Welke borstel heeft jouw Labradoodle of Waterhond ECHT nodig?

Size matters!

In ieder geval als het gaat om de juiste borstel voor jouw Doodle of Waterhond.

Afgelopen weekend las ik opnieuw ergens in een Doodle Facebook groep dat er aanbevolen wordt om de smalle groene ActiVet borstel  aan te schaffen, maar ik kan niet duidelijker benadrukken dat dat voor een vacht van 5 maanden of ouder niet afdoende werkt (en waarom zou je een jongere pup niet meteen laten wennen aan de juiste borstel? Scheelt je nog in de kosten ook). Het gebruik van de verkeerde borstel is reden #1 waarom de meeste Doodles en Waterhonden tussen de 7 en 12 maanden vervilt raken en toch wordt die borstel door de meeste fokkers, baasjes en professionals nog steeds geadviseerd.

Waarom? Waarschijnlijk omdat het de meest zachte borstel is en veel baasjes al heel snel bang zijn om hun Doodle zeer te doen. Een beetje fluwelen handschoentjes beleid. Roemwaardig, maar niet de juiste insteek. Teveel korte termijn denken en schadelijk bovendien.

Groene ActiVet borstel

Want als je met de verkeerde borstel te lang en te oppervlakkig blijft borstelen, doe je je hondje op termijn alleen maar meer pijn, want raakt ‘ie totaal vervilt. En ook nog eens volledig onwaar, want waarom zou je je hondje met een betere borstel WEL zeer doen? Dat is meer een kwestie van de verkeerde borstelTECHNIEK gebruiken, dan de verkeerde borstel. Want borstelen LIJKT misschien eenvoudig, maar de meeste baasjes borstelen verkeerd. Te hard, te snel, te lange streken, te korte streken, zonder tegendruk te geven, met teveel tegendruk, tegen de haarrichting in, te gehaast, in laagjes…noem maar op. Terwijl het eigenlijk vrij simpel is. En een elektrische borstel heb je al helemaal niet nodig.

Nu zijn vanwege Corona bepaalde spullen al maanden moeilijk verkrijgbaar, (en worden spullen OOK nog eens stukken duurder), dus ben ik eens gaan kijken of er naast de borstel die ik altijd aanbeveel (de brede rode ActiVet borstel) ook andere alternatieven zijn die NET zo goed werken, gemakkelijker verkrijgbaar zijn en misschien, heel misschien ook wat goedkoper in de aanschaf.

Volgende week, tijdens de Comfort & Care week, ga ik deze borstels met elkaar vergelijken op een hele moeilijke, klitgevoelige vacht: die van mijn eigen hond (Barbet Joy, van 10 jaar). 

Als jij je inschrijft voor deze GRATIS Introductieweek, krijg je de video vanzelf te zien. 

Ik ben benieuwd of de borstels (die bijvoorbeeld in Amerika veel gebruikt worden, maar die ik tot nu toe links heb laten liggen, omdat ik al jaren overtuigd ben van de rode ActiVet), NET zo goed zijn als wat ik gewend ben. Stiekem denk ik van niet, maar misschien kan zelfs ik nog verrast worden!

Natuurlijk is de juiste borstel niet het ENIGE dat je nodig hebt om de vacht van je hondje klitvrij te houden. Daar BEGINT het pas mee! Want een optimale vachtverzorging van klitgevoelige rassen is geen makkie en er worden wel meer verkeerde tools aangeraden voor de onderhoudgevoelige Doodle en Waterhond vachten (en met Waterhond bedoel ik de Barbet, Lagotto en Perro, waarvan de aller laatstgenoemde volgens fokkers niet eens geborsteld MAG worden. Hoe zielig is dat? Maar dat bewaar ik voor een volgende blog) en als baasjes massaal de verkeerde spullen inkopen en maar wat doen, is het einde zoek.

Er worden zoveel Doodles, Oodles en Waterhonden verkocht, dat een basistraining vachtverzorging eigenlijk voor iedereen verplicht zou moeten worden gesteld. Want een verkeerde vachtverzorging leidt onherroepelijk tot een verwaarloosde vacht. En als baasje van deze rassen kun en MAG je het volledige onderhoud van je hond niet aan een trimmer overlaten.

Daarom bied ik de Klaar Met Klitten workshop aan voor een hele lage prijs, zodat je op een  laagdrempelige manier kunt ervaren hoe het is om zelf met je hondje aan de slag te gaan, terwijl je de 3 meest BELANGRIJKE skills leert om ZELF de vacht gemakkelijk klitvrij en fluffy te houden.

JIJ bent verantwoordelijk voor het welzijn van je hondje. JIJ hebt een pup in huis gehaald. En de vachtverzorging van deze rassen is nu eenmaal een dure en complexe kwestie.

Laat het nu echter juist ook de perfecte manier zijn om een sterke band met je hondje op te bouwen, gebaseerd op wederzijds vertrouwen, respect, teamwork en jouw natuurlijke leiderschap. Want als ik Doodle en Waterhonden baasjes een beetje ken, is DAT juist de reden waarom ze voor hun hondje gekozen hebben. Dat was een bewuste beslissing. Dat er dan veel meer bij de vachtverzorging komt kijken dan ze in eerste instantie ingeschat hebben, hoeft niet jammer te zijn. Dat is juist de KANS waar je op zat te wachten. En ik bedoel niet dat je meteen het hele trimproces, inclusief het modelleren hoeft te leren (want niet ieder baasje heeft daar de nodige tijd en energie voor), maar als jij de skills leert die jou helpen je hondje klitvrij en fluffy te houden, zodat ALS je hem naar de trimmer brengt, het borstelen geen zeer doet en hij of zij niet kortgeschoren hoeft te worden, dan doe je al heel veel goed. Dan mag je Doodle of Waterhond zijn pootjes wel dichtknijpen met jou.

Als jij je geroepen voelt om deze skills ook te leren, ben je bij de Klaar Met Klitten workshop aan het juiste adres. Dan leer je welke borstel je op welke wijze dient te gebruiken, hoe je de vacht met de juiste tools kunt uitdunnen (zodat hij luchtiger en koeler wordt en minder snel gaat klitten) en ontklitten/ontvilten ZONDER lelijke happen achter te laten, ZONDER te scheren en ZONDER onnatuurlijke siliconen sprays te gebruiken. Dit is de eerste stap naar een gezonde, fluffy vacht die je vervolgens kunt (laten) trimmen in elke lengte en elk model dat je maar wilt.

Wil je liever eerst de borstel test video afwachten en meedoen met de Comfort & Care week? Dan zie en spreek ik je daar! 🙂

Heel veel trimplezier!

Groetjes,
Wanda & (Barbet) Joy

Doodletrimster Wanda Klomp

Interessant? Deel dit artikel!

NIEUW gratis wekelijkse Q&A call!

Vind jij het spannend om je Doodle zelf te leren trimmen?

Dat begrijp ik helemaal!

Omdat ik ervan overtuigd ben dat niet alleen je Doodle, maar ook jij erbij gebaat bent (in meerdere opzichten) als jij zelf leert je Doodle te trimmen volgens de DoodleComfort trimmethode, wil ik die stap zo laagdrempelig mogelijk voor je maken.

Als jij je gegevens invult, word je automatisch doorgestuurd naar een pagina met proefvideo’s EN een speciale eenmalige aanbieding op de online Klaar Met Klitten Introductie training. Zo kun je niet alleen eerst ZELF oefenen, maar ook meteen starten met trimmen voor de laagst mogelijke prijs! 

Enjoy!

Groetjes, Wanda

Wacht! Ga nog niet weg!

Jij bent op deze site terecht gekomen, omdat je je eigen Doodle wil leren trimmen, niet waar? En ik begrijp dat al die informatie een beetje overweldigend kan zijn. Bovendien is het veel leuker en fijner om zelf te DOEN en ERVAREN, dan om er maar over te blijven lezen. Toch?

Nou, dan heb ik iets heel speciaals voor je, dat de drempel van het zelf trimmen in één klap bij je wegneemt:

Een GRATIS mini proef trimworkshop! 

3 instructievideo’s waarmee je ZELF met je hondje op een veilige, vrijblijvende manier aan de slag kunt. Zodat je zelf kunt ervaren hoe leuk & gemakkelijk het is om je eigen Doodle te trimmen! No strings attached!

DUS WAAR WACHT JE NOG OP? 
Klik op onderstaande knop en sla aan het trimmen!

Enjoy!

Groetjes, Wanda