Je Doodle is je leven (meer dan je denkt)

Ik was van de week 2 dagen bij een VIP klant. Normaal gesproken zitten er 8 weken tussen de eerste en tweede afspraak, maar omdat deze klant in België woont, maar liefst 2,5 uur rijden bij mij vandaan, leek het mij verstandiger om een hotel te boeken en er 2 dagen achter elkaar volop in te gaan.

Maar wat er gebeurde was niet wat ik verwacht had.

Toen ik na een lange rit eindelijk voor haar deur stond en haar wilde appen dat ik er was, zag ik dat ze als reactie op mijn vertrek appje die morgen, meerdere keren had gereageerd dat ik een maand te vroeg was! Ik schrok me rot. Ik zou toch niet dat hele eind voor nop zijn gereden en dan over een maand weer deze kant op moeten? Ik moest even slikken toen ik zag dat ik inderdaad de afspraak in de verkeerde maand had ingepland. Normaal gesproken app ik de dag van te voren nog even naar de klant of er op mijn komst gerekend wordt, maar dat had ik deze ene keer niet gedaan, ook omdat ze me een appje had gestuurd met een foto dat ze haar Doodle aan het borstelen was. Ik ging er automatisch van uit dat ze hem aan het voorbereiden was voor de workshop.

Meteen begon ik na te denken: hoe kan ik hier nog iets positiefs uithalen? Ik kon de hotelkamer niet meer annuleren, want deze was al betaald en annuleren had ik gisteren moeten doen als laatste mogelijkheid. Ik kon naar het hotel gaan en de dag lezend doorbrengen en dan maar wat rust nemen, voordat ik morgen weer huiswaarts zou gaan. Tegelijk wist ik: “er moet toch een hogere reden zijn waarom ik hier nu ben en niet pas over een maand”?

En die reden werd me al snel duidelijk.

Je Doodle al spiegel

De klant appte dat ze onderweg naar huis was en de rest van de dag vrij was om de workshop te doen. “Fijn”, dacht ik “dan kunnen we tenminste deel I doen en zoeken we voor deel II wel een andere oplossing”. Ik hoopte dat ze begrip kon tonen voor mijn situatie. Het was immers mijn eigen domme schuld en ik kon niet van haar verwachten dat ze haar agenda voor mij zou omgooien, maar ook daarin werd ik verrast.

Toen ze arriveerde zei ze al meteen dat ze de volgende dag had vrij genomen, omdat ze zich een beetje labiel voelde. Eenmaal binnen vertelde ze honderduit over haar leven en alle slechte dingen die haar overkomen waren. Ik wist meteen wat de “hogere” reden van mijn komst was: ik mocht haar helpen als coach en healer. Toen ze haar hart gelucht had en ik haar had voorgesteld haar aan het einde van de dag een healing te geven (waar ze heel dankbaar voor was) zetten we haar 14 maanden jonge Doodle op tafel.

Niet alleen bleek bij mijn aankomst al, dat hij (zoals zoveel andere Doodles) erg onzeker en angstig was (wat zich op de grond al uitte in een schuchter ontwijken en terugdeinzen bij mijn aanraking en later bij het uitvallen naar elke passant die langs het huis liep, terwijl hij op tafel stond), ook bleek eenmaal op tafel dat hij flink in de klit zat. Hoewel hij een zwarte curly fleece vacht had, zat er zoveel grijzige pluis onder dat dat helemaal vervilt was. Ik wist dat we er een zware dobber aan zouden hebben en was meteen dankbaar dat ik NIET pas een maand later gekomen was (hogere reden nr 2).

Het vrouwtje had geen idee dat hij zo erg vervilt was. Volgens haar was hij een maand daarvoor nog getrimd door de lokale trimster en die had niets over klitten gezegd. Hoewel ze niet over de juiste trimspullen en borstel beschikte, betwijfelde ik of deze klitten in een maand tijd waren ontstaan en vertelde ik haar dat veel trimsters over de klitten heen knippen als ze niet mogen scheren (en dat had ze nadrukkelijk verzocht), maar dat deze vacht wel heel klitgevoelig was en dat geen enkel baasje hier zonder de juiste tools en kennis mee om zou kunnen gaan. En dat dat precies de reden is waarom ik ooit mijn workshops begonnen ben om baasjes zelfredzaam te maken. Als baasje met een Doodle heb je een enorme verantwoordelijkheid. Als je het aan de trimster zou overlaten om je Doodle klitvrij te houden, zou je misschien wel elke 3 weken een afspraak moeten maken: zelf de juiste technieken weten voor optimaal borstelen, uitdunnen en ontklitten is een must. Veel baasjes beseffen zich dat nog steeds niet. Dus ik verzekerde haar dat ze niet de enige was, dat ze zich niet schuldig hoefde te voelen (want ze stond op het punt van huilen, omdat ze ook dit aangreep als bewijs dat ze niet goed genoeg was: de kernovertuiging achter alle ellende die ze in haar leven had gehaald, waar we samen al over gepraat hadden) en dat ze er trots op mocht zijn dat ze de stap om mij in te huren gezet had, omdat dit de omslag was. Ze zei dat ze dat ook wel voelde en dat ze enorm getwijfeld had of ze de VIP 2-daagse wel moest aanschaffen, maar dat ze door mijn blogs, video’s en ons telefoongesprek diep van binnen wist dat ik de juiste persoon voor haar was.

Dat ze dit zei bevestigde opnieuw voor mij dat de diepere laag ACHTER het leren trimmen zoveel belangrijker is dan de vachtverzorging zelf en dat ik inderdaad EINDELIJK in mijn leven op het punt ben beland dat ik de coach/healer rol volledig op me mag nemen. Ik ben de hele zomer bezig geweest met een online healing training om vrouwen (en honden) te helpen zichzelf van binnenuit te healen. Wie mij al langer volgt weet dat ik me altijd verscheurd heb gevoeld tussen de hondentrimmer en de coach in mij. Ik wist dat ik het concept van baasjes leren zelf hun Doodle te trimmen in de natuurlijke, fluffy look waar zij van houden 11 jaar geleden had opgezet om baasjes via hun Doodle weer in contact te brengen met hun ware, natuurlijke zelf, maar was jarenlang in mijn eigen persoonlijke ontwikkeling nog niet zover dat ik het hele plaatje kon zien. Ik zag steeds stukjes en deelde daar dan over in mijn blogs en nieuwsbrieven, maar kon de ware coach rol niet op me nemen, zolang ik die waarheid niet ZELF volledig doorleefd had. Dus bleef ik trimworkshops geven, terwijl ik me verdiepte in mijn eigen ontwikkeling, via de opleidingen, trainingen, boeken enz die op mijn pad kwamen.

Via de ene “toevalligheid” na de andere kwam ik precies op het juiste moment in aanraking met een Amerikaanse healer wiens manier van healen mij enorm aansprak, omdat er geen poespas omheen zat. Ik heb meerdere healers bezocht in mijn leven en heb zelf zelfs een energy coaching opleiding gevolgd direct na mijn life coaching opleiding ca 11 jaar geleden, maar energie was voor mij toen nog een te abstract onderwerp en de manier waarop wij leerden readen en healen, paste niet bij mij: het voelde te gemaakt. Inmiddels weet ik dat iedereen zijn eigen manier van healen heeft, afhankelijk van de soort persoon die hij/zij is. Ik denk ook niet dat het werkt om jouw manier aan anderen te leren. Ik denk alleen dat je kunt helpen een ander op het pad te brengen van zijn/haar manier van healen.

Mijn manier van healen is heel praktisch, omdat ik als spiritueel persoon heel praktisch en vrij nuchter ingesteld ben. Waarschijnlijk is het daarom dat ik een grote groep mensen aanspreek die wars zijn van enige zweverigheid. Dat hoop ik en geloof ik ten minste, want het is niet zomaar dat ik met honden ben gaan werken. Niet alleen hebben zij mij geholpen weer terug in contact met mijn gevoel te komen, het zijn enorme drempelverlagers. Mensen die uit zichzelf nooit naar een coach zouden stappen om zichzelf te bevrijden van alles dat niet stroomt in hun leven en alles wat ze ervan weerhoudt de dingen aan te trekken die hen gelukkig maakt, zijn WEL bereid om hun hart te openen naar hun hond toe en het gedrag van hun hond als spiegel te gebruiken voor hun eigen belemmerende overtuigingen en energie. Want je hond reageert op alles wat je uitstraalt. Of jij het je bewust bent of niet.

En bij Doodles is het dubbelop: niet alleen hebben ze een prachtige, zachte vacht die erom smeekt geknuffeld en geaaid te worden (een vorm van aanraking die helend voor je is), ook hun vertederende, ongefilterde gedrag zorgt ervoor dat je hart zich opent en je meegetrokken wordt in hun levensvreugde (of je nu wil of niet). En dat de vacht zo klitgevoelig is vraagt van jou om je met hun welzijn te bemoeien, waar je dat normaal gesproken misschien liever aan een trimmer zou hebben overgelaten. En hun gevoeligheid voor ziektes, huid/darmproblemen en allergieën vraagt van jou als baasje om met andere ogen te kijken naar alle “voeding” die je Doodle binnen krijgt en waar zijn pure energie systeem net zo op reageert als dat van jou doet, zonder dat je er erg in hebt. En hun onzekerheid, prikkelgevoeligheid en algehele sensitiviteit die ervoor zorgt dat ze anders met de buitenwereld omgaan dan de meeste honden doen, vraagt van jou dat jij je bewust wordt van alle prikkels in hun (maar ook jouw) leven en van de energie die jij uitstraalt waar je Doodle op reageert en die hij zelfs waarschijnlijk van jou heeft overgenomen, omdat hij zo open staat en van jou geleerd heeft hoe de wereld is.

De reden dat de Doodle van mijn klant zo fel was tegen alle passanten (niet gewoon blaffend, maar bijna agressief waarschuwend) was waarschijnlijk uit bescherming naar zijn vrouwtje toe. Omdat hij voelde dat zij zich niet veilig waant. Omdat zij onbewust gelooft dat zij slechte dingen verdient, omdat ze het niet waard is om goede dingen, goede mensen in haar leven aan te trekken. Dat is immers wat haar leven haar heeft laten zien, jarenlang. Dat ze geen liefde waard is. Of zelfs dat ze het niet waard is om te leven (wat ik in haar herken, want het is/was ook één van mijn diepgewortelde kernovertuigingen).

Doodles zijn in ons leven, om ons te laten zien dat onvoorwaardelijke liefde bestaat. Dat zij ons onvoorwaardelijk accepteren (wat ware liefde in feite is) op een manier waarop we waarschijnlijk nog nooit geaccepteerd zijn (want onze ouders hadden ook hun onvermogens, overgeërfd van hun ouders en zij weer van hun ouders enz, want als mensen zijn we per definitie niet in staat om onszelf onvoorwaardelijk lief te hebben, dus ook een ander niet. We laten ons leiden door onze angsten en onzekerheden (vroeger al helemaal, nu nog steeds). En dat is in eerste instantie ook nodig, om de lessen te leren die we hier komen leren. Want zonder angst is er geen groei, zonder duisternis en zwaarte geen licht(heid).

Elke VIP 2-daagse die ik doe is bijzonder en magisch en inspirerend, gewoonweg omdat de mensen die ik aantrek mij ook weer iets te leren hebben (zo werkt het in dit leven: iedereen is een spiegel voor elkaar). Gisteren spraken mijn klant en ik naast over haar problemen, ook over de wereld en de ontwikkeling waar we op dit moment in zitten. Dat mensen vaak pas actie ondernemen als ze zelf getriggerd worden. Dat het veel gemakkelijker is voor ons om voor een ander in beweging te komen (vluchtelingen, nood fondsen, Corona enz), omdat we van huis uit geleerd hebben dat het welzijn van een ander belangrijker is dan ons eigen welzijn. Alleen maar omdat onze ouders en wij als mens standaard, waar ook ter wereld, ons liever richten op de buitenwereld dan op onszelf. Omdat we gericht zijn op het vermijden van pijn en ons daardoor hebben afgesloten van ons gevoel en ons hebben opgesloten in ons hoofd, waar het verstand en de ratio zegenvieren, wat bejubeld en aangespoord wordt door de hele maatschappij, startend op de basisschool. Ons gevoel is een ondergeschoven kindje en de pijn die we zo hard proberen te negeren en de kop in te drukken komt juist vaak naar boven via ongewenste emoties, via angst/onzekerheid, boosheid, verdriet, irritatie, frustratie, jaloezie. Via ongewenste situaties: ontslag, foute relaties, geldproblemen enz. Het komt als een sluipmoordenaar via de achterdeur (ons lichaam) naar binnen via depressie, burn-out of zelfs als huidproblemen, ademproblemen, ziektes. Van kwaad tot erger, net zolang tot wij het niet meer kunnen negeren en aan onszelf gaan werken.

Want wat gebeurt er als we massaal inwendig onderzoek zouden doen? Als we ons hart zouden openen naar onszelf en de wereld en zouden durven voelen wat het is wat we zo bang zijn om te voelen? Want de angst om te voelen is vaak groter dan het gevoel zelf. We vallen niet ineens in een donker gat waar we nooit meer uit kunnen komen. We voelen ons misschien een tijdje rot, omdat alle pijn en verdriet die we jarenlang weggestopt hebben, ineens gaat stromen (samen met de rest van je lichaam en leven), maar na het doorvoelen van die emoties volgt rust, kalmte, licht, vreugde, stilte…liefde.

In plaats van strijd (in onszelf, met situaties en met anderen), het vernielen van onze Aarde en het voeren van oorlogen zouden we dan in harmonie leven, verbonden met elkaar, met de Aarde, de natuur en alles wat leeft. Een nieuwe wereld, in harmonie, gelijkheid, mentale en fysieke rust en berusting. Geen dualiteit meer, geen ik versus anderen, geen rijker, beter, mooier, slimmer, stoerder, sterker enz meer, omdat we onszelf (en de wereld) niet meer hoeven te bewijzen dat we wel degelijk goed genoeg zijn en liefde verdienen. Het is allemaal vrij simpel. Het leven is simpel, wij mensen maken het moeilijk. Omdat we in ons hoofd leven (met alle belemmerende overtuigingen die ons daar opgesloten houden) en niet in ons hart. Je Doodle laat je zien hoe simpel het is. Gewoonweg omdat het alleen maar is, alleen maar voelt, niet beperkt wordt door zijn denken, slechts één is met de natuur. Zoals wij ook ooit waren…heel lang geleden. Jouw Doodle helpt je te herinneren.

Het is tijd dat we iets gaan doen. Serieuze stappen gaan zetten. Verandering begint immers bij jezelf. Misschien moet je het eerst in je portemonnee voelen (want als je gevoel van veiligheid wordt aangetast, zit je meteen diep in je grootste angst en pijn), maar misschien is het voor nu gemakkelijker om je eerst te richten op wat je hondje nodig heeft en dat jij je door hem laat leiden.

Door zelf je Doodle te leren trimmen. Niet zomaar om te scheren, want daarmee maak je het jezelf alleen maar gemakkelijk en hoef je nog steeds niet te voelen, maar door te doen wat jou blij en trots maakt. Door uit je comfortzone te stappen, het leerproces aan te gaan en alle onzekerheden te lijf te gaan die tijdens het proces bij jou omhoog komen (mede door het spiegelende gedrag van je Doodle), verbind jij je met je Doodle. Je leert voelen wat hij voelt, te anticiperen op wat hij aangeeft nodig te hebben. Je leert hem aan te voelen en met hem samen te werken: jullie worden een team. Je leert wat werkt en wat niet en hoe jij jouw energie en gedrag kunt aanpassen om hem de veiligheid en het vertrouwen te geven wat hij nodig heeft. Naar mate jij meer zelfvertrouwen krijgt in jouw trimvaardigheden, en je leiderschap, zal je merken dat de band met je Doodle ook sterker en stabieler wordt. Je komt krachtiger te staan, durft meer ruimte in te nemen en grenzen stellen en dat merk je in de interactie met je Doodle, ook terwijl hij NIET op tafel staat.

Als je daarnaast OOK met de gezondheid van je Doodle aan de slag gaat en dat gebruikt als spiegel voor je eigen leefgewoonten en gezondheid, leer je ook hoe je gezonder kunt leven. Hoe je op een meer natuurlijke wijze in het leven kunt staan en wat dat je allemaal brengt. Je leert weer te waarderen wat Moeder Natuur allemaal te bieden heeft en hoe we samen met haar kunnen werken om de wereld te helen en daarmee jezelf.

Daarom bied ik ook dat stuk aan in mijn VIP 2-daagse en ga ik (voor baasjes die wel persoonlijke begeleiding willen, maar niet het geld hebben voor een VIP 2-daagse) VIP weekend workshops organiseren waarbij we hetzelfde doen als bij de VIP 2-daagse, maar dan in een selecte groep van 3 personen, in een locatie in het midden van het land; een soort wellness weekend voor jou en je Doodle, maar dan ietsje anders.

Zelf leren je Doodle te trimmen is die 1e stap naar het re-connecten met je ware zelf en de natuur. Dus gebruik je Doodle waar hij voor gekomen is, om jezelf van binnenuit te helen.

En dat helen begint al vanaf het allereerste moment dat je samen met je Doodle aan de slag gaat. Zolang je maar bereid bent om met andere ogen naar je Doodle en jezelf te kijken. Ik help je daar graag mee, want voor mij is dat de essentie. De trimworkshops en Doodle Vitaal workshop als 2e stap zijn slechts de tools die je nodig hebt om daar te komen. Om die reden heb ik ze zo bereikbaar en laagdrempelig mogelijk gemaakt.

Als jouw Doodle heling nodig heeft (voor zijn angsten/onzekerheden, bep. gevoeligheden, kwalen of ziektes) bied ik healing, coaching en een persoonlijk DoodleVitaal stappenplan aan. Als jij heling nodig hebt (voor jouw angsten/onzekerheden, belemmerende overtuigingen, alles waar jij in jezelf tegenaan loopt in het leven en waar je Doodle jou in spiegelt) bied ik jou ook coaching en healing aan.

Niet overal is al een traject voor. Daar ga ik mee aan de slag, maar laat het me weten als je me nodig hebt, dan creëren we ter plekke iets dat past.

Ik hoop dat het verhaal je duidelijk is en tot je doordringt (tot in je vezels). Als jij een Doodle hebt (zoals zovele mensen in de wereld; ze zijn niet voor niets zo populair in deze tijd), weet dan dat daar een hogere reden voor is. Dat je Doodle jou meer te brengen heeft dan aandacht en liefde (hoe waardevol en helend dat ook al voor je is, maar zolang je er niets mee doet, blijft het daarbij)

Wat de klant in België betreft? Ik gaf haar een healing op dag 1 en de volgende dag gingen we met haar Doodle verder waar we gebleven waren. Omdat hij nog steeds enorm in de klit zat (en ik wel het hele trimproces nog moest aanleren) stelde ik voor om hem vast samen in model te trimmen (dwars door de klitten heen; zo scherp zijn mijn DoodleComfort scharen), zodat hij er in ieder geval netjes bij kon lopen en zij in haar eigen tijd verder aan de slag kon met het ontklitten. Als we namelijk eerst de vacht volledig hadden ontklit, dan was er misschien weinig van de vacht meer over geweest om hem nog mooi te maken EN zouden we helemaal geen tijd meer hebben voor deel II van de VIP 2-daagse: het modelleren. Nu was ze dolblij met alles dat ik haar tijdens die 2 dagen had gegeven. Er gebeurt nu eenmaal altijd wat nodig is en naast de trimworkshop lag haar diepere behoefte totaal ergens anders, wat zij zelf vooraf ook niet vermoedde en waar ik haar gelukkig mee kon helpen. Omdat ik haar levensthema herkende, het plaatje van haar leven kon doorzien en haar eerst al pratend en vervolgens via de healing mee kon nemen naar die diepere laag die erom riep gezien en erkend en geheeld te worden.

Wat de vachtverzorging betreft: Ik stuur van te voren altijd de login van de instructievideo’s op, met het verzoek om vast met de vacht aan de slag te gaan, zodat deze zo klitvrij mogelijk is tijdens de VIP 2-daagse. Omdat ik uit jarenlange ervaring weet dat een vacht vaak meer werk vereist dan de klant ingeschat heeft. Twee dagen lijkt lang, maar als je op dag 1 voornamelijk met ontklitten en uitdunnen bezig bent, komt de rest van de basisverzorging in het gedrang, de agenda in de knoop en duurt dag 2 niet lang genoeg om het hele trimproces van top tot teen aan te leren. Meestal gaat dit goed, maar soms gebeurt het toch dat een klant heeft gedacht “ik doe niks aan de vacht, want Wanda komt toch en dan kan ik er meteen van leren” of het gewoon te rooskleurig heeft ingezien (omdat ze over de klitten heen geborsteld heeft en/of de grove kam niet heeft gebruikt om de vacht te checken). Maar zelfs ik, zei de klittenkoningin, kan helaas nog niet toveren en ben gebonden aan de fysieke vermogens van mijn Aardse lichaam. Daarom is mijn online Klaar Met Klitten workshop een must voor iedereen die een Doodle heeft. Klant of niet, iedereen die een Doodle heeft stoot vroeger of later zijn kop tegen diezelfde rotsteen. Zolang er tijdens het fokken geen rekening gehouden wordt met de vachtverzorging (en curly vachten doodleuk met curly fleece vachten gekruist worden), blijven Doodles de meest onderhoudsgevoelige vachten ter wereld hebben. En het leukste karakter, dat dan weer wel 😉

Grijp dat feit dus aan om er de voordelen uit te halen. Ga zelf aan de slag met je Doodle. En via je Doodle met jezelf. Je hebt een wereld te winnen!

Veel trimplezier!

Groetjes, 
Wanda (de Doodle transformatiecoach) & Joy (de fluffy side kick)

Doodle transformatiecoach Wanda Klomp

Wil jij ook de 1e stap zetten naar een sterkere band met je Doodle en een vrijer, comfortabeler leven voor jullie beide?

Super! Want ik heb het zo gemakkelijk mogelijk voor je gemaakt om te leren hoe jij je Doodle of Waterhond ZELF kunt trimmen in de natuurlijke, fluffy look waar jij van houdt ZONDER scheren: als eeuwig pup! Check HIER de GRATIS proefvideo’s en start VANDAAG NOG!

Maar je kunt natuurlijk ook eerst beginnen met het downloaden van mijn GRATIS boek preview. 

Interessant? Deel dit artikel!

NIEUW gratis wekelijkse Q&A call!

Vind jij het spannend om je Doodle zelf te leren trimmen?

Dat begrijp ik helemaal!

Omdat ik ervan overtuigd ben dat niet alleen je Doodle, maar ook jij erbij gebaat bent (in meerdere opzichten) als jij zelf leert je Doodle te trimmen volgens de DoodleComfort trimmethode, wil ik die stap zo laagdrempelig mogelijk voor je maken.

Als jij je gegevens invult, word je automatisch doorgestuurd naar een pagina met proefvideo’s EN een speciale eenmalige aanbieding op de online Klaar Met Klitten Introductie training. Zo kun je niet alleen eerst ZELF oefenen, maar ook meteen starten met trimmen voor de laagst mogelijke prijs! 

Enjoy!

Groetjes, Wanda

Wacht! Ga nog niet weg!

Jij bent op deze site terecht gekomen, omdat je je eigen Doodle wil leren trimmen, niet waar? En ik begrijp dat al die informatie een beetje overweldigend kan zijn. Bovendien is het veel leuker en fijner om zelf te DOEN en ERVAREN, dan om er maar over te blijven lezen. Toch?

Nou, dan heb ik iets heel speciaals voor je, dat de drempel van het zelf trimmen in één klap bij je wegneemt:

Een GRATIS mini proef trimworkshop! 

3 instructievideo’s waarmee je ZELF met je hondje op een veilige, vrijblijvende manier aan de slag kunt. Zodat je zelf kunt ervaren hoe leuk & gemakkelijk het is om je eigen Doodle te trimmen! No strings attached!

DUS WAAR WACHT JE NOG OP? 
Klik op onderstaande knop en sla aan het trimmen!

Enjoy!

Groetjes, Wanda