Puppy gewenning
Een must voor elke doodle pup
Daar sta je dan. Met een kersvers, puppy geurend bolletje hond in je armen. Klaar om samen het avontuur aan te gaan. Een puppy in je leven brengen is een spannend iets. Het maakt niet uit hoeveel je erover hebt gelezen en hoezeer je jezelf er mentaal op hebt voorbereid, het goed verzorgen van het nieuwste gezinslid zal veel meer werk zijn dan je had verwacht.
Het vergt vooral veel tijd en een aantal grote investeringen: in geld, moeite, keuzes en aanpassingsvermogen. Maar je kunt er zeker van zijn dat hoe meer je in je puppy stopt, hoe meer je er later voor terugkrijgt; het doen van de juiste investeringen tijdens de puppy-periode zal resulteren in een goed aangepaste, rustige, gehoorzame Doodle en een sterke baas/hond relatie.
Tijdens de “puppy-tijd” bereid je jouw puppy voor op een stabiel, gelukkig leven en net als bij een kind vereist dit het stellen van grenzen, discipline, consistentie, veel geduld en het belonen van goed gedrag.
Maar op dit moment ben je dolgelukkig. Je hebt je huis al “puppybestendig” gemaakt, waardoor alle mogelijke gevaren zijn afgeschermd en alles dat de pup kapot kan kauwen en beschadigen buiten bereik is. Tijdens de eerste weken leer je elkaar kennen en laat je je nieuwe baby de regels van het huis zien: benchtraining, slaaptraining, het leren lopen aan de riem, het zindelijk maken, socialiseren, het opstellen van een voedingsschema, en last but not least, samen spelen.
Om je puppy vertrouwd te maken met de wereld buitenshuis, stel je hem bloot aan de bezienswaardigheden en geluiden van de straat, aan auto’s en andere bewegende voertuigen (inclusief fietsen en skateboards!), aan andere dieren, en aan alle soorten mensen, jong en oud en iedereen daartussenin. Door je puppy al op jonge leeftijd vertrouwd te maken met dit alles, kan hij alle uitdagingen die het leven in petto heeft, het hoofd bieden. Als je hier te lang mee wacht, kan je puppy asociaal, bang, verlegen of dominant worden, wat op de lange termijn kan leiden tot agressie en tot een problematisch leven voor zowel de eigenaar als de hond.
Er is zoveel te doen en te bereiken tijdens de eerste weken dat je natuurlijk niet snel gaat denken aan vachtverzorging. Het is echter heel belangrijk om hier goed over na te denken, want vanaf de leeftijd van vijf maanden moet je puppy minimaal om de twee maanden worden getrimd om de vacht gezond, glanzend, knuffelig en klitvrij te houden. Het is dus zaak om je puppy zo snel mogelijk te laten wennen aan:
- de lippen omhoog tillen om wekelijks de tanden te poetsen (meer over het belang hiervan lees je in het gezondheidsdeel van de training.
- het dagelijks op de trimtafel vastzetten en belonen, op tafel staan wordt zo gezien als een leuke ervaring. Combineer dit met borstelen op tafel.
- het vasthouden en voelen van de oren. Deze moeten om de zes tot acht weken geplukt worden, te beginnen bij ongeveer drie maanden oud, om overmatige haargroei, irritaties en oorontstekingen te voorkomen.
- optillen en het voelen van de staart omdat het haar rond de anus elke week moet worden geknipt, te beginnen bij ongeveer drie maanden oud. Dit is om te voorkomen dat uitwerpselen aan de vacht blijven plakken en om klitten te voorkomen die je puppy verhinderen te poepen. Iedere hond haat dit!
- regelmatig de pootjes en zooltjes vasthouden en voelen, omdat het haar op deze plekken om de zes tot acht weken moet worden geknipt, te beginnen bij vijf maanden oud.de snuit, kin en baard stevig vasthouden en de snor kammen, omdat deze vanaf ongeveer vijf maanden oud wekelijks moeten worden geborsteld en goed worden schoongemaakt.
- de snuit, kin en baard stevig vasthouden en de snor kammen, omdat deze vanaf ongeveer vijf maanden oud wekelijks moeten worden geborsteld en goed worden schoongemaakt.
- regelmatig wassen en drogen, vooral het wennen aan de douchekop en de waterblazer. Je puppy moet om de twee/drie maanden worden gewassen, te beginnen bij ongeveer vijf maanden oud. De vacht moet wekelijks worden uitgeblazen om vuil en vocht uit de vacht te verwijderen om klitten te voorkomen.
Je puppy moet ook leren dat het bijten naar je hand tijdens het uitvoeren van deze activiteiten een grote no-no is, en dat rustig op een trimtafel staan met een riempje om zijn nek en buik geen straf is, maar dat het juist beloond wordt met een lekkere traktatie.
Maar het allerbelangrijkste is dat je pup zich prettig voelt bij het regelmatig borstelen, en dat minstens één keer per week. Dit is de enige veilige manier om de vacht schoon en fris te houden en te voorkomen dat er klitten en viltplekken ontstaan (veel meer hierover in de training Doodle vachtverzorging).
Bovendien is het een geweldige oefening voor je puppy om kalm en onderdanig te leren zijn, om niet in de borstel te bijten – of erger nog, weg te scheuren naar een ander deel van het huis zodra je de borstel tevoorschijn tovert!
Hoewel je het er op de leeftijd van 3 maanden nog niet aan af ziet, wordt de vacht steeds langer en dikker en herken je deze na de vachtwisseling niet meer terug. Daarom is het erg belangrijk dat je zelf weet hoe je met de vacht moet omgaan, voordat de vachtwisseling begint. Zo kun je de juiste maatregelen nemen als de vacht na de vachtwisseling ineens veel sneller klitten bevat dan voorheen, in plaats van dat het je overvalt en je niet anders kunt dan je Doodle kaal te laten scheren. Als je de vachtverzorging zelf oppakt zul je merken dat een stressvrije Doodle veel gemakkelijker te hanteren is. Laat je het liever over aan een hondentrimster, dan zal zij je dankbaar zijn voor de gemakkelijke hond op tafel.
Hoe jonger hoe beter
Het trimmen is voor elke Doodle een heftige ervaring. Er wordt van hem gevraagd dat hij uren stil op tafel staat en rustig blijft, terwijl er aan zijn lichaam gesjord en gedaan wordt, zelfs op de meest intieme, persoonlijke plekken. Zulk toch wel dominant gedrag zou een hond van geen andere hond accepteren, waarom dan wel van jou? Als dit allemaal in een trimsalon gebeurt, is de kans groot dat er andere honden aanwezig zijn die blaffend op hun beurt wachten. Dat de telefoon een paar keer afgaat of dat vreemde mensen luid pratend binnenkomen, terwijl de trimster met jouw bange hondje bezig is.
Je kunt je voorstellen dat de allereerste keer trimmen voor elke Doodle niet alleen spannend, maar gewoonweg intimiderend en doodeng kan zijn. Helemaal als dat trimmen door een vreemde gedaan wordt. Onbedoeld ervaart je pup dan stress en ontwikkelt een negatieve associatie met het trimmen.
Vertrouwen en rust zijn vooral in het begin heel belangrijk. En gewenning is het toverwoord. Als een pup al vanuit het nest gewend is om dagelijks even op tafel te staan en voorzichtig geborsteld te worden, zal het niet meer protesteren op het moment dat het baasje hem op tafel zet. Wordt een pup al op jonge leeftijd gewassen en voorzichtig geföhnd, dan is dat ook niet meer nieuw voor hem en als die eerste keer in rust en vertrouwen gebeurt, zal het elke keer daarna weer een stukje gemakkelijker gaan en na drie of vier keer is de pup gewend.
Doe dit met oogjes schoonmaken, voetjes vasthouden, oortjes schoonmaken, kopje vasthouden, staartje optillen, pootjes optillen, en je pup krijgt het trimmen met de paplepel ingegoten.
Vraag je je pup gedurende een korte periode te doen wat jij van hem verlangt, beloon je hem bij het vertonen van “goed” gedrag (rust en aanvaarding i.p.v. weerstand en bijten) en laat je hem daarna de nieuwe prikkels verwerken door even lekker te spelen en daarna te slapen, dan krijgt je pup positieve associaties bij het trimmen, positieve associaties in de interactie met jou als baas en “ontwikkel” je de ideale trim Doodle. Eigenlijk ervaar je dat jullie elkaar opvoeden en dat jullie samen groeien naar een stabiele samenwerking, op basis van rust en vertrouwen. Hoe mooi is dat? Van zo’n investering hebben zowel jij als je Doodle een leven lang plezier!
Veel Doodlebaasjes zijn niet bereid of in staat om hun honden zelf te verzorgen. De hond moet dus regelmatig een bezoek brengen aan een trimsalon. Een trimbeurt ondergaan kost je hondje veel energie. Een hond die regelmatig wordt geborsteld zal hier minder (of geen) problemen mee hebben dan een hond die af en toe thuis wordt geborsteld en slechts twee keer per jaar de trimsalon bezoekt. Omdat ik al verteld heb dat de vacht van een Doodle een heleboel onderhoud nodig heeft, is het belangrijk om je puppy zo snel mogelijk te leren wennen aan een trimbeurt.
Het beste is om je puppy met ca. 3 tot 5 maanden een zogenaamde puppy gewenningsbeurt te laten ondergaan. Hoe meer je pup van huis uit al gewend is aan regelmatig borstelen, wassen/drogen, pootjes optillen, kopje vasthouden, tandjes kijken en dergelijke des te minder stressvol de eerste trimbeurt zal zijn.
Bovendien is het heel belangrijk dat je pup leert rustig te blijven in handen van een ander, terwijl jij, het baasje er niet bent om hem vast te houden en te behoeden voor de boze buitenwereld. Met andere woorden: je pup leert onderdanig te zijn en te vertrouwen op zichzelf en anderen, buiten jou om.
De eerste trimbeurt van je Doodle
Als je regelmatig naar een trimsalon gaat sta je er waarschijnlijk niet bij stil, maar het trimmen van een hond, welke hond dan ook is een enorme vertrouwenskwestie. Ga maar eens in de schoenen van je Doodle staan en bekijk de wereld vanuit zijn ogen.
Stel, je bent vier maanden jong en je bent nog nooit geborsteld. Of je bent wel zachtjes geborsteld, maar alleen door je baasje. Plotseling wordt je op een dag weggebracht en helemaal alleen achter gelaten in een vreemde omgeving vol prikkels en misschien wel luidruchtige honden en apparaten die je onzeker en bang maken. Je baasje, het enige bekende in je leven gaat weg en je wordt opgetild door een vreemde meneer of mevrouw die zich “hondentrimmer” noemt en je vast zet op een hoge tafel en aan je vacht begint te rommelen. Je poten worden opgetild, je hoofd wordt vastgehouden, er wordt in je oren geplukt: je wordt voor je gevoel totaal binnenstebuiten gekeerd en kunt er niks tegen doen.
Geïntimideerd door zoveel vreemd geweld houd je je zo stil mogelijk, biddend dat je gauw weer op de veilige grond gezet zult worden. Voor elke Doodle zal de eerste trimervaring er ongeveer zo uitzien. En hoe ouder een pup is, des te meer weerstand het zal vertonen, omdat de wereld zoals hij die kent al voor een groot deel gevormd is, net als het karakter. Het is een enorme oefening in uithoudingsvermogen, zelfbeheersing en overgave en welk karakter je lieveling van nature ook heeft: het komt altijd naar voren op de trimtafel. Heeft je Doodle een sterk karakter, dan zal het zich verzetten tegen de beperking in vrijheid en weerstand vertonen middels weigeren stil te staan, bijten in de hoofdband, grommen, bijten in de borstel en misschien zelfs agressief gedrag jegens de hondentrimster. Een doorgewinterde trimster zal zich echter niet laten intimideren en gaat gewoon door met wat ze van plan was: trimmen. En als de trimster rustig blijft, positief gedrag beloont, via haar lichaamstaal laat weten dat ze weet wat ze doet, 100% te vertrouwen is, maar dat bepaald gedrag onacceptabel is, zal 90% van de nieuwbakken “leerlingen” op den duur het verzet staken en een onderdanige, afwachtende positie aannemen.
Bij sommige Doodles vergt de overgave fase iets meer tijd, maar met een vriendelijke, geduldige, maar strikte houding bereikt een hondentrimster heel veel, zo niet alles.
Een baasje heeft er vaak geen benul van hoeveel opvoedkundige technieken er bij het hondentrimmen komen kijken, maar geloof me als ik zeg dat hondentrimmen zoveel meer is dan alleen trimmen en dat een sterke baas/hond relatie begint op de trimtafel. Veel baasjes die nog nooit een hond hebben gehad, of nog nooit een hond hebben gehad die zoveel onderhoud nodig heeft als een Labradoodle laten zich verrassen door die eerste reactie van hun pup. Hoe jonger een pup is, des te sneller ze leren en iets nieuws accepteren, maar als een baasje in eerste instantie geen grenzen stelt, omdat ‘ie zijn pup niet wil kwetsen, pijn wil doen of bang is dat de pup zijn maatje niet meer wil zijn laat hij de pup bepalen hoe het behandeld wil worden. Zo komt het vaak voor dat een pup die niet gewend is om getrimd of geborsteld te worden weerstand vertoont in de vorm van grommen of bijten. Laat een baasje zich door dit gedrag intimideren, door te stoppen met borstelen of trimmen, dan zal de pup dit zien als een erkenning van zijn gedrag en het vergroten. Zo kan zelfs een van nature zachtaardige pup agressief worden op den duur.
Gebruikt het baasje dit echter als een kans om zijn pup op te voeden, dan worden de eerste stappen op weg naar een sterke baas/hond relatie gezet. In alle interactie met je Doodle gaat het er namelijk om dat jullie begrijpen wat je van elkaar verlangt, dat jullie elkaar vertrouwen en met respect behandelen, dat jullie in rust en geduld met elkaar omgaan, zonder iets te forceren. Als jij als baasje de leiderschaps- of ouderrol op je neemt en je Doodle beloont voor goed gedrag in plaats van je onderdanig en afwachtend op te stellen, zodat hij de leiderschapsrol op zich neemt, dan zal je pup opgroeien als een stabiele Doodle. Een rustige Doodle die goed luistert, weet waar zijn grenzen liggen en jou zodanig vertrouwt dat hij zonder te vragen doet wat je zegt en jullie altijd weten wat je aan elkaar hebt. Als je op dit gedrag voortbouwt kun je een hele sterke band met je Doodle opbouwen, gebaseerd op teamwork en wederzijds vertrouwen.
Waarom dus het opvoeden aan je hondentrimster overlaten als je zelf door het oppakken van hetzij de basis vachtverzorging, hetzij het volledige trimproces zo’n grote verrijking kunt geven aan het samenleven met je Doodle?
Ik geloof dat honden reageren op energie. En dat vooral Doodles heel gevoelig zijn (ze worden niet voor niets vaak als hulphond ingezet) De subtiele signalen die jij afgeeft middels spraak, toonhoogte, lichaamshouding en stemming bepalen voor een groot deel hoe je Doodle op je reageert. Zo heb ik ervaren dat als een baasje erg onrustig en gestresst probeert haar Doodle te borstelen, dat deze onrustig en gestresst op tafel staat en dat de behandeling allerminst als prettig wordt ervaren, door beide partijen. Trimmen en de basisverzorging moeten dan ook altijd in rust gebeuren. Het is geen haastklus, het is een moment van ontspanning voor jou en je Doodle. Als jij druk bent in je hoofd met allerlei afspraken die je nog moet nakomen, plannen die je moet maken, dingen die je vergeten bent of die je wilt uitstellen en daardoor niet in wezen aanwezig bent bij je Doodle, is er een grote kans dat je Doodle niet zal meewerken.
Ik heb aan den lijve ervaren hoe krachtig en bepalend energie is toen ik een training deed voor honden spiegel coaching. Ik kreeg de opdracht om contact te maken met een hond die ik vooraf niet te zien kreeg. Ik werd buiten op een veld neergezet met een blinddoek om en werd gevraagd om de hond naar me toe te laten komen, zonder een woord te zeggen of geluid te maken. Vertrouwend op de werking van energie, ben ik rustig op de grond gaan zitten, diep gaan ademen en voordat ik er erg in had, had ik een hondensnuit in mijn nek. De hond die ik geluidloos moest roepen was vanaf de andere kant van het grasveld naar me toegekomen, zonder dat ik daar iets voor gedaan had. Hoe miraculeus kan energie werken? Nu was ik niet volledig onvoorbereid die test in gegaan, want voordat ik deze opdracht moest uitvoeren, werd mij gevraagd contact te maken met een jonge Ierse Wolfshond van 1 jaar en uiteraard deed ik dat door vrolijk te doen, geluid te maken en speelbewegingen te maken. Het resultaat was dat de hond in mijn arm ging bijten en hoe ik ook probeerde, hij liet niet los.
Toen de trainer vanaf de zijkant riep dat ik me moest overgeven begreep ik eerst niet wat hij bedoelde, maar toen mijn arm zo zeer ging doen dat ik geen andere mogelijkheid zag, ging ik liggen met beide armen wijd, zo stil als ik kon en voilá mijn arm werd niet alleen losgelaten, de hond liep bij me vandaan.
Dit was mijn eye opener voor hoe veel meer je kunt bereiken vanuit rust in plaats van vanuit controle en waardoor ik tijdens de 2e opdracht met blinddoek om direct in de rust ging. Het heeft mijn manier van omgaan met honden op de trimtafel voorgoed veranderd. Werken vanuit rust en stabiele, gegronde energie is de grootste kracht die je kunt hebben bij het omgaan met dieren. Bovendien word je er zelf ook helemaal zen van.
De basis van vachtverzorging: vertrouwen
Je Doodle moet het idee hebben dat hij zich vol vertrouwen aan jou kan overgeven. Hier komen heel veel leiderschap skills bij kijken. Een echte leider werkt vanuit rust, zelfvertrouwen en straalt charisma uit. Hij is alert, beloont goed gedrag, maar is streng en assertief als het erop aankomt. Hij geeft duidelijk aan waar zijn grenzen liggen en hanteert een consistent beleid. Dit wordt van jou ook verwacht.
Vrij vertaald houdt dat in dat je:
- zo min mogelijk tegen je Doodle praat;
- via je houding, energie en lichaamstaal laat weten dat je weet wat je doet;
- gegrond bent en handelt vanuit rust en stilte;
- goed (rustig, accepterend) gedrag beloont;
- fout (weerbarstig, druk, onaccepterend) gedrag negeert of kort laat weten dat het niet getolereerd wordt.
Als jij rustig bent en rust uitstraalt, zal je Doodle dat voelen en zich overeenkomstig gedragen. Ben jij zenuwachtig, angstig of gehaast dan zal je Doodle daar onmiddellijk op reageren.
Kwispelen betekent niet altijd dat je Doodle blij is, hoe graag je dat als baasje ook wilt denken. Kwispelen maakt deel uit van de hondentaal en elke vorm van kwispelen betekent iets anders. Als je Doodle kwispelt op tafel, kun je ervan uitgaan dat hij gespannen is. Een handeling uitvoeren op het moment dat je Doodle kwispelt is vragen om ellende en resulteert vaak in weerstand: bewegen, draaien, springen, afdwingen met poot, grommen, bijten in de borstel of zelfs agressie jegens de baas. Wacht daarom altijd tot je Doodle zijn staart stil houdt, voordat je iets doet. En ook dat mag beloond worden.
Belonen en onacceptabel gedrag
Elke handeling die met rust en acceptatie wordt aanvaard door je Doodle is letterlijk een beloning waard, in de vorm van een koekje, prijzen of liefkozende aai over de bol. Wees hier heel consistent in, want inconsistentie veroorzaakt onduidelijke grenzen bij je Doodle. Weersta de neiging om je Doodle “te troosten” als hij weerstand vertoont. Hiermee geef je het signaal af dat de weerstand geoorloofd is en beloon je hem daar als het ware voor, want aandacht is altijd beloning in de ogen van je Doodle. Ga daar dus heel secuur mee om. Ook het tegen je aan leunen, een poot over je arm gooien of zelfs tegen je op gaan staan, kan nog zo schattig overkomen, maar is een vorm van weerstand en je Doodle die aangeeft dat ze zelf wil bepalen hoe de dingen gebeuren met andere woorden, het leiderschap over wil nemen in plaats van zich aan jou over te geven. Door aandacht te geven aan fout gedrag geef je aan dat grenzen er zijn om overtreden te worden en bekrachtig je dat gedrag.
Net als bij kinderen is nee altijd nee en niet soms ja. Ben je daarin niet consistent dat geef je aan dat jouw leiderschapskwaliteiten twijfelachtig zijn en zelfs te betwisten zijn, want dat is precies wat je Doodle zal gaan doen: het foute gedrag vergroten, omdat hij gemerkt heeft dat het werkt en dan liggen gedragsproblemen en zelfs agressie heel snel op de loer. Ook bij de meest vriendelijke, volgzame Doodle!
Dit is waarom ik zeg dat een sterke baas/hond relatie op de trimtafel begint, want in geen enkele andere situatie zal je Doodle zich zo laten kennen dan op de trimtafel. Op de trimtafel zul je er snel genoeg achter komen of je Doodle jou erkent als leider of niet en de opvoedingstechnieken die je op de trimtafel hanteert, zullen de totale baas/hond relatie ten goede komen.
Gewenning op de trimtafel:
Rustgevende massages
Als je pup nog wat onrustig op tafel staat, kun je zijn/haar vertrouwen winnen door eerst wat fijne massages te geven.
1. Ga naast je pup staan met je buik naar hem toe en leg je beide handen op de ruggengraat net achter de schedelrand in de nek. Pak het vel losjes beet en kneed over de ruggengraat heen alsof je brood aan het kneden bent. Zodra je de huid losser voelt worden beweeg je je handen langzaam naar achteren over de hele ruggengraat heen, terwijl je de kneedbewegingen blijft herhalen. Vooral bij de achterhand zul je eerst veel spanning ervaren.
2. Voor de volgende massage ga je voor je pup staan met beide handen vlak op beide schouders. Draai stevige rondjes over de schouders met je vlakke hand. Eventueel kun je bij succes hierna doorgaan met het voorzichtig van boven naar beneden masseren van de voorpoten (want hondjes zijn vaak geen fan van het oppakken van de voorpoten, dus een positieve associatie beinvloeden middels een massage is zeer welkom.
3. Blijf voor je pup staan en kriebel met je rechterhand zijn of haar voorborstje, ter hoogte van het borstbeen
4. De grand finale en iets dat elke hond heerlijk vindt: het masseren van de oren. Ga voor je pup staan pak beide oren elk met één hand vast bij de ooraanzet en maak een ronddraaiende beweging terwijl je de oren kneedt.
Als je pup nog nooit gemasseerd is, kan het zijn dat je hem/haar ook hier eerst aan moet wennen. Maar eenmaal gewend zal het zich graag overgeven aan deze wellness behandeling voor het trimmen.
Basis houdingen om mee te oefenen.
Achterbenen en achterpootjes
Ga zijlings bij je pup op tafel zitten met je rug naar het hoofd toe. Reik met je linkerhand over de rug van je pup en pak het linker achterbeen losjes bij de enkel vast, knie in hoek van 90 graden. Merk op of je pup dit feilloos toestaat. Zo niet, wacht tot hij/zij rustig is en laat los (als er bij het hoofd iemand staat die een snoepje ter beloning kan geven is dat ideaal, ben je alleen, dan zul je even moeten loslaten om een snoepje te geven).
Pas als je pup dit zonder tegenstribbelen toelaat, kun je aan de oefening toevoegen dat je met je rechterhand de voetzooltjes aait (dit ter voorbereiding op het uitknippen van de voetjes bij de 1e trimbeurt)
Nog veel later kun je naast het aaien, ook voorzichtig met je vingers tussen de voetzooltjes friemelen. Nog later kun je proberen de schaar tegen de zooltjes en tussen de zooltjes houden. Niet om te knippen, alleen voor het gevoel!
Doe hetzelfde met het andere been, maar deze kun je gewoon pakken aan de kant waar je zit.
Als je dit gedaan hebt kun je door met de volgende houding: het beentje voorzichtig opzij optillen (zie foto), zodat je er onderdoor kunt kijken (ter voorbereiding op het vrijknippen van de genitaliën)
Staart en poepertje
Elke hond vindt het doodeng als er iemand aan zijn achterste zit, inclusief het optillen van de staart. Je kunt hier dus niet vroeg mee beginnen te oefenen.
Ga naast je pup op tafel zitten, til met je linkerhand voorzichtig de staart op, terwijl je met je rechterhand over de billen aait. Vindt je pup dit eng, aai dan losjes met beide handen van onder naar boven over de staart, zodat hij/zij deze van nature leert omhoog te houden. Deze houding maakt zelfverzekerder.
Beloon accepterend gedrag ook weer met een snoepje!
Voorbenen en voorpootjes
Ga naast je pup zitten met je rug naar het hoofd toe. Reik met je linkerhand over de hals heen naar het linkerpootje en til dat voorzichtig op. Als dat wordt toegelaten probeer het pootje dan iets onder de buik naar jou toe te bewegen, zodat je er met je rechterhand bij kunt. Vervolgens kun je met deze hand de zooltjes weer aaien en vervolgen met het friemelen tussen de voetzooltjes, alvorens dit met een echte schaar te oefenen.
Oefen bij het rechter voorbeen met beide houdingen: eerst door over de hals heen via de linkerzijde onder het buikje door het rechterbeentje vast te houden (dit houdt stabieler vast, geeft daardoor meer zekerheid, maar voelt ook “beperkter” voor je pup). De tweede houding is gewoon het rechterpootje 90 graden gebogen houden met je linkerhand en met je rechterhand weer voelen over de voetzooltjes enz.
Voor het borstelen hebben we een andere houding nodig en mag je in eerste instantie voor je pup gaan staan. Pak vervolgens met je linkerhand een van de voorbenen vast, til het in 90 graden op, naar voren toe en aai over het voetje. Hierna ga je aan de zijkant staan, pak je met je linkerhand het bovenbeen bij de schouder vast en “knijp” je zachtjes bij de elleboog, waardoor je pup zijn pootje automatisch “stijf” houdt. Vervolgens aai je met je rechterhand het hele been rondom (het idee is dat je het voorbeen op deze manier van alle kanten kunt borstelen, vanuit die ene dezelfde houding, maar dan moet je pup dat wel eerst toelaten 😉 Wissel uiteraard van been als je klaar bent.
Hoofdgrepen
Heel belangrijk als je het hoofd aan het borstelen en knippen bent is dat je voorkomt dat je met de borstel of schaar in de ogen, neus of lippen prikt. Daarvoor is het belangrijk dat je het hoofd goed stevig vasthoudt (zekeren noem ik dat) en van je af kunt draaien, zodat je ongeschonden je werk kunt doen. Deze houdingen zijn hier perfect voor, maar betekenen wel “beperking” voor je pup, dus zullen stukje bij beetje aangewend moeten worden. Ze doen niet zeer, maar het niet vrij kunnen bewegen van het hoofd is voor een pup in het begin een duidelijke NONO, dus verwacht een beetje of veel weerstand en blijf volhouden, zonder je rust te verliezen. Pups leren heel snel!
Kingreep
Ga voor je Doodle staan en pak met je linkerhand stevig het sikje vast, terwijl je met je rechterhand eerst over het hoofd aait, dan over de wangen en vervolgens over de snuit aait. Zodra je pup tegenstribbelt houd je vast, wacht je tot hij/zij rustig is en DAN PAS laat je los en geef je een snoepje. Zorg dat je het sikje stevig vastpakt met de kolf van je hand tegen de huid van de kin aan en zet spanning op je arm, zodat deze niet slap is. Zodra je pup voelt dat jij zwakte vertoont, zal het zich losrukken.
Deze oefening vergt veel geduld en herhaling. De een heeft het sneller door dan de ander, maar blijf het zien als investering in je pup. Hij of zij zal snel leren wat de bedoeling is.
Neusgreep
Pas als je de kingreep zonder morren kunt uitvoeren kun je de neussgreep proberen. Deze geeft namelijk nog meer beperking EN je belemmert tijdelijk het zicht met je hand, waardoor je pup even in paniek kan raken. Deze houding zorgt ervoor dat je pup automatisch zijn kin optilt, waardoor je de viezigheid daar gemakkelijk kunt schoonmaken, borstelen, knippen enz.
Sta weer voor je pup en aai hem eerst met beide handen over zijn oren en hoofd bij wijze van aankondiging. pak hem dan eerst bij de sik vast, terwijl je met je linkerhand tussen duim en wijsvinger een stukje linkersnor beet pakt. Dan reik je met de rest van je hand over de neusbrug heen waar je een stukje rechtersnor pakt met je andere 3 vingers. Zet weer spanning op je linkerarm. Als je het goed doet (dus dicht tegen de huid aan) doet je pup vanzelf het hoofd/kin omhoog…maar verwacht veel weerstand, voordat het zover is 😉
LET OP: steeds pas loslaten zodra je pup zich overgeeft, liefst met stil hangende staart. Doe je dit niet, dan neemt het jouw leiderschap niet serieus en krijg je het alleen maar moeilijker. Een pup die zich op tafel overgeeft uit vertrouwen, zal ook in de dagelijkse interactie jou als leider serieus nemen.
Succes en heel veel gewenningsplezier!