Puppy gewenning, een must voor elke Labradoodle en Waterhond pup

Daar sta je dan…

Met een kersvers, puppy geurend bolletje hond in je armen. Klaar om samen het avontuur aan te gaan.
Je kunt je geluk niet op en bent de eerste weken alleen maar bezig met wennen aan elkaar, slaaptraining, benchtraining, zindelijkheidstraining, leren lopen aan de riem, puppytraining, socialisatie, huis puppyproof maken, het eetschema en spelen.

Om je pup met alle prikkels van de wereld te leren omgaan oefen je in gewenning op straat, aan mensen, geluiden, auto’s, andere dieren, kinderen, fietsen…noem maar op.

Dit bolletje wol, dit pretpakketje lijkt in niets op de volwassen Labradoodle of Waterhond die over een jaar netjes naast je loopt aan de riem, zonder te schrikken van allerlei onverwacht ruis. En het is logisch dat je het die eerste weken te druk hebt om ook nog te denken aan de vachtverzorging. Toch is het uiterst belangrijk om ook daar vast mee bezig te zijn en je pup te laten wennen aan het vast op tafel staan, zachtjes borstelen, voetjes friemelen, oortjes friemelen, kopje vasthouden, staartje optillen enz. en te leren dat bijten in je hand terwijl je dat doet een no no is, dat bijten in de borstel niet mag en dat rustig staan en toelaten een koekje oplevert.

Vroeg geleerd...

Vanaf de leeftijd van 5 maanden zal je pup, om de vacht gezond, glanzend, aaibaar en klitvrij te kunnen houden elke 2 maanden getrimd moeten worden. Dan zal hij moeten ondergaan dat hij vast op tafel staat, gewassen wordt, uitgeblazen wordt met een waterblazer, uitgeföhnt wordt met een föhn, geborsteld wordt van top tot teen en van alle kanten vastgehouden, betast, geknipt en befriemeld wordt door een wildvreemde. 

Ook zullen vanaf de leeftijd van 3 maanden de oortjes elke 6 weken uitgeplukt moeten worden om overmatige haargroei, irritaties en oorontsteking te voorkomen.

Indien dit in een trimsalon gebeurt is de kans groot dat er een aantal enge honden op de grond staat te blaffen en druk te doen, terwijl je al deze handelingen moet ondergaan, dat de telefoon meerdere keren gaat, dat er vreemde mensen binnenkomen die luid praten… Het hoeft niet gezegd te worden dat zo’n ervaring met zoveel nieuwe prikkels tegelijkertijd op jonge leeftijd doodeng is voor een pup, super intimiderend is en voor veel stress zorgt.

Hoewel je het er op de leeftijd van 3 maanden nog niet aan afziet, wordt de vacht steeds langer en dikker en herken je deze na de vachtwisseling niet meer terug. Daarom is het erg belangrijk dat: 

  1. Je zelf weet hoe je met de vacht moet omgaan, voordat de vachtwissel heeft ingezet.
    Zo kun je de juiste maatregelen nemen als de vacht na de vachtwisseling ineens veel sneller klitten bevat dan voorheen, in plaats van dat het je overvalt en je niets anders kunt doen dan je Labradoodle of Waterhond kaal te laten scheren.
  2. Je hond gewend is om een regelmatige vachtverzorging te ondergaan.
    Zo is er voor hem niets nieuws aan de zon na de vachtwissel en laat hij het gemakkelijk over zich heen komen, zonder te protesteren, te bijten en zich gestrest te voelen. Als je de vachtverzorging zelf oppakt zul je merken dat een stressvrije hond veel gemakkelijker te doen is en laat je het over aan een hondentrimster, dan zal zij je dankbaar zijn voor de gemakkelijke hond op tafel.

Welzijn van je hond

Omdat een regelmatige vachtverzorging deel uitmaakt van de opvoeding van elke Doodle en Waterhond pup is het uitermate belangrijk dat je zelf de basisverzorging oppakt. De basisverzorging bestaat uit het wassen en drogen van je hond, het wekelijks borstelen, kammen en klitvrij houden van de vacht, het schoonmaken van de ogen, vrij knippen van het poepertje, uitknippen van de voetjes, schoon en kort houden van de schaamstreek, schoonhouden van de baard en als het even kan het uitplukken van de oortjes. Door dit zelf op te pakken neem je het welzijn van je hond in eigen hand, in plaats van dat je het in handen legt van een hondentrimmer of dierenarts, die je maar eens in de zoveel tijd ziet.

Baas/hond relatie

Bovendien versterk je de band met je hond door zelf de basisverzorging en misschien zelfs het trimmen op te pakken. Doordat de hond moet leren op jou te vertrouwen en zich aan jou over te geven, bevestig je keer op keer jouw positie als roedelleider. Een hond die zich gemakkelijk laat borstelen, zonder moeite stil op tafel staat en niet protesteert tijdens het uitknippen van de voetjes, vrij knippen van het poepertje of uitplukken van de oren zal ook op andere vlakken binnen de baas/hond relatie meegaand zijn. Het aan zich laten friemelen is voor een hond erg intimiderend, het oppakken van de poten, optillen van de staart of vastpakken van het hoofd vraagt veel vertrouwen en medewerking van een hond. Als jouw Labradoodle of Waterhond dit toelaat en wellicht zelfs prettig gaat vinden…is er geen berg te hoog voor wat jullie teamwork kan bereiken.

1 op 1 contact

Niet alleen is het uitvoeren van een regelmatige vachtverzorging steeds weer een bevestiging van jouw positie als roedelleider, het samen bezig zijn met je hond is een kostbaar moment van quality time. Vachtverzorging moet je in alle rust uitvoeren, anders wordt je hond onrustig en gaat hij tegenstribbelen. Als je die rust samen neemt is het een heerlijk moment van samenzijn met je hond, elkaar aanvoelen en volledig samen in het hier en nu zijn. Even geen problemen aan je hoofd, zorgen aan je kop, peinzen over dingen die gisteren gebeurd zijn of twijfelen over beslissingen die je morgen moet maken. Als je de vachtverzorging goed oppakt, rust uitstraalt en niet met je laat sollen….is het de beste en meest eenvoudige baas/hond communicatie oefening die je kunt hebben.

De basis voor een perfecte baas/hond relatie.

Geïnspireerd geraakt en wil je je jouw Labradoodle of Waterhond ook de beste start geven?

Neem dan contact met mij op voor een privé workshop Basis vachtverzorging met aansluitende trimbeurt. 

Of download mijn GRATIS e-book “6 Geheimen om je Doodle klitvrij te houden” en lees wat je pup allemaal nodig heeft om de vacht gezond, klitvrij en fluffy te houden.

Dan leggen we samen een solide basis voor een leven vol regelmatige vachtverzorging.

Heel veel puppyplezier en graag tot ziens!

Tot de volgende blog!

Groetjes, Wanda & Joy

Doodletrimster Wanda Klomp

Interessant? Deel dit artikel!

Wacht! Ga nog niet weg!

Jij bent op deze site terecht gekomen, omdat je je eigen Doodle wil leren trimmen, niet waar? En ik begrijp dat al die informatie een beetje overweldigend kan zijn. Bovendien is het veel leuker en fijner om zelf te DOEN en ERVAREN, dan om er maar over te blijven lezen. Toch?

Nou, dan heb ik iets heel speciaals voor je, dat de drempel van het zelf trimmen in één klap bij je wegneemt:

Een GRATIS mini proef trimworkshop! 

3 instructievideo’s waarmee je ZELF met je hondje op een veilige, vrijblijvende manier aan de slag kunt. Zodat je zelf kunt ervaren hoe leuk & gemakkelijk het is om je eigen Doodle te trimmen! No strings attached!

DUS WAAR WACHT JE NOG OP? 
Klik op onderstaande knop en sla aan het trimmen!

Enjoy!

Groetjes, Wanda