Heeft Joy artrose?

Week routine

Vanochtend ben ik voor het eerst zonder Joy aan mijn grote wandeling begonnen. Ik loop meerdere keren per week een rondje van ca 6 km om het huis. Met “om het huis” bedoel ik dat ik vanuit mijn huis naar de Langbroekerdijk loop, langs de weilanden, langs de Kromme Rijn een stukje Odijk in en dan langs de weilanden en een stukje snelweg terug Driebergen in. En dan wandel ik door een mooie straat, langs een paar prachtige zwijmel huizen via een grote weg weer terug naar huis. Altijd met Usher in mijn oren, want met een goede beat loop ik lekker met ferme pas door en normaal gesproken dus met Joy aan de riem in mijn rechter arm die ik beweeg alsof ik aan het langlaufen ben. Dat lijkt nog meer energie te geven, voorkomt dat ik opgezette vingers of tintelhanden krijg (tip die ik op Internet gelezen heb) en Joy loopt in hetzelfde tempo waardoor we volledig synchroon zijn. Dat voelt heel prettig en krachtig (en ziet er voor de omstanders vast grappig uit, want mensen glimlachen altijd als ze ons zo voorbij zien komen). Voor wie nog niet op deze manier wandelt met zijn of haar hondje: echt doen, want het is een goede work-out voor jou, een goede work-out voor je hondje, een fijne manier om de dag te beginnen, heerlijk fris in de buitenlucht, het maakt mijn hoofd leeg en ondanks dat ik Usher in mijn oor hoor belten of fluisteren (heerlijk zwoele stem) krijg ik onderweg toch allemaal inzichten en ingevingen die mijn bedrijf weer verder helpen. Een van de redenen waarom wandelcoaching zo goed werkt is omdat door het wandelen je linker en rechter hersenhelft geactiveerd worden, waardoor je o.a. veel ruimdenkender wordt en ik denk dat dat bij mij, tijdens het wandelen, ook gebeurt, ook al heb ik muziek op. En natuurlijk is het super voor de band met je hondje: ik voel tijdens het wandelen echt dat Joy en ik een team zijn en dat voelt heel krachtig en vertrouwd.

Joy niet de oude Labradoodle artrose

Des te raarder dus als je daar ineens zo loopt, zonder hond. Dat voelde heel leeg. Maar sinds 2 dagen loopt Joy een beetje kreupel. Ze hinkt met haar voorpoten, probeert haar linker voorpoot te ontzien en geeft duidelijk aan dat ik haar geen plezier doe met een korte poep & plas wandeling, laat staan een lange work-out wandeling. Bij thuiskomst gaat ze zo snel mogelijk weer in haar mand liggen en ik maak me een beetje zorgen om haar. Vorige week heb ik haar anamnese besproken met Karin, mijn docente van de Hond Natuurlijk Gezond opleiding en werd mijn grootste vrees bevestigd: dat Joy inderdaad heel veel afvalstoffen in haar lichaam heeft en dat ze waarschijnlijk verder in het ziekteproces is dan ik vermoedde en hoopte. We gaan dus niet alleen een darmprotocol inzetten, we gaan tevens haar nieren ondersteunen (omdat alle klachten die ze laat zien verder gaan dan alleen een ophoping aan afvalstoffen en duiden op aantasting van de organen). Naast alles dat ik de vorige keer heb verteld (dat ze altijd opgedroogd traanvocht in haar ooghoeken heeft, dat ze regelmatig flappert met haar oren en vettige oren heeft, dat ze jeuk heeft, haar vacht vettig aanvoelt en dat ze schilfers in haar vacht heeft, dat ze vaak moest plassen, dat ze vaak diarree / dunne ontlasting heeft en dat ze regelmatig hotspots heeft), is laatst toen we op vakantie waren en Joy een paar dagen naar mijn ouders ging, ook gebleken dat haar anaalklieren heel vol zaten. Volgens Karin zijn dit zoveel symptomen tegelijkertijd dat er meer aan de hand moet zijn en omdat meerdere Barbets in Joy haar familielijn last van hun nieren hadden, gaan we naast de darmen dus ook de nieren ondersteunen. Ik was hier nog niet eens mee begonnen, omdat ik Joy eerst op de juiste voeding wou hebben, waardoor haar ontlasting in ieder geval stabiel was en ze weer een gezond eetpatroon zou ontwikkelen.

Nieuwe voeding

De Orijen at ze, aangelengd met water om een soort bouillon te creëren, goed, maar omdat in brokken toch koolhydraten zitten die niet goed zijn voor haar darmen heb ik na een sessie met studiegenoten waarin ik leerde over andere merken, toch een nieuw KVV merk, genaamd Pure Instinct besteld. In de smaken Paard/Kalkoen en Geit. Hier zitten zowel de vitaminen/mineralen als de vezels in die ze nodig heeft, dus hoef ik zelf niks toe te voegen en 1 worst bevat 500 gr, zodat ze meteen met 1 maaltijd klaar is en ik de worsten tevens kwijt kan in mijn kleine vriesvakje (zoveel dingen om rekening mee te houden).

Oud en mank

Maar nu loopt ze dus mank en vrees ik het ergste: artrose. Het zou immers heel logisch zijn, na jaren teveel afvalstoffen in het lichaam kan artrose de volgende fase zijn. Dat zou inhouden dat haar organen al beschadigt zijn en dat nu haar botten aan de beurt zijn? Dat is even teveel voor me om te handelen. Ik heb Karin geappt en volgens haar past artrose heel goed in het plaatje, want Joy is immers al 10 jaar oud. Waar ik afgelopen week nog tegen een hondenkennis uit de buurt zei dat ik Joy nog lang niet als een oude hond beschouw en ik hoopte dat ze nog heel lang vief zou blijven (lekker achter de bal aan hollen en zo), moet ik er nu misschien toch aan dat ze een senior is. En word ik verdrietig bij de gedachte dat ze er straks niet meer is. Ik kan me niet voorstellen dat ze geen deel uitmaakt van dit gezin, dat ze NIET mijn rechterhand is.

Joy in mijn leven

Het voelt zo dat Joy me geholpen heeft bij het verwezenlijken van DoodleComfort. Ze was er vanaf het allereerste moment bij. Hielp me tijdens de groepsworkshops om de pups vertrouwen te geven en de oudere Doodles rustig te houden. En was tijdens de privé workshops een baken van rust om na de workshop te fungeren als speelmaatje en uitlaatklep. Ze was mijn steun en toeverlaat in moeilijkere tijden, mijn inspiratiebron en rots in de branding. Ze heeft me zoveel geleerd, over mezelf en de persoon die ik wil zijn, over honden en hun kracht en intuïtie. Zou ze me dan nu moeten leren hoe je als baasje voor een oudere hond moet zorgen met alles wat daarbij komt kijken? Dat idee maakt me heel verdrietig en tegelijkertijd weet ik dat als dat zo is, dat haar keuze is geweest en dat zij er volledig achter staat. Dan maar in de laatste module van de opleiding checken hoe ik oudere honden kan begeleiden en hoe ik artrose op natuurlijke wijze kan behandelen.

Nieuw behandelplan

Uiteraard kijk ik het de komende dagen nog even aan. Misschien heeft ze zich inderdaad wel verstuikt, zoals Gerben mij regelmatig verwijt (“dat komt door het gooien met die bal”), maar we hebben zeker al 4 à 5 dagen niet met de bal gegooid (kwam er gewoon niet van, waarschijnlijk vanwege het slechte weer of de gladde ondergrond van herfst bladeren) en als ze zich verstuikt zou hebben, had ze daar direct al last van moeten hebben, niet pas enkele dagen na het voorval. Nee, dan klinkt artrose waarschijnlijker. Dan gaan we dus samen een nieuwe fase in en is het klaar met onze gezamenlijke work-outs. Ik wordt al weemoedig bij het idee.

Wordt vervolgd…

DoodleVitaal plannen

PS. Wat ik nu meemaak met Joy kun jij ook meemaken met jouw Doodle of Waterhond. Omdat ik de symptomen herken, weet hoe ziektes ontstaan en toegang heb tot de juiste informatie en natuurlijke hulp en geneesmiddelen kan ik haar helpen om het ziekteproces te stoppen of in ieder geval draaglijker te maken als het al te laat is. Hoeveel Doodles worden er niet ziek zonder dat er tijdig wordt ingegrepen? Hoeveel Doodles worden er niet al op jonge leeftijd op hypoallergeen voer gezet (waar geen enkele voedings- en bouwstof in zit), zijn aan de Prednison, Apoquel of andere chemische rotzooi die onderhuids het ziekteproces alleen maar verergeren of komen te laat bij de dierenarts met een ernstige kwaal? Hoeveel Doodles sterven er niet aan bepaalde ziektes, terwijl we dit hadden kunnen voorkomen als we de tekenen aan de wand hadden kunnen zien en begrijpen en hadden geweten hoe we een verder ziekteverloop ZELF hadden kunnen voorkomen?

Voor mij wordt het DoodleVitaal stuk steeds belangrijker. Ik ben er heilig van overtuigd dat geen enkele Doodle ziek geboren wordt (wel met een slecht microbioom en daardoor verminderde weerstand, vanwege niet erkende darmproblemen of andere kwalen/ziektes bij de moederhond, zware bevalling enz) en dat wij als baasjes een groot deel van de meest geziene kwalen en ziektes kunnen voorkomen door te beschikken over de juiste kennis, inzichten en tools. Sterker nog, ik geloof steeds meer dat door zelf met de gezondheid van onze hondjes aan de slag te gaan, we dichter bij ons gevoel en de natuur komen te staan en nieuwe krachten in onszelf ontdekken, die deel uitmaken van wie we zijn, maar die we door de realiteit van alledag, het leven in ons hoofd (en het verliezen van onszelf daardoor) vergeten zijn. Ik geloof dat deze tijd ons roept om ons eigen welzijn en daarmee dat van onze honden (want onze lichamen werken precies hetzelfde) in eigen handen te nemen. Niet meer blindelings te vertrouwen op chemische medicijnen, maar in alles dat we doen, te kiezen voor moeder Natuur, want alles wat we nodig hebben is er al (hoe denk je immers dat de meeste medicijnen zijn ontwikkeld? Ze hebben er alleen veel onnodige rotzooi bij gegooid die allergieën en andere problemen veroorzaken). Ik ben vastbesloten om steeds meer te leren over hoe we zo dicht mogelijk bij de (en daarmee onze) natuur kunnen blijven en hoe we opnieuw kunnen leren om onszelf te helen.

Nieuwe VIP 2-daagse & Doodle Vitaal Trimopleiding

Vooralsnog houdt dat voor mij in dat ik m.i.v. 1 januari a.s. mijn VIP 2-daagse aanbod ga aanpassen, inclusief online DoodleVitaal training, DoodleVitaal EHBO kit en alle natuurlijke middelen die je eventueel nodig hebt als we aan de hand van de DoodleVitaal intake met jouw hondje gaan werken.

Daarnaast ga ik het komende jaar de eerste lichting Doodle Vitaal Doodletrimmers opleiden, zodat Doodle baasjes in Nederland (en België) altijd een Doodletrimmer dicht bij huis hebben die EN je Doodle trimt zoals jij het mooi vindt (geen kort scheren, maar altijd als de prachtige, fluffy pup waar jij verliefd op bent geworden) EN samen met jou de gezondheid van je Doodle van pup af aan op peil kan houden, zodat je Doodle inwendig zo gezond en natuurlijk mogelijk blijft en kwalen, allergieën, ziektes geen kans krijgen.

Het lijkt erop alsof dit het steentje is dat ik kan bijdragen om de wereld weer gezond te krijgen en dat maakt me helemaal blij! Uiteraard blijf ik alle ontwikkelingen in dit proces met je delen.   

Groetjes,

Wanda & Joy

Doodletrimmer Wanda Klomp

Wil jij ook de 1e stap zetten naar een sterkere band met je Doodle en een vrijer, comfortabeler leven voor jullie beide?

Super! Want ik heb het zo gemakkelijk mogelijk voor je gemaakt om te leren hoe jij je Doodle of Waterhond ZELF kunt trimmen in de natuurlijke, fluffy look waar jij van houdt ZONDER scheren: als eeuwig pup! Check HIER de GRATIS proefvideo’s en start VANDAAG NOG!

Maar je kunt natuurlijk ook eerst beginnen met het downloaden van mijn GRATIS boek preview. 

Interessant? Deel dit artikel!

NIEUW gratis wekelijkse Q&A call!

Vind jij het spannend om je Doodle zelf te leren trimmen?

Dat begrijp ik helemaal!

Omdat ik ervan overtuigd ben dat niet alleen je Doodle, maar ook jij erbij gebaat bent (in meerdere opzichten) als jij zelf leert je Doodle te trimmen volgens de DoodleComfort trimmethode, wil ik die stap zo laagdrempelig mogelijk voor je maken.

Als jij je gegevens invult, word je automatisch doorgestuurd naar een pagina met proefvideo’s EN een speciale eenmalige aanbieding op de online Klaar Met Klitten Introductie training. Zo kun je niet alleen eerst ZELF oefenen, maar ook meteen starten met trimmen voor de laagst mogelijke prijs! 

Enjoy!

Groetjes, Wanda

Wacht! Ga nog niet weg!

Jij bent op deze site terecht gekomen, omdat je je eigen Doodle wil leren trimmen, niet waar? En ik begrijp dat al die informatie een beetje overweldigend kan zijn. Bovendien is het veel leuker en fijner om zelf te DOEN en ERVAREN, dan om er maar over te blijven lezen. Toch?

Nou, dan heb ik iets heel speciaals voor je, dat de drempel van het zelf trimmen in één klap bij je wegneemt:

Een GRATIS mini proef trimworkshop! 

3 instructievideo’s waarmee je ZELF met je hondje op een veilige, vrijblijvende manier aan de slag kunt. Zodat je zelf kunt ervaren hoe leuk & gemakkelijk het is om je eigen Doodle te trimmen! No strings attached!

DUS WAAR WACHT JE NOG OP? 
Klik op onderstaande knop en sla aan het trimmen!

Enjoy!

Groetjes, Wanda