Wel of geen opzetkam gebruiken bij je Doodle?

Niet elke vacht is gebaat bij opzetkammen

Als jij een Doodle hebt (of een Waterhond) is het je vast al wel opgevallen dat elke vacht anders is. Het ideaal is vaak de curly fleece vacht: zo’n lekkere, fluffy vacht die je Doodle er als een beertje uit laat zien. Maar de ene curly fleece vacht is de andere niet. Sommige hebben meer curly, andere meer fleece en per vachtkleur spelen er ook andere invloeden mee: het is maar net hoe de ouders en voorouders eruit zien. Sommige Doodles hebben echte poedel vachten en worden daardoor ook vaker dan gewenst als een poedel geknipt (wat enorm tegen het zere been van baasjes gaat). En door de Cockapoo invloeden in de lijnen zie je de laatste tijd ook vaker wavy fleece vachten, variërend van glanzend en vrij sluik, tot slag en meer wokkelvormige strengen haar.

Als je naar de ruggen kijkt zie je dat sommige Doodles een duidelijke scheiding hebben en andere niet. Sommige hebben kruintjes op bepaalde plekken en andere niet, sommige hebben op sommige plekken meer of minder haar of een andere haarstructuur….allemaal verschillen die de Doodles zo leuk maken. En die naar verloop van tijd ook nog kunnen veranderen.

Waarom scheren niet handig is Labradoodle scheren

Ik zeg dit, om aan te geven dat er niet maar 1 manier is om je Doodle te trimmen, hoewel de diverse workshops en YouTube video’s je dat wel laten geloven. Veel baasjes scheren hun hondje en in het buitenland wordt daarvoor vaak de 1,5 mm scheerkop aangeraden, maar daar zijn de meeste Doodles helemaal niet bij gebaat.

Zo’n korte vacht maakt de huid namelijk veel te kwetsbaar voor schadelijke invloeden van buitenaf. Je Doodle heeft zijn vacht nodig om zich te beschermen. Je kunt er wel een stukje vanaf halen (sterker nog; dat moet je regelmatig doen om het haar gezond te houden en minder klitgevoelig te maken), maar te kort is misschien handiger voor jou, maar helemaal niet goed voor je hondje. Een korte vacht stelt de huid namelijk veel te bloot, aan dingen waar je in eerste instantie helemaal niet bij zou stilstaan, maar die heel logisch zijn: de zon, de wind, regen, kou, sneeuw, hagel enz. Insectenbeten, parasieten, doorns, beten of wondjes door andere honden. Maar ook: uitlaatgassen en andere toxines in de lucht.

Gevoelige huid

En als je hondje allergie gevoelig is zal hij met een korte vacht sneller jeuk ervaren dan met een langere vacht. Maar het allerbelangrijkste is dat een korte tondeusekop het immuun laagje op de huid beschadigt bij het scheren, waardoor de huid extra  kwetsbaar wordt voor slechte bacteriën, ziektekiemen en indringers van buitenaf. Dit is de reden dat een dierenarts die de vacht scheert voor een operatie of injectie, altijd antibiotica inspuit. Om te voorkomen dat slechte bacteriën de huid in kunnen dringen. Maar dit doen de meeste baasjes niet. Ze scheren de vacht weg, maar geven er geen andere bescherming voor terug, omdat ze geen idee hebben van de impact van hun handelen.

Waarom opzetkammen niet altijd werken

Dit probleem lijkt van de baan te zijn bij het gebruik van opzetkammen. Maar die dragen andere uitdagingen met zich mee: ten eerste moet een vacht eerst helemaal klitvrij zijn, zodat de opzetkam niet blijft steken in de vacht (wat happen veroorzaakt EN heel pijnlijk is voor je Doodle), niet teveel pluis bevatten anders gebeurt hetzelfde en zelfs als je aan al die voorwaarden hebt voldaan is er nog iets om rekening mee te houden: niet elke vacht wordt mooier van opzetkammen. Sommige worden er zelfs lelijker van. Niet lelijker dan dat ze geschoren worden met een gewone scheerkop, maar wel lelijker dan ze voor het trimmen waren. Gewoonweg, omdat de vacht niet meer natuurlijk kan vallen, omdat je deze als het ware afsnijdt op de vleug van het haar, waardoor het er onnatuurlijk uitziet.

Niet over 1 kam scheren

En als je Doodle kruintjes in de vacht heeft, verschillen in vachtstructuur, een duidelijke scheiding op de rug, of juist niet of andere fysieke eigenschappen heeft die een mooi resultaat met de opzetkam belemmeren…zul je een andere oplossing moeten zoeken.

Om deze reden moet je nooit alle Doodle vachten over één kam scheren (woordgrapje). Elke vacht is anders en gebaat bij een eigen trimwijze. De enige manier om te weten welke vorm van trimmen het beste bij jouw Doodle past is door naar de vacht te kijken en te weten welke impact elke trimwijze heeft. En dat leer je niet in een standaard trimcursus of op Youtube filmpjes. Daarvoor heb je iemand nodig die met je meekijkt. Een vachtexpert die al honderden Doodles onder haar vingers heeft gehad en die Doodle vachten door en door kent.

Doodle vacht & verzorging membership

Om deze en nog veel meer redenen heb ik de Doodle Comfort & Care membership ontwikkeld. Een laagdrempelige manier om ZELF je hondje te leren trimmen in de fluffy look die JIJ mooi vindt. Waarbij je niet alleen toegang krijgt tot de stap voor stap triminstructie video’s, maar ook trim coaching van mij. En trim inspiratie. Hoe? Door jou vooraf aan de hand van foto’s van je Doodle of Oodle of Waterhond een gratis vachtconsult te geven, zodat je hoort hoe IK met de vacht van je hondje om zou gaan EN om jou tijdens het trimmen de mogelijkheid te geven vragen te stellen via de community. Beide zijn tevens zichtbaar voor de andere members, zodat zij hier ook meteen van leren (en jij van andermans vragen). Zo werkt het twee kanten op.

Qua inspiratie vind je een module waar je via voor en na video’s en foto’s kunt zien hoe diverse vachtstructuren getrimd zijn, zodat jij je hondje op dezelfde manier kunt trimmen. En dat zijn slechts enkele manieren, waarop ik jou bij de hand neem in het trimmen van je eigen Doodle, Waterhond of (andere) poedelkruising. Op een hele laagdrempelige manier, omdat nu eenmaal lang niet iedereen de middelen heeft om een privé trimworkshop te volgen. Maar ook omdat DoodleComfort voor mij verder gaat dan alleen een optimale vachtverzorging EN omdat ik een movement wil creëren waarbij Doodle baasjes elkaar gaan helpen zelfredzaam te worden. Een totaal nieuwe manier van werken, waar ik heel enthousiast over ben. Eerst hier in Nederland, dan binnenkort ook in het buitenland.

Zelf proeven?

Ben je benieuwd wat de membership jou en je hondje allemaal te bieden heeft? Dan bied ik je de kans om zelf een week lang GRATIS een kijkje te nemen in de proefmodule. 

Volgende week gaan we weer een Comfort & Care introductieweek houden waar je OOK GRATIS aan mee kunt doen. Daarin ga je zelf met je hondje aan de slag om geheel vrijblijvend te ervaren hoe dat is. Ik hoop dat je meedoet. Je kunt je hieronder inschrijven. Vanuit de proefmodule krijg je ook automatisch een uitnodiging voor de Comfort & Care week.

Tot dan!

Groetjes,
Wanda & Joy

Doodletrimster Wanda Klomp

Wil jij ook de 1e stap zetten naar een sterkere band met je Doodle en een vrijer, comfortabeler leven voor jullie beide?

Super! Want ik heb het zo gemakkelijk mogelijk voor je gemaakt om te leren hoe jij je Doodle of Waterhond ZELF kunt trimmen in de natuurlijke, fluffy look waar jij van houdt ZONDER scheren: als eeuwig pup! Check HIER de GRATIS proefvideo’s en start VANDAAG NOG!

Maar je kunt natuurlijk ook eerst beginnen met het downloaden van mijn GRATIS boek preview. 

Interessant? Deel dit artikel!

NIEUW gratis wekelijkse Q&A call!

Vind jij het spannend om je Doodle zelf te leren trimmen?

Dat begrijp ik helemaal!

Omdat ik ervan overtuigd ben dat niet alleen je Doodle, maar ook jij erbij gebaat bent (in meerdere opzichten) als jij zelf leert je Doodle te trimmen volgens de DoodleComfort trimmethode, wil ik die stap zo laagdrempelig mogelijk voor je maken.

Als jij je gegevens invult, word je automatisch doorgestuurd naar een pagina met proefvideo’s EN een speciale eenmalige aanbieding op de online Klaar Met Klitten Introductie training. Zo kun je niet alleen eerst ZELF oefenen, maar ook meteen starten met trimmen voor de laagst mogelijke prijs! 

Enjoy!

Groetjes, Wanda

Wacht! Ga nog niet weg!

Jij bent op deze site terecht gekomen, omdat je je eigen Doodle wil leren trimmen, niet waar? En ik begrijp dat al die informatie een beetje overweldigend kan zijn. Bovendien is het veel leuker en fijner om zelf te DOEN en ERVAREN, dan om er maar over te blijven lezen. Toch?

Nou, dan heb ik iets heel speciaals voor je, dat de drempel van het zelf trimmen in één klap bij je wegneemt:

Een GRATIS mini proef trimworkshop! 

3 instructievideo’s waarmee je ZELF met je hondje op een veilige, vrijblijvende manier aan de slag kunt. Zodat je zelf kunt ervaren hoe leuk & gemakkelijk het is om je eigen Doodle te trimmen! No strings attached!

DUS WAAR WACHT JE NOG OP? 
Klik op onderstaande knop en sla aan het trimmen!

Enjoy!

Groetjes, Wanda