6 Tips om de snuit van je Labradoodle of Waterhond klitvrij en schoon te houden

Een van de dingen waar veel Waterhonden en Doodle baasjes mee te kampen hebben (de honden zelf hebben er over het algemeen geen enkel probleem mee šŸ˜‰ is klitten in de snor en baard.

Als je namelijk ALTIJD met je lange haren in het water en je voer hangt en je geniet er ook nog eens intens van om te graven in de tuin, het bos of op het strand (ook al ben je niet gefokt als truffelhond) EN je baasje is zo goed om je af en toe een plakkerig of vlezig bot te gevenā€¦

Dan zijn viezigheid en nattigheid aan de orde van de dag en als daar even niets tegen gedaan wordt, ontwikkelen die zich vanzelf tot smerige, plakkerige, grote, vuile klitten.

Veel honden vinden het onprettig om op die plekken geborsteld te worden en veel baasjes laten het er daarom al snel bij zitten. Of weten niet hoe ze de snuit zodanig kunnen vasthouden dat ze gemakkelijk bij die klitten kunnen (iets wat ik ze tijdens de puppy gewenningsworkshop en trimworkshop aanleer, waardoor het borstelen en de vachtverzorging een stuk gemakkelijker gemaakt worden).

Hoe houd je de snuit van je Labradoodle schoon?

Tip 1

Mijn Joy maakt zich hier ook schuldig aan, hoewel ze gelukkig geen smeerpoets is en fijn alle plassen vermijdt (maar ook ik geef haar standaard vers vlees te eten, een vers ei tussendoor en soms een restje yoghurt of pap, dus je kunt al raden waar bij haar de klitten vandaan komen).

En als Barbet zijnde moet ik haar baard ook eigenlijk zo lang mogelijk houden (wat ik niet doe, omdat ik haar een vriendelijk, lief gezicht wil geven en ik een lange baard niet alleen onpraktisch vind (om bovengenoemde redenen), maar ook heel lijzig, sloom en oud vind staan. Geef mij maar een vrolijke ronde, wollige snuit.

En dat is meteen mijn 1eĀ tip om die smerige, plakklitten te voorkomen: houdt de snuit op een leuke en praktische lengte.

Als je bij mij in de workshop eenmaal geleerd hebt hoe je de snuit het beste kunt borstelen en hoe je met klitten moet omgaan, hoeven de klitten in de snor en baard ook geen probleem meer te zijn.

Tip 2 en 3 ActiVet borstel en reinigingsfoam

Mijn 2eĀ tip is daarom: borstel de snuit regelmatig met deĀ brede duo ActiVet borstelĀ en kam hem daarna met een grove kam na. Als je je Doodle of Waterhond hier van kleins af aan aan laat wennen, zal hij dit gewoon toelaten.

Is het allemaal al wat erger en stinkt de boel ook behoorlijk? Dan geldt tip 2 in combinatie met tip 3: gebruik speciale reinigingsfoam om de snuit mee in te smeren en vervolgens uit te borstelen. Dit voorkomt dat je je hondje helemaal moet wassen.

Tip 4

Als je echter eenmaal weet hoe je klitten moet behandelen, kun je deze gewoon met een ontklitter of rechte schaar doorsnijden en uitborstelen: tip 4

Tip 5

Tip 5 is dan, als je die vieze plakboel toch aan het verwijderen bent, knip dan meteen de liplijn netjes. Dat voorkomt overhangend liphaar, dat van tijd tot tijd mee de mond in gaat en dan vanwege het speeksel weer gaat klitten en stinken. Als je de liplijn knipt, kun je namelijk de viezigheid onder de lippen ook meteen voorzichtig wegknippen, wat heel veel scheelt.

Kijk wel uit dat je hondje niet te beweeglijk is, want je kunt zomaar per ongeluk in de lip of tong knippen. Bij nader inzien is dit eerder een tip voor gevorderden, samen met tip 6.

Tip 6 (let op voor gevorderden)

En tip 6 is misschien een beetje eng, helemaal als je de trimworkshop nog niet gedaan hebt, maar houdt in dat je eens in de paar weken de kin optilt en met je schaar over de kin glijdt om klitten en vilt daar door te snijden en uit te borstelen.

Let op: de tips voor gevorderden NIET THUIS PROBEREN als je mijn trimworkshop (nog) niet gevolgd hebt.

Bij nader inzien is die hele snuit nogal tricky, als je geen trimervaring hebt. Ik hoor de hondentrimmers alweer kritiek leveren šŸ˜‰

Als je dit dus wilt leren, zou ik je willen adviseren hier mijn persoonlijke begeleiding bij in te roepen, want een ongeluk zit in een klein hoekje.

Veiliger is het dan om de snuit eerst helemaal in te smeren met Kokosnoot olie, dan voorzichtig te borstelen en daarna grondig uit te wassen met een goede vet verwijderende honden shampoo.

Nog veiliger is het om de klitten te voorkomen, door meteen na het vies worden de snuit schoon te maken met een natte doek (en/of de reinigingsfoam), te borstelen en te kammen, zoals ik aangaf.

Als de witte kauwbotten de boosdoeners zijn, neem dan voortaan de dental rolls van FarmFood. Die laten veel minder kleverige restjes achter in de vacht.

Ik hoop dat je met deze tips verder kunt en dat je me op mijn Facebook-pagina laat weten hoe het gaat.

Voor wie zich graag alle trimtechnieken (dus niet alleen deze, maar de gehele basis (vacht)verzorging en het trimmen zelf) eigen wil maken heb ik de online training “Leer je Doodle te trimmen in 7 stappen” ontwikkeld, waarin je stap voor stap video instructies krijgt voor een prachtig, fluffy trimresultaat.

Maar ik kom uiteraard ook heel graag naar je toe voor een privƩ trimworkshop bij jou thuis als je liever mijn persoonlijke begeleiding wilt.

Hoe dan ook, het IS mogelijk om de snuit van je Doodle of Waterhond ZELF netjes en klitvrij te houden.

Veel trimplezier!

Doodletrimster Wanda Klomp

Wil jij ook de 1e stap zetten naar een sterkere band met je Doodle en een vrijer, comfortabeler leven voor jullie beide?

Super! Want ik heb het zo gemakkelijk mogelijk voor je gemaakt om te leren hoe jij je Doodle of Waterhond ZELF kunt trimmen in de natuurlijke, fluffy look waar jij van houdt ZONDER scheren: als eeuwig pup! Check HIER de online trimworkshop!

Maar je kunt natuurlijk ook eerst beginnen met het downloaden van mijn GRATIS boek preview.Ā 

Interessant? Deel dit artikel!

Wacht! Ga nog niet weg!

Jij bent op deze site terecht gekomen, op zoek naar een oplossing voor je Doodle, niet waar? En meestal heeft dat te maken met klitten & vilt in de vacht. Of niet? Nou, dan heb ik iets heel speciaals voor je, dat al heel veel baasjes geholpen heeft om op een GOEDKOPE, gemakkelijke, pijnloze, stressvrije en natuurlijke manier, ZONDER SCHEREN! klitten te verwijderen en te voorkomen. Met slechts 3 eenvoudige technieken die de meeste trimmers niet kennen en gebruiken, maar die een WERELD van verschil zullen maken (en de beste introductie is voor het leren trimmen!Ā 

LET OP: deze unieke online training is een EENMALIG AANBOD.Ā 

Dus als jij ZELF met je Doodle aan de slag wil gaan, maar je EERST wil weten hoe je de vacht gemakkelijk klitvrij krijgt en houdt, is dit de training voor jou!
Klik op onderstaande knop en start vandaag nog!

Veel trimplezier!

Groetjes, Wanda