De gevaren van de zomer voor je kortgeschoren Doodle

Vorige week postte ik een blog over de gevaren van grasaren voor je Doodle.
Die staan momenteel overal en kunnen behoorlijk veel risico’s met zich meebrengen. Dit is een gevaar waar de meeste hondenbaasjes wel bekend mee zijn.

Maar er zijn gevaren van de zomer waar de meeste baasjes NIET van op de hoogte zijn en waar ze dus OOK geen rekening mee houden. Het voornaamste waar je aan denkt wanneer het warm wordt is de vacht. En bij Doodles wordt deze vooral tijdens de zomer vaak kortgeschoren, omdat we denken dat dat koeler voor ze is en dat ze zo comfortabeler de zomer door komen.

Maar niets is minder waar.

Waar kort scheren normaal gesproken al onverstandig is, omdat je Doodle nu eenmaal de bescherming van zijn vacht nodig heeft…is het tijdens de zomer al helemaal af te raden. Net zoals wij kan je Doodle namelijk niet alleen verbranden, maar ook een zonnesteek oplopen. En net zoals wij is je Doodle vatbaar voor insectensteken. Denk je eens in dat je Doodle in de zon ligt. Wanneer zou hij eerder en gemakkelijk deze dingen oplopen, denk je? Als de huid dicht aan de oppervlakte ligt en dus gemakkelijk te bereiken is? Of als de huid bedekt wordt door een flinke laag haar, waardoor niet alleen de zon de huid niet direct kan raken, maar ook insecten niet zo snel bij de huid kunnen komen? Of de oh zo gevaarlijke Eikenprocessierups?

Labradoodle zomer gevaren

En als jouw Doodle graag zwemt in de zomer? Wanneer denk je dan dat hij vatbaarder is om te verbranden of een zonnesteek op te lopen? Zwemmen in de zee is al niet verstandig met lang haar, omdat het zoute water de vacht en huid uitdroogt en de huid kan irriteren (dus altijd uitspoelen met zoet water en uitblazen met de waterblazer), omdat het zout het natuurlijke weerstandslaagje van de huid kan beschadigen. Hoe denk je dat dat met kort haar zal zijn?

En als je Doodle door de struiken raust, doorns en al? (eenmaal op dreef letten ze nergens op) Wanneer denk je dat ze eerder wondjes oplopen; met of zonder vacht? Of als ze gebeten worden door een andere hond? En dan heb ik het nog niet eens over toxische stoffen in de lucht en uitlaatgassen…dingen die we niet in de gaten hebben, maar die er WEL zijn. Of over allergieën. Wanneer denk je dat de huid vatbaarder is: als ze aan de oppervlakte ligt, of als ze bedekt is door een laag haar?

We denken vaak dat hoe langer de vacht is, hoe warmer je Doodle het zal hebben. Maar dat is niet waar, want juist die vacht creëert een isolatielaagje om de huid heen. Daardoor heeft je Doodle het EN niet snel te koud in de winter EN niet te heet in de zomer. Het is dus niet de lengte die de warmte bepaalt. Het is de dikte van de vacht. Hoe dikker en pluiziger de vacht, des te warmer je Doodle het zal hebben. Het antwoord ligt dus niet bij het kort scheren, maar bij het op de juiste manier uitdunnen van de vacht. Dat zijn dingen die de meeste hondentrimmers je niet vertellen en technieken waar de meeste baasjes niet over beschikken.

“Hoe zit het dan met klitten?” hoor ik je vragen. “Want hoe langer het haar, hoe eerder het gaat klitten, toch?”

Ja en nee. Hoe langer het haar, des te doder de haarpunten zijn, des te poreuzer het haar daardoor wordt en inderdaad ook klitgevoeliger. Daarom is het zeker belangrijk om het haar regelmatig een stukje in te korten, net als bij onszelf. Maar inkorten is iets heel anders dan kortscheren. Inkorten doe je met een schaar en bij Doodles gebruik je zelfs een speciale effileerschaar om het haar natuurlijk fluffy te houden. DAARNAAST dun je de vacht regelmatig op de juiste manier en met de juiste tools uit, de vacht luchtig te houden, want hoe luchtiger de vacht, des te minder klitgevoelig het is.

De grote oplossing voor ALLE seizoenen is dus niet kortscheren, maar je Doodle op een praktische lengte houden, waardoor hij er EN natuurlijk fluffy uitziet EN gemakkelijk te onderhouden is, TERWIJL hij gewoon de bescherming van zijn vacht heeft om zijn huid veilig te houden voor allerlei gevaren van buitenaf.

Een van mijn missies is om niet alleen bewustzijn te brengen bij baasjes over wat Doodle welzijn (DoodleComfort) nu precies inhoudt (anders dan wat wij geneigd zijn te denken en wat vele professionals beweren), maar baasjes ook volledig zelfredzaam te maken in het optimaal verzorgen van hun Doodle, waaronder leren hoe je je Doodle ZELF kunt trimmen op natuurlijke wijze (dus ZONDER scheren) in die prachtige, fluffy look waar jij van houdt en IK vind dat elke Doodle eruit zou mogen zien. Eeuwig pup, want als pup had je Doodle toch geen lange vacht, maar hij zag er desondanks heerlijk fluffy en knuffelig uit…dat is wat ik voor elke Doodle wil. En voor elk baasje. Want het is mogelijk en voor iedereen te doen…je moet alleen je denkwijze een beetje aanpassen.

En tijd, energie en geld in je Doodle investeren, want zo’n mooie EN praktische look vergt wat meer moeite dan je Doodle in 1 x kortscheren. Maar het levert je NOG MEER op. Buiten alle trimkosten die je bespaart en de frustraties die je voelt, elke keer dat je je Doodle korter of lelijker van de trimster terugkrijgen dan je had gewild. Zelf je Doodle leren trimmen op de manier die jij mooi vindt EN die praktisch is, is de 1e stap in het versterken van de band met je Doodle, gebaseerd op wederzijds vertrouwen, respect en teamwork. Het is de 1e stap in het vergroten van je natuurlijke leiderschap, je onafhankelijkheid, je zelfvertrouwen, je kracht en je grootsheid. De 1e stap in het leven van jouw waarheid.

Als jij bereid bent die 1e stap te nemen, ben ik er om jou te helpen.

Zodat jij deze zomer jouw Doodle het hoogst mogelijke comfort kunt geven en daarmee jezelf.

Fijne zomer!

Groetjes,
Wanda & Joy

Doodletrimster Wanda Klomp

Wil jij ook de 1e stap zetten naar een sterkere band met je Doodle en een vrijer, comfortabeler leven voor jullie beide?

Super! Want ik heb het zo gemakkelijk mogelijk voor je gemaakt om te leren hoe jij je Doodle of Waterhond ZELF kunt trimmen in de natuurlijke, fluffy look waar jij van houdt ZONDER scheren: als eeuwig pup! Check HIER de GRATIS proefvideo’s en start VANDAAG NOG!

Maar je kunt natuurlijk ook eerst beginnen met het downloaden van mijn GRATIS boek preview. 

Interessant? Deel dit artikel!

NIEUW gratis wekelijkse Q&A call!

Vind jij het spannend om je Doodle zelf te leren trimmen?

Dat begrijp ik helemaal!

Omdat ik ervan overtuigd ben dat niet alleen je Doodle, maar ook jij erbij gebaat bent (in meerdere opzichten) als jij zelf leert je Doodle te trimmen volgens de DoodleComfort trimmethode, wil ik die stap zo laagdrempelig mogelijk voor je maken.

Als jij je gegevens invult, word je automatisch doorgestuurd naar een pagina met proefvideo’s EN een speciale eenmalige aanbieding op de online Klaar Met Klitten Introductie training. Zo kun je niet alleen eerst ZELF oefenen, maar ook meteen starten met trimmen voor de laagst mogelijke prijs! 

Enjoy!

Groetjes, Wanda

Wacht! Ga nog niet weg!

Jij bent op deze site terecht gekomen, omdat je je eigen Doodle wil leren trimmen, niet waar? En ik begrijp dat al die informatie een beetje overweldigend kan zijn. Bovendien is het veel leuker en fijner om zelf te DOEN en ERVAREN, dan om er maar over te blijven lezen. Toch?

Nou, dan heb ik iets heel speciaals voor je, dat de drempel van het zelf trimmen in één klap bij je wegneemt:

Een GRATIS mini proef trimworkshop! 

3 instructievideo’s waarmee je ZELF met je hondje op een veilige, vrijblijvende manier aan de slag kunt. Zodat je zelf kunt ervaren hoe leuk & gemakkelijk het is om je eigen Doodle te trimmen! No strings attached!

DUS WAAR WACHT JE NOG OP? 
Klik op onderstaande knop en sla aan het trimmen!

Enjoy!

Groetjes, Wanda