Hoe geef je je Labradoodle of Waterhond een goede start van het jaar na alle drukke feestdagen?

Allereerst gelukkig nieuwjaar! Dat het maar een vreugdevol jaar mag worden voor jou en je Labradoodle of Waterhond.

De levensvreugde van je Labradoodle hangt natuurlijk ook erg af van haar vachtverzorging.

Klitten en vilt vormen namelijk een soort harnas over het lichaam, die trekt bij elke beweging die je Labradoodle maakt. Een Labradoodle die totaal vervilt is zal daardoor minder levendig zijn.

Bovendien houden klitten en vilt veel stof en vuil vast waardoor de vacht kan gaan jeuken en wat veel baasjes zich niet beseffen is dat de vacht, ondanks dat die dan zogenaamd anti-allergeen is, op een andere manier voor allergische reacties kan zorgen.

Helaas heb ik in mijn beoogde kerstvakantie 3 Labradoodles moeten trimmen die flink vervilt waren en daar waren 5 redenen voor:

 1. De baasjes hadden te laat door dat er iets aan de hand was
 2. De baasjes wachtten te lang met het geven van de 1e trimbeurt
 3. De baasjes gebruikten de verkeerde borstel en geen waterblazer
 4. De baasjes hadden onvoldoende informatie van hun fokker ontvangen over de mate van vachtverzorging die een Labradoodle nodig heeft
 5. De baasjes hadden hun Labradoodle gewassen, terwijl de vacht al klitten bevatte.

Ik zal kort alle punten even doornemen om meer helderheid te verschaffen.

 1. De meeste baasjes weten niet hoe klitten aanvoelen. Het gebeurt mij regelmatig dat ik klanten letterlijk moet laten voelen wat klitten en vilt zijn en dat ze reageren met “Oh, ik dacht dat dat zo hoorde”. Vervilte oren komen bijvoorbeeld regelmatig voor, maar veel baasjes denken dat de oren gewoon wollig zijn. Op deze manier moet het eerst heel erg gesteld zijn met de vachtconditie, voordat zo’n baasje actie onderneemt, omdat ze het echt niet meer vertrouwt. Vaak is het dan echter al zoveel te laat dat de vacht amper nog te redden valt.
 2. Omdat een puppy vacht totaal onderhoudsvrij lijkt en veel baasjes niet weten wanneer de vachtwisseling begint en wat de vachtwisseling inhoudt, krijgen veel Labradoodles pas hun 1e trimbeurt als ze al 8 mnd zijn of ouder. Niet alleen zijn ze dan meestal al vervilt, ook worden ze daardoor meestal dan kort geschoren en zo’n 1e trimervaring is voor geen enkele pup een pretje. Sterker nog: velen houden er negatieve associaties aan over.
 3. Door het gebruiken van de verkeerde borstel (vaak de groene ActiVet borstel, omdat die door veel fokkers aangeraden wordt voor de puppy vachtverzorging, maar ook vaak borstels met veel te korte naalden, of zelfs katten borsteltjes) wordt er te oppervlakkig geborsteld, waardoor er vaak over de klitten heen geschuierd wordt die zich daardoor ontwikkelen tot vilt. Ook het niet gebruiken van een waterblazer draagt hiertoe bij, omdat de waterblazer de vacht uit elkaar blaast tijdens het drogen, waardoor vilt minder snel ontstaat.
 4. Hoewel al meer fokkers het belang van een goede informatievoorziening over Labradoodle vachtverzorging inzien, zijn er ook nog heel veel die te weinig, incorrecte of zelfs helemaal geen info meegeven. Dit zou een van de criteria moeten zijn waarop toekomstige pupkopers hun fokker selecteren. Want niemand wil een slechte start voor zijn Labradoodle, dus als jij als pupkoper precies weet hoe je je pup de juiste gewenning kunt geven, wanneer de 1e puppybeurt en de 1e trimbeurt moeten plaatsvinden, wat Labradoodle vachtverzorging precies inhoudt en hoeveel het kost om je Labradoodle regelmatig te laten trimmen of alle spullen aan te schaffen om het zelf te gaan doen. Dan kun jij van pup af aan je Labradoodle al de zorg bieden die het nodig heeft om gelukkig, gezond en klitvrij te blijven.

In mijn optiek heeft elke fokker hier baat bij, omdat elke fokker het beste wil voor haar hondjes.

Het gaat zelfs nog verder: als jij namelijk vooraf al weet welke vachtsoort en vachtkleur het meest onderhoud gevoelig zijn, kun je op basis daarvan een heldere pup keuze maken.

 1. Een van de grote NEED TO KNOW’s  binnen Labradoodle en Waterhonden vachtverzorging is dat je NOOIT, maar dan ook NOOIT de vacht wast of nat laat worden als deze geklit of vervilt is. Iedereen die wel eens een wollen trui in de wasmachine gedaan heeft en er verkleind weer uit heeft gehaald, snapt dat de klitten zich juist tot vilt ontwikkelen als ze nat worden en aan de lucht drogen. Ook hier komt het nut van de waterblazer weer om de hoek kijken.

Hoewel er op YouTube een video staat over hoe je klitten kunt verwijderen door je Labradoodle eerst te wassen en te drogen en dan de klitten een voor een uit te borstelen, is dit je reinste dieren mishandeling, want

 1. klitten en vilt drogen niet snel, waardoor het haar nog nat en breekbaar is als je het gaat kammen of borstelen en
 2. denk eens na hoeveel je aan de huid moet trekken om zulke klitten uit te kunnen kammen?

Wat mij betreft moeten dit soort video’s verboden worden, omdat ze een verkeerde boodschap meegeven aan Labradoodle baasjes die enkel het beste willen voor hun lieveling.

PS Helaas staat YouTube vol met dit soort foute video’s over Labradoodle vachtverzorging. Daarom is dit niet het juiste kanaal om te bekijken als je correcte informatie over Labradoodle vachtverzorging en Labradoodle trimmen zoekt.

Waar het dus eigenlijk gewoon op neerkomt, is dat je je laat informeren door de juiste persoon.

Niet door andere Labradoodle baasjes, wiens Labradoodle wellicht een hele andere vacht en mate van vachtverzorging nodig heeft dan jouw Labradoodle. Niet door een fokker die zelf nog nooit een Labradoodle getrimd heeft, laat staan tientallen diverse vachtsoorten onder handen heeft genomen. Of die alleen haar eigen Labradoodles (op haar eigen wijze) getrimd heeft, maar nooit een officiële trimopleiding gevolgd heeft. Niet door dierenartsen die niets weten over vachtverzorging en niet door hondentrimsters die alleen of voornamelijk ervaring hebben met andere rassen.

Labradoodle vachtverzorging is een specialistisch onderwerp, waar slechts weinigen alle ins en outs van kennen. En helaas komen veel Labradoodle baasjes hier te laat achter.

Dus als jij ervan verzekerd wilt zijn dat je Labradoodle de zorg krijgt die ze verdient kies dan iemand die door en door verstand van Labradoodle vachtverzorging heeft. Omdat ze niet alleen een all round professioneel opgeleid hondentrimster is (en opgegroeid is bij een moeder die dat ook is), die ervaring heeft met alle vachtsoorten (en daarom juist ook gemengde vachten heel goed weet te behandelen en te trimmen), maar vooral ook omdat ze in 9 jaar tijd honderden verschillende Labradoodles heeft ontvilt, getrimd en geholpen en het trimproces zodanig doorheeft dat ze Labradoodle baasjes, die nog nooit een schaar in handen hebben gehad, kan coachen om hun hond op professionele wijze (niet gewoon een tondeuse er overheen, of een rechte kappersschaar), via eenvoudig te volgen stappen, te trimmen op een natuurlijk ogende manier. Klitvrij, op een praktische, maar fluffy lengte, met volle berenpoten en een kop dat de persoonlijkheid van je Labradoodle (of Waterhond) perfect weerspiegelt: met mooie, vrije ogen, een lekker vol, rond hoofd, een lief rond snuitje en oren die het geheel mooi afmaken.

Wil je laagdrempelig kennismaken met mijn werkwijze? Download dan mijn GRATIS ebook “6 Geheimen om je Labradoodle klitvrij te houden”

Voel je je geïnspireerd en wil je meteen al aan de slag met je Labradoodle?

Dan zijn er twee opties:

 1. Je gaat zelf aan de slag met mijn stap voor stap video instructietraining “Leer je Labradoodle weer als pup te trimmen in 7 stappen”
 2. Je kiest voor mijn privéworkshop en gaat meteen all in, of je test eerst het water door te starten met de Basis workshop en dan te kijken of je de rest ook wilt leren.

Weet je het allemaal nog niet zo en wil je je graag eerst beter (laten) informeren? 

Neem dan even contact met me op om alle mogelijkheden door te spreken en te kijken wat de beste match is voor jou en jouw Labradoodle of Waterhond.

Ik hoop jou en je Labradoodle of Waterhond gauw te mogen ontmoeten. Dan gaan we samen voor een spetterende start van het nieuwe jaar!

En ook als je Labradoodle al een stukje ouder is…

HET IS NOOIT TE LAAT OM OPNIEUW TE BEGINNEN!

Veel trimplezier!

Groetjes, Wanda & Joy

Interessant? Deel dit artikel!

NIEUW gratis wekelijkse Q&A call!

Vind jij het spannend om je Doodle zelf te leren trimmen?

Dat begrijp ik helemaal!

Omdat ik ervan overtuigd ben dat niet alleen je Doodle, maar ook jij erbij gebaat bent (in meerdere opzichten) als jij zelf leert je Doodle te trimmen volgens de DoodleComfort trimmethode, wil ik die stap zo laagdrempelig mogelijk voor je maken.

Als jij je gegevens invult, word je automatisch doorgestuurd naar een pagina met proefvideo’s EN een speciale eenmalige aanbieding op de online Klaar Met Klitten Introductie training. Zo kun je niet alleen eerst ZELF oefenen, maar ook meteen starten met trimmen voor de laagst mogelijke prijs! 

Enjoy!

Groetjes, Wanda

Wacht! Ga nog niet weg!

Jij bent op deze site terecht gekomen, omdat je je eigen Doodle wil leren trimmen, niet waar? En ik begrijp dat al die informatie een beetje overweldigend kan zijn. Bovendien is het veel leuker en fijner om zelf te DOEN en ERVAREN, dan om er maar over te blijven lezen. Toch?

Nou, dan heb ik iets heel speciaals voor je, dat de drempel van het zelf trimmen in één klap bij je wegneemt:

Een GRATIS mini proef trimworkshop! 

3 instructievideo’s waarmee je ZELF met je hondje op een veilige, vrijblijvende manier aan de slag kunt. Zodat je zelf kunt ervaren hoe leuk & gemakkelijk het is om je eigen Doodle te trimmen! No strings attached!

DUS WAAR WACHT JE NOG OP? 
Klik op onderstaande knop en sla aan het trimmen!

Enjoy!

Groetjes, Wanda