6 Technieken om je zwarte, wollige Labradoodle of Waterhond klitvrij te houden

In het kader van de stelling “Elke vachtkleur en vachtsoort heeft zijn eigen specifieke wijze van onderhoud”: deze keer de zwarte curly fleece en wolvachten.

Doodles en Waterhonden die met een prachtige, glanzende, gitzwarte vacht worden geboren, blijven meestal niet gitzwart.

Na verloop van tijd worden de meeste zwarte vachten grijzig of bruinig of sieren stugge witte haren het zwarte oppervlak.

Dit gebeurt vaak al voor de vachtwisseling of binnen de eerste drie jaar en de kleurontwikkeling is sterk afhankelijk van de genen van de ouders en voorouders.

zwarte doodle

De afwijkende vachtkleur die na verloop van enkele maanden te zien is in de overwegend zwarte vacht, is vaak van een andere, zachtere vachtstructuur en poreuzer dan de gladdere, zwarte haren. Ook ontwikkelen veel zwarte curly fleece en wolvachten een lichter gekleurde, donzige, zachte onderlaag.

Deze onderlaag houdt veel stof en vuil vast, herkenbaar aan de grijze, doffe zweem over de vacht en is zeer klitgevoelig.

Vooral in vochtige jaargetijden krijg je dan sneller met vilt te maken.

Hoe kun je dit voorkomen? 

1. Was de vacht maandelijks of twee maandelijks (niet vaker!) zo efficient en effectief mogelijk

Gebruik royaal hondenshampoo en schuim de vacht goed in, terwijl je met je vingertoppen de vacht en huid stevig masseert. Zo weet je zeker dat het schuim goed in de vacht door dringt en de vacht door en door schoon maakt. Blijf de vacht op dezelfde wijze masseren, terwijl je het schuim uit spoelt om er zeker van te zijn dat er geen shampoo resten achterblijven in de vacht (deze kunnen irritatie en huidproblemen veroorzaken)

2. Gebruik een waterblazer om de vacht te drogen

Als wollig, poreus haar nat wordt en aan de lucht droogt, werkt het als een wollen trui die je in de wasmachine doet: de wol plakt op elkaar en ontwikkelt zich binnen no time tot vilt. Daarom is het van essentieel belang om de vacht tijdens het drogen te scheiden. Dit kun je doen door de vacht te borstelen, terwijl je met de handföhn droogt, maar door een waterblazer te gebruiken vang je twee vliegen in één klap en ben je veel sneller klaar. De warme stand van de blazer blaast het haar droog en de blaaskracht doet het haar scheiden, waardoor je meteen klaar bent en de vacht gemakkelijker klitvrij kunt houden

3. Gebruik een waterblazer om vuil, stof, zand en vocht uit de vacht te blazen

De waterblazer is niet alleen een geweldige tool om de vacht na het wassen mee te drogen. Het helpt je de vacht van dag tot dag schoon en klitvrij te houden. Door de zwarte vacht regelmatig uit te blazen, voorkom je dat stof en vuil zich ophopen en zich ontwikkelen tot klitten en vilt.

4. Gebruik de juiste borstel

Hoe dikker en wolliger de vacht is, des te stugger het borstelbed moet zijn om door de vacht heen de huid te kunnen raken. Hoe meer naalden de borstel heeft, des te meer grip in de vacht en hoe meer grip, des te effectiever je kunt borstelen.
Elke andere borstel dan de ActiVet borstel mist de stugheid om effectief te kunnen borstelen, waardoor je als het ware over de klitten, stof en vuil heen schuiert. Hoe meer weerstand je tijdens het borstelen voelt, des te effectiever de borstel werkt, omdat je voelt dat de borstel door de vacht heen borstelt, in plaats van alleen over de oppervlakte. Het wekelijks efficient borstelen met de brede Duo ActiVet borstel houdt de vacht schoon en fris en scheelt je heel veel klitten

5. Dun de vacht regelmatig uit

De wollige onderlaag in de vacht borstel je niet zomaar uit, want de vacht verhaart immers niet. Dik, opeengepakt haar zal sneller klitten dan los, luchtig haar. Door de vacht regelmatig uit te dunnen met een grove effileerschaar houd je het haar luchtig, los en schoon en de klitten op een afstand.

6. Trim de vacht op een mooie, praktische tussenlengte

Hoe langer de vacht is, des te meer stof en vuil het vast houdt en des te eerder het gaat klitten. Omdat deze vachten vaak ook dikker en steviger zijn misstaat een kortere coupe absoluut niet. Kies voor een praktische tussenlengte die het lijf “body”geeft en je hond er jong en speels laat uitzien. Dit kunnen de meeste zwarte curly fleece en wolvachten prima hebben en staat heel erg mooi. Wel is het van groot belang dat je deze lengte “onderhoudt” door de vacht regelmatig (uiterlijk elke 8 weken) opnieuw op dezelfde lengte te (laten) trimmen.

Gebruik deze zes technieken naast elkaar en succes is verzekerd!

Nu ken je de “wat” van de basis vachtverzorging.

Wil je weten “hoe” je deze technieken zelf thuis kunt inzetten? 

Schrijf je dan in voor een groepsworkshop Basis Vachtverzorging (VV I) of volg deze workshop online, in het comfort van je eigen huis via de online thuis workshop Doodle Basis verzorging.

Wil jij je Doodle of Waterhond in 1 dag volledig leren trimmen, dus basisverzorging (VVI) en het trimmen (VVII) op 1 dag? Voor een SUPER prijs?

Er is nog 1 plek vrij op de “In 1 dag klaar trial workshop” op 23 juni a.s.

Geef je snel HIER op!

(als deze dag vol is zal ik een extra datum inplannen in juli)

Heel veel trimplezier!

Groetjes, Wanda en Joy

Interessant? Deel dit artikel!

Wacht! Ga nog niet weg!

Jij bent op deze site terecht gekomen, omdat je je eigen Doodle wil leren trimmen, niet waar? En ik begrijp dat al die informatie een beetje overweldigend kan zijn. Bovendien is het veel leuker en fijner om zelf te DOEN en ERVAREN, dan om er maar over te blijven lezen. Toch?

Nou, dan heb ik iets heel speciaals voor je, dat de drempel van het zelf trimmen in één klap bij je wegneemt:

Een GRATIS mini proef trimworkshop! 

3 instructievideo’s waarmee je ZELF met je hondje op een veilige, vrijblijvende manier aan de slag kunt. Zodat je zelf kunt ervaren hoe leuk & gemakkelijk het is om je eigen Doodle te trimmen! No strings attached!

DUS WAAR WACHT JE NOG OP? 
Klik op onderstaande knop en sla aan het trimmen!

Enjoy!

Groetjes, Wanda