Heeft jouw Doodle gedragstherapie nodig?

Doodles die het interieur vernielen als de baasjes van huis zijn. Die in de broekspijpen hangen van het kleinste kind in huis. Die een bord voor hun kop hebben als ze met andere honden in aanraking komen. Die opspringen tegen elke willekeurige wandelaar die ze maar tegenkomen. Die bijten als je iets doet wat ze niet zint. Die niet luisteren als je een commando geeft. Die onzeker zijn of angstig en vanuit die angst onvoorspelbaar reageren…Facebook staat er vol mee. Vooral in Amerika, waar de meeste Doodles te weinig beweging krijgen, omdat de baasjes een grote achtertuin hebben en denken dat dat voldoende is.

Maar ook hier in Nederland hebben honden gedragstherapeuten werk zat! Al horen we er minder over. En als we ergens niks over horen, zijn we geneigd te geloven dat er niks aan de hand is, of te wel, onze koppen heimelijk in het zand te steken. Terwijl er zat gaande is, vooral bij Doodles, omdat de meeste baasjes die een Doodle hebben, nooit eerder een hond hebben gehad en daardoor niet goed weten hoe ze hun Doodle kunnen lezen, of hoe ze hem op  kunnen opvoeden tot een stabiele, zelfverzekerde hond. Maar ook vanwege een andere, minder voor de hand liggende reden.

Labradoodle gedragstherapie

Ik heb vaak gesproken over Doodles en hoe gevoelig ze zijn voor energie. Dit komt, omdat ze veel dichter tot de natuur staan dan wij. Ze pikken gemakkelijker energieën van buiten op en dus ook onze energie (waar wij meestal niet eens bewust zijn van wat we uitstralen) en op die manier vormen ze een soort van wichelroede voor ons die ons waarschuwt wanneer er iets onder het Aardoppervlak ligt dat daar niet hoort. In jouw geval: iets in jou dat niet eigen is aan wie je daadwerkelijk bent.

En wanneer dat gebeurt uit dat zich in het gedrag van je Doodle. Alleen zijn wij geneigd te denken dat het probleem ligt bij degene die het gedrag vertoont. Dat dat gedrag voortkomt uit een reactie op iets dat volgens je Doodle niet pluis is, daar staan we niet bij stil.

Maar toch is het zo, want honden zijn net als baby’s pure wezens. Baby’s denken niet, baby’s zijn, voelen en ervaren. Als er iets van buiten of binnen niet klopt, dan huilen ze en anders zijn ze over het algemeen content. Door hun voelsprieten (alle zintuigen en hun gevoeligheid voor energie) leren ze hoe de wereld is. Of deze veilig is of niet, want die veiligheid is een kernvoorwaarde voor ze om te kunnen leven. Om te mogen zijn wie ze zijn. Totaal afhankelijk van anderen, kunnen ze niet anders dan zich overgeven aan Moeder Aarde en erop vertrouwen dat de wereld ze voorziet in al hun behoeften. Dat ze het warm genoeg hebben, dat ze een dak boven hun hoofd hebben, dat ze in leven gehouden worden met voeding en dat ze onvoorwaardelijke liefde en fysieke aandacht krijgen. Dat ze gezien worden voor wie ze zijn en dat ze als waardevol beschouwd worden. Gaat er op deze vlakken iets mis, dan ontstaat de overtuiging dat de wereld niet veilig voor ze is, verkrampen ze, sluiten ze hun hart af en dooft hun lichtje.

Dit gebeurt met baby’s, met pups en de kans is groot dat het ook met jou is gebeurd. En wie zich niet veilig voelt reageert daar op een bepaalde manier op. Als mens ga je copings mechanismen ontwikkelen: je gaat datgene doen waarvan je denkt dat het je de liefde en veiligheid geeft die je zo hard nodig hebt. Je gaat pleasen; dingen doen, zodat die ander trots op je is en je liefde geeft, of je gaat je juist weren tegen alles dat de pijn van het afgewezen zijn, niet veilig zijn oproept door je stekels op te zetten, een masker op te zetten: alles om maar niet te laten zien wie je echt bent en wat je echt voelt. Misschien ga je liefde in andere dingen buiten jezelf zoeken: relaties, carrière, geld, status, materialisme, macht. In het blijven perfectioneren van je gewicht, je uiterlijk, je intellect…je waarde.

Als hond kun je niet denken of rationaliseren, je kunt enkel extra alert zijn op alles wat van buitenaf jouw veiligheid kan beïnvloeden. Dat kan leiden tot extreem gedrag. Agressief blaffen om anderen op een afstand te houden, dominante houding jegens andere honden. Of juist de andere kant opslaan: kat uit de boom kijken, terugdeinzen bij aanraking, schuilen en/of steun zoeken bij het baasje. Of in een totaal gebrek aan weten hoe je ergens mee om moet gaan: opspringen, over enthousiast reageren, grenzen van anderen en jezelf overgaan.

Ik deel beide perspectieven, vanuit menselijk en dierlijk oogpunt, omdat jouw Doodle volledig op jou gericht is. Voor hem ben jij zijn wereld. Dus als jij je om welke reden dan ook (meestal onbewust) onveilig voelt, voelt hij dat in jouw energie. Als hij voelt dat er binnen in jou iets niet klopt (dat de energie die jij uitstraalt niet congruent is met wat jij doet of zegt), dan zal hij daarop reageren. Dat is één van de redenen waarom hij hier op Aarde is. Om jou veilig te houden en om jou te laten ervaren hoe het is om onvoorwaardelijk geaccepteerd te worden als een spiegel om jezelf onvoorwaardelijk te gaan accepteren. Om te zijn wie je bent. Om je puurheid, voelen, je hart weer open en je licht weer aan te zetten.

Dus als jouw Doodle zich weer eens in jouw ogen “mis” draagt en je voor de zoveelste keer overweegt om een gedragstherapeut in de armen te nemen…weet dan dat het probleem nooit ligt bij je hondje, maar richt de spiegel op jezelf: wat straal jij uit wat jouw Doodle in jou waarneemt, dat niet klopt met wie jij in wezen bent?

Heb jij wel eens van chakra’s gehoord? Het zijn de energiecentra in ons lichaam waarmee we energie van buiten in ons opnemen en energie van binnen afgeven aan de buitenwereld. Soort van onze eigen voelsprieten. Want als mens zijn wij energie en is alles dat we zien en alles waar we mee in aanraking komen energie. Want we zijn het ons misschien niet meer bewust, maar die gevoeligheid die we als baby hadden, voordat ons denken in de weg kwam staan, die hebben we in bepaalde mate nog steeds. En bij elke interactie die we aangaan geven we een beetje energie weg en nemen we een beetje energie van de ander in ons op. Dit verklaart waarom je je na een bepaalde ontmoeting met iemand leeggezogen kan voelen of juist opgeladen. En afhankelijk van hoe “open” we staan, kan dat ons enorm beïnvloeden. De chakra’s (waarvan de belangrijkste bestaan uit 7 stuks, die ieder een eigen plekje hebben in ons energielichaam) zorgen ervoor dat de energie in ons in meer of mindere mate stroomt. Daar waar de energie niet stroomt (zogenaamd geblokkeerd is) ervaar je mentale of fysieke spanning, bepaalde angsten, bepaalde overlevingsmechanismen, belemmerende patronen / zelfsabotage, ziekte of zelfs materialistische problemen in je leven.

Binnen spirituele kanalen zijn de Chakra’s voor de meeste mensen al gesneden koek, maar omdat het nog niet echt een onderwerp is waar in de meeste wandelgangen over gesproken wordt, wil ik een poging doen om daar verandering in te brengen. Energie is namelijk niet spiritueel, het is heel aards. Zoals elk voorwerp opgebouwd is uit moleculen die voor het oog niet zichtbaar zijn, maar onder een microscoop wel degelijk. Zo zijn wij dus ook uit deeltjes opgebouwd. Dat het niet zichtbaar en tastbaar is, wil niet zeggen dat het daarom niet bestaat. En ik denk dat als we met zijn allen op een andere manier zouden gaan kijken naar energie, en wat het daadwerkelijk is, dat er dan geen energiecrisis zou zijn op dit moment. En dat er zelfs geen ziektes zouden bestaan of chemische medicijnen nodig zouden zijn. Maar dat zeg ik vanuit mijn gevoel en weten, wat ook energie is. Ik denk zelfs dat we weer naar zo’n wereld toe gaan, want we hebben er ooit al eens in geleefd en weten hoe zo’n leven eruit ziet. Waarin we alles kunnen manifesteren wat we nodig hebben: geen fabrieken meer, geen consumptiemaatschappij, geen verwoesting van de Aarde meer, gelijkheid voor iedereen…ik kan niet wachten en wie zijn ogen open doet ziet dat we die kant al op aan het bewegen zijn, dat al het oude dat ons niet meer dient in elkaar aan het klappen is.

Maar om mee te gaan in die transitie is het belangrijk dat je op een andere manier naar je leven gaat kijken en het concept van energie gaat omarmen. Daarom wil ik de chakra’s één voor één gaan belichten, zodat jij, ook als je nog niet spiritueel bent (m.a.w. het grotere plaatje ziet) inzicht krijgt in hoeveel kracht en zelfredzaamheid er ligt in het weten hoe elke chakra jouw leven beïnvloedt. En dus ook waarom je Doodle reageert zoals hij doet. Want alles heeft met elkaar te maken. In energie is alles met elkaar verbonden en alles zo simpel als het maar kan zijn. Het is geen toeval dat juist de Doodle die jij in huis hebt in JOUW leven gekomen is. Hoe gaaf zou het zijn als je zelf over alle kennis en inzichten beschikt om alle draadjes in jouw leven aan elkaar vast te knopen?

Deze blog ging al een stukje over de eerste Chakra: de basischakra die de energie in zich draagt van hoe veilig jij je op Aarde voelt. Ik zal hier in de volgende blog nog wat verder over uitwijden.

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het duiden en weer rechtzetten van het gedrag van jouw Doodle? En ben je bereid de reis aan te gaan die jou naar je eigen energiepatronen brengt?

Laat het me weten. Als transformatie coach en healer sta ik te popelen om met jou en je hondje aan de slag te gaan. Liever eerst de meest veilige eerste stap zetten om via je Doodle te re-connecten met je ware, natuurlijke zelf? Check dan mijn trimworkshop aanbod.

Groetjes,
Wanda & Joy

Doodle transformatiecoach Wanda Klomp

Wil jij ook de 1e stap zetten naar een sterkere band met je Doodle en een vrijer, comfortabeler leven voor jullie beide?

Super! Want ik heb het zo gemakkelijk mogelijk voor je gemaakt om te leren hoe jij je Doodle of Waterhond ZELF kunt trimmen in de natuurlijke, fluffy look waar jij van houdt ZONDER scheren: als eeuwig pup! Check HIER de GRATIS proefvideo’s en start VANDAAG NOG!

Maar je kunt natuurlijk ook eerst beginnen met het downloaden van mijn GRATIS boek preview. 

Interessant? Deel dit artikel!

NIEUW gratis wekelijkse Q&A call!

Vind jij het spannend om je Doodle zelf te leren trimmen?

Dat begrijp ik helemaal!

Omdat ik ervan overtuigd ben dat niet alleen je Doodle, maar ook jij erbij gebaat bent (in meerdere opzichten) als jij zelf leert je Doodle te trimmen volgens de DoodleComfort trimmethode, wil ik die stap zo laagdrempelig mogelijk voor je maken.

Als jij je gegevens invult, word je automatisch doorgestuurd naar een pagina met proefvideo’s EN een speciale eenmalige aanbieding op de online Klaar Met Klitten Introductie training. Zo kun je niet alleen eerst ZELF oefenen, maar ook meteen starten met trimmen voor de laagst mogelijke prijs! 

Enjoy!

Groetjes, Wanda

Wacht! Ga nog niet weg!

Jij bent op deze site terecht gekomen, omdat je je eigen Doodle wil leren trimmen, niet waar? En ik begrijp dat al die informatie een beetje overweldigend kan zijn. Bovendien is het veel leuker en fijner om zelf te DOEN en ERVAREN, dan om er maar over te blijven lezen. Toch?

Nou, dan heb ik iets heel speciaals voor je, dat de drempel van het zelf trimmen in één klap bij je wegneemt:

Een GRATIS mini proef trimworkshop! 

3 instructievideo’s waarmee je ZELF met je hondje op een veilige, vrijblijvende manier aan de slag kunt. Zodat je zelf kunt ervaren hoe leuk & gemakkelijk het is om je eigen Doodle te trimmen! No strings attached!

DUS WAAR WACHT JE NOG OP? 
Klik op onderstaande knop en sla aan het trimmen!

Enjoy!

Groetjes, Wanda