Hoe trim je het ideale, fluffy Labradoodle hoofd?

Het ziet er niet uit. Hij lijkt wel op Chewbacca!

Ik heb een hondenbaasje aan de telefoon die zich opgeeft voor mijn VIP 2-daagse, omdat ze haar Doodle zo graag zelf wil leren trimmen. Het hondje is al wat ouder en vaker naar de trimsalon geweest, maar elke keer als ze hem ophaalt moet ze weer wennen. Niet alleen omdat het lijf er altijd korter uitziet dan zij mooi vindt, maar vooral omdat ze haar eigen hondje niet meer terug herkent, zodra ze het hoofd ziet. Ze probeert mij een beeld te geven: ken je die mannetjes Orang Oetans, met die enorme wangen? Nou, daar lijkt het een beetje op. Ik kan mijn lach bijna niet meer inhouden. Ik heb in 13 jaar tijd vele referenties gehoord, maar Chewbacca en de wangen van een mannetjes Orang Oetan zijn nieuw voor me. Ik zie het beeld duidelijk voor me. Deze vrouw is sowieso erg van de beeldspraak, want ze vindt tevens dat haar Doodle op Alf lijkt; het ruimtewezen van de televisieserie hit uit de jaren ’80. Maar dan meer qua karakter; qua grappen en grollen. Nu weet ik zeker dat ik een hele leuke, vlotte vrouw aan de lijn heb. Niet iemand die te diep in het glaasje heeft gekeken, zojuist een paddo ritueel heeft gedaan of een of andere junkie die bepaalde geestverruimende pillen heeft geslikt of een injectienaald in haar arm heeft gejast. Deze vrouw heeft zelfspot en daarom mag ik haar meteen. Ze is niet bang om de waarheid te zeggen. Niet tegen mij en niet tegen de hondentrimmer in kwestie, want waar baasjes vaak zo verbouwereerd zijn over hoe hun Doodle of Waterhond er bij het ophalen uitzien, dat ze geen woord meer kunnen uitbrengen, heeft zij, eenmaal thuis, zodra ze van de schrik bekomen was, meteen haar trimster gebeld en gezegd dat ze diep teleurgesteld was en nooit meer terugkomt. Dat vind ik heel stoer van haar en erg respectvol naar de trimmer toe. Want dan weet die ook waar ze aan toe is (in de meeste gevallen blijven de ontevreden baasjes gewoon weg, zonder ooit een verklaring te geven). 

Want voor wie Doodle baasjes nog niet kent; kom je aan hun Doodle, dan kom je aan hun. Dat geldt voor als je hun Doodle als een poedel knipt en dat geldt voor als je het hoofd onherkenbaar maakt.

De meest gemaakte fouten bij het trimmen van een Doodle hoofd

We kunnen er heel veel grapjes over maken, maar helaas is het pure ernst: bij het trimmen van een Doodle hoofd wordt vaak zoveel verkeerd gedaan. Heel herkenbaar is wat ik de startbaan noem; een lange, vrij kale neusbrug, waardoor de snuit veel langer lijkt dan mooi is en in het totaalbeeld past (ik krijg nu nog een aapsoort voor ogen, maar dan een mandril), zogenaamd om de ogen vrij van haar te houden, terwijl daar betere en mooiere manieren voor zijn. Als dan ook de baard en snor veel te lang worden gelaten lijkt je Doodle ineens op een Terriër of een mini Bouvier. Poedel wordt je Doodle als het hoofd teveel wordt opgeknipt en te weinig fluffy wordt gelaten rondom de oren, maar heel veel Doodles krijgen ook gewoon een te plat hoofd. En dan inderdaad die wangzakken, dat de zijkanten veel te lang gelaten worden. Ik krijg nu trouwens Knabbel en Babbel in beeld. Lijkt jouw Doodle daarop? Nu zitten de wat ik bakkebaarden noem, vaak enorm in de klit. Maar dat is nog geen reden om ze volledig weg te knippen! Het kan namelijk ook anders!

Een Doodle is geen poedel!

Een Doodle is een Doodle. Geen Terriër, geen poedel, maar een Doodle. Dus hoort eruit te zien als een Doodle, dus met een leuk, fluffy rond hoofd, schattige ronde, korte, fluffy snuit, warrige kop haar en daar de perfecte lengte oren bij. Dit is de look is waar 90% van de Doodle baasjes van houdt, want face it: elk Doodle baasje wil zijn hondje zo lang mogelijk puppig houden en bij een Doodle is dat mogelijk, want daar hebben ze die prachtige, knuffelbare, fluffy vacht voor. En dit zijn honden die het van hun vacht moeten hebben. Te kort en ze zien er niet meer zo knuffelbaar uit. Daarom geldt voor het trimmen juist dat het meer gaat om het modelleren, dus shapen van de vacht, dan om het kort knippen van de vacht. En scheren werkt al helemaal averechts.

Doodle trimmen is een soort van beeldhouwen

Ik vergelijk het vaak met beeldhouwen: in plaats van dat je uit een brok steen een beeld tevoorschijn hakt en beitelt (sorry, ik ben niet erg thuis in dit ambacht, dus excuses voor eventuele verkeerde vaktermen), breng je als Doodletrimmer uit een hoop haar een schattige, fluffy Doodle tevoorschijn. Niets meer en niets minder en de botstructuur geeft die vorm aan. De kunst is om je hondje er NA het trimmen mooier uit te laten zien dan VOOR het trimmen. En mooier houdt in: mooier, zachter, speelser, jonger, slanker, vrolijker, gezonder…noem maar op. Maar vooral niet getrimd! En daar gaat het in de meeste gevallen nog mis. De meeste Doodles zien er na het trimmen getrimd uit, terwijl ze er eigenlijk uit moeten zien als de beste versie van zichzelf.

En voor het hoofd is dat de grootste uitdaging. Voor de meeste trimmers, maar helemaal voor de meeste baasjes. En daar wil ik in verandering in maken!

Nieuwe LIVE workshop “Hoe trim je het ideale, fluffy Doodle hoofd?”

Misschien heb je al gehoord van mijn nieuwe LIVE workshops. Tijdens Corona ben ook ik gedwongen geweest om mijn manier van werken te herzien. Ik heb mezelf afgevraagd hoe ik zoveel mogelijk baasjes kan helpen op de voor mij meest gemakkelijke manier, terwijl ik er ook nog heel veel plezier aan beleef? En het antwoord lag in het geven van LIVE workshops: ik ga mijn eigen hond (Barbet Joy) trimmen, terwijl baasjes overal in Nederland op hun laptop, mobieltje of tablet meekijken en OOK hun hondje op tafel hebben staan. Vooraf krijg je in een speciale FaceBook groep de stap voor stap instructievideo waar je vooraf mee gaat oefenen en stel je je vragen vast in de groep, dan op 1 (of meerdere, afhankelijk van welke LIVE workshop het is) afgesproken datum gaan we met de hele groep LIVE. Ik doe steeds 1 onderdeel voor op Joy, waarna je het zelf probeert en mij zegt waar je tegenaan loopt, zodat ik kan zien wat je verkeerd doet en je ter plekke coach. Het leuke is dat we zo werken met een hele groep, dat je van iedereen die vragen stelt heel veel leert (naast van mij alleen), dat we samen voor hetzelfde, prachtige eindresultaat gaan, waardoor je extra gemotiveerd bent en blijft, dat je misschien wel leuke, blijvende contacten opdoet. Dat je het hele trimproces zo in hapklare stap voor stap formule aanleert, dat het heel gemakkelijk vanuit je eigen huis kan en het ALLERBESTE: dat je de beste fluffy trimtechnieken leert op de meest LAAGDREMPELIGE en goedkope manier.

Nu ik dit concept verzonnen heb vraag ik me af, waarom ik er niet eerder op gekomen ben, maar dat is het mooie en magische van het leven: zodra je vraagt om antwoorden en buiten de kaders durft te denken, komen de meest geweldige kansen in je leven!

Doe je mee?

Ik hoop dat dit ook een kans voor jou is en wil je uitnodigen om mee te doen met de eerstvolgende LIVE workshop “Hoe trim je het ideale, fluffy Doodle hoofd?” En als je een Waterhond hebt ben je ook van harte welkom en krijg je afzonderlijke instructies, omdat elke Waterhond zijn eigen specifieke manier van trimmen heeft (iets waar maar weinig reguliere trimmers bekend mee zijn).

Dus…ziet jouw Doodle er in jouw ogen ook te vaak uit als Chewbaca, een Terrier, Alf of als een ander vreemd ruimtewezen, maar NIET als je eigen lieve, fluffy Doodle? OF heb jij een Italiaanse, Franse, Spaanse of Portugese Waterhond wiens hoofd OOK niet naar je zin wordt getrimd? OF lijkt het je gewoon ontzettend leuk om ZELF te leren het hoofd van je Doodle te trimmen, zoals JIJ dat mooi vindt, misschien als eerste kennismaking met het Doodletrimmen voor baasjes?

Dan ben je van harte welkom! We gaan binnenkort aan de slag. Kijk HIER voor meer informatie!
Hoop je daar te zien! 🙂

Groetjes,
Wanda & Joy

Doodletrimster Wanda Klomp

Interessant? Deel dit artikel!

NIEUW gratis wekelijkse Q&A call!

Vind jij het spannend om je Doodle zelf te leren trimmen?

Dat begrijp ik helemaal!

Omdat ik ervan overtuigd ben dat niet alleen je Doodle, maar ook jij erbij gebaat bent (in meerdere opzichten) als jij zelf leert je Doodle te trimmen volgens de DoodleComfort trimmethode, wil ik die stap zo laagdrempelig mogelijk voor je maken.

Als jij je gegevens invult, word je automatisch doorgestuurd naar een pagina met proefvideo’s EN een speciale eenmalige aanbieding op de online Klaar Met Klitten Introductie training. Zo kun je niet alleen eerst ZELF oefenen, maar ook meteen starten met trimmen voor de laagst mogelijke prijs! 

Enjoy!

Groetjes, Wanda

Wacht! Ga nog niet weg!

Jij bent op deze site terecht gekomen, omdat je je eigen Doodle wil leren trimmen, niet waar? En ik begrijp dat al die informatie een beetje overweldigend kan zijn. Bovendien is het veel leuker en fijner om zelf te DOEN en ERVAREN, dan om er maar over te blijven lezen. Toch?

Nou, dan heb ik iets heel speciaals voor je, dat de drempel van het zelf trimmen in één klap bij je wegneemt:

Een GRATIS mini proef trimworkshop! 

3 instructievideo’s waarmee je ZELF met je hondje op een veilige, vrijblijvende manier aan de slag kunt. Zodat je zelf kunt ervaren hoe leuk & gemakkelijk het is om je eigen Doodle te trimmen! No strings attached!

DUS WAAR WACHT JE NOG OP? 
Klik op onderstaande knop en sla aan het trimmen!

Enjoy!

Groetjes, Wanda