6 Technieken om je zwarte, wollige Labradoodle of Waterhond klitvrij te houden

Elke Doodle vacht is anders en elke vachtkleur en vachtstructuur heeft zijn eigen specifieke wijze van onderhoud. Dus nadat ik afgelopen week de witte curly vacht heb besproken, ga ik het in deze blog hebbben over de zwarte curly fleece en wolvachten. Want ook die hebben een eigen gebruiksaanwijzing en vallen onder de onderhoudsgevoelige Doodle vachten.

Doodles en Waterhonden die met een prachtige, glanzende, gitzwarte vacht worden geboren, blijven meestal niet gitzwart. Na verloop van tijd worden de meeste zwarte vachten grijzig of bruinig of sieren stugge witte haren het zwarte oppervlak. Dit gebeurt vaak al voor de vachtwisseling of binnen de eerste drie jaar en de kleurontwikkeling is sterk afhankelijk van de genen van de ouders en voorouders.

Zwarte curly Labradoodle vachtverzorging

De afwijkende vachtkleur die na verloop van enkele maanden te zien is in de overwegend zwarte vacht, is vaak ook van een andere, zachtere vachtstructuur en poreuzer dan de gladdere, zwarte haren. Ook ontwikkelen veel zwarte curly fleece en wolvachten een lichter gekleurde, donzige, zachte onderlaag. Deze onderlaag houdt veel stof en vuil vast, herkenbaar aan de grijze, doffe zweem over de vacht en is om die reden zeer klitgevoelig. Vooral in vochtige jaargetijden krijg je dan sneller met vilt te maken.

Hoe kun je dit voorkomen? 

1. Als je je Doodle wast, doe dat dan zo efficiënt en effectief mogelijk.

Dit klinkt misschien als een schot voor open doel, maar een hond goed wassen is een kunst. Helemaal als die hond een dikke, wollige vacht heeft. Het is niet voor niks dat aspirant trimmers in de trimsalon vaak eerst alleen maar mogen wassen: een vacht goed wassen is lastiger dan je zou denken. Dit beseffen de meeste baasjes zich niet, maar een verkeerd gewassen vacht kan veel problemen opleveren voor je Doodle. Gebruik daarom deze richtlijn:

Gebruik royaal speciale hondenshampoo (liefst zo natuurlijk mogelijk en GEEN babyshampoo!) en schuim de vacht goed in, terwijl je met je vingertoppen de vacht en huid stevig masseert. Zo weet je zeker dat het schuim goed in de vacht door dringt en de vacht door en door schoon maakt. Blijf de vacht op dezelfde wijze masseren, terwijl je het schuim uit spoelt om er zeker van te zijn dat er geen shampoo resten achterblijven in de vacht (deze kunnen irritatie en huidproblemen veroorzaken). Stop pas als je ZEKER weet dat de vacht volledig schuimvrij is! Niet helemaal zeker? Dan spoel je de vacht nog een keer uit!

2. Gebruik altijd een waterblazer om de vacht te drogen

Als wollig, poreus haar nat wordt en aan de lucht droogt, werkt het als een wollen trui die je in de wasmachine doet: de wol plakt op elkaar en ontwikkelt zich binnen no time tot vilt. Daarom is het van essentieel belang om de vacht tijdens het drogen te scheiden. Dit kun je doen door de vacht te borstelen, terwijl je met de handföhn droogt, maar dat is veel te arbeidsintensief en onpraktisch. Door een waterblazer te gebruiken vang je twee vliegen in één klap en ben je veel sneller klaar. De warme stand van de blazer blaast het haar droog en de blaaskracht doet het haar scheiden, waardoor je meteen klaar bent en de vacht gemakkelijker klitvrij kunt houden. Heb je nog geen waterblazer? Check dan deze link om er VANDAAG NOG één te kopen incl. instructievideo (wel zo handig! 🙂

3. Gebruik OOK een waterblazer om vuil, stof, zand en vocht uit de vacht te blazen

De waterblazer is niet alleen een geweldige tool om de vacht na het wassen mee te drogen. Het helpt je de vacht van dag tot dag schoon en klitvrij te houden. Door de zwarte vacht regelmatig uit te blazen, voorkom je dat stof en vuil zich ophopen en zich ontwikkelen tot klitten en vilt.

4. Gebruik de juiste borstel

Hoe dikker en wolliger de vacht is, des te stugger het borstelbed moet zijn om door de vacht heen de huid te kunnen raken. Hoe meer naalden de borstel heeft, des te meer grip in de vacht en hoe meer grip, des te effectiever je kunt borstelen.
De meeste Doodle baasjes gebruiken de verkeerde borstel. Gewoonweg, omdat hen de verkeerde borstel wordt aangeraden of meegegeven door fokkers en dan sta je al 1-0 achter. Met de verkeerde borstel lijkt het misschien alsof je effectief aan het borstelen bent, maar in feite doe je niets meer dan over de klitten, stof en vuil heen schuieren. En dan krijg je dat mensen zeggen “de vacht was van de ene op de andere dag ineens vervilt!” Met de juiste borstel hoef je ook niet elke dag te borstelen. Sterker nog: dat is heel slecht voor de huis en vacht en zorgt er alleen maar voor dat de vacht NOG dikker en klitgevoeliger wordt! Iets wat voor meeste Doodle baasjes OOK niet weten (er valt nog veel meer te weten op dit gebied, maar dan kom ik zo op terug).

5. Dun de vacht regelmatig uit

De wollige onderlaag in de vacht borstel je niet zomaar uit, want de vacht verhaart immers niet. Tenminste, niet in die mate. Dik, opeengepakt haar zal sneller klitten dan los, luchtig haar. Door de vacht regelmatig uit te dunnen houd je het haar luchtig, los en schoon en de klitten op een afstand.

6. Trim de vacht op een mooie, praktische tussenlengte

Hoe langer de vacht is, des te meer stof en vuil het vast houdt en des te eerder het gaat klitten. Omdat zwarte, wollige vachten vaak ook dikker en steviger zijn misstaat een kortere coupe absoluut niet. Kies voor een praktische tussenlengte die het lijf “body” geeft en je Doodle er jong en speels laat uitzien. Dit kunnen de meeste zwarte curly fleece en wolvachten prima hebben en staat heel erg mooi. Wel is het van groot belang dat je deze lengte goed “onderhoudt” door de vacht regelmatig (uiterlijk elke 8 weken) opnieuw op dezelfde lengte te (laten) trimmen.

Gebruik deze zes technieken naast elkaar en succes is verzekerd!

Maar in deze basistechnieken gaat er veel mis. Je kunt tegenwoordig bijna overal wel een trimworkshop doen, maar de 3 basistechnieken die je nodig hebt om de vacht van je Doodle ZELF gemakkelijk klitvrij te maken en te houden, leer je bijna nergens. Met als gevolg dat veel te veel Doodles nog steeds vervilt in de trimsalons terecht komen of kortgeschoren over straat lopen. De vacht groeit de meeste baasjes gewoonweg over het hoofd en dat is jammer, zielig en vooral volledig ONNODIG! Want het kan allemaal vrij simpel zijn ALS je maar de juiste kennis/inzichten, skills en tools bezit! 

Daarom ga ik iets heel bijzonders doen! En ik hoop dat je meedoet!
Ik wil een trial organiseren waarin ik aan een groep van 50 baasjes de 3 basistechnieken leer die jou helpen je Doodle voor eens en altijd klitvrij te krijgen en te houden op een natuurlijke, stressvrije en pijnloze manier. ZONDER scheren, zonder lelijke happen van de schaar EN ZONDER DAT HET JE EEN FORTUIN KOST! Eigenlijk is het de laagst geprijsde, maar meest effectieve training die je kunt doen binnen de Doodle vachtverzorging. Gewoon in je eigen tijd en het comfort van je eigen huis! 

Wat we gaan doen houd ik nog even een verrassing, maar ik ben super enthousiast en denk echt dat dit een game changer is! Dus als jij voor eens en altijd van die … klitten af wil zijn en ik heb jouw interesse kunnen wekken: laat dan onderstaand even je gegevens achter, dan mail ik jou de details. En deel dit bericht ook met andere Doodle baasjes als je denkt dat zij er ook baat bij kunnen/zullen hebben! Hoe eerder we met 50 baasjes zijn, des te sneller we kunnen starten met deze unieke trial 🙂

Heel graag tot mails! 

Doodle Transformatie coach Wanda Klomp

XXX
Wanda en Joy

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Interessant? Deel dit artikel!

NIEUW gratis wekelijkse Q&A call!

Vind jij het spannend om je Doodle zelf te leren trimmen?

Dat begrijp ik helemaal!

Omdat ik ervan overtuigd ben dat niet alleen je Doodle, maar ook jij erbij gebaat bent (in meerdere opzichten) als jij zelf leert je Doodle te trimmen volgens de DoodleComfort trimmethode, wil ik die stap zo laagdrempelig mogelijk voor je maken.

Als jij je gegevens invult, word je automatisch doorgestuurd naar een pagina met proefvideo’s EN een speciale eenmalige aanbieding op de online Klaar Met Klitten Introductie training. Zo kun je niet alleen eerst ZELF oefenen, maar ook meteen starten met trimmen voor de laagst mogelijke prijs! 

Enjoy!

Groetjes, Wanda

Wacht! Ga nog niet weg!

Jij bent op deze site terecht gekomen, omdat je je eigen Doodle wil leren trimmen, niet waar? En ik begrijp dat al die informatie een beetje overweldigend kan zijn. Bovendien is het veel leuker en fijner om zelf te DOEN en ERVAREN, dan om er maar over te blijven lezen. Toch?

Nou, dan heb ik iets heel speciaals voor je, dat de drempel van het zelf trimmen in één klap bij je wegneemt:

Een GRATIS mini proef trimworkshop! 

3 instructievideo’s waarmee je ZELF met je hondje op een veilige, vrijblijvende manier aan de slag kunt. Zodat je zelf kunt ervaren hoe leuk & gemakkelijk het is om je eigen Doodle te trimmen! No strings attached!

DUS WAAR WACHT JE NOG OP? 
Klik op onderstaande knop en sla aan het trimmen!

Enjoy!

Groetjes, Wanda