Puppy Gewenningsworkshops, omdat ik enerzijds de ruimte die ik huurde moest opzeggen en anderzijds de insteek voor de workshops WEL heel goed was, maar het was altijd chaos. Pups reageren namelijk op elkaar en als ze op tafel staan willen ze naar elkaar toe, gaan ze blaffen enz. Hoewel het super gezellig is, is dat niet de meeste educatieve omgeving, omdat het dan ook voor de baasjes lastiger is om hun pup rustig te krijgen.

Puppy gewenning is key. Daar ben ik van overtuigd. En helemaal sinds er, tijdens Corona, zoveel pups bij gekomen zijn.

Daarom heb ik mijn Puppy Proof Prep workshop in de online leeromgeving gezet, zodat je daar voor een klein bedrag toegang toe kunt krijgen. Zo kun jij heel laagdrempelig je pup helpen met de juiste gewennings oefeningen en een stabiele start. Dit is één van de laagdrempelige introductieworkshops die je kunt doen om een goed beeld te krijgen van wat DoodleComfort allemaal te bieden heeft.

Veel puppy plezier!

Groetjes,
Wanda & Joy

Doodletrimster Wanda Klomp

Wil jij ook de 1e stap zetten naar een sterkere band met je Doodle en een vrijer, comfortabeler leven voor jullie beide?

Super! Want ik heb het zo gemakkelijk mogelijk voor je gemaakt om te leren hoe jij je Doodle of Waterhond ZELF kunt trimmen in de natuurlijke, fluffy look waar jij van houdt ZONDER scheren: als eeuwig pup! Check HIER de GRATIS proefvideo’s en start VANDAAG NOG!

Maar je kunt natuurlijk ook eerst beginnen met het downloaden van mijn GRATIS boek preview. 

Interessant? Deel dit artikel!

NIEUW gratis wekelijkse Q&A call!

Vind jij het spannend om je Doodle zelf te leren trimmen?

Dat begrijp ik helemaal!

Omdat ik ervan overtuigd ben dat niet alleen je Doodle, maar ook jij erbij gebaat bent (in meerdere opzichten) als jij zelf leert je Doodle te trimmen volgens de DoodleComfort trimmethode, wil ik die stap zo laagdrempelig mogelijk voor je maken.

Als jij je gegevens invult, word je automatisch doorgestuurd naar een pagina met proefvideo’s EN een speciale eenmalige aanbieding op de online Klaar Met Klitten Introductie training. Zo kun je niet alleen eerst ZELF oefenen, maar ook meteen starten met trimmen voor de laagst mogelijke prijs! 

Enjoy!

Groetjes, Wanda

Wacht! Ga nog niet weg!

Jij bent op deze site terecht gekomen, omdat je je eigen Doodle wil leren trimmen, niet waar? En ik begrijp dat al die informatie een beetje overweldigend kan zijn. Bovendien is het veel leuker en fijner om zelf te DOEN en ERVAREN, dan om er maar over te blijven lezen. Toch?

Nou, dan heb ik iets heel speciaals voor je, dat de drempel van het zelf trimmen in één klap bij je wegneemt:

Een GRATIS mini proef trimworkshop! 

3 instructievideo’s waarmee je ZELF met je hondje op een veilige, vrijblijvende manier aan de slag kunt. Zodat je zelf kunt ervaren hoe leuk & gemakkelijk het is om je eigen Doodle te trimmen! No strings attached!

DUS WAAR WACHT JE NOG OP? 
Klik op onderstaande knop en sla aan het trimmen!

Enjoy!

Groetjes, Wanda