Wat heeft jouw doodle of waterhond nodig?

De meeste Doodle en Waterhond baasjes maken zich vooral druk over lange haren die over de ogen vallen of in de ogen steken, wat heel goed is, maar je hondje heeft wel meer verzorging nodig dan dat.

Omdat de vacht wel degelijk continu verhaart (maar niet op de vloer valt, zie daar de verwarring) moet een Doodle of Waterhond regelmatig geborsteld worden (alles over borstelen en klitten vind je in mijn ebook). 

Gebeurt dat niet, op de verkeerde manier, met de verkeerde borstel of zelf teveel? Dan is het wachten op problemen. Meestal in de vorm van klitten en vilt.
Borstelen heeft echter nog andere belangrijke functies voor het welzijn van je hond, die je in mijn ebook kunt nalezen.

Naast het borstelen (max 2 x per week) moet je Doodle of Waterhond regelmatig getrimd worden.

Regelmatig houdt in 1 x per 8 weken. Wil je minder vaak, dan zul je genoegen moeten nemen met een kortere vacht om de tijd tussen trimbeurten door te kunnen doorstaan. Maar let op: hoe minder vaak je je Doodle of Waterhond laat trimmen, des te stressvoller elke trimbeurt is, want meer klitten, betekent meer werk voor de trimster, meer trekken aan de vacht en huid (AAAUW!) en minder snelwennen aan het regelmatig getrimd worden en op tafel staan. Veel baasjes staan hier niet bij stil. Om deze reden is puppygewenning een must!

Naast het trimmen moeten de oren regelmatig uigeplukt worden om irritaties en ontstekingen te voorkomen en de voetjes regelmatig uitgeknipt worden om vuil te verwijderen en zandophopingen te voorkomen. Ook moeten de nagels regelmatig geknipt worden en het poepertje en genitalien vrij gehouden worden van haar.

Hoewel er gezegd wordt dat Doodles vuil en zand gewoon van zich afschudden, is de waarheid minder “schoon”.

Vachten (vooral zachte, dikke, fluffy of krullende lange vachten) houden heel veel stof en vuil vast en worden bovendien op den duur vettig, van alle huidolien. Vandaar dat regelmatig borstelen een must is, maar je Doodle of Waterhond ook af en toe een goede wasbeurt nodig heeft (niet te vaak om de gevoelige huid en poreuze vacht te sparen: 1 x per 6 weken of zelfs 3 maanden is prima, tenzij de vacht eerder vettig wordt).

Ben jij gezegend met zo’n Doodle of Waterhond die geen plas of sloot links kan laten liggen en graag in de modder of het zand rollebolt? Dan is een waterblazer of Doodleblaster geen overbodige luxe! Meer hierover vind je in mijn ebook.

Lees HIER verder over de algemene trimkosten voor een Doodle of Waterhond of HIER als je meer wilt weten over puppy vachtverzorging

STOP! Nog niet weg gaan!

Je bent op deze website terecht gekomen op zoek naar bepaalde antwoorden toch? Ga dan niet weg ZONDER in ieder geval mijn GRATIS boek preview gedownload te hebben! Dan kun je in je eigen tijd geheel vrijblijvend lezen wat er allemaal komt kijken bij een optimale Doodle vachtverzorging en voor jezelf besluiten of en hoe je daarmee verder wil :-)