De waarheid over Labradoodle vachtverzorging

Na de afgelopen twee blogs over hoe slecht scheren is voor je Doodle heb ik zoveel vragen gekregen dat ik wat dingen wil ophelderen.

Ik ben tegen het scheren, omdat veel Doodles een hele gevoelige huid hebben en die huid door het scheren geïrriteerd kan raken, wat kan leiden tot ernstige huidproblemen.  Dat is de voornaamste reden van mijn antipathie tegen scheren, naast de redenen die verder in het blog genoemd worden.

Het staat buiten kijf dat dit natuurlijk een stuk erger is bij het scheren onder vilt door, dan bij het scheren met bijvoorbeeld een 12 mm kop. En uiteraard heb ik het dan over scheren met een gewone scheerkop en niet over de opzetkammen (met een opzetkam kun je onmogelijk onder vilt door scheren of zelfs gekllitte vachten scheren: het gebruik van een opzetkam vereist dat de vacht klitvrij is en dat is wat ik beoog voor elke Doodle en Waterhond)

Dit staat dan wel niet met zoveel woorden beschreven, omdat die gevolgtrekking voor mij logisch is, maar bij deze spreek ik dat dus uit.

Hoewel ik geloof dat scheren tegennatuurlijk is, omdat een hond zijn vacht voor een reden heeft, begrijp ik ook dat er situaties bestaan waarin scheren de meest praktische oplossing biedt.

En als kaal scheren nodig is voor het behandelen van een bepaalde wond of injectie, dan is dat zo.

Ik ga niet op alle slakken zout leggen, ik wilde enkel benadrukken dat er in het kader van vachtonderhoud ook andere oplossingen zijn.

Dat brengt me bij het volgende: sommige mensen denken dat ik enkel negatief over Doodles praat, omdat ik de klit- en viltvorming zo vaak belicht.

Zelf denk ik dat dat wel meevalt, want mijn Facebook pagina staat vol met leuke, positieve berichten, trimtips en video’s.

Als ik negatief klink is dat enkel omdat mijn passie tijdelijk is omgeslagen in frustratie, vanwege de dingen die ik dagelijks in de praktijk tegenkom en mijn drive om tot baasjes en fokkers door te dringen.

Het hoeft namelijk allemaal niet zo moeilijk te zijn. Ja, Doodle en Waterhonden vachtverzorging is een complex onderwerp waarover veel misinformatie wordt verstrekt, Ja Doodles hebben de meest onderhoudsgevoelige vachten ter wereld en JA, dat kost enorm veel geld aan trimkosten en de juiste trimmaterialen.

Maar….

Als jij durft te investeren in de juiste kennis, inzichten, begeleiding, trimvaardigheden en professioneel trimgereedschap, hoeft het helemaal niet zo moeilijk en complex te zijn.

Je hoeft enkel een paar dingen te weten, te kunnen en te hebben om zelf je Doodle de beste vachtverzorging mogelijk te bieden.

En dat is de inspiratie die ik je wil geven, dat is waar ik mijn boek over geschreven heb en waar al mijn diensten en producten voor dienen.

Het spijt me als ik soms zo diep in mijn werk zak, dat ik de lichte kant ervan even niet meer zie.

En ook niet elke vacht is even onderhoudsgevoelig. Hoe minder curly (in de fleece) of anders gezegd des te minder poedel eigenschappen in de vacht, des te gemakkelijker het onderhoud.

Dus mijn relaas gaat ook niet voor iedereen op. Er zijn vast genoeg Doodle baasjes die hun Doodle zonder tussenkomst van een professional prima kunnen bijhouden.

Maar ik weet ook dat mensen massaal vallen voor juist de curly fleece vachten en dat een volwassen vacht vaak anders uitvalt dan de puppy vacht deed vermoeden.

En dat een heleboel baasjes voor of rond het 1e levensjaar van hun pup met hun handen in het haar komen te zitten, omdat ze door misinformatie of gebrek aan informatie en de juiste trimmaterialen en –vaardigheden tegen een vervilte vacht aan lopen.

Ik hoop dan dat deze mensen zich vertrouwd genoeg bij mij voelen om bij mij de informatie te halen die ze nodig hebben om hun Doodle de beste (ver)zorg(ing) mogelijk te bieden.

Alles wat ik doe is erop gericht dat vertrouwen te winnen. En als ik dat vertrouwen soms beschaam, dan komt dat omdat ik als Doodle welzijnsbemiddelaar soms iets te gretig op kom voor de rechten van de honden. Ik wordt vaak geraakt doordat ik zie dat de misinformatie over Doodle vachtverzorging op internet, youtube en bij sommige fokkers, leidt tot onnodige en ongewilde verwaarlozing van Doodles.

De onmacht die de baasjes dan voelen, voel ik met ze mee.

Wij mensen hebben deze honden, met deze vachten gecreëerd, ik vind dan ook dat wij het ze verschuldigd zijn ze de beste verzorging mogelijk te bieden.

Ik richt mijn frustraties vaak op de fokkers, omdat ik vind dat de eerste verantwoordelijkheid voor Doodle welzijn bij hen ligt, simpelweg omdat zij het eerste contact met de (potentiele) pupkopers hebben en door de pupkopers als experts beschouwd worden.

En ook daar heb ik wat recht te zetten.

Soms lijkt het door mijn bewoordingen alsof alle fokkers slecht zijn, maar natuurlijk is dat niet zo.

In mijn boek schrijf ik dat ik geloof dat alle fokkers in essentie het beste willen voor hun honden, behalve de massale fokkers die hun honden als product beschouwen en enkel winstbejag voor ogen hebben, maar over dat soort fokkers laat ik me liever niet uit.

De meeste fokkers die Doodles zijn gaan fokken, doen dat vanuit hun passie voor het ras.

Ze waren zo “in love” met hun eerste eigen pup, dat ze die liefde wilden overdragen aan anderen.

Ik heb het geluk dat ik sinds het begin met een aantal fokkers plezierig contact heb en dat er zelfs een aantal bij mij de workshops heeft gevolgd. Ik ga er ook vanuit dat als ik me negatief over “de fokkers” uitlaat, dat zij weten dat ik hun niet bedoel.

Als ik mijn frustratie over misinformatie uit, dan is die gericht op het kleine aantal fokkers dat moedwillig de neus in het zand steekt of het zelf allemaal denkt beter te weten. Ook in dit land bestaan die, want de hondenwereld is nu eenmaal een wereld apart (volgens mij is de hele dierenwereld dat) en overal is wat.

Ik weet, ook al komt het zo soms niet over, dat de meeste fokkers hun best doen om de juiste informatie over de benodigde vachtverzorging te vergaren en over te brengen aan hun klanten.

Ik weet ook dat de meeste pupkopers zo door liefde verblind en verdoofd zijn als ze na maanden wachten eindelijk hun nieuwe baby in de armen mogen sluiten, dat veel goedbedoelde instructies het ene oor in gaan en het andere weer uit.

Ik ben me er terdege van bewust dat de eerste paar weken van elke pupkoper zodanig volgestouwd zijn met wennen aan elkaar, slaap/eet routine ontwikkelen, spelen, zindelijkheidstraining, socialisatie, benchtraining, wandel training, puppy cursus en vooral veel NEE en FOEI roepen dat vachtverzorging pas na enkele maanden aan bod komt.

Juist om die reden doe ik mijn uiterste best om de informatie over Doodle vachtverzorging en vooral ook puppy gewenning tijdig bij baasjes binnen te krijgen.

Dat lukt me helaas nog steeds niet altijd.

Daarom wil ik alle Doodle baasjes en Doodle fokkers oproepen om voor zover zij dat niet al doen, alle toekomstige Doodle baasjes die zij kennen en tegen komen al voor het aanschaffen van hun pup te wijzen op het belang van Doodle vachtverzorging.

Voor de fokkers heb ik nog steeds infosheets beschikbaar die met een simpel mailtje of telefoontje aan te vragen zijn, baasjes (maar ook fokkers) kunnen mijn gratis e-book “6 Geheimen om je Doodle klitvrij te houden” downloaden op mijn DogComfort site.

Nieuw is de mogelijkheid om kosteloos en vrijblijvend een vachtverzorgingsconsult bij me aan te vragen. Dan kijk ik aan de hand van een recente foto welke mate van vachtverzorging je Doodle of Waterhond nodig heeft.

Laten we samen de Doodle wereld waar nodig nog een stukje beter maken, zodat klitten, vervilting en verwaarloosde vachten gauw tot het verleden behoren.

En als ik voortaan een blog wil schrijven op het moment dat ik zelf niet lekker in mijn vel zit of het allemaal even niet meer zie zitten (doordat ik ondanks al mijn werk toch nog onwetende baasjes en vervilte Doodles tegenkom)… stel ik het bloggen gewoon uit tot ik het licht weer zie.

Deal?

Veel trimplezier!

Groetjes, Wanda & Joy

Interessant? Deel dit artikel!

NIEUW gratis wekelijkse Q&A call!

Vind jij het spannend om je Doodle zelf te leren trimmen?

Dat begrijp ik helemaal!

Omdat ik ervan overtuigd ben dat niet alleen je Doodle, maar ook jij erbij gebaat bent (in meerdere opzichten) als jij zelf leert je Doodle te trimmen volgens de DoodleComfort trimmethode, wil ik die stap zo laagdrempelig mogelijk voor je maken.

Als jij je gegevens invult, word je automatisch doorgestuurd naar een pagina met proefvideo’s EN een speciale eenmalige aanbieding op de online Klaar Met Klitten Introductie training. Zo kun je niet alleen eerst ZELF oefenen, maar ook meteen starten met trimmen voor de laagst mogelijke prijs! 

Enjoy!

Groetjes, Wanda

Wacht! Ga nog niet weg!

Jij bent op deze site terecht gekomen, omdat je je eigen Doodle wil leren trimmen, niet waar? En ik begrijp dat al die informatie een beetje overweldigend kan zijn. Bovendien is het veel leuker en fijner om zelf te DOEN en ERVAREN, dan om er maar over te blijven lezen. Toch?

Nou, dan heb ik iets heel speciaals voor je, dat de drempel van het zelf trimmen in één klap bij je wegneemt:

Een GRATIS mini proef trimworkshop! 

3 instructievideo’s waarmee je ZELF met je hondje op een veilige, vrijblijvende manier aan de slag kunt. Zodat je zelf kunt ervaren hoe leuk & gemakkelijk het is om je eigen Doodle te trimmen! No strings attached!

DUS WAAR WACHT JE NOG OP? 
Klik op onderstaande knop en sla aan het trimmen!

Enjoy!

Groetjes, Wanda