Puppy vachtverzorging

Komt dit scenario je bekend voor?

Vanaf het eerste moment dat je hem of haar ziet ben je dolverliefd. Dat kleine, donzige pluisje wol is het schattigste dat je ooit gezien hebt! In een roze wolk begin je aan de wittebroodsweken van het puppy ouderschap en die vacht? Die is zo lekker zacht en fluffy: je kunt je niet voorstellen dat dit ooit anders zal zijn. Totdat je 10 maanden later plotsklaps van je roze wolk dondert: bij de eerste trimbeurt blijkt je wollige wondertje kortgeschoren te moeten worden vanwege de vele klitten of viltplekken in de vacht! Viltplekken? Klitten? Waar dan? Je hebt toch altijd zo goed geborsteld????

Dit overkomt veel van mijn klanten, lees HIER dit persoonlijke verslag van Linda

Dit is wat ik het Doodle Dilemma noem of in een notendop: Hoe zorg je ervoor dat je Doodle of Waterhond de vacht behoudt waarop je zo verliefd bent geworden?

Geloof me, negen van de tien baasjes loopt hier tegenaan en de klap komt hard aan. 

Sommige denken (mede vanwege het voorbeeld door de fokker) de vacht mooi te houden door er zo min mogelijk aan te doen. Het moge duidelijk zijn dat dat niet werkt en zielig is voor de Doodle of Waterhond in kwestie, want hoe langer de vacht, des te ongezonder en onhygienischer. Anderen laten (mede op advies van de fokker, vanuit praktische of financiele overwegingen) de vacht één of twee keer per jaar kort scheren (ook dit is om genoemde redenen zielig voor je Doodle of Waterhond)

Ik geloof dat kennis macht is en hoop jou als baasje middels het verschaffen van zoveel mogelijk zinvolle, praktische informatie, in staat te stellen de juiste, weloverwogen keuzes te maken voor je pup. Een goed begin is immers het halve werk EN een goede start verschaft een stevige basis.

Zorg er daarom voor dat je je pup van jongs af aan laat wennen aan het staan op de trimtafel (in buik- en hoofdband voor zijn eigen veiligheid), wassen, uitblazen, borstelen, voetjes vasthouden, staartje vasthouden, oortjes uitplukken enz. Dit helpt je pup te wennen aan de toekomstige regelmatige vachtverzorging, waardoor een trimbeurt minder stressvol zal zijn EN helpt je een goede basis te leggen voor een sterke relatie met je hond, gebaseerd op wederzijds vertrouwen, respect, teamwork en natuurlijk leiderschap.

Heb je de gewenning goed opgepakt, dan is het met ca 5 maanden (rond die tijd begint de vachtwisseling) tijd voor de eerste puppy trimbeurt, liefst volledig met de hand om eventuele heftige prikkels te vermijden en niet te lang durend (max 2 uur), pijnloos en stressvrij (want je wilt niet dat je pup een negatieve associatie ontwikkelt, waar hij/zij moeilijk overheen zal komen). Trimmen is leuk en ontspannend, of in ieder geval niet spannend of levensbedreigend. Als je pup dat ervaart zit je goed. 

Als jij als nieuwbakken baasje deze tips opvolgt, kan het bijna niet meer fout gaan!

Wil je de gewenning echt goed oppakken?

Dan kun je de online Puppy Prep training aanschaffen en zelf met je pup vast aan de slag gaan. Als dat bevalt kun je daarna nog steeds heel laagdrempelig de online Klaar Met Klitten introductie workshop doen. Zo help je je pup (en jezelf) stapsgewijs te wennen.

Jong geleerd is echt oud gedaan en op deze manier leg je de meest stabiele basis voor een leven vol vachtverzorging, maar ook voor een sterke baas/hond relatie, gebaseerd op wederzijds respect, vertrouwen en natuurlijk leiderschap.

Wacht! Ga nog niet weg!

Jij bent op deze site terecht gekomen, op zoek naar een oplossing voor je Doodle, niet waar? Nou, dan heb ik een GROTE verrassing voor je. Als je op de onderstaande button klikt, krijg je GRATIS een week lang toegang tot de nieuwe Doodle Transformatie School met eigen Doodle community.

Daar staan je een paar geweldige dingen te wachten die jou gaan helpen de Vacht & VerzorgingsXpert van je eigen hondje te worden!

Zie ik je daar?

Groetjes, Wanda