Hoe krijg je je Doodle of Waterhond klitvrij de zomervakantie door?

Het is weer zomer en de vakantie is begonnen (tenminste hier in het midden van het land wel). En thuis zitten in de tuin als het mooi weer is, is fijn. Maar op vakantie gaan is natuurlijk nog fijner, want dan ben je er even helemaal uit! Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb echt vakantie nodig om ook mijn creatieve hoofd even in de sluimerstand te kunnen zetten. Om even niets te moeten (waar ik sowieso al slecht tegen kan ūüėČ en om van alle anten weer even ruimte te voelen. Vrijheid! In mijn doen, in mijn laten, in mijn denken, in mijn zijn. Voor jou is dat vast niet anders.¬†

En ik heb het geluk dat Joy gedurende onze vakantie bij mijn ouders mag logeren. Een hondje meer of minder maakt voor hun niks uit en ik zorg dat ik haar klitvrij en getrimd aanlever, zodat mijn ouders geen extra werk aan haar hebben. Maar dat is nog weleens anders. Veel van mijn klanten nemen OF hun Doodle mee op vakantie, OF brengen hem onder bij familie OF bij hoge uitzondering in een pension. Dat kan tijdelijk een prettige oplossing zijn, maar ik wil je vast waarschuwen, want heel veel Doodles komen de zomervakantie niet ongeschonden door. Dan heb ik het niet over de opvoeding of het mentale welzijn, maar dan praat ik over de vacht! 

Vakantieklitten Labradoodle

Zweten is klitten

Ik merk namelijk nu al dat veel Doodles sneller in de klit raken, omdat ze met die warmte zweten over hun hele lijf en dat vocht klitten veroorzaakt tegen hun huid aan. Klitten die als ze niet herkend en behandeld worden, al snel ontwikkelen tot vilt. En dat is iets waar veel baasjes van schrikken. Dus is het geen overbodige luxe om als je je Doodle meeneemt op vakantie, niet alleen tevens de waterblazer in te pakken, maar OOK de juiste borstel en uitdunschaar, want als je dat vergeet is de kans groot dat je Doodle tijdens de vakantie vervilt raakt. Het is niet voor niks dat hondentrimmers het na de zomervakantie juist extra druk hebben. In de vakantietijd zijn de meeste baasjes met hele andere dingen dan een optimale vachtverzorging bezig. En dat is heel logisch, maar de vacht van je Doodle groeit ook in de vakantie gewoon door. En misschien zelfs wel extra hard, want door de invloed van het zonlicht kan de haargroeicyclus be√Įnvloed worden.¬†

En heb je je Doodle in de buurt en de juiste spullen mee op vakantie, dan kun je de vacht misschien nog in toom houden. Maar als jij je Doodle gedurende een paar weken aan de zorg van een ander overlaat, dan moet je maar hopen dat dat qua vachtverzorging goed gaat. Want jij mag misschien weten hoe je effici√ęnt kunt borstelen en klitten kunt voorkomen (en pijnloos verwijderen als dat nodig is), degene aan wie je tijdelijk de zorg van je hondje toevertrouwt weet dat niet. En dat kun je ook niet van ze verwachten, want een Doodle heeft nu eenmaal speciale zorg nodig en je kunt moeilijk elke tijdelijke oppas een spoedcursus basisvachtverzorging geven.

Hoe kun je voorkomen dat je Doodle of Waterhond na de vakantie helemaal vervilt is?

Als je je Doodle meeneemt op vakantie is de kans groot dat ‘ie lekker wil afkoelen in het water, of lekker een potje gaat graven in de tuin. met andere woorden dat hij lekker nat en vies wordt (dogs will be dogs ;-). Als hij thuis achterblijft op een tijdelijk logeeradres kun je er voor het gemak van uitgaan dat hij hetzelfde doet en als hij in een pension logeert, kun je er nog het spelen met andere hondjes bij optellen. Kortom: je hebt geen idee hoe je je Doodle of Waterhond bij thuiskomst weer aan zult treffen! Dus voorzichtigheid is geboden.¬†

Liever niet kort scheren

Nu zijn er baasjes die ervoor kiezen om hun Doodle dan maar kort te laten scheren voordat ze op vakantie gaan. Dat lijkt immers een snelle en gemakkelijke oplossing en veel baasjes hanteren deze logica en handelswijze sowieso als hun manier van vachtverzorging. Wie mij al wat langer volgt weet dat ik geen voorstander ben van kortscheren. Ten eerste heeft elke hond zijn vacht nodig ter bescherming (tegen insecten, de elementen, beschadiging van de huid en het beschermen van de huid tegen slechte bacteri√ęn en giftige stoffen). Verwijder je die vacht, dan stel je letterlijk en figuurlijk de huid bloot aan allerlei gevaren en verhinder je het immuunsysteem om je hondje tegen ziektes te beschermen. Als honden met een knipvacht kort hadden moeten zijn, waren ze wel als kortharige Terri√ęr of Labrador geboren, niet waar?

HSP Doodles

Maar daarbij komt nog het feit dat Doodles sensitieve honden zijn (en ik plak daar zelfs het label “hoogsensitief” op) en hoog sensitieve wezens hebben een andere vorm en mate van zorg nodig dat andere dieren. Nu vind ik het lastig om te bepalen in hoeverre Doodles meer HSP zijn dan andere honden, want in principe zijn alle honden uiteraard veel sensitiever dan wij zijn (zolang wij ons tenminste nog niet bewust zijn van onze eigen sensitiviteit), maar in mijn beleving laten vooral Doodles hun HSP eigenschappen zien, mede doordat ze zo prikkelgevoelig zijn. En dit is een andere essenti√ęle reden waarom scheren voor veel Doodles geen passende oplossing is; het geluid en gevoel van een tondeuse zijn voor veel Doodles gewoonweg too much too handle. Ze kunnen er zelfs trauma’s aan overhouden. Trouwens, niet alleen van het scheren, ook van elke fout die je als baasje kunt maken tijdens het trimmen. Zodra ze zich bedreigd voelen, en hun vertrouwen kwijt zijn, valt er geen land meer met ze te bezeilen en kun je van voren af aan beginnen met het weder opbouwen van dat vertrouwen. Want een hoge prikkelgevoeligheid hangt vaak samen met een hoge mate van onzekerheid en/of angst voor de buitenwereld. En wordt het zorgvuldig opgebouwde gevoel van vertrouwen beschaamd, dan kun je weer van voren af aan beginnen.¬†

Dit is even een pleidooi TEGEN het zelf improviseren van vachtverzorging bij Doodles, bijv. aan de hand van de vele YouTube video’s van mede Doodle Doe-Het-Zelvers.¬†

Want juist omdat Doodles zo HSP zijn, ben ik een groot voorstander van het zelf leren trimmen. Een HSP Doodle wordt namelijk niet gelukkig van de hectische sfeer in de meeste trimsalons, of van een vreemde die aan zijn lijf zit. Die kan het beste gewoon in zijn eigen huis getrimd worden, in zijn eigen tijd, zijn eigen tempo, door zijn eigen baasje…MITS dat op een goede manier gebeurt.

Tijdelijk aanbod om de vakantie goed door te komen

Omdat voor de meeste van ons de vakantie voor de deur staat en jij je na het lezen van deze blog wellicht afvraagt “hoe moet het nu met mijn Doodle?” heb ik een speciaal vakantie aanbod gemaakt. Ik ga namelijk NA de vakantie STOPPEN met het geven van mijn gewone VIP Trim 2-daagsen, zodat ik me meer kan richten op HSP Doodles (en hun baasjes) en wat zij nodig hebben ANDERS dan waar de huidige maatschappij op ingesteld is, namelijk Doodle vachtverzorging ge√Įntegreerd met Doodle healing. Zoveel Doodles lopen rond met gezondheidsproblemen en/of mentale problemen (2 zijdes van dezelfde medaille) waar ze vervolgens chemische medicatie of speciaal onnatuurlijk voer voor krijgen die enkel gericht is op het verwijderen van symptomen, maar het lijf inwendig alleen maar zieker maken…met alle gevolgen van dien. Ik wil baasjes helpen met de juiste kennis van natuurlijke middelen om ZELF hun Doodle te kunnen helpen op een holistische wijze. Veel HSP baasjes voelen namelijk al wel dat hun Doodle meer nodig heeft dan de standaard zorg en ik wil ze dat gaan bieden als een spiegel voor hun eigen welzijn.¬†

Maar goed, dat houdt WEL in dat de gewone VIP 2-daagse straks niet meer verkrijgbaar is op mijn webiste, terwijl dat nu waarschijnlijk, rond de vakantietijd WEL is wat veel baasjes nodig hebben. 

Daarom heb ik 5 plekjes overgehouden voor NA de vakantie voor baasjes die WEL alleen de vachtverzorging en het trimmen willen leren, in het comfort van hun eigen huis, MET nog ‚ā¨ 500,00 ZOMERKORTING ook!¬†

Van die 5 plekjes zijn er inmiddels al 2 vergeven, dus mocht je interesse hebben in één van die 3 plekjes, dan kun je die via deze speciale link bemachtigen. Dan neem ik na aankoop z.s.m. contact met je op om de afspraak voor de eerste VIP dag te maken (dat kan in september zijn, na de vakantie. Dat kan ook verderop in het jaar zijn, of zelfs volgend jaar, wat jij en je Doodle maar nodig hebben).

Daarnaast heb ik OOK een tijdelijke ZOMERKORTING van maar liefst 50%!!! op de online trimworkshop.

Op deze manier hoop ik jou te helpen jouw Doodle (of Waterhond) klitvrij de zomer door te krijgen.

Ik wens je een hele fijne vakantie en zoals altijd veel trimplezier!

Groetjes,
Wanda & Joy

Doodletrimmer Wanda Klomp

Wil jij ook de 1e stap zetten naar een sterkere band met je Doodle en een vrijer, comfortabeler leven voor jullie beide?

Super! Want ik heb het zo gemakkelijk mogelijk voor je gemaakt om te leren hoe jij je Doodle of Waterhond ZELF kunt trimmen in de natuurlijke, fluffy look waar jij van houdt ZONDER scheren: als eeuwig pup! Check HIER de online trimworkshop!

Maar je kunt natuurlijk ook eerst beginnen met het downloaden van mijn GRATIS boek preview. 

Interessant? Deel dit artikel!

Wacht! Ga nog niet weg!

Jij bent op deze site terecht gekomen, omdat je je eigen Doodle wil leren trimmen, niet waar? En ik begrijp dat al die informatie een beetje overweldigend kan zijn. Bovendien is het veel leuker en fijner om zelf te DOEN en ERVAREN, dan om er maar over te blijven lezen. Toch?

Nou, dan heb ik iets heel speciaals voor je, dat de drempel van het zelf trimmen in één klap bij je wegneemt:

Een GRATIS mini proef trimworkshop! 

3 instructievideo’s waarmee je ZELF met je hondje op een veilige, vrijblijvende manier aan de slag kunt. Zodat je zelf kunt ervaren hoe leuk & gemakkelijk het is om je eigen Doodle te trimmen! No strings attached!

DUS WAAR WACHT JE NOG OP? 
Klik op onderstaande knop en sla aan het trimmen!

Enjoy!

Groetjes, Wanda