Vragen en antwoorden over Doodle vachtverzorging

Afgelopen week ontving ik dit mailtje van iemand die mijn e-book had opgevraagd en omdat ze zoveel vragen had leek het me handig om deze te beantwoorden op mijn website, zodat ik A. dat maar eenmalig hoef te doen en daarna voortaan mensen naar de pagina kan verwijzen. En B. zodat ik het kan delen op mijn social media kanalen, waar andere Doodle baasjes meteen kunnen profiteren van de antwoorden. Labradoodle vachtverzorging vragen en antwoorden

Dit was het mailtje met vragen over Doodle vachtverzorging.

“Ik heb zojuist jouw e-book gelezen. Bedankt daarvoor! Ik heb echter nog wat aanvullende vragen:

-je hebt het over het uitdunnen van de vacht, zeker als de hond gecastreerd is en een zeer volle en wollige ondervacht heeft. Hoe dun je die uit en hoe erg fijn je hem uit? Doe je dat met een furminator- achtige borstel of met een effileerschaar (wat veel werk is) of op een andere manier?

Ik heb mijn eigen speciale uitduntechniek, die deel uitmaakt van mijn unieke Klaar Met Klitten techniek. Dit houdt in dat ik mijn eigen speciale uitdunschaar gebruik (ik zeg “eigen”, omdat ik deze speciaal laat maken en ze daarom nergens anders verkrijgbaar zijn. Al mijn scharen zijn speciaal ontwikkeld voor de klitgevoelige Labradoodle en Waterhond vachten en daarmee uniek) om knipjes in de vacht te zetten op de juiste plekken en de juiste manier, waardoor de vacht daar luchtiger wordt en gemakkelijker doorkambaar. Ook vilt verwijder ik deels hiermee. Het voordeel is dat je geen happen of gaten ziet en dat de vacht er gezonder uitziet, zachter aanvoelt en veel minder klitgevoelig is. maar omdat deze scharen messcherp zijn, verkoop ik ze niet zomaar op mijn webshop, maar alleen aan mensen die mijn workshop gekocht of gedaan hebben. 

Een Furminator werkt niet op een Doodle vacht, want is enkel bedoeld voor kortharige honden, die verharen. En de harkjes die vaak aanbevolen worden voor Doodles, raad ik ten zeerste af, omdat de tanden de huid en vacht beschadigen. Ook deze zijn bedoeld voor andere rassen met een dubbele vacht en losse ondervacht.

-Ook wil ik graag weten: het uitplukken van haren geeft vaak oorontsteking, hoe ga je daarmee om?

Verkeerd uitplukken van de oren geeft geen oorontsteking, maar kan wel degelijk wondjes veroorzaken in de huid die kunnen gaan irriteren. Heel veel mensen (ook professionele trimmers) plukken de oren op de verkeerde manier uit. Daarom raden dierenartsen het ook vaak af. Er is een manier om de oren van je Doodle op een veiliger, stress vrije en pijnloze manier uit te plukken en die manier leer je in mijn workshops. Oorontsteking ontstaat enkel door bacterien, schimmels of oormijt en is vaak een bij-effect van een ander fysiek probleem, zoals allergieën, darmproblemen, verzwakt immuunsysteem  of een ophoping aan chemische middelen in het bloed vanwege medicatie, gifstoffen, stress of verkeerde voeding.

-Ik lees dat een lange vacht niet goed is om meerdere redenen. Wat is de ideale lengte volgens jou?

Een lange vacht is in principe een dode vacht en dood haar is poreus en klit daardoor erg snel. Bovendien houdt een lange vacht veel stof en rotzooi vast (zand, takjes enz), duurt het langer om te drogen en je kunt zeker als het ook een dikke vacht is, de huid niet goed zien, waardoor het een ideale verstopplek wordt voor parasieten. Een lange vacht is vaak ook niet mooi om te zien, want wordt dof en bedekt alle lichaamscontouren, waardoor je Doodle er ouder en slomer uitziet. Een praktische en leuke lengte is bijv 22 of 25 mm voor het lijf. Dit komt neer op het wegknippen van de puntjes, zodat de vacht meer mooi gaat “aanliggen”. Te kort is ook weer niet goed, want maakt je Doodle vatbaarder voor insectenbeten, zonnebrand, zonnesteek en huidproblemen.

-Je schrijft dat de vacht vaak niet goed getrimd wordt op de belangrijke plekken: buik, liezen, oksels, binnenkant poten. Zeg je dan eigenlijk dat de haren daar korter moeten dan de rest van de vacht?

Ik bedoel daarmee dat die plekken vaak nog in de klit zitten of inderdaad niet netjes mee getrimd zijn. Dit soort plekken wordt vaak vergeten, omdat mensen er niet goed bij kunnen. Ook met borstelen niet. Mede daarom is een (in hoogte verstelbare) trimtafel een must. 

– ik lees dat de voorkeur is dat de hond geknipt wordt Is dat letterlijk of bedoel je dat je de vacht ook kunt scheren met een scheerkop met een langere lengte?

Ik bedoel dat inderdaad i.p.v. scheren. Veel baasjes grijpen als ze hun Doodle zogenaamd gaan “trimmen”, meteen naar de tondeuse en scheren ze dan veel te kort, waardoor hun Doodle de bescherming van zijn vacht kwijt is, met alle gevolgen van dien. Knippen is beter, maar de manier van knippen en de scharen die je gebruikt maken een groot verschil in het trimresultaat. Als je met een rechte schaar (poedelschaar) knipt zie je elke knip die je doet, waardoor de vacht er onnatuurlijk uit gaat zien en soms te hoekig of te gestileerd (poedel look). Persoonlijk vind ik dat niet mooi. Maar knippen met een effileerschaar (die een veel natuurlijker, fluffy trimresultaat geeft) kan niet iedereen (dat is een speciale knip- en vasthoud techniek dat je moet leren van een professional) en ook werkt niet elke effileerschaar mooi en gemakkelijk op een Doodle vacht. Als je dus zelf je Doodle wilt gaan trimmen zijn er meerdere dingen waar je rekening mee moet houden.

– mijn pup is nu 6,5 maand oud, ik lees dat ik de vacht echt moet gaan knippen. Ik borstel hem 2x in de week met de activet borstel (begonnen met groen, nu langzaam over aan het gaan naar paars), ik knip bij zijn anus en zijn voeten ook tussen de kussentjes. Is het knippen ook van belang als ik hem 2x per week borstel, uitblaas met de waterblazer en er geen klitten ontstaan?

Knippen is altijd van belang, want net als je eigen haar, moet het haar van een Doodle regelmatig ingekort worden om dode punten en klitten/vilt te voorkomen. Borstelen alleen is niet voldoende. Helemaal niet als je de verkeerde borstel gebruikt en ongemerkt te oppervlakkig borstelt (wat helaas erg vaak gebeurt). Met 6,5 maanden is jouw Doodle hoogstwaarschijnlijk al aan de vachtwisseling begonnen en dan kan het ineens erg hard gaan met klitten en vilt die “magisch” lijken te verschijnen. Daarom wordt aangeraden je Doodle met 5 maanden zijn eerste echte trimbeurt te (laten) geven en daarvoor al (met 3 à 4 maanden) te laten wennen, zodat er bij die 1e ervaring geen negatieve associatie ontstaat.

– heeft de hond ook last van de warmte als je de vacht lang laat?

Er wordt altijd gezegd dat een Doodle het met een lange vacht niet warmer heeft dan met een korte vacht, omdat de luchtlaag tussen de huid en de vacht in een isolatielaagje vormt. Ik zeg dat het niet zozeer een kwestie van vachtlengte, als wel van vachtstructuur is. Een lange dunne, sluike vacht zal minder warm zijn dan een lange, curly fleece vacht. Daarom zijn het optimaal kunnen borstelen, ontklitten en uitdunnen van de vacht basis skills waar elk baasje in mijn ogen over zou moeten beschikken. Het betreft het welzijn van je Doodle of Waterhond. Ook de kleur van de vacht en gevoeligheid van de huid zijn overigens van invloed.

Héél veel vragen dus, sorry daarvoor.

Als je geen antwoord wilt geven is het ook oké hoor! Maar ik ben wel heel benieuwd. Ik kan nergens op internet de antwoorden vinden op mijn vragen namelijk😊😅

Groetjes Perry en Jitske, asbak Moos en Goldendoodle Merlijn.💕”

Ik hoop dat jullie met deze antwoorden geholpen zijn Perry en Jitske. En dat mensen die deze antwoorden zoeken op het internet, voortaan hier terecht komen 🙂 Heel veel (verantwoord) trimplezier!

Groetjes,
Wanda & Joy (die overigens ook een hele dikke, klitgevoelige, warme vacht heeft en vaak uitgedund moet worden 😉

Doodletrimster Wanda Klomp

Interessant? Deel dit artikel!

NIEUW gratis wekelijkse Q&A call!

Vind jij het spannend om je Doodle zelf te leren trimmen?

Dat begrijp ik helemaal!

Omdat ik ervan overtuigd ben dat niet alleen je Doodle, maar ook jij erbij gebaat bent (in meerdere opzichten) als jij zelf leert je Doodle te trimmen volgens de DoodleComfort trimmethode, wil ik die stap zo laagdrempelig mogelijk voor je maken.

Als jij je gegevens invult, word je automatisch doorgestuurd naar een pagina met proefvideo’s EN een speciale eenmalige aanbieding op de online Klaar Met Klitten Introductie training. Zo kun je niet alleen eerst ZELF oefenen, maar ook meteen starten met trimmen voor de laagst mogelijke prijs! 

Enjoy!

Groetjes, Wanda

Wacht! Ga nog niet weg!

Jij bent op deze site terecht gekomen, omdat je je eigen Doodle wil leren trimmen, niet waar? En ik begrijp dat al die informatie een beetje overweldigend kan zijn. Bovendien is het veel leuker en fijner om zelf te DOEN en ERVAREN, dan om er maar over te blijven lezen. Toch?

Nou, dan heb ik iets heel speciaals voor je, dat de drempel van het zelf trimmen in één klap bij je wegneemt:

Een GRATIS mini proef trimworkshop! 

3 instructievideo’s waarmee je ZELF met je hondje op een veilige, vrijblijvende manier aan de slag kunt. Zodat je zelf kunt ervaren hoe leuk & gemakkelijk het is om je eigen Doodle te trimmen! No strings attached!

DUS WAAR WACHT JE NOG OP? 
Klik op onderstaande knop en sla aan het trimmen!

Enjoy!

Groetjes, Wanda