DoodleVitaal plan voor Joy

Ik ga Joy onder het mes nemen.

Nee, niet letterlijk, maar figuurlijk. Ik ga haar inwendige lichaam onder handen nemen.
Waarom? Omdat ze al maanden diverse symptomen laat zien waarbij ik mezelf achter de oren krab. Haar vacht is vettig en ruikt snel, ze heeft vaak last van haar oren die nooit ontstoken zijn, maar blijkbaar wel gevoelig, ze heeft vaak last van haar darmen: is aan de dunne of loopt te grazen als we aan het wandelen zijn. En toen we haar net weer regelmatig in het weekend ophaalden plaste ze naar mijn indruk wel heel erg vaak.

Labradoodle voeding

Wie is Joy?

Dit behoeft misschien enige uitleg. Joy is onze Barbet van nu 10 jaar, een pup van Cisca, één van de Barbets van mijn ouders die de Barbet jaren geleden officieel in Nederland hebben geïntroduceerd. Officieel is ze van hun, maar nadat ik haar als pup heb uitgezocht, heeft ze 7 jaar lang bij ons gewoond, totdat wij Tim, ons zoontje kregen. Omdat Tim als baby heel veel aandacht van ons vroeg (zware bevalling, huilbaby, buikkrampjes en algehele malaise) en we Joy daardoor niet de aandacht en tijd konden geven die ze verdiende, hebben we haar met veel pijn in ons hart naar mijn ouders gebracht waar ze elke dag 2 x een uur lang naar het bos ging en kon spelen met de andere 7 Waterhonden. Toen Tim wat ouder was hebben we Joy regelmatig in het weekend opgehaald om ze weer aan elkaar te laten wennen en sinds een paar weken is ze weer permanent thuis. Maar vooral in de weekenden dat we haar ophaalden merkte ik die symptomen. Ik kon er alleen weinig aan doen, want voor een verandering in het voedingspatroon moet de nieuwe voeding continu gegeven worden en ik had geen invloed op wat ze bij mijn ouders te eten kreeg.

“Slechte” voeding

Inmiddels heb ik dat dus wel en heb ik haar meteen van de kip en rund afgehaald. Zowel van het vlees als van de snacks. Kip en rund zijn namelijk de meest allergene eiwitbronnen die er zijn, omdat het de meest goedkope ingrediënten zijn. Hondenvoer is namelijk de afvalbak van de menselijke voedingsindustrie en omdat kip en rund gemakkelijk verkrijgbaar zijn, zit het echt overal in. Kijk maar eens in de dierenwinkel en de supermarkt. Alle goedkopere hondenvoer merken bevatten kip en/of rund. Pups krijgen dus van begin af aan deze eiwitten al in hun systeem. Ook alle goedkope snacks en hondenvoer zijn gemaakt van kip of rund. En erger nog: de oorsprong van deze kippen en koeien is meestal niet al te best, want de reguliere hondenvoedingsindustrie kijkt niet zo nauw. Sterker nog; hoe goedkoper ze het vlees kunnen krijgen, des te beter. Daarom komen veel goedkope hondensnacks uit China, want lokaal verantwoord geproduceerd vlees wordt niet voor hondensnacks gebruikt. Hondenvlees is afvalvlees, met andere woorden: het bestaat uit de restjes die overblijven, nadat de voor menselijke consumptie bedoelde lichaamsdelen opgebruikt zijn. En dit is het goedkope voor menselijke consumptie bedoelde vlees. Het vlees dat in supermarkten verkocht wordt, van dieren die vol met antibiotica zitten, slechte leefomstandigheden hebben gehad en misschien zelfs wel ziek zijn geweest of door mysterieuze omstandigheden zijn gestorven.

Goedkope granen

En als het alleen om het vlees ging is dit al erg genoeg, maar brokken en snacks kunnen niet gemaakt worden zonder granen. Ook al zo’n goedkoop, alom verkrijgbaar ingrediënt. Terwijl honden helemaal niet gemaakt zijn om granen te verteren. Daar kunnen de darmen helemaal niet mee omgaan. Denk jij dat een wolf of wilde hond in de natuur granen zou eten? Of elk ander dier? Nee, granen zijn een door de mens bedachte voedingsbron die vanwege de gemakkelijke verkrijgbaarheid en lage kosten tevens massaal zijn ingezet voor het maken van dieren- en (dus ook) hondenvoer. En dan hebben we het nog niet gehad over alle toegevoegde middelen die gebruikt worden om hondenvoer en snacks er aantrekkelijk uit te laten zien, goed te laten smaken en een langere houdbaarheid te geven. Ik heb hier ooit een documentaire over gezien en zal je zeggen: het is om misselijk van te worden.

Je bent wat je eet

Even terug naar Joy, want ik wilde haar dus van de rund en kip afhebben. Bij mijn ouders kreeg ze de standaard Darf mix. Op zich super goed biologisch verantwoord vlees, maar daar zit dus wel kip en rund in. En als je hond allergisch is voor bepaalde eiwitbronnen, dan maakt het niet meer uit of deze biologisch zijn of niet, want het kwaad is al geschied (dat rijmt 😉

En ik weet niet of Joy haar ziektesymptomen daar vandaan komen, maar als je hond deze en/of andere symptomen vertoont, komt het ergens vandaan en voeding is het gene waar je het eerst naar kijkt, omdat ze dat dagelijks binnen krijgen. En voor een hond geldt net als voor ons: je bent wat je eet. Bovendien, als ik voor mezelf hele duidelijke keuzes maak rondom mijn voeding (weinig tot geen vlees, en indien toch, dan biologisch en lokaal geproduceerd, zo min mogelijk suiker en zout, geen kant en klare verpakkingen, geen frisdrank/snoep/koekjes/cornflakes/cruesli/andere onnatuurlijke zooi, geen koffie, groenten en fruit zoveel mogelijk uit het seizoen en ook biologisch), waarom zou ik dan mijn hond wel rotzooi te eten geven? Ik denk dat we met zijn allen heel wat dierenartskosten zouden kunnen vermijden als we onze honden verantwoorde voeding zouden geven (en zo min mogelijk gifstoffen in het lichaam zouden stoppen).

100% Vlees

Wat Joy betreft ben ik voor nu overgestapt op andere Darf smaken en qua snacks krijgt ze enkel nog 100% vlees snacks. Uiteraard ook niet van rund of kip. Ik ben alleen nog op zoek naar een goed biologisch alternatief, want eerlijk gezegd ben ik niet zo’n fan van diepvriesvlees. Ik vergeet het nog wel eens op tijd uit de vriezer te halen. Joy eet het vaak alleen als ik er OOK 100% vlees snacks stukjes in doe. Als ze het NIET opeet, kan ik het weggooien, want eet ze het na een nacht bewaren in de koelkast al helemaal niet meer, al dat bloed is niet zo hygiënisch en elke avond moet ik de overgebleven verpakking in een plastic boterhamzakje doen en goed dichtknopen om vervolgens weg te kunnen gooien, anders komen er maden in de prullenbak. Dit laatste gaat erg tegen mijn gevoel in, want ik wil het milieu zo min mogelijk belasten met weggooi plastic.

Ik ben er dus nog niet helemaal uit en sta open voor suggesties. Blikvoer en gestoomd vlees uit kuipjes eet Joy WEL heel graag, maar daar heb ik nog geen biologisch merk van kunnen vinden. Brokken hoeft Joy van kleins af aan al niet (waarschijnlijk omdat mijn ouders de pups al Carnibest en Energique te eten gaven). Voor nu lijkt Joy al minder vaak te plassen en heeft ze ook al dagen geen diarree gehad. Ik moet haar nog wassen en dan zien of haar vacht naar verloop van tijd niet opnieuw vettig wordt en met de oren blijft ze toch wel regelmatig flapperen, dus ik ga sowieso ook haar lichaam reinigen, zodat alle opgehoopte afvalstoffen verdwijnen en geen schade meer kunnen aanrichten.

Naast dat ik voor de Hond Natuurlijk Gezond opleiding die ik volg diverse DoodleVitaal behandelplannen schrijf voor Doodles met ziektesymptomen, ga ik nu dus ook voor Joy aan de slag.
Ik houd je op de hoogte!

Groetjes,
Wanda & Joy

Doodletrimmer Wanda Klomp

Wil jij ook de 1e stap zetten naar een sterkere band met je Doodle en een vrijer, comfortabeler leven voor jullie beide?

Super! Want ik heb het zo gemakkelijk mogelijk voor je gemaakt om te leren hoe jij je Doodle of Waterhond ZELF kunt trimmen in de natuurlijke, fluffy look waar jij van houdt ZONDER scheren: als eeuwig pup! Check HIER de GRATIS proefvideo’s en start VANDAAG NOG!

Maar je kunt natuurlijk ook eerst beginnen met het downloaden van mijn GRATIS boek preview. 

Interessant? Deel dit artikel!

NIEUW gratis wekelijkse Q&A call!

Vind jij het spannend om je Doodle zelf te leren trimmen?

Dat begrijp ik helemaal!

Omdat ik ervan overtuigd ben dat niet alleen je Doodle, maar ook jij erbij gebaat bent (in meerdere opzichten) als jij zelf leert je Doodle te trimmen volgens de DoodleComfort trimmethode, wil ik die stap zo laagdrempelig mogelijk voor je maken.

Als jij je gegevens invult, word je automatisch doorgestuurd naar een pagina met proefvideo’s EN een speciale eenmalige aanbieding op de online Klaar Met Klitten Introductie training. Zo kun je niet alleen eerst ZELF oefenen, maar ook meteen starten met trimmen voor de laagst mogelijke prijs! 

Enjoy!

Groetjes, Wanda

Wacht! Ga nog niet weg!

Jij bent op deze site terecht gekomen, omdat je je eigen Doodle wil leren trimmen, niet waar? En ik begrijp dat al die informatie een beetje overweldigend kan zijn. Bovendien is het veel leuker en fijner om zelf te DOEN en ERVAREN, dan om er maar over te blijven lezen. Toch?

Nou, dan heb ik iets heel speciaals voor je, dat de drempel van het zelf trimmen in één klap bij je wegneemt:

Een GRATIS mini proef trimworkshop! 

3 instructievideo’s waarmee je ZELF met je hondje op een veilige, vrijblijvende manier aan de slag kunt. Zodat je zelf kunt ervaren hoe leuk & gemakkelijk het is om je eigen Doodle te trimmen! No strings attached!

DUS WAAR WACHT JE NOG OP? 
Klik op onderstaande knop en sla aan het trimmen!

Enjoy!

Groetjes, Wanda