Is jouw Doodle wel echt gezond?

Sinds ik de Hond Natuurlijk Gezond opleiding doe en me naast een optimale vachtverzorging ook richt op de gezondheid van Doodles, valt mij op dat er met elke Doodle of Waterhond aan wie ik een privé workshop geef, wel iets mis is. Omdat ik ook op Facebook veel berichten over zieke Doodles lees en in 13 jaar zelf ervaren heb hoe sensitief Doodles zijn voor allerlei kwalen, huidproblemen, allergieen en ziektes, vind ik dat het hoog tijd is dat baasjes leren hoeveel ze ZELF kunnen doen om de gezondheid van hun Doodle in goede banen te leiden. Want die onwetendheid van nu heeft ernstige gevolgen die ik op steeds grotere schaal zie gebeuren. Dit stel ik tevens aan de kaak in mijn nieuwe Doodle Vitaal boek dat juni 2021 in de winkels zal liggen en waarin je alles leert over Doodle vachtverzorging en Doodle gezondheid, maar door regelmatig een Doodle Vitaal consult online te zetten, hoop ik bij meer baasjes bewustzijn te creëren. 

Mag ik je even voorstellen: dit is Doodle Doodle van 1,5 jaar oud. Ca 3 weken geleden was ik bij haar en vrouwtje Joke voor deel I van de VIP 2-daagse. Nu ben ik gewend dat ik, sinds ik de Hond Natuurlijk Gezond opleiding doe, bij elke Doodle die ik ontmoet wel iets van kwaaltjes of onderhuidse irritaties tegenkom, maar bij Doodle was het heel heftig.

Labradoodle gezondheid

Toen ik binnenkwam was ze al heel druk en bleef ze in mijn hand en jas bijten (gedrag dat op zich al ongebruikelijk is en waar ik mijn vraagtekens al meteen bij zette). Haar vacht voelde vettig aan en ze was kortgeschoren, omdat ze blijkbaar helemaal vervilt was (ook een teken dat er inwendig iets niet goed zit) en voor 1,5 jaar zag ze er behoorlijk dik uit, ik gok zeker 2 à 3 kg boven het normale gewicht.

Toen ik haar aanraakte, voelde ik dat haar hele lichaam gespannen was (normaal gesproken is alleen de achterhand gespannen, omdat een hond daar zijn spanning vasthoudt, zoals wij bij de schouders en nek) en terwijl ik met Joke aan het praten was viel me op dat Doodle zich moeilijk kon ontspannen. Ook heeft ze volgens Joke veel jeuk aan haar kin en in haar oksels.

Bij navraag bleek Doodle al van pup af aan problemen te hebben. Bij de eerste kennismaking (wat meteen ook de dag was dat ze haar mochten meenemen) was Doodle een timide pup en veel te rustig en stil. Eenmaal thuis bleek ze wel heel vaak te moeten plassen (dat viel Joke, die al vaker honden heeft gehad, meteen op) en bleek ze blaasontsteking te hebben (waar de fokker niets van wilde weten, die dacht dat de pup dat bij Joke had opgelopen: typische kwestie van kop in ‘t zand steken en in mijn ogen dus slechte fokpraktijken). Meteen als pup moest Doodle daarom al aan de antibiotica, waarna het van kwaad tot erger ging. Ze kreeg hotspots en oorontstekingen die steeds op reguliere wijze behandeld werden, waardoor Doodle heel veel chemische middelen in haar lichaam kreeg. Daarnaast kreeg ze alle inentingen, anti-wormen pillen en Bravecto tegen de vlooien en teken.

Als pup was Doodle blijkbaar erg snauwerig en viel ze tijdens de puppytraining uit tegen de andere honden. Zet daarnaast dat ze heel weinig sliep en altijd alert en erg gericht op het vrouwtje was en dat zegt mij dat ze zich erg onveilig voelde en niet lekker in haar eigen vel zat. Ook iets wat meestal te maken heeft met een slechte darmwerking en waar ook de Bravecto (note bene aaneraden door de Dierenarts) verantwoordelijk voor kan zijn (mijn nieuwe boek is opgedragen aan een Doodle die vanwege Bravecto voor zijn leven heeft moeten vechten en die in eerste instantie ook snauwerig was)

Als ik vraag wat Doodle te eten krijgt kom ik erachter dat Joke haar Farmfood brokken geeft. Ik weet dat deze brokken een goede reputatie hebben (omdat ze zogenaamd beter samen met vlees gebruikt kunnen worden), maar als ik de ingrediëntenlijst bekijk schrik ik me rot: ik zie bijna geen enkele vorm van eiwitten en alleen maar vulmiddelen en koolhydraten: geen wonder dat Doodle zo dik is! Hoewel Joke haar daarnaast Bibivlees geeft, blijken dat enkel de allergene eiwitten te zijn (kip, rund, schaap)

Dit geeft mij al genoeg stof om een behandelplan met Joke te maken. Vervolgens besluit ik om Doodle maar op tafel te zetten om te kijken wat we, ondanks dat ze al kort is, nog aan haar kunnen doen. Maar zodra ik haar begin te borstelen reageert ze meteen. Ze vindt het zo verschrikkelijk en reageert zo alert, dat ik haar huid inspecteer en ontdek dat haar huid overal super gevoelig en rood is, wat ik maar even licht ontvlambaar noem. Ook heeft ze sinds 2 weken opnieuw oorontsteking.

Voor mij is dit een rode vlag. Ik overleg met Joke om Doodle eerst te gaan behandelen en dan de volgende keer verder te kijken. Daar is ze het helemaal mee eens. Wij kijken samen naar nieuwe voeding dat Joke meteen bestelt en ik kijk nog of ik een Bach typering van haar gedrag kan maken, zodat we haar ook mentaal kunnen gaan ondersteunen.

Het is me nog nooit gebeurd dat een Doodle of Waterhond er zo slecht aan toe is, dat ik geen trimworkshop kan geven. Maar Doodle had overduidelijk eerst andere zorg nodig.

Twee weken later krijg ik van Joke een appje dat ze Doodle op andere brokken heeft gezet en al een duidelijk verschil ziet: ze is rustiger, slaapt vaker en langer, komt meer ontspannen over, ook naar Joke toe. Haar ontlasting is smeuïger (waar ze voorheen moeite had met poepen) en ze drinkt meer.

Alleen de verandering naar een betere brok heeft dus al zo’n groot effect. We wachten even af hoe dat zal zijn als ze ook de juiste smaken Darf vlees gaat geven.

Ik ben benieuwd hoe Doodle eruit zal zien en hoe de vacht zal voelen als ik haar over een paar weken weer zie.

Dit is een duidelijk voorbeeld van een Doodle die er aan de buitenkant redelijk gezond uitziet, maar waar, bij navraag, van alles mis mee is. Ik merk steeds vaker dat dit met de meeste Doodles (ook Waterhonden, maar Doodles zijn des te gevoeliger voor allerlei kwalen, ziektes, huidproblemen en allergieën) in meerdere of mindere mate zo is, terwijl de baasjes deze symptomen niet als ernstig beschouwen. Toch zijn dit allemaal tekenen aan de wand, die, als er niet tijdig tegen wordt ingegrepen, kunnen leiden tot ernstigere klachten.

Hopelijk zet dit jou aan het denken over het leefpatroon van je eigen Doodle.

Tot het volgende Doodle Vitaal consult! 

Groetjes,
Wanda & Joy

PS. Heb je mijn nieuwe GRATIS e-book al gelezen?

Doodletrimmer Wanda Klomp

Interessant? Deel dit artikel!

NIEUW gratis wekelijkse Q&A call!

Vind jij het spannend om je Doodle zelf te leren trimmen?

Dat begrijp ik helemaal!

Omdat ik ervan overtuigd ben dat niet alleen je Doodle, maar ook jij erbij gebaat bent (in meerdere opzichten) als jij zelf leert je Doodle te trimmen volgens de DoodleComfort trimmethode, wil ik die stap zo laagdrempelig mogelijk voor je maken.

Als jij je gegevens invult, word je automatisch doorgestuurd naar een pagina met proefvideo’s EN een speciale eenmalige aanbieding op de online Klaar Met Klitten Introductie training. Zo kun je niet alleen eerst ZELF oefenen, maar ook meteen starten met trimmen voor de laagst mogelijke prijs! 

Enjoy!

Groetjes, Wanda

Wacht! Ga nog niet weg!

Jij bent op deze site terecht gekomen, omdat je je eigen Doodle wil leren trimmen, niet waar? En ik begrijp dat al die informatie een beetje overweldigend kan zijn. Bovendien is het veel leuker en fijner om zelf te DOEN en ERVAREN, dan om er maar over te blijven lezen. Toch?

Nou, dan heb ik iets heel speciaals voor je, dat de drempel van het zelf trimmen in één klap bij je wegneemt:

Een GRATIS mini proef trimworkshop! 

3 instructievideo’s waarmee je ZELF met je hondje op een veilige, vrijblijvende manier aan de slag kunt. Zodat je zelf kunt ervaren hoe leuk & gemakkelijk het is om je eigen Doodle te trimmen! No strings attached!

DUS WAAR WACHT JE NOG OP? 
Klik op onderstaande knop en sla aan het trimmen!

Enjoy!

Groetjes, Wanda