Hoe spannend is het om je Doodle zelf te trimmen?

Ik weet nog hoe ik me voelde toen ik, als doorgewinterde trimster, mijn eigen hondje Joy voor de eerste keer wilde trimmen. Wat voorheen heel vanzelfsprekend was, was ineens super spannend. Waarom? Waarschijnlijk omdat het mijn eigen hondje betrof en ik als de dood was om haar zeer te doen of bang te maken. Raar he? Ik moest mezelf die eerste keer echt over een drempel heen zetten en mezelf eraan herinneren dat ik een expert was en dat er niets kon gebeuren.

Dus ik begrijp het als jij je net zo voelt. Helemaal omdat jij die expert NIET bent en dus ook die skills niet hebt om op terug te vallen. Waarom ik deze blog zo begin? Omdat ik dagelijks mails krijg van baasjes die waarschijnlijk in een opwelling hebben bedacht hoe leuk het zou zijn om hun eigen Doodle te gaan leren trimmen, maar die als puntje bij paaltje komt toch terugkrabbelen, omdat dat moment ineens wel heel dichtbij komt. Vaak stellen ze de beslissing dan nog even uit, ervan uitgaande dat het niet zo’n vaart zal lopen met de vacht en dat ze nog in de safe zone zitten. En ik begrijp het helemaal, want alle nieuwe dingen zijn eng en uitstellen geeft voor dat moment even rust.

Maar…helemaal als je pup al rond de 5 maanden jong is, zit je niet meer in de safe zone. Sterker nog, dan gaat het ineens heel snel met de vacht en voor je het weet zie je door de klitten het haar niet meer. Ten eerste loop je dan de kans dat de allereerste trimervaring van je pup bestaat uit een scheerbeurt (en dat is voor elke HSP Doodle een hele vervelende en soms zelfs traumatiserende ervaring die je niet gemakkelijk meer terug kunt draaien). Ten tweede is de kans OOK groot dat je in de tussentijd niks aan gewenning hebt gedaan waardoor je pup helemaal geen idee heeft wat er met hem gebeurt.

Labradoodle scheren

De Doodletrimmers die ik opleid zeggen altijd in het begin “Oh leuk, een pup trimmen!”, maar een pup is juist vaak veel lastiger te trimmen dan een volwassen Doodle, omdat ‘ie nog niks gewend is. Hij is niet gewend om in de buikband te staan, op een trimtafel, terwijl er aan hem gefrummeld wordt met een borstel en een kam en in het ergste geval ook een nog een schaar die vervaarlijk voor zijn ogen heen en weer zwaait. Laat staan dat ‘ie rustig zal blijven als zijn poten opgetild worden en zijn koppie vastgehouden wordt. Een pup wil vrij zijn! En dat komt het meeste tot uiting op de trimtafel. Want daar staat ‘ie voor zijn eigen veiligheid vast. En dat kent ‘ie niet. En als er dan ook nog een tondeuse in het spel is, dan is het geen wonder dat hij volop in de stress schiet. Om deze reden alleen al zijn gewone trimsalons vaak geen goede match voor HSP Doodles (en ik zeg HSP Doodles, maar in mijn ervaring zijn ALLE Doodles meer of minder HSP, ik heb ze alleen voorheen niet zo bestempeld, omdat ik niet voor mijn eigen HSP zijn wilde uitkomen). De meeste HSP baasjes voelen dit op hun sloffen aan en daarom willen ze het trimmen zelf gaan oppakken, wat ik bejubel. Maar dan is het wel zaak hier vroeg genoeg mee te beginnen, anders geef je je pup een verkeerde start en dat is eeuwig zonde, want een jong HSP Doodletje heeft het al moeilijk genoeg om zich veilig te voelen in deze wereld en vertrouwd te voelen in zijn eigen lijf, in zijn nieuwe huis, bij zijn nieuwe gezin. Die arme schat moet leren zich continu aan te passen en te schikken in elke situatie. Het rechtzetten van een negatieve associatie van de eerste trimbeurt is dan een druppel op de gloeiende plaat. Dat wil je toch liever allemaal voorkomen?

Ik laat deze baasjes vaak in vrede gaan, want wil niet steeds in herhaling vallen en de boeman spelen, maar ik weet dat de kans groot is dat de pup in kwestie een nare ervaring tegemoet gaat. Terwijl ik ook weet dat het voor de baasjes net zo spannend is, die wereld van vachtverzorging, die voor de meeste erg nieuw en intimiderend is. En als zoveel zog. Professionals een ander advies geven, is het lastig kiezen.

Voor mij ligt de zaak net iets anders. Ik doe dit nu inmiddels 13 jaar en heb heel wat Doodles voorbij zien komen. Voor mij is de waarheid zo klaar als een klontje. Maar omdat ik hier mijn geld mee verdien is lang niet iedereen bereid die waarheid te horen. Ook dat begrijp ik, maar ik zou niet zoveel moeite doen en al hebben gedaan zolang als het lot van Doodles me niet aan het hart ging. En voor mij gaat het, zoals je weet, om zoveel meer dan de vachtverzorging alleen. Want ik weet dat jouw Doodle iets veel meer te brengen heeft dan een kop vol zorgen over klitten en vilt en vaak een slechte gezondheid. Jouw Doodle is een spiegel, voor jouw eigen sensitiviteit en de dingen waar jij tegenaan loopt in je leven die een reflectie zijn van de onbalans tussen hoofd en hart. Jouw Doodle is bij jou om jou te helpen de connectie met je hart en van daaruit je ziel weer te maken, om je te laten zien dat het leven zoveel gemakkelijker en fijner kan zijn dan het nu lijkt. DAT is waar DoodleComfort voor staat. En zijn HSP eigenschappen, vacht en gezondheid zijn de tools die je Doodle van nature met zich meebrengt om jou de spiegel voor je eigen onvermogens voor te houden. Al die belemmeringen die jij ervaart omdat je vanuit je hoofd leeft en niet vanuit je gevoel. En hoe ver weg je daardoor bent komen te staan van je ware zelf en moeder Natuur. Jouw Doodle IS die natuur en staat nog WEL met beide benen in de Aarde, volledig één met zijn gevoel en intuïtie. En daarmee is je Doodle jouw leraar…en dat is wat de ware boodschap is, waar het echt om draait. Maar om de vacht kom ik niet heen en jij ook niet, want als baasje ben jij verantwoordelijk voor het welzijn voor je hondje. En ik weet dat veel baasjes die hun Doodle vanuit een opwelling in Corona tijd hebben gekocht daar nooit bij hebben stilgestaan, maar that’s the case. Dus…

Om het jou en (ook mij, maar vooral) je Doodle gemakkelijk te maken heb ik een 3 stappen systeem in het leven geroepen om jou zo voorzichtig mogelijk over je schroom heen te helpen, ZONDER dat je meteen veel geld kwijt bent aan een workshop die je misschien niet eens gaat gebruiken (ja, ik weet wel hoe je denkt). Want, let’s face it de meeste Doodle baasjes hebben flink in hun buidel moeten tasten om je fluffy vriendje in huis te halen (helemaal tijdens Corona) en ik begrijp dat het dan een klap in je gezicht is als je erachter komt dat de vachtverzorging van die pluizenbal je het 3 of 4 dubbele gaat kosten. Alleen daarom is het al verstandig om het zelf te gaan doen (maar als HSP baasje voel je ook wel aan dat het voor je Doodletje ook gewoon het beste is om prikkelvrij in zijn eigen huis door zijn vertrouwde baasje op regelmatige basis getrimd te worden) en als je eenmaal hebt ervaren hoe het is om zelf met je hondje aan de slag te gaan en op die manier de band op zoveel wijzen te versterken (met je Doodle, maar ook met je ware Zelf) weet je dat het ook gewoon heel erg leuk en belangrijk is om het zelf te doen.

Dus terug naar het 3-stappen systeem. Kijk HIER maar even hoe het werkt. Je kunt stap 1 overslaan en meteen aan stap 2 beginnen (maar dan mis je wel heel veel belangrijke basiskennis en een hele leuke week vol praktijk en leerzame tips) of misschien zelfs direct stap 3 aanschaffen (ik heb het extra goedkoop voor je gemaakt om ook meteen de goede scharen in huis te halen)…dat is helemaal aan jou.

Maar als je tot nu toe gewacht hebt met het nemen van een beslissing, wil ik je toch echt manen om in ieder geval die 1e stap te zetten, want voor je het weet is het te laat en zit je met veel meer dan de spreekwoordelijke gebakken peren. En dat zou eeuwig zonde zijn, want dan begin je al met een achterstand en dat verdient jouw Doodletje niet.

En als je nou een oudere Doodle hebt, geldt daar precies hetzelfde voor, want hoe ouder ze zijn, des te meer het karakter al gevestigd is en des te moeilijker je ze iets nieuws kunt leren. Misschien heeft jouw Doodle inderdaad een negatieve trimervaring achter de rug en ben je als de dood om het zelf op te gaan pakken en stel je die beslissing uit, waardoor het eigenlijk alleen maar erger wordt (met de angst of onzekerheid van je Doodle EN met de vacht). Ook voor jou is het stappensysteem bedoeld, want je kunt altijd beginnen met het maken van een nieuwe start. Het heeft alleen meer tijd en energie nodig om het vertrouwen van je Doodle weer op te bouwen. Heb je daar hulp bij nodig, lees dan wat mijn VIP Vitaal 2-daagse jullie te bieden heeft. Want zeker als je Doodle onzeker is, is het inderdaad heel spannend om zelf de vachtverzorging op je te nemen en is het handig om de persoonlijke begeleiding te hebben van iemand die weet hoe ze met je Doodle om moet gaan (en met jou, want jouw onzekerheid slaat vaak over op je Doodle, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt). En onzekerheid kan ook van binnenuit komen, doordat de darmgezondheid van je Doodle te wensen overlaat. Tijdens de VIP Vitaal 2-daagse kijken we ook daarnaar en werken we holistisch om je Doodle mentaal en fysiek weer in balans te krijgen.

Je zult merken dat het met de juiste begeleiding (al dan niet in de vorm van stap voor stap instructievideo’s) veel minder spannend is om zelf met je Doodle aan de slag te gaan. En dan is de stap naar vreugde en creativiteit zo gemaakt: 2 eigenschappen die OOK je hart helpen openen en je weer in contact brengen met je ware Natuur.

Veel trimplezier!

XXX
Wanda & Joy

Doodle transformatiecoach Wanda Klomp

Wil jij ook de 1e stap zetten naar een sterkere band met je Doodle en een vrijer, comfortabeler leven voor jullie beide?

Super! Want ik heb het zo gemakkelijk mogelijk voor je gemaakt om te leren hoe jij je Doodle of Waterhond ZELF kunt trimmen in de natuurlijke, fluffy look waar jij van houdt ZONDER scheren: als eeuwig pup! Check HIER de GRATIS proefvideo’s en start VANDAAG NOG!

Maar je kunt natuurlijk ook eerst beginnen met het downloaden van mijn GRATIS boek preview. 

Interessant? Deel dit artikel!

NIEUW gratis wekelijkse Q&A call!

Vind jij het spannend om je Doodle zelf te leren trimmen?

Dat begrijp ik helemaal!

Omdat ik ervan overtuigd ben dat niet alleen je Doodle, maar ook jij erbij gebaat bent (in meerdere opzichten) als jij zelf leert je Doodle te trimmen volgens de DoodleComfort trimmethode, wil ik die stap zo laagdrempelig mogelijk voor je maken.

Als jij je gegevens invult, word je automatisch doorgestuurd naar een pagina met proefvideo’s EN een speciale eenmalige aanbieding op de online Klaar Met Klitten Introductie training. Zo kun je niet alleen eerst ZELF oefenen, maar ook meteen starten met trimmen voor de laagst mogelijke prijs! 

Enjoy!

Groetjes, Wanda

Wacht! Ga nog niet weg!

Jij bent op deze site terecht gekomen, omdat je je eigen Doodle wil leren trimmen, niet waar? En ik begrijp dat al die informatie een beetje overweldigend kan zijn. Bovendien is het veel leuker en fijner om zelf te DOEN en ERVAREN, dan om er maar over te blijven lezen. Toch?

Nou, dan heb ik iets heel speciaals voor je, dat de drempel van het zelf trimmen in één klap bij je wegneemt:

Een GRATIS mini proef trimworkshop! 

3 instructievideo’s waarmee je ZELF met je hondje op een veilige, vrijblijvende manier aan de slag kunt. Zodat je zelf kunt ervaren hoe leuk & gemakkelijk het is om je eigen Doodle te trimmen! No strings attached!

DUS WAAR WACHT JE NOG OP? 
Klik op onderstaande knop en sla aan het trimmen!

Enjoy!

Groetjes, Wanda