3 Technieken om je witte, wollige Labradoodle of Waterhond klitvrij te houden

Elke vachtkleur en vachtsoort heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en dus een andere vorm van onderhoud nodig.

Vooral de witte vachten verdienen extra aandacht.

Voor degene die dit namelijk nog niet weten: witte Doodle en Waterhond vachten zijn de meest onderhoudsgevoelige vachten die er zijn! Hoe lichter de vachtkleur, des te poreuzer het haar en poreus haar klit sneller en is kwetsbaarder dan glad of stug haar.

Dit komt omdat er minder huidvetten worden aangemaakt die het haar een natuurlijke beschermlaag bieden. Hoe luchtiger en dunner het haar, des te minder klitgevoelig de vacht is. Daarom zijn de meeste wavy fleece vachten redelijk gemakkelijk te onderhouden.

Veel witte curly fleece en wolvachten echter hebben een zachte, pluizige onderlaag die zeer klitgevoelig is.
Vooral in vochtige jaargetijden krijg je dan sneller met vilt te maken.

Heb jij een witte pup of volwassen Doodle of Waterhond, gebruik dan deze 3 tips om de vacht gemakkelijker klitvrij te houden.

1. Gebruik de juiste borstel

Hoe dikker en wolliger de vacht is, des te stugger het borstelbed moet zijn om door de vacht heen de huid te kunnen raken. Hoe meer naalden de borstel heeft, des te meer grip in de vacht en hoe meer grip, des te effectiever je kunt borstelen.
Elke andere borstel dan de brede ActiVet borstel mist de stugheid om effectief te kunnen borstelen, waardoor je als het ware over de klitten heen schuiert. Hoe meer weerstand je tijdens het borstelen voelt, des te effectiever de borstel werkt, omdat je voelt dat de borstel door de vacht heen borstelt, in plaats van alleen over de oppervlakte. Het wekelijks efficiënt borstelen met een Duo ActiVet borstel, scheelt je heel veel klitten.

2. Gebruik een waterblazer

Als wollig, poreus haar nat wordt en aan de lucht droogt, werkt het als een wollen trui die je in de wasmachine doet: de wol plakt op elkaar en ontwikkelt zich binnen no time tot vilt. Daarom is het van essentieel belang om de vacht tijdens het drogen te scheiden. Dit kun je doen door de vacht te borstelen, terwijl je met de handföhn droogt, maar door een waterblazer te gebruiken vang je twee vliegen in één klap en ben je veel sneller klaar. De warme stand van de blazer blaast het haar droog en de blaaskracht doet het haar scheiden, waardoor je meteen klaar bent en de vacht gemakkelijker klitvrij kunt houden

3. Dun de vacht regelmatig uit

De wollige onderlaag in de vacht borstel je niet zomaar uit. Dik, opeengepakt haar zal sneller klitten dan los, luchtig haar. Door de vacht regelmatig uit te dunnen met een grove effileerschaar houd je het haar luchtig en los en de klitten op een afstand.

Gebruik deze drie technieken naast elkaar en succes is verzekerd!

Nu ken je een stukje “wat” van de basis vachtverzorging.

Wil je op de meest laagdrempelige en goedkope manier leren “hoe” je deze technieken zelf thuis kunt inzetten? Check dan of mijn LIVE online Klaar met Klitten workshop iets voor je is. 

Heel veel trimplezier!

Vind je dit blog leuk? 
Deel hem dan met zoveel mogelijk andere Doodle, Waterhond of poedel kruising baasjes!

Heel graag tot de volgende blog!

Groetjes, Wanda en Joy

Doodletrimster Wanda Klomp

Wil jij ook de 1e stap zetten naar een sterkere band met je Doodle en een vrijer, comfortabeler leven voor jullie beide?

Super! Want ik heb het zo gemakkelijk mogelijk voor je gemaakt om te leren hoe jij je Doodle of Waterhond ZELF kunt trimmen in de natuurlijke, fluffy look waar jij van houdt ZONDER scheren: als eeuwig pup! Check HIER de online trimworkshop!

Maar je kunt natuurlijk ook eerst beginnen met het downloaden van mijn GRATIS boek preview. 

Interessant? Deel dit artikel!

Wacht! Ga nog niet weg!

Jij bent op deze site terecht gekomen, omdat je je eigen Doodle wil leren trimmen, niet waar? En ik begrijp dat al die informatie een beetje overweldigend kan zijn. Bovendien is het veel leuker en fijner om zelf te DOEN en ERVAREN, dan om er maar over te blijven lezen. Toch?

Nou, dan heb ik iets heel speciaals voor je, dat de drempel van het zelf trimmen in één klap bij je wegneemt:

Een GRATIS mini proef trimworkshop! 

3 instructievideo’s waarmee je ZELF met je hondje op een veilige, vrijblijvende manier aan de slag kunt. Zodat je zelf kunt ervaren hoe leuk & gemakkelijk het is om je eigen Doodle te trimmen! No strings attached!

DUS WAAR WACHT JE NOG OP? 
Klik op onderstaande knop en sla aan het trimmen!

Enjoy!

Groetjes, Wanda