Hoe tem je de fleece vacht van je Labradoodle?

Afgelopen week mocht ik weer een privé trimworkshop geven aan een Doodle ergens in Nederland en hoeveel privéworkshops ik ook geef, altijd sta ik weer verbaast van hoezeer een eerste indruk kan verschillen van de realiteit. Na 13 jaar Doodles en Waterhonden trimmen en 10 jaar workshops geven weet ik inmiddels dat ik geen gehaaste conclusies moet trekken als ik de vacht van een Doodle zie, maar toch raak ik soms nog verbaast van mijn eigen goedgelovigheid. Niet in het kader van dat het weer goed komt, want ik weet dat als ik stap voor stap te werk ga, het eindresultaat uiteindelijk prachtig wordt, ook al lijkt het in eerste instantie nog zo hopeloos. Nee, wat mij na al die jaren nog steeds verbaast is, dat zelfs IK als professionele Waterhonden en Doodletrimster vaak nog naïef ben over het vele werk dat nodig is om een vacht volledig te temmen. En ik zeg temmen, omdat ik het heb over weerbarstige vachten die ik weer in het gareel probeer te krijgen. Soms voelt dat echt als het temmen van een wild beest.

En als ik er al zo over denk, hoe moet dat dan voor een leek zijn. Of te wel; voor jou als baasje?

Het verschil tussen de buitenkant en binnenkant van de vacht

Labradoodle fleece vacht

Waar wil ik heen met deze introductie?
Naar het belang van het goed kunnen inschatten van de vachtconditie van jouw hondje. Aan de buitenkant kun je namelijk meestal niet afzien dat er aan de binnenkant zoveel werk verzet moet worden om die vacht te temmen.  Dat merk je pas als je je hondje op de trimtafel gaat behandelen. Je kunt zien hoe pluizig en vol een vacht is. Je kunt voelen hoe dik en droog of vettig een vacht is, maar om ECHT te weten hoe de vacht van binnen is, moet je eerst gaan borstelen. En aangezien de meeste baasjes ook nog met de verkeerde borstel werken, hebben ze nooit in de gaten wat zich IN de vacht afspeelt, omdat ze over die laag heen schuieren.

Het gebruik van de juiste borstel

Maar als je borstelt met de juiste borstel HOOR je dat er van alles in die vacht aan de gang is. Je HOORT waar de klitten zitten, je HOORT waar zich zand of opgedroogde vochtplekken bevinden, je HOORT waar viltkussens ontwikkeld zijn en je HOORT ook of je te hard borstelt of niet hard genoeg.

Zodra je deze dingen HOORT, WEET je automatisch welke vervolgstap je moet nemen, want dat wat je hoort kun je niet laten zitten. Dan ettert het alleen maar verder. Zonder de juiste borstel hoor je deze obstakels echter NIET en heb je geen idee wat je aan het doen bent. Helemaal zodra de vachtwisseling heeft ingezet. Zonder de juiste borstel haal je onvoldoende los haar uit de vacht, waardoor klitten en vilt A. onvermijdelijk zullen ontwikkelen en B. klitten en vilt die er al zitten alleen maar verder zullen groeien. Wat dan gebeurt is wat ik baasjes zo vaak hoor zeggen “het lijkt alsof de klitten er van de ene op de andere dag inspringen”.

Meer nodig dan alleen een goede borstel

Borstelen lijkt zo gemakkelijk. Toch is verkeerd borstelen, met de verkeerde spullen, oorzaak #1 waarom de meeste Doodles en Waterhonden tussen de 7 en 12 maanden vervilt raken. Maar met goed borstelen alleen red je het OOK niet, want de meeste vachten hebben meer nodig. De meest populaire Doodle vacht is de curly fleece vacht en dan zo min mogelijk curly en zoveel mogelijk fleece. Hoe meer fleece, hoe knuffeliger, aaibaarder en beerderiger de vacht lijkt. En ik moet zeggen dat ik het zelf ook prachtig vind, maar de waarheid is wel: “hoe meer fleece, des te meer “addertjes onder het gras”. Want fleece haar is pluizig en poreus, dus klit nu eenmaal snel. En hoe meer fleece, hoe dikker, pluiziger en klitgevoeliger de vacht is.

De meeste klitgevoelige Doodle vachten

Labradoodle fleece vacht

Vooral bij de populaire Caramel, Abrikoos, Witte en lichtbruine/blond gekleurde vachten voel je in eerste instantie soms geen klitten of vilt, maar zodra je gaat borstelen merk je dat dat moeizaam gaat, hoor je allerlei ontastbare obstakels in de vacht en zonder de vacht dan eerst grondig uit te dunnen wordt het probleem alleen maar groter. Wat dan gebeurt is wat ik baasjes vaak hoor zeggen: “de trimmer heeft hem geschoren, terwijl hij volgens mij geen enkele klit had”.

Een gemiste kans en totaal onnodig, want met de juiste tools en technieken kun jij zelf gemakkelijk de vacht van je Doodle of Waterhond klitvrij en fluffy houden. Kun je voorkomen dat je hondje geschoren wordt. Want wees eerlijk: de meeste baasjes KIEZEN er niet voor om hun Doodle of Waterhond te laten scheren. De meeste baasjes vinden het verschrikkelijk. En voor het welzijn van je hondje is het ook niet aan te raden. Om meerdere redenen waar ik een andere keer op in zal gaan.

Het beste voor je Labradoodle

Als ik mijn klanten van de afgelopen jaren even over één kam scheer, kan ik met trots melden dat ze allemaal het beste voor hun Doodle of Waterhond willen. Ze willen allemaal ZELF de vacht klitvrij en zo gezond mogelijk houden, ze willen allemaal voorkomen dat hun hondje geschoren wordt, ze willen allemaal door middel van de vachtverzorging een sterke band met hun hondje opbouwen en genieten van de 1 op 1 quality time. Dat willen de meeste Doodle baasjes, niet waar? Daarom heb je voor een Doodle gekozen. Maar toch investeren veel baasjes nog steeds in de verkeerde spullen en missen ze de skills om zelf de vacht gemakkelijk klitvrij en fluffy te houden, wat de voorwaarde is om scheren te voorkomen. Of ze vertrouwen op onnatuurlijke anti-klit middelen en extreme ontklit tools, die het welzijn van hun hondje saboteren.  

LIVE workshop

Daarom ga ik op 29 april a.s. een speciale LIVE workshop geven waarin ik jou de juiste technieken met de juiste tools leer. Zodat jij alles in huis hebt om voortaan je Doodle of Waterhond helemaal ZELF GEMAKKELIJK klitvrij en fluffy te kunnen houden en scheren te voorkomen.

Toen ik 10 jaar geleden DoodleComfort opzette, de eerste trimworkshops voor Doodle en Waterhonden baasjes ontwikkelde en Labradoodle vachtverzorging bekend maakte onder het publiek, heb ik het mijn missie gemaakt om baasjes wereldwijd te helpen hun Doodle of Waterhond ZELF de beste zorg te geven en de vachtverzorging te gebruiken als eerste middel in het versterken van de baas/hond relatie. Sinds ik mijn privéworkshops ben gaan geven is het mij echter niet meer gelukt om het grote publiek te bereiken. Ondanks dat ik mijn online trainingen gewoon te koop aanbied, merk ik dat de drempel daarvan voor veel baasjes te hoog ligt. De meeste willen liever persoonlijk begeleid worden bij het aanleren van nieuwe skills. En dat begrijp ik. Door Corona ben ook ik gedwongen geweest om te kijken naar mijn manier van werken. Ik heb mezelf afgevraagd hoe ik mijn aanbod zodanig beschikbaar kon maken dat ik meerdere baasjes tegelijkertijd kan bereiken EN TOCH persoonlijke begeleiding kan geven. Mijn antwoord lag in een unieke nieuwe LIVE vachtverzorgingsworkshop, waarvan het resultaat zich op 29 april a.s. zal gaan bewijzen.

Voor de prijs hoef je het niet te laten

Al meer dan 20 baasjes hebben zich ingeschreven voor de laagst mogelijke investering ooit. Ik wil ook jou vragen je in te schrijven, want de skills die ik je leer, leer je nergens anders, zijn de basis voor een optimale vachtverzorging van je hondje en daarmee een must voor elk baasje. En of je hem/haar nu wel of niet in de toekomst OOK wilt gaan leren modelleren; een klitvrije, gezonde vacht is een voorwaarde om elke Doodle en Waterhond gezond en gelukkig te houden. Dus als jij het beste wilt voor jouw hondje, zet je hiermee de eerste stap.

Ik hoop je de 29e te zien. Schrijf je VANDAAG NOG HIER in!

Liefs,

Wanda & Joy

Doodletrimster Wanda Klomp

Interessant? Deel dit artikel!

Wacht! Ga nog niet weg!

Jij bent op deze site terecht gekomen, op zoek naar een oplossing voor je Doodle, niet waar? Nou, dan heb ik een GROTE verrassing voor je. Als je op de onderstaande button klikt, krijg je GRATIS een week lang toegang tot de nieuwe Doodle Transformatie School met eigen Doodle community.

Daar staan je een paar geweldige dingen te wachten die jou gaan helpen de Vacht & VerzorgingsXpert van je eigen hondje te worden!

Zie ik je daar?

Groetjes, Wanda